קשקוש 'חדשני' מוחלט
יצירת "ציבור משלנו" היא לא חדשנית כלל וכלל, היא מלווה את היהדות מיום הולדתה: קורח ועדתו, המעפילים, ישראל ויהודה, צדוקים ופרושים, איסיים וסיקריקיים, קראים ואנוסים, חסידים ומתנגדים, בעלי השכלה, קונסרבטיביים ורפורמיים, חרדיים וחילוניים- פקח את עינייך, חביבי! על מה אתה מדבר? לא ראיתי, יוני יקירי, שאתה מודאג מבעלים שנוסעים להתפלל באומן ומשאירים את נשותיהם לבד בראש השנה, מבדלים ומפרידים עצמם מילדיהם ומשפחותם בפרט, והקהילה בארץ בכלל. אין לזה שום קשר ל'חדשנות' רפורמיות (ונמאס שמתייחסים פה למילה הזו כאילו היא קללה נוראית. גם הם יהודים, לידיעתכם!), זה נובע מתוך רצון להיות מסוגל לשאת את מי שאתה גם בבית כנסת בתפילה לאלוקים באופן ציבורי (כפי שכתבת), בלי להחביא את עצמך, בלי לספוג את המבטים נוטפי הרוע, הדיבורים של כל "הנשמות הטהורות" מאחורי הגב, בלי להיאלץ לספוג מישהו שיפקפק בלגיטימיות שלך כמתפלל/עולה לתורה/חזן ועוד ועוד. זה אומר להיות מי שאתה בגלוי בצורה קהילתית-קיבוצית, בלי דעות קדומות מול אלוקים שאוהב אותך וברא אותך כך. לקדש את המציאות שנולדת לתוכה לא בבושה ובהסתר, ואולי אפילו לשאת תפילה ציבורית שנוגעת אליך (ולא "הוא יברך אותנו ואת נשותינו"). יש בזה משהו קוסם. בפועל לא מדובר בהפרדה קבועה, כיוון שהמניין הגאה לא מתכנס כל שבת, למיטב הבנתי, אלא רק לעיתים רחוקות. הקריאה היחידה שלי היא לא ליצור בידול ביננו לבין הקהילה הדתית-לאומית ככלל גורף, שזה פסול בעיניי. אני לא משתתף במניין הגאה, לא רואה בו צורך אישי, דבק במסורת ובשמרנות של בית אבא, כיוון ששוב, אני לא מכניס את זה למרחב של בית הכנסת שלי. ואולי השינוי בכלל צריך לבוא מתוך בתי הכנסת, שהם יפתחו מודעות שיש כאלו בקרבם, ולא שהם מתכנסים במניין ההוא של "האחרים", אלא הנה הם איתנו לידינו. אבל מאידך אני גם לא מדביק למניין הזה תוויות של "מוקצה", "תועבה", "רפורמי". מה ששנוי עליך... באופן יותר ספציפי, כתבתי שאין להפוך את זה לדגל של "חברותא" כאשר לא כל דתי-לאומי מזדהה עם כך או רואה צורך במניין כזה, וזאת כדי להרבות את השלום ולהפחית במחלוקת. יפרסם המניין את עצמו, ויגיע לכל מי שצריך.