משהו שלא ברור לי

אבבגגדד

New member
משהו שלא ברור לי

אני מתבלבלת בין מילים כמו למשל יסע (נס"ע) יסוג (סו"ג) ויסב (סבב) בשלושתן דגש משלים בס' בגלל הנ' שנשמטה. כשאני נתקלת במילה כזאת איך ניתן לדעת באיזו גזרה היא? והאם הנ' הנעלמת היא שורשית או של בניין נפעל? איך יודעים?

אבבגגדד

New member
עזרה בבקשה...

שאלתי את השאלה אתמול ולא קיבלתי תשובה, אנסה שוב... אני מנסה להבחין בין מילים כמו למשל יסע (נס"ע) יסוג (סו"ג) ויסב (סב"ב). בשלושתן דגש משלים בס' בגלל הנ' שנשמטה. כשאני נתקלת במילה כזאת איך ניתן לדעת באיזו גזרה היא? והאם הנ' הנעלמת היא שורשית או של בניין נפעל? האם יש פטנט? תודה מראש...

trilliane

Well-known member
מנהל
סבלנות, לעתים לוקח זמן עד שמקבלים תשובה.

בכל מקרה אין צורך להציב שאלה חדשה אם לא נענית; אם ההודעה כבר לא מופיעה בעמוד הפורום הראשון אפשר ללכת לשני ואז להגיב לה בהודעה עם תוכן והיא תקפוץ (בהנחה שלא עברו 72 שעות מאז כתיבתה). מכיוון שהודעתך המקורית הייתה באמצע העמוד הראשון, לא היה צורך בהקפצה... שרשרתי את הודעתך החדשה לקודמת והן יקפצו בזכות התגובה שלי. באשר לשאלתך, אני לא יודעת לגבי "פטנט", אבל מכיוון שכל הצורות שהצגת הן בעתיד, האם ניסית להטות אותן לזמנים אחרים? ייסע >> נסע, נוסע (קל) ייסוג >> נסוג, נסוג (נפעל) יָסֵב >> הֵסֵב, מֵסֵב (הפעיל) נטיות לזמנים אחרים מלמדת אותך איך הפועל מתנהג וזה שונה מבניין למבניין ומגזרה לגזרה. כל הנדרש הוא היכרות עם צורות הבניינים והגזרות ואז לא קשה לזהות; זה רק מצריך מעט תרגול וצבירת ניסיון, זה הכול.

trilliane

Well-known member
מנהל
אגב, טיפ חשוב הוא לבדוק באיזה עיצור נמצא הדגש

כשמדובר בנו"ן הבניין של נפעל בעתיד, הדגש המשלים יופיע בפ' הפועל (כלומר, בעיצור הראשון של השורש). לעומת זאת כשמדובר בגזרת חפ"ן, הנו"ן ש"נעלמה" היא שורשית, פ' הפועל, ולכן הדגש המשלים יופיע בע' הפועל (כלומר בעיצור השני של השורש). עכשיו קלטתי ששאלת על ייסב בנפעל (טיפ נוסף: כשאת שואלת על גזרות כדאי להציג את הצורה המנוקדת, אחרת קשה לזהות את הנטייה הנכונה, בפרט שבכתיב חסר הניקוד כותבים "ייסב") אבל התשובה לא שונה, אין "פטנט" אחר מלבד הכרת הנטיות והאופן שבו הגזרות השונות מתנהגות בכל בניין. בהנחה שעברית היא שפת האם שלך, את כבר מכירה את רובן, צריך רק לקשר את הידע השימושי לידע התיאורטי ולעבוד על הדוגמאות החריגות שאינן נפוצות או תקינות בדיבור. זה לא כ"כ מסובך, בסה"כ התבניות חוזרות על עצמן.

אבבגגדד

New member
הבנתי בערך...

תודה לך על הכל, עזרת לי. למרות זאת, הבעיה שלי היתה שע"מ למצוא או השורש והגזרה, אני מעבירה את הפועל לעבר נסתר. בצורה הזו אין דרך להבדיל ביניהם. הפחד שלי הוא לבלבל בין הצורות ולחשוב שהמילה "ייסוב" היא בבניין קל ושורשה נס"ב. כנראה שאצטרך לשנות את כל השיטה שלי... בכל מקרה, איך כותבים עם ניקוד במקלדת?

trilliane

Well-known member
מנהל
תראי, אם את לא מכירה בכלל את הנטייה, זו בעיה.

אבל אם את מכירה, למה את חושבת שבעבר נסתר איך דרך להבדיל ביניהם?
הרי "נסע" ו"נסוג" זה לא אותו הדבר; בפרט, את לא צריכה להסתפק בעבר, מה רע בהווה? הרי אין מצב שכדוברת עברית את לא יודעת ש"נסע" הופך ל"נוסע" וזה כמו "שמר" ו"שומר" וש"נסוג" נשאר "נסוג" ולא הופך ל"נוסג", נכון?
לגבי "ייסוב" בבניין קל (יִסֹּב; אגב, במקביל קיימת גם הנטיות יָסֹב, יִסְבֹּב), נגיד שבאמת תחשבי שמדובר בנס"ב. את מכירה כזה שורש בעברית? הוא נסב, היא נסבה, הוא עכשיו נוסב?
אני לא... (וגם המילונים לא). אם את לא יודעת לענות על השאלה ואין לך מושג, אין לך בררה אלא ללמוד ולהכיר. אין דרכי קיצור, שליטב בשפה מצריכה היכרות ולמידה, לא לכל דבר יש "פטנט". קישורים מומלצים:
גזרות עו"י וע"ע: בניין קל (האקדמיה ללשון) http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/GrammarDecisions/netiyyat-hapoal/Pages/Ch3D042.aspx
גזרות עו"י וע"ע: דוגמאות נטייה (האקדמיה ללשון) http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/GrammarDecisions/netiyyat-hapoal/Pages/Ch3D046.aspx
קטגוריית ניקוד מתוך קישורי הפורום: http://www.tapuz.co.il/Forums2008/Links/Default.aspx?ForumId=1072&cId=9501

אבבגגדד

New member
אז אם הבנתי נכון

הדרך המומלצת וה"פטנט" הטוב ביותר הוא להשוות לגזרת השלמים... שזה נחמד, אבל בשורש מס"ס, למשל, צורת הבינוני זהה לבנין קל משקל פּעֵל... בכל מקרה, כנראה שזה באמת עניין של נסיון, ושעם הזמן אכיר את הצורות האלה, בכל מקרה עזרת לי מאוד, אני קצת פחות באפלה כרגע... תודה!

trilliane

Well-known member
מנהל
לא הבנת נכון.

לא השוויתי לגזרת השלמים; רק נתתי דוגמה לנטייה שאת מכירה (וכנראה אחת לא מוצלחת, כי היא רק בלבלה אותך יותר...
). הרי טענת שאת לא יודעת שמדובר בכפולים (אז מה אכפת לך ממס"ס? הוא לא רלוונטי לנקודה שלי בכלל) ושאת עלולה לחשוב שהשורש הוא נס"ב, וכידוע, חפ"ן (חסרי פ' הפועל נו"ן) בבניין קל רלוונטי רק בעתיד ובציווי, כי בעבר ובהווה הנו"ן לא חסרה, נכון? בבקשה, תשווי לשורשי חפ"ן אחרים שאת מכירה: נסע, נוסע; נפל, נופל; נטע, נוטע וכו'... האם את מכירה נסב, נוסב?
זו הייתה הנקודה שלי.

אבבגגדד

New member
את צודקת

אני באמת מבולבלת לגמרי. שתי הגזרות האלה ערערו את כל מה שחשבתי שאני יודעת טוב... כנראה שאין מנוס, רק לשנן שוב ושוב!

למעלה