משהו מעניין

Roobie

New member
משהו מעניין

אתמול בערב הייתי בטקס קבלת תואר דוקטורט (לא שלי, כמובן
) באוניברסיטת תל-אביב. הנאום של "נציג הבוגרים" או משהו בסגנון, כלומר נאום של אחד ממקבלי התואר, היה קצת מפתיע (ותחילה נשמעו קצת תגובות מופתעות בקהל). הוא דיבר על הצורך של המוסדות האקדמאים לגנות פעולות כגון כליאת אנשים מאחורי חומות, התעללות באוכלוסייה אזרחית והכיבוש באופן כללי. להפתעתי, לאחר מספר שניות של הלם, החל הקהל למחוא כפיים בהתלהבות, ובסיום הנאום חלקו הגדול אף עמד על רגליו והריע. מדוע לדעתכם דעות כאלה זוכות לתמיכה כה גדולה בקרב אוכלוסיה משכילה שכזו, ולא מדובר על התאגדות מיוחדת של אקדמאים (אך שאין צורך שתביאו לי התאגדויות ימניות כאלה, זה לא קשור לעניין), אלה על כמה מאות דוקטורים טריים בתחומי למידה שונים (מדעים, אומנויות, משפטים, מדעי-החברה ועוד)?

אריק ל

New member
יותר מזה

קרוב משפחה שלי, שהוא פרופסור אמריקני, סיפר לי בזמן שביקר בארץ שבארה"ב רוב האקדמאים הם פרו-קומוניסטים או סוציאליסטים. אני חושב שהסיבה היא קוסמופוליטיות. אנשים משכילים, ובעיקר אקדמאים, רואים עצמם כגוף כלל עולמי. כל מיני פרוייקטים כמו החלפת סטודנטים וכו' הם רק חלק מהעניין הזה. ובגלל הקוסמופוליטיות הזאת, יש רצון להיות אהודים בשאר העולם, כדי לא להיות מנותקים מהעולם הקוסמופוליטי האקדמאי. לכן בדר"כ האקדמאים ידגלו בדיעה ששאר העולם דוגל בה. כאשר שאר העולם דוגל בראיית עולם שרואה בישראל כמדינה פאשיסטית, מדינת אפרטהייד, וכד', האקדמאים צריכים לכוון עצמם להשקפה הזאת, אחרת ימצאו עצמם מחוץ למועדון הזה. בנוסף, קוסמופוליטיות גוררת השקפות סוציאליסטיות מטבעה, כיוון שקוסמופוליטיקה היא חלק מהאידיאולוגיה הסוציאליסטית/קומוניסטית. לכן, בדר"כ, רוב האקדמאים נוטים לכיוון סוציאליסטי קוסמופוליטי. בנוסף בעולם האקדמאי יש גם את הגישה של רומנטיקה לגבי מהפכנות - אקדמאים מאוד אוהבים מהפכות - מהפכות במדע, מהפכות במחשבה, מהפכות בפילוסופיה. לכן רוב האקדמאים הם מה שנקרא "מהפכני סלון" - מדברים על מהפכות פוליטיות, אוהדים את צ'ה גווארה, למרות שמעולם לא חוו קומוניזם על בשרם. מעניין אגב לציין שמדובר אך ורק בתופעה של מדינות לא-קומוניסטיות לשעבר. באוניברסיטאות במזרח אירופה, למשל, אין נטייה קוסמופוליטית ורוב המדענים הם אנטי-קומוניסטים, אנטי-סוציאליסטים, ודי קפיטליסטים. כנראה שכל עוד שלא חווים את הקומוניזם, לא יוצאים מהפוזה המתנשאת וממהפכנות הסלון שמאפיינת כ"כ את העולם האקדמאי במדינות הלא-קומוניסטיות לשעבר.

Roobie

New member
ממש לא נכון

ניתוח מעניין, אך כל קשר בינו לבין המציאות קלוש בהחלט. מתוך היכרות (דרך הוריי, מן הסתם) עם כמה מהאנשים שעמדו שם ומחאו כפיים (הם דווקא לא ממקבלי התארים אלא כבר פרופסורים או דוקטורים זה זמן מה) הם מחזיקים בעמדות ציוניות ולא רואים בישראל מדינה פאשיסטית.

אריק ל

New member
אמרתי רוב, לא כולם

וסביר להניח שהם יוצאי ברה"מ. כמו שאמרתי, אנשים שחוו מדינה קומוניסטית, לא מתנהגים ככה. חוץ מזה, גם קרוב המשפחה שלי, האמריקאי, הוא כפי שכבר הבנת - לא עונה לקריטריון של הפרופסורים שתיארתי. אבל מכאן ועד להגזים ולהגיד שאין שום קשר בין לזה למציאות - אין כל קשר למציאות

Roobie

New member
יוצאי בריה"מ?

מפאת הפרטיות לא אציין את שמות משפחותיהם, אבל בוא נגיד שלדעתו של ms6 אלה אנשים שאיפכא מיסתברא לא אוהב

ראליסט

New member
שטויות !

1)המדעים כולם הם חוצי גבולות בהגדרה.אם יש משהו שמאפשר שיתוף פעולה-ללא גבולות,זהו המחקר האקדמי-לכל תחומיו.אנשי אקדמיה יכולים לשתף פעולה עם אקדמאים בכל העולם,וזוהי דרך נהדרת לעבור את מחסום השנאה. 2)קוסופוליטיות וקומוניזם? השתגעת? (אגב-שמתי לב שאצלך כל השקפה שמנוגדת לך-היא קומוניסטית).הרי הקוסמופוליטיות היא אחת מהתוצאות של הגלובליזציה העולמית,מיסודו של הקפיטליזם.זה אולי הדבר הטוב היחיד בגלובליזציה-שבגללה ישראל מחוייבת לקבל את עמדת העולם המערבי כיום-הרבה יותר מאשר לפני 30 שנה.

אריק ל

New member
שטויות! 2

שוב הריאליסט חזר אלינו עם סימני הקריאה... 1) בדיוק. שים לב מה כתבתי. לכן יש את ההרגשה הקוסמופוליטית בקרב האקדמאים. 2) לא כל מה שמנוגד להשקפתי היא קומוניסטית. פשוט אידיאולוגיה סוציאליסטית היא קומוניסטית מיסודה (ולא, אני לא מדבר על סוציאל-דמוקרטיה, שזה קפיטליזם עם תיקונים סוציאליים). אגב, שמת לב שכל מה שמנוגד להשקפתך הוא נאצי/פאשיסטי/גזעני? ההגדרה שלך של קפיטליזם מראה עד כמה אתה מכיר את הימין... אז להבא כדאי שתפסיק לבקר דברים שאתה לא מכיר, טוב? הקפיטליזם דוגל בחירות אישית. כל אדם עומד לעצמו, והממשלה צריכה להתערב במינימום שבמינימום בחיי החברה, כדי לא להציב מחסומים להגשמה העצמית של אזרחיה. לכן הסחר הבינלאומי הוא חלק מההגשמה העצמית והשוק החופשי. אולם לא מדובר בקוסמופוליטיקה, מושג שבברה"מ ושאר המדינות אוהבים ואהבו כ"כ להשתמש. קוסמופוליטיקה זו חבר'ה גלובלית, בעלת תרבות אחת, שחוצה גבולות. הקומוניסטים טוענים שחברה כזאת תווצר כאשר הקומוניזם יוגשם. ההרגשה של האקדמאים, כאילו הם חברה בינלאומית חוצה גבולות, ולכן צריכים לתת דין קודם כל לחבריהם האקדמאים ואח"כ למדינתם שלהם, היא היא הרגשה קוסמופוליטית עליה דברו מרקס ולנין. ועובדה שאכן רוב, אבל לא כל (ואגב אקדמאים במזרח אירופה לא מתנהגים ככה) האקדמאים מרגישים מחוייבים לרצות את עמיתיהם בחו"ל, לפעמים לפני ריצוי מדינתם, ולכן אתה שומע מהם ביקורת חריפה שגובלת באנטי-ציונות.

ראליסט

New member
מה שטויות?

(אגב אם אתה מקבל פריחה מסימני קריאה,תכתוב בשפה אחרת-אני כותב בעברית-תמצא שפה שאין בה סימן קריאה). מתי אמרתי שכל מה שמנוגד לדעותי הוא נאצי/פשיסטי/גזעני? זה שאמרתי שפייגלה הוא פשיסט,שהוא מתיחס לערבים כמו שהיטלר התיחס ליהודים-זה אומר ש"כל מה שאני מתנגד...". אני מתנגד לכלכלה של ביבי,ולא אמרתי עליו את הנ"ל. אני מתנגד לכפייה דתית ולא אמרתי עליהם הנ"ל. אני מתנגד לשליטה על עם אחר-ולא אמרתי על עוזי לנדאו הנ"ל. אז על מה אתה מתבסס? רק שלשום ביקש-התחנן ביבי לפני שרון שישלח אותו כנציג ישראל ללוויה של רונלד רייגן-כי ממנו למד את התורה המסוכנת שהוא מיישם בארץ.אז אם רייגן הוא סוציאל-דמוקרט,אז כנראה שאתה צריך להתחיל ללמוד הרבה על ההבדלים בין קפיטליזם קיצוני,מדינת שוק חופשי עם מערכת רווחה...ועד לקומוניזם.רק אז תטיף מוסר. חלק מהקוסמופוליטיות הוא תוצר של הגלובליזציה,שהיא שיטה להכפיף את החלשים לחזקים כלכלית.זו אינה שיטה שמיישמת כל חירויות,אלא לוקחת חירות בסיסית אחת:זכותו של כל אדם לחיות כבן אדם.אין זה אומר,כמו שאתה מתימר להגיד,שכל אדם צריך להשתוות לאחר.אבל אתה לא חיה-ואני מקווה שיש לך כמה עקרונות מוסריים,שמחיבים אותך לא לאפשר לאנשים בארצך ליפול לתהום ההזנחה-אחרת מה הטעם במדינה? בבטחון כולם צריכים להשתתף בנטל? אבל אח"כ את החלשים לזרוק לפח? זוהי האידאולוגיה שלך? לדעתי-ואין פה כלל קשר לקומוניזם או סוציאליזם-גישה כמו שלך,היא לא רק לא מוסרית,אלא אף לא ציונית. אגב,מי מדבר על חברה בעלת "תרבות אחת"?? אנשי המדע מדברים על תרבות אחת? פשוט המדע היא שפה בין-לאומית,כמו האנגלית.(אולי אתה לא יודע אבל תורת החלקיקים בפיזיקה היא אותה תורה,בכל מקום בעולם).זה מאפשר גישור בין עמים ודרך לשלום ויתר הבנה בין תרבויות שונות-שאצלך אולי זה דבר רע. מה הקשר בין שיתוף פעולה בין-לאומי בין אקדמאים ,לבין "ריצוי המדינה"? שיתוף פעולה בין לאומי,מחזק גם את המדינה.הרי יש כ"כ הרבה מדענים שבאים לארץ בכדי ללמוד מהאקדמאים שלנו-וקרנה של מדינת ישראל הוא בשיא בתחום המדע.אנחנו מרוויחים גם במובן הכלכלי,וגם במובן המעמד הבין לאומי. בחיי,זו פעם ראשונה שאני שומע השתלחות כה גסה בקוסמופוליטיות מדעית-אקדמית,שהיא התחום שבו מדינת ישראל היא החזקה ביותר-ובו צפון עתידה-לא בשום תחום אחר. זה אפילו לא עניין פוליטי.

כמי שקרוב ל'עולם' שאתה מדבר עליו

אריק, אוכל לומר שבהקשר הקוסמופולטי- יש הרבה נדבכים קשיחים ונבונים מאוד במה שאתה מעלה. אני לא אכנס יתר על המידה דווקא מכיוון שזה אחד מהנבדכים המרכזיים במחקרי שלי.. חלק עיקרי מאותה קוסמופוליטיות היא תודעת השפה והרטוריקה שגם אם לא במודע שולטת על תפישות ערכיות של מה חיובי ומה איננו. משמע הבון-טון ה'ליברלי' 'הומניסטי' ב30-40 שנים האחרונות חותר לפירוק מושג רעיון ה"לאומיות" ככלל. (אין זה מקרה כי מפתחי תזת ה"פוסט ציונות" (קבוצה שהחלה דרכה בן באונ' גוריון לפני כ-20 שנה) זכתה למימון הוני אירופי נדיר בהיקפו, כפי שאגב זוכות להן אגב היום תיאוריות אנטי-פרנקופליות כיום בצרפת כנגד רעיון הלאומיות הצרפתית). לגבי הקומוניזם-סוציאליזם אני חושב שמדובר כאן רבות 'הפוך' על 'הפוך', משמע הם משחקים בתוך מה שקרוי 'נרטיב' שיוויוני למרות שהם מקדמים בפועל את אי השיוויון הגדול בתוך החברה-שבט בה הם מצויים. מדובר כאן ב'שמאל החדש' שמאל שונה לגמרי ממה שחונכנו להתנגד לו. אלה אנשי ה"פלורליזם", "הומניזם", GIVE PEACE A CHNACE וכו' (המרכאות הכפולות אינן מקריות כאן) סוציאליסטים הם ממש לא - הם רק מתחזים לכאלה. תובנות מעניינות ומשעשעות כאלה ואחרות לגבי אנשי ההומניזם ו-GIVE PEACE A CHANCE תוכל לקבל מספריו של מילאן קונדרה שהינו דווקא סוציאלסט-לאומי אך נגד הסופר הצ'כי... "הקלות הבלתי נסבלת של הקיום" ואחרים. באחת מהן (לא זכור לי כרגע מאיזה ספר ) הוא מספר סיפור אמיתי על חבורת יפי נפש אירו-אמריקאים שמהלכת על גשר בדרום אמריקה תוך שירי תמיכה במחתרת הקומניסטית של המקומיים. אותה מחתרת שמאסה מזיבולי המוח שלהם החליטה לפוצץ את הגשר על יפי הנפש, הקשקשנים.... -- סיפור שאכן קרה אגב בשנות ה-70- בדרום אמריקה---- .

Robert Peterson

New member
אין חדש תחת השמש

למה שקראו אז " אינטרנציונליזם הייתי קורא היום" גלובליזציה אינטלקטואלית או רעיונית. גם בתחום כלכלי - חברתי זה לא מתאים לנו , כי אנו כלכלה קטנה ופתיחות יתר בלתי מבוקרת עלולה לפגוע לתעשיות מקומיות וליצור תחרות בלתיהוגנת בתחום כוח אדם ושיווק סחורות יבוא זולות. ה"אינטלקטואלים " רוצים להרגיש כאזרחי העולם ואז הופכים את עצמם לשופטים מהצד כלפי המתרחש בארץ.אנו נכנסנו להסטוריה מודרנית "באיחור פאזות" כאש אומות אחרות כבר מזמן נלחמו את מלחמות קיים שלהן ורואים את האולם ורואים את העולם כמחולק ומסודר סופית.הגלובליזציה מקניה להם את ההרגשה של " אין מולדת" בדיוק כמו שהיה כתוב ב" מניפסט של הקומוניסטים הקלאססי, לאומתם לנו יש מולדת ועל אותה המולדת נאבקת לאומנות אחרת- הפלסטינית. במאבק הזה לא ניתן להשאר שופטים נייטרליים כפי שאמר תומי לפיד לגבי אנשי תקשורת ישראליים אשר ברובם גם לא נייוטרליים לטובת הצד השני.

לא מפתיע

בתור מי שלמד שם, לא מפתיע אותי מה שסיפרת, שמתקשר באופן יפה לשרשור בנושא "כבוד לאומי", ואינו מהווה אלא קלון לאומי נוסף. אני בכל אופן, עשיתי שם ככל שביכולתי כדי להשמיע את קולו של החנה הלאומי, ולצערי עזבתי ואחרים ממשיכים את מה שהתחלתי. חבל רק שלא הצלחתי להיות מצטיין שנתי, כדי שאוכל לנאום ולסגור חשבון עם כל חובבי המחבלים דוגמת אלו שהריעו לאותו "נציג הבוגרים". לגופה של שאלתך, גם אני הייתי לפני 70 שנה בכנס קבלת תארים, באוניברסיטת ברלין. נאם שם נציג הבוגרים, אחד בשם אדולף, וכל הדוקטורים הגרמנים המשכילים הריעו רמות. לשיא הגיעו הדברים כשנציג הבוגרים הציע לחסל את כל היהודים בעולם, שאז קמו כולם, ואחד מהם, דוקטור בשם מנגלה, אף עלה לבמה וחיבק את אדולף. כיצד בדעתך להסביר זאת?

Roobie

New member
חבל, חבל

למה לזיין בשכל כשאין צורך? כמו ש"צוואר הבקבוק" הימני אמר כאן, במקרה הכי גרוע מדובר בתפיסה אנטי-לאומית ולאו דווקא אנטי-ציונית. אבל בכל מקרה, מהיכרות עם חלק מהאנשים הם ציוניים. וכרגיל, אתה אוהב להגיד שהשמאלנים מאבדים עשתונות, אבל אתה כאן השווית אדם יהודי (חובש כיפה! שכחתי לציין זאת. אתה מוזמן לשאול מישהו שאתה מכיר שהיה בטקס, אני מניח שאם למדת שם אתה בטח מכיר מישהו שבמקרה היה בטקס) רגיל שבסה"כ מתנגד למעשים של הממשלה לאדולף היטלר. השווית אדם שאתה בכלל לא מכיר לאדולף היטלר. העיקר שאתה מתבכיין כשמעליבים קצת את האלוהים שלך, בגין.

אוי בחייך

אפילו אתה לא מאמין באמת שאני משווה איזשהו אדם, קל וחומר יהודי, להיטלר. אתה יודע בדיוק למה הייתה כוונתי: להסביר לך דרך משל שתמיכת משכילים בדעות מסוימות אינה מעידה על נכונותן, זה הכול. אם הייתי כותב "להבדיל אלף אלפי הבדלות" בגוף המשל, זה היה עוצר את הרצף הסיפורי, זה הכול. כנראה משום שאין לך תשובה ממשית, הלכת לכיוון ההשוואה. הנה, אני מבהיר שלא הייתה כוונה להשוות להיטלר, יש לך הסבר לתופעה שציינתי? נ.ב. בגין אינו אלוהי. ה' צבאות הוא אלוהיי, והוא זה שהעניק לנו את הזכות על הארץ שאתם (וכן, גם חלקים גדולים במפלגה שלי. אני מודה) כ"כ מעוניינים למסור לידי מרצחים.

Roobie

New member
אוי בחייך

אתה יודע טוב מאוד שמה שעשית זה להשוות התנגדות למדיניות מסויימת של הממשלה לרצון לחסל את כל היהודים. אתם עושים את זה לא מעט, עם ההשוואות המפגרות שלכם לצ'מברליין וכו'. <-כנראה משום שאין לך תשובה ממשית, הלכת לכיוון ההשוואה-> תשובה ממשית למה? בוא נעבור ביחד על מה שכתבת. תחילה אמרת שמדובר בקלון לאומי - מה אתה רוצה שאני אגיד על זה? "לא נכון!"? כתבת משהו בלי לנמק, ואין שום סיבה שאני אנסה לענות על זה. לאחר מכן אמרת שעשית ככל יכולתך להשמיע את קולו של המחנה הלאומי. מה אתה רוצה שאני אגיד לך על זה? לאחר מכן הגדרת את כל אותו קהל בתור חובבי מחבלים - העיקר שאחרי זה תגיד "אבל בגין אמר 'מלחמת אחים לעולם לא', אנחנו בעד אחדות העם, בלה בלה בלה". אם אתה כל כך שונא את בני עמך רק בשל העובדה שהם מתנגדים למדיניות כלשהי, אז אל תדבר על קלון לאומי כשאתה מהווה אותו בעצמך. By the way בתור אחד מ"חובבי המחבלים" שמחא שם כפיים, אני מתחיל לשרת עכשיו בחברון.

ממש לא

1. לא השוויתי כלום, להפך. הבאתי עמדה שהיא לכל הדעות יותר גרועה מהדעות שמחאו להן כפיים בכנס (רק אתה ראית בזה השוואה? למה? הפעם זה אפילו מוגזם מכדי שאכתוב על ראש הגנב בוער הכובע, כי בוודאי שאין לחשוד באותם אנשים שהם נאצים), ובכל זאת תמכו בה משכילים. זו הייתה הכוונה, וכל דבר אחר הוא הוצאה מהקשר. 2. אכן, הגדרתי מי שמחא כפיים בתור "חובב מחבלים". אני עומד מאחורי זה. מי שמחא כפיים למי שדיבר נגד המדינה בשעה שהיא במלחמה עם המחבלים, מן הסתם אוהד את המחבלים, אחרת למה מחא כף? לא מדובר ב"מדיניות" אלא במלחמה. מי שהוא נגד מלחמה בטרור, ראוי לכינוי זה, וכנ"ל ביחס לקלון לאומי. 3. תרשה לי למחות דמעה על כך שאתה עומד לשרת בחברון. יש לכם, השמאלנים, עוד כמה מאות שנים להרגיש מתוסכלים כדי שתגיעו לרמת התסכול של אנשי הימין אשר משרתים ושירתו בכל היח' הקרביות, ועדיין נשארו בעיני השמאלנים (באונ' ת"א, אם כבר מדברים, מניסיון אישי) "שינגימלים".

Roobie

New member
ממש כן

1. אני לא מאמין שאתה עד כדי כך מטומטם כדי לחשוב ש"נפלט לי" וגיליתי את דעתי על אותם אנשים, לגבי כך שהם נאצים. 2. תגיד לי מתי יהיה זמן יותר טוב למחות נגד הקטסטרופה שמתרחשת בשעה זו מצפון לירושלים. אגב, גם היטלר לא אהב גרמנים שמחו נגד מה שהוא עשה ליהודים, כי זו היתה שעת מלחמה לגרמניה. אגב, אני לא משווה, <-ציטוט שלך->"הבאתי עמדה שהיא לכל הדעות יותר גרועה"<-ציטוט שלך->. ועכשיו בשיא הרצינות - אי-אפשר להשוות את מה שקורה שם למחנות הריכוז, אבל אני מוכן לעמוד מאחורי המילים שלי - אם זה יתבצע עד הסוף, זה יהיה גטו במלוא מובן המילה, ואני מוכן ללכת איתך עם הויכוח הזה עד הסוף, לא משנה כמה תצווח עכשיו שאני משווה את ישראל למדינה נאצית ושאני לא ראוי לתגובה וכו' וכו'. אני אתה הרי יודע שבויכוח הזה אתה תפסיד. ברגע זה נבנה שם גטו. אני לא טוען שמדינת ישראל היא מדינה נאצית, אבל מה שמתבצע שם הוא בניית גטו. אם אתה רוצה, במקום לגדף בוא נתדיין בצורה רצינית על הנושא הזה. 3. אתה לא צריך להזיל דמעה על כך שאני הולך לשרת בחברון, ואני לא מתבכיין על כך. אם תחזור כמה חודשים אחורה, אתה תיזכר שזו היתה בחירתי לעבור לשירות קרבי. בינינו, כיום אין כמעט אנשים שטוענים שהימנים לא משרתים שירות קרבי, ואל תזיין לי ת'שכל על האוניברסיטה, כי דווקא שמעתי מספיק פעמים בקרב חוג המכרים של אמא שלי שם (מצטער שאני נשמע כמו ילד קטן שמדבר על אמא שלו, אבל מה לעשות - זה הקשר שלי לאוניברסיטה) על זה שהיחידות הקרביות היום מלאות בחיילים דתיים, ולא בתור משהו רע. מה שכן יש היום זה ימנים שמתפלאים כשהם שומעים על "שמאלן" שמשרת ביחידה קרבית.

למעלה