משחם ?

thankful

New member
משחם ?

הבוקר אמרו בטלויזיה, בשיחה על השפה העברית, את המילה "משחם" (ניקוד: פתח צירה) . מה פירוש המילה "משחם" ? בברכה , thankful .

יאקים

New member
בלי לבדוק ובלי להכיר מושג זה,

אני משער שמדובר בכלי, במכשיר באמצעי שמשחים אולי אוכל: בשר, עוף וכד'. השורש ש-ח-מ המופיע במשקל המכשירים והכלים מוביל, מן הסתם, לניחוש שלי. אבל אני מודה שמעולם לא נתקלתי בשם עצם זה.

אולי פשוט לא קלטה אוזנך במדויק את המילה

שנאמרה, ואולי מה שנאמר באמת היה "משחן". וזה פשרו של 'משחן' (מתוך רב מילים): .................................... הסבר מלא למילה מַשְׁחֵן שֵם ז' מכונות רכיב בטורבינה ההופך קיטור רגיל לקיטור שחון, קיטור שכולו גז. באנגלית: superheater. ................................................. ולהזכירך, המשחן כיכב לפני מספר שנים בפרשת ההובלה שלו בשבת, דבר שעורר את זעמם של החרדים.

sailor

New member
שוין

אין קיטור רגיל, מדובר בקיטור רווי שהוא (כולו) גז בנקודת הטל בהתאם ללחץ ולטמפרטורה. משחן הופך קיטור רווי לשחון ע"י העלאת הטמפרטורה בלחץ קבוע, אפשר להפוך קיטור רווי לשחון גם ע"י הורדת לחץ דרך נחיר התפשטות (Stripper).

יאקים

New member
ובכל מקרה, אם זה הניקוד,

סימן שמדובר בכלי, וזה בהחלט מתאים הן למשחם והן למשחן. חשוב מאוד שהשואל/ת י'תחזור להבהיר מהי המילה ומהו ההקשר שבו הופיעה, ואז יבוא לציון גואל...

thankful

New member
זה היה במסגרת

"פסטיבל מספרי סיפורים" , היום בשעה 11:00 בבוקר, ערוץ 1...

thankful

New member
אינני מוצא את זה בשום אתר :(

נו טוב, אם יש משחם, אז כנראה יש גם משחר (שחור) . ואז צריך להיות גם מלבן ... רגע , מלבן בעצם כבר יש ... ואוסיף גם את "מחפר" , כי אני באמת כבר מתחיל לחפור :) שבת שלום.

יאקים

New member
חבל מאוד שאין לי אפשרות להציע משהו

חלופי, אך ייתכן שמישהו ממשתתפי הפורום ימצא בכל זאת את התשובה, או שמא טעית בכתיב, במילה, בניקוד? שבוע טוב לך.

sailor

New member
שיחום פלדה

עושים בתוך ארגז שיחום, הוא לא נקרא משחם. אפשר לעשות גם שיחום כימי בעזרת מברשת.

יאקים

New member
אני חשבתי על השורש ש-ח-מ, ומיד באסוציאציה

מיידית עלה הגוון השחום בראשי, והואיל והוא ציין את הניקוד, שיערתי שמדובר באיזשהו כלי להשחמת מזון: בצל, בשר, עוף וכד'. את הפירוט הטכניכימי שאתה מדבר אליו כלל אינני מכיר, וגם איני מבין, אם כך, מה הקשר בין השורש ש-ח-מ לאותה פעולה שאתה מתאר כאן.

sailor

New member
אם זכור לך

הנשק והמחסניות בצבא הם בצבע חום כהה או שחור, זו תוצאה של שיחום/השחמה המהוה הגנה מסוימת מקורוזיה (שיתוך אם תרצה). הטכנולוגיה היא תרמית - בארגז שיחום או כימית - יצירת צפוי בצבע כזה וזה בדיוק מאותו שורש.

יאקים

New member
ראשית, אכן זכור לי מלפני שנות דור.

שנית, תודה על תשובתך שמבהירה כעת מהו שיחום ומדוע השורש ש-ח-מ אכן מתקשר לפעולה זו. שלישית, לא ברור לי מדוע נוצר שם פעולה מבניין פיעל, ואם אכן כך, מדוע לא השחמה? שהרי זו הפעולה שיוצרת את הגוון השחום.... ורביעית, השואל שאל על משחם, וטרם קיבל תשובה הולמת על שאלתו. שבוע טוב ושוב צרור תודות לך.

sailor

New member
ככל הידוע לי אין מכשיר הנקרא משחם

יש פעולת השחמה במכשירי מיקרוגל שמתבצעת ע"י גוף חמום עילי אינפרא אדום אבל לא כלי או מכשיר מיוחד לצורך זה. לגבי השם הטכני, אולי זה נעשה לשם בידול הפעולה הטכנית מהמטבח, כפי שאתה אוהב.

יאקים

New member
בעניין אחד צדקת - אני מעדיף להשתמש

בבידול משמעות כאשר פעולה מסוימת ניתנת לפירושים שונים, אך כאן איני סבור שיש צורך בבידול, שהרי בשני המקרים ישנה השחמה (ולטעמי, שיחום נראה לי מיותר לחלוטין, שהרי מדובר באותה פעולה). העובדה שמאן דהו השתמש ב"משחם" היא זו החייבת להעסיק את הדיון הערב. אם אכן קיים שם עצם כזה והוא כלי הנועד להשחמה, שיקום מישהו וילמדנו דבר. אבל אף אחד (עד עתה) לא קם!

sailor

New member
אצל האקדמיה זה לא קיים

וגם אצל שלמה אטינגן לא (למרות שהעדכון האחרון משנות ה-70, הוא המלון הטכני הטוב ביותר בעברית).

יאקים

New member
מלח, אתה בוודאי מכיר טיבן של המצאות ותחדישים

די שמישהו - וזה חייב להיות ידוען, איש תקשורת, מנהיג פוליטי, כלכלי או חברתי - ישתמש בביטוי מסוים שנראה לו מתאים, ואם יחזור על כך מס' פעמים כדי שהוא ייקלט ויתפשט בציבור כאש בשדה קוצים. ראה את מקרה "תובנה", שבניגוד לכל כלל לשוני הגיוני קנתה שביתה גם בחלונות הגבוהים....

sailor

New member
עקרונית אתה צודק

אבל היות שלא קיים כלי או מכשיר שדורש שם כזה, לא נראה לי שמישהו יטרח להמציא שם למה שאין.

thankful

New member
אז אולי

מישהו יכול לקום ולצפות ב "פסטיבל מספרי סיפורים" שהיה הבוקר בשעה 11:00 בערוץ 1, כפי שציינתי למעלה . אני קם מחר לעבודה, אז לא אוכל לצפות בשידור החוזר :) שבוע טוב.

sailor

New member
אולי אם תספר לנו על מה היה מדובר בספור

נוכל לנחש יותר טוב.

למעלה