משוב ובקורת

משוב ובקורת../images/Emo22.gif

משוב יעיל יוצר סוג של מודעות המאפשרת התבוננות חדשה של מקבל המשוב על האירועים. הוא מאפשר העלאת תובנות, פותח את המחשבה ומרחיב את האופק. כדי לתת משוב דרושה נדיבות מצד הנותן. משוב, הוא תמיד ניטראלי ואובייקטיבי. אין בו שיפוט או דיעה. כשנותנים משוב, האתגר הגדול ביותר, הוא להשיא תרומה אמיתית ממנה יוכל מקבל המשוב להפיק תועלת. בלי שיפוט, בלי דעה אישית ובלי אמונות בקשר למשהו או למישהו. רבים טועים לחשוב שהם מציעים משוב כשבעצם הם מציעים את דעתם. כשזה קורה, מקבל המשוב נחלש ומשהו משתבש במערכת היחסים בינו לבין נותן המשוב. כיצד נותנים משוב? 1. יש תמיד לבקש רשות מאותו אדם שאתם מבקשים לתת לו משוב אלא אם כן ביקש משוב במפורש. 2. תוכן המשוב הוא דיבור כן של חווייתך האישית. אני מדברת על מה זה עשה לי, לא על מה שהוא צריך לעשות. 3. יש להחזיק בבעלות מלאה על הדברים הנאמרים ולהיות אחראיים לתוכן ולאופן המסירה. 4. לכולנו יש דעות וביקורת. אם בחרנו לתת משוב ולא להעביר ביקורת עלינו להניח הצידה את דעותינו האישיות והביקורת שיש לנו. אם לא, אנחנו מעבירים ביקורת. גם להעביר ביקורת זו טכניקה תקפה אבל לא במסווה של משוב. 5. משוב אינו חיובי או שלילי. בזה שאנחנו אומרים מה אנחנו רואים או לא רואים אנחנו מספקים לשומע נקודת מבט נוספת שיכולה לעזור לו להגיע לתובנה המתאימה לו בכוחות עצמו. ביקורת היא הבעת מפורשת של דיעה אישית השופטת את האירוע או המעשה המדוברים על-פי אמות המידה של נותן הביקורת. ביקורת היא לגיטימית בדיוק כמו משוב אבל היא טכניקה שונה לחלוטין. גם במקרה של ביקורת, אלא אם מדובר בביקורת ציבורית או טור בעיתון, ראוי שנותן הביקורת יבקש רשות למסור אותה. ביקורת אינה אובייקטיבית וודאי שלא ניטראלית. למבקר יש רצון להשיג שינוי מסויים בדרך בה הוא רואה לנכון. יש בה שיפוט ודיעה והיא לא בהכרח ניתנת כשלנגד עיני הנותן ניצב הרצון לקדם את השומע. לבחירתכם אבל כדאי לקרוא לדברים בשמם המדוייק. בברכה,

היכן היית שנה שלמה הגבירה כש...

למדתי בקורס בשנה ב בבית אריאלה אחד הדברים שהרגיזו אותי ואני מניח שאלי בבא יסכים איתי זה בדיוק העניין שאנשים לא נתנו משוב אלא ניסו לכפות את דעתם על המספר תודה לך על העמדת הדברים על דיוקם

בבא אלי

New member
../images/Emo9.gif../images/Emo45.gif מסכים עם אילן

יש בעיה שהרבה אנשים לא יודעים מה זה משוב ובעיה יותר חמורה, שמנחי קבוצות לא יודעים מה זה מוב ואיך להקפיד עליו. לעיניינו, משוב לגבי סיפור הוא בעיקרו: "כאשר קראתי\שמעתי את הסיפור הרגשתי ש... או ...היה חסר לי .... הדגש הוא על מה שהרגשתי אני. דוגמה למשוב "המחץ" שקיבלתי מקשישה אחת בזמן הופעה: אלי, כאשר אתה מסתובב כל הזמן על הבמה אני מרגישה סחרחורת." :) .

art minded

New member
וואלה אני חושב שאני כתבתי בדיוק את

המשוב שאת מתארת. לא התכוונתי לפגוע באף אחד ואכן נתתי את רשמיי מחוויתי האישית של מה הסיפור העביר בי. מצטער אם מישהו נפגע מהביקורת. לא היתה לי כל כוונה לפגוע. ובכלל אני חושב שהניתוח שהענקתי, גם החמיא לרוב האנשים בגלל ההתיחסות שנתתי לכל סיפור (שעוד אף משתתף לא עשה כן) וגם בגללל שעשיתי בו מעין התחושות שקיבלתי ולא מה שצריך היה הסופר לעשות. אני אינני הסופר בכל מקרה ואני לא יכול להגיד לאנשים מה לעשות אבל אני כן יכול לומר את תחושותיי. מקווה שאתם מסכימים איתי כי אני רוצה להמשיך לקרוא כאן וגם לכתוב, כי זה אחלה פורום

בינקיס

New member
התייחסות אישית לסיפורים היפים:

ראשית ל- "ארט מיינדד" (מצטערת על שיבושים), נראה לי שלא דובר עליך אישית, אלא באופן כללי, אבל איני מוסמכת לדבר בשם אחרים. בכל אופן גם אני חשה צורך, כמוך, להוסיף כמה מילים משלי על הסיפורים, אבל לא כל כך מסודר כמו שפירטת, הגבירה, אשתדל, מצטערת אם לא לחלוטין: "הבית הורוד"- צמוד לדעתי לציור, מקורי וחביב, משעשע וכתוב יפה מבחינת דימויים ומילים. לא כל כך התחברתי לרעיון. קשה לי- נשים, בית בושת... גופות נשים למכירה- מצטערת על אובדן חוש ההומור, זה קורה לי במצבים כאלה. אבל סיפור יפה ומחכים. "איקרוס"- הסיפור פיוטי ועצוב, מתחבר יפה לציור. כתיבה נפלאה- מילים, דימויים, חוט הסיפור שבאמצעותו הולכת אותי- מרתק. מבנה סיפור יפה. יש כאן נושאים ערכיים וקשים, אוניברסליים בהם הסיפור מטפל, לפי תחושתי. חשתי גם קצת ראציונליות, סיפור מהראש- רק בתחושה שלי. (מדגישה!) "שיעור באנטומיה"- מקסים! מקסים!!! קצר, קולע, נשי, הומוריסטי וגם כואב, תיאורים נפלאים ודימויים מרתקים. הבאת לי עולם של שני אנשים באופן חד, ברור, מקופל ומוגש במעטפת של סיפור קצר. זאת מיומנות נפלאה. תודה. באמת אהבתי. הופיע כאן גם רגש, הופעת את, הכותבת. אהבתי. "נשים רוקדות אל הגשם"- יופי של סיפור על נשים, מנקודת מבט של גבר (נכון?) ראשית-יפה החיבור שלך. הרצון. הסגנון ללא ספק ייחודי ומעניין. מקורי- ביחס לתמונה. מעיד על יכולת לראות דקויות, לראות מעבר. קצת ארוך ומתמשך לטעמי. הסוף יכול להיות יותר חותך, ברור וכואב- אם בכך בחרת. "שער ילדותי"- הציור למעשה מכניס אותנו לסיפור, שמתרחש סביב הציור.זה מעניין, יפה וחדש. גם הסגנון שלך,סגנון הכתיבה, לדעתי, ייחודי לך. מדובר כאן בנושא, שמבחינתי אין להתווכח אתו, בתוכי. הוא נושא חזק. הוא תופס אותי בבטן. הבאת עולם, הבאת אותך, הבאת את הכאב שלך. לכך התחברתי. תודה לכולכם על הסיפורים הנפלאים, ההשקעה בכתיבה והשיתוף! כל הכבוד!

מי שלא עושה לא טועה../images/Emo140.gif

יש כאן שפה שאנחנו מנסים ללמוד וייקח זמן. מי שעושה גם טועה וגם לומד באותו הזמן. אין מה להתנצל. הדברים שכתבתי על משוב/ בקורת נכתבו כמשוב לדיון הקודם. כל אחד יבין בדרכו שלו, אני מקווה. העובדה שאת מביאה את דברייך לידי ביטוי מאפשרת לתהליך להימשך ולקרות. בברכה,

התיחסות לסיפורים-לביקינס.../images/Emo141.gif

היי ביקינס. ניתחת יפה את הסיפורים.וברוב הנכתב אני מסכימה איתך.יש לך עין בוחנת טובה מאוד,ואת יודעת לבטא ברור בכתב את רגשותייך ודעתך.מקבלת בחום את מחמאותייך לסיפורי.תודה רבה לך. פרי גן העדן

משוב, תגובה, תודה לגבירה על הסבר

יפה הסברת את ההבדלים ביו משוב לתגובה. הרבה פעמים הביקורת הניתנת , היא הורסת את החשק להמשיך , לכתוב למשל, אבל משוב שהוא באמת עיניני ונוגע לחומר הכתוב, לדוגמא, יכול לתרום הרבה , בכל דבר, וביחוד בכתיבת סיפורים.

תודה על הדיוק

תודה על הדיוק - הגדרת זאת הרבה יותר טוב ממני - אם כי אני מעדיף את המשוב על פני הביקורת כי כמו שאמרת: "ביקורת אינה אובייקטיבית וודאי שלא ניטראלית. למבקר יש רצון להשיג שינוי מסויים בדרך בה הוא רואה לנכון. יש בה שיפוט ודיעה והיא לא בהכרח ניתנת כשלנגד עיני הנותן ניצב הרצון לקדם את השומע". שוב תודה

NAVVAN1

New member
אני אוהב ביקורת במדיום כזה של פורום

זה פורום של מספרי סיפורים מספרי סיפורים מדברים במילים , בתנועות גוף, בגווני קול. כאן בפורום מדברים כאשר רק במילים חסרים שני ערוצי תקשורת. אז חשוב להיות מדויק, וחשוב להיות אמיתי במילים משוב: מרגיש לי לקבל ביקורת דרך פילטר של זהירות, מרגיש לי תמונה של אדם היושב ומסגנן ןמלטש את מחשבותין שעה ארוכה לפני שלחץ על מקש האנטר,ואולי לפעמים לא שולח. במדיום וירטואלי של אנשים שאני לא רואה אותם, שאני לא חש בהם, שלא יכול לראות הבעת פנים, תנועות ידים, ושפת גוף, אני רוצה להרגיש שהשפה טיבעית אני שמח לראות שגיאות כתיב, שמח שהכותב ישב וכתב ושלח בלי פילטר. ביקורת היא לא טובה או רעה אם היא מהלב, היא טובה או רעה אם היא צבועה, ולא מתכוונת. באם מקבל הביקורת הוא אדם בעל אמירה ברורה, בעל גבולות אמיתיים של ידיעה בה הוא מבין מה רצה להשיג, בעל אישיות יוצרת - וכאן הביקורות בפורום הן על יצירות, ולא אישיות. יפיק מהן תועלת.

בינקיס

New member
לנאוואן- מסכימה. שאלה לגבירה:

והשאלה גם לבס בבלון: האם לקדם את השומע (מקבל הביקורת), ולהשיג שינוי מסוים, אמורים בהכרח לעמוד בסתירה זה לזה? האם לא יכול להיות שאדם שנותן לך ביקורת בונה, אמיתית, כנה ואכפתית, רוצה גם לשנות בגדול וגם בטובתך? מה באשר למבקרי תיאטרון, ספרות וקולנוע? איני "נתלית באילנות גבוהים", וגם אצלם לא תמיד הכל בונה וענייני, אבל הרי המקצוע ומקורותיו באים באמת לשנות, לעזור ולתרום כדי ליצור אמנות טובה יותר, בשביל כולנו. כך אני חושבת לפחות, אולי אני תמימה. ובאשר לדברי נאוואן- זוהי תחושתי. אני נעזרת לרוב בהבעות, תנועות, מחוות וגווני קול. גם בדיבור זורם, בחיים. כאן אין לי את אלה לרשותי, ואני חושבת שהדברים גם מחדדים את מה שעלה בי כתוצאה מדברי נביאה1: אם כל הדו-שיח היה פשוט וזורם יותר, ולא הייתי חושבת הרבה ומשנה וחוזרת לפני השליחה, אולי היו עולים דברים אותנטיים יותר, אולי חזקים ואף ברורים יותר. אני חוזרת לדברי מן השרשור הקודם: אני סומכת על עצמי וגם על רבים כאן שאמירה כמו שחווית מן הבחורה ההיא, בס בבלון, לא תחזור כאן. אני מסכימה וחושבת שזה לא לעניין, זה חצוף, גס ורע. ומעיד רק על כך שהיא עצמה אדם קטן. זה הכל. אני יכולה לתת לך דוגמא מן הלימודים שלי: היה לי מורה מקסים ובמאי גדול. יום אחד ביצעתי מונולוג של דמות מן המיתולוגיה היוונית, והוא הביט בי אל תוך העיניים ואמר: "אני מרגיש שיש בך אש. והאש הזאת לא יוצאת החוצה אף פעם. בכלל! תני לנו אותה." לזה אני קוראת ביקורת חזקה, בונה, לא אנמית, וגם לא פוגעת. רק מלמדת ומחזקת.

תגובה

קידום מקבל הביקורת והשגת שינוי אינם עומדים בסתירה כלל. השאלה היא אם דברי הביקורת מקדמים את השומע או את המשמיע. לומר למישהו אמירה כמו ששמע בס בבלון מקדמת רק את האגו של המדבר ואין בכלל מה לעשות איתה חוץ מלזרוק לפח במקרה המאופק. כפי שציינתי, דרושה נדיבות. מבקרי ספרות קולנוע ותיאטרון (ולוואי והיו גם מבקרי אמנות הסיפור אבל בינתיים אין ולא רק פה) עוסקים בביקורת כדי לספק לקהל מידע על רמת הביצוע של מופע מסויים מול רף מקובל של רמה. אחרת לקהל אין דרך לברור את המופעים אליהם יבחר ללכת מלבד ניסוי עצמי. בנוסף, המבקרים הטובים והאחראיים יותר נושאים על כתפיהם חלק חשוב בהתפתחות תחום האמנות אותו הם מבקרים. הם מציירים את הרף העליון ואת המקום בו אנו ניצבים מולו, את המרחק שלנו ממנו, לא כדי להחליש אלא כדי לעודד התקדמות. הרבה מאוד תלוי בסגנון, אין ספק. עולות כאן עוד שתי שאלות חשובות: איזה סוג של ביקורת (ואנחנו מדברים על ביקורת ולא על משוב) יכולים אנשים שונים לשמוע? יש כאלה שאם יקבלו חבילה כבדה של ביקורת נוקבת לידיהם, יסתערו עליה במרץ וירצו להשתמש בה מייד כמצפן להתקדמות. יש כאלה שזקוקים לביקורת עדינה, של צעד אחד בלבד קדימה ולא יותר. השאלה השנייה: במקרה של ביקורת ולא של משוב, מי נותן את הביקורת? שימי לב לכך שרוב המבקשים ביקורת מעדיפים לקבל אותה ממי שנחשב מומחה לדבר או בעל נסיון עשיר מאוד לא רק בתחום העיסוק אלא גם בהגות בו. כדי להעביר ביקורת מול פאראמטרים ברורים יש צורך בשפה מוסכמת, בביטויים מקצועיים שכולם יכולים להסכים עליהם ולהבין אותם. בתחום אמנות הסיפור השפה הזו עדיין בראשית דרכה, בנסיונות מפוזרים של מעט אנשים להגדיר קני מידה. בברכה,

NAVVAN1

New member
../images/Emo7.gifבעצם מה שאת אומרת הוא

שרק מומחה זכאי להביע דיעה נוקבת, והוא ממילא לא ישתמש בזכותו בעולם פוסט מודרני אשר אמות הביקורת של האומנות מתנהלות בו לפי אמות מחשבה של ז'אק דרידה ואם ישתמש הוא לא המומחה כי אמות הביקורת שלו מעוותות, ואז אין לו זכות להשתמש.
זה פורום של אנשים החיים את הרגע של ההודעה, ומותר להם להרגיש להתרגש, לטעות ולבלבל, וניתן תמיד להוסיף הודעה, לשנות, להתחרט, כאן התהליך הוא חשוב לפעמים יותר מאשר התוצאה הסופית. שכל אחד יכתוב רק בשפה נקייה, אני מתחייב: מי שלא רוצה שיגיד לא רוצה, ואפסיק מתחייב לא לענות לו. לבקר אותו עד שיבקש שוב. שטויות שכאן כמו נייר עיתון של אתמול ופלצנות שלי שכתבתי היא פלצנות שלי אז כמה יצחקו, כמה יבינו, וכמה ינידו ראש בהערכה, אז מה קרה???

זה לא בדיוק מה אמרתי

מה שאמרתי הוא שרוב האנשים מעדיפים לשמוע ביקורת ממומחה. זה בהשוואה למשוב. דבר שני שאמרתי הוא שעדיין אין לביקורת בתחום אמנות הסיפור שפה מוגדרת מספיק. מה שאנחנו עושים כאן זה חלק מהנסיון למצוא שפה כזו. בברכה,

NAVVAN1

New member
שאני אומר את בדיוק שאמרת?

אני לא מומחה וזאת בדיוק הנקודה אם רק מומחה יענה כאן הפורום יסתכם בשורה של תגובה אחת בלבד אני יודע שאנחנו לא מומחים, עומק של שמש צל, בורות,עמקים,גבעות והרים, יצורים ברואי אל, בורות וחתחתים, הולכים משם אל, סיפור הסיפורים. מילים של לא אמת הן אותיות לא מסודרות.

למעלה