משבר בטבעונות

Gidi Shemer

New member
ומשהו קטן ששכחתי

אני מקווה שאת מבינה שהחלוקה הזו ל״ירקות, חלבונים, פחמימות, ושומן״ היא לא באמת חלוקה תזונתית, נכון? אני מבין את הנוחות של החלוקה מבחינת אנשים שצריכים לעבוד עם הציבור ואז להגדיר מאכלים מסויימים כ״פחמימות״ ואחרים כ״חלבונים״, אבל היות וזה לא באמת קיים במזונות שלנו, מלכתחילה האיזון המומלץ הזה בעייתי. מה את עושה כם עדשים, לאיזו קבוצה את מכניסה אותם?

סיביאס6

New member
עדשים הם קטניות שלצורך איזון צריך לאכול אותם

ביחד עם פחמימה מורכבת, לדוגמא אורז (אני מכינה מג'דרה משתי כוסות אורז וכוס אחת עדשים. זה הכי טעים) 50%
מהארוחה (כאמור יתרת 50% אלה הירקות), כדי שהגוף יקבל את מנת החלבונים והפחמימות שהוא צריך.

זאת אומרת, עדשים לבד הם פחמימות ואורז לבד הוא פחמימות, חה.

Gidi Shemer

New member
זאת אומרת שעדשים הם לא חלבונים?

וחשבתי שהמיתוס של חלבון מלא דווקא בארוחה אחת כבר עבר מהעולם, אפילו אצל דיאטנים של קופת חולים. שוין...

טוב, סיביאס, אני מניח שנקלענו כבר ללולאה. אין ספק שדעותינו שונות. אני אעז לטעון שהטענות שלך אינן מבוססות ביולוגית, אבל מי יודע, אולי את צודקת. חומצות אמינו אינן נעלמות מהגוף תוך שעתיים כך שממש לא משנה אם אוכלים חלבון כזה בארוחה אחת וחלבון אחר בארוחה אחרת.

האיזון הוא אכן חשוב, פשוט אין שום סיבה שתהיה נוסחה מדויקת של איזון דווקא בארוחה ספציפית.

סיביאס6

New member
אז ככה בקטניות יש חלבון שלא קיים בדגנים

ובדגנים יש חלבון שלא קיים בקטניות, על כן הצרוף של הקטניות
והדגנים יוצר ביחד את החלבון שהגוף צריך, לדוגמא, מג'דרה.

זדחלק

New member
טבעונות באה מאהבה (ואמונה). אם באמת ובתמים תאמיני שטבעונות

מונעת את כל המחלות ומרפאה את כולן בתנאי שהן לא כבר בשלב הסופני. אם תאהבי בכל לב את האוכל הטבעוני, שום כח שבעולם לא יחדיר מחלות לתוכך.
האם הינך שותה קפה (קפאין?). האם הינך מיטיבה את ליבך במיני בצק (בפרט מקמח לבן) כגון חלות, בגטים, בורקסים, שטרודלים, חומוס בפיתה, פלאפל בפיתה וכד'?
האם את שותה אלכוהול? בירות? אוכלת חלבונים מן החי?
כל אלה הינם טורפי ברזל מדופלמים !
עלייך להרבות מאוד באכלית ויטמין C וסידן המונעים בריחת ברזל וכן ברזל אותו ניתן להשיג מהירוק הירוק הזה (מפי עשיו (עשב)).
בבוקר, אחר לפחות 10 שעות ללא אכילה: מיץ לימון במים חמימים.
ארוחת בוקר: שייק ירוק: עשב חיטה, סלרי, תפוח עץ (ירוק ! סמיט !). מיץ מלימון שלם, חופן צימוקים ואת זה טוחנים היטב בשייקר או בלנדר חזק לקבלת משקה טעים בצבע ירוק עמוק, מרווה ומזין.
בצהריים: סלק מרוסק עם חצי לימון סחוט, 3\1 זר פטרוזיליה או כוסברא או רוקט קצוץ + שום (3-4 שיניים) כתוש. לערבב עם שמן זית ולאכול עם טחינה טבעונית (סידן) או לחם שיפון או כוסמין מלא.
אם אינך יכולה בלי קפה, רק שעה וחצי אחר א. צהריים קפה עם סוכר לא לבן !
ממתקים: שומשום טחון (פצצת סידן ! אין בנמצא ריכוז סידן גדול מאשר בשומשום) וצימוקים וסילאן מושרה במים, שקדים טחונים עם תמרים ווניל במים.
יש להרבות בשתיית מים (עדיף מינרלים) או מים רותחים עם לימון או עלי מרווה+ עלי סרפד+ עלי זעתר.
הזהרי מתה ירוק, הוא מכיל קפאין וקפאין הוא האויב !
בערב אריטשוק מבושל עם קינואה, סלק, בצל, פלפל שחור וקיטניות ובטטה. יש לשתות את המרק ולא לשפוך את המיים ביחד עם התינוק: הברזל של הארטישוק נמצא במרק. פול ירוק, שעועית ירוקה, קייל...
אם תצמדי לאמור לעיל לא יחסר לך חלבון, לא יחסר לך ברזל ולא יחסר לך סידן ! בדוק !
ברשותך להוסיף דברים שאת אוהבת כך שתאהבי את מה שאת אוכלת. הגוף שלך יאהב את זה אני מבטיח, השאלה היא כמה תשכנעי את המוח הנוטה להתמכרויות לאהוב את זה.

vegetalien

New member
אבוי.

מי כמוני מתעב חלבונים מן החי, אבל האם הם טורפי ברזל? ובכן, תלוי. חלב ומוצריו אכן מעכבי ספיגת ברזל (בגלל כמות הסידן הגדולה), אבל בשר אדום, נרצה או לא, הוא מקור מוכח לברזל.
&nbsp
לגבי תה ירוק וקפאין - לא קפאין מונע ספיגת הברזל, כי-אם החומצה הטאנית שנמצאת בתה (או הפוליפנולים שנמצאים בקפה). וקפאין, אף שאני מודה שאני לא מחבב אותו במיוחד, הוא לא אויב.
אני שותה תה ירוק בכמויות מטורפות (נראה לי שקצת יותר מדי, אגב. יכול להיות שבגלל זה אני לא ישן מספיק. כנראה יותר מדי קפאין), ובבדיקות הדם האחרונות שלי הפריטין שלי זינק מ- 74 (צניחה חדה לאחר שתי תרומות דם) ל- 184.
מובן שהדבר קרה הודות לתזונה עשירה במיוחד, שנסבה בעיקר על קטניות, ירקות ועלים.

Gidi Shemer

New member
באמת אין צורך להיכנס לעבודות מטבח מורכבות

אני מבין שזה לא חדש לך, אבל אדגיש את עולם הקטניות ובעיקר את העדשים האדומות החביבות. לא חייבים להנביט. כן חשוב להשרות (עדיף במים חמימים ועדיף למשך הלילה). לא צריך לחגוג במטבח, בישול פשוט עם מעט תבלינים. יופי של מקור ברזל.

דובר פה על טחינה ובנפרד על שומשום. זה באמת מקור עשיר בסידן ובברזל, אבל גם עשיר לצערנו במעכבי ספיגה. בגלל ההמוגלובין הנמוך (אגב, מניח שעשית גם בדיקת פריטין, נכון?) שווה אולי לנסות להשאיר את השומשום/טחינה בצד לתקופה ולהוסיף אותם אם רואים שיפור. יש כאלו שמדווחים על שיפור בממשק הברזל.

לסיכום, עדשים מושרים וכמובן עלים ירוקים.

ולמרות שאמונה שטבעונות מרפאת ומונעת את כל המחלות היא אמונה חביבה, אני דווקא ממליץ לדבוק במציאות. היא לא, אבל היא יכולה להיות בריאה וזמינה (זה ביחס למה שמישהו כתב פה למטה).

indie6

New member
גם אני מחבבת מאוד עדשים אדומות

אבל לא ידעתי שצריך להשרות אותן. אני קונה את החצויות, ורק שוטפת טוב במסננת לפני הבישול. האם יש טעם להשרות עדשים חצויות? או אולי יותר חשוב - האם עדיף לי להשתמש בעדשים אדומות שלמות (שהן קצת פחות זמינות לי)?

vegetalien

New member
אין צורך להשרות עדשים.

אני לא משרה אותן בכלל, ואני משתמש דווקא בירוקות, הסיביות יותר (כי אני לא מוצא אדומות עם הקליפה. ואני רוצה סיבים, זה חשוב).
&nbsp
מובן שניתן להשרות בכל מקרה, אבל זה לא חובה כמו עם קטניות גדולות וקשות כמו שעועית, חומוס או פול.

indie6

New member
אני זקוקה בעיקר לברזל

(הברזל והפריטין שלי בגבול התחתון של הטווח התקין, המוגלובין וספירת דם נמוכים מדי), כך שמה שחשוב לי זה האם השרייה של עדשים אדומות (שלמות ו/או חצויות) משפרת ספיגת ברזל.

vegetalien

New member
אם כך,

אז אולי מוטב להשרות בכ"ז, ואם אפשר, להוסיף גם מיץ לימון למי-ההשריה. זה אמור לעזור אף יותר.

Gidi Shemer

New member
אכן, ואני שוב מזכיר את העדשים הכתומות דווקא

מפני שלמיטב זכרוני, הן מכילות פחות קליפה ולכן פחות טאנין (אבל תקן אותי אם אני טועה. אני לא בטוח שזכרוני אינו בוגד בי).

vegetalien

New member
כן כן,

וזאת הסיבה שאני לא משתמש בהן. הן מעולות לפירה, אבל זו לא סיבה מספקת בשבילי כדי לוותר על הסיבים.
אלא אם מישהו יוכל להגיד לי איפה בדיוק אפשר למצוא בארץ עדשים אדומות/כתומות (Same same) שלמות על קליפתן.

RSPA

New member
ב"שלמות על קליפתן" אתה מתכוון לאלה שלא חצויות?

או שישנן שלמות עם קליפות ובלי קליפות?

vegetalien

New member
התשובה השנייה.

Tintin115

New member
שאלה בקשר לטחינה

אם יש בטחינה מעכבי ספיגה, האם בכלל כדאי לצרוך אותה? האם יש תחליף צמחוני יותר מזין?

Gidi Shemer

New member
בוודאי שכדאי

אם רוצים לנסות אפשר להפריד אותה. ״שינוי צורה״ שכותבת פה סיפרה שההפרדה הזו העלתה אצלה את הברזל. הטחינה עצמה היא עדיין מקור ששווה לאכול אותו, גם בשביל סידן (אמנם יש מעכבים אבל יש גם ריכוז התחלתי גבוה מאד), גם בשביל שומן מצויין וגם בשביל טעם אלוהי.

Tintin115

New member
תודה על התשובה ועוד שאלה

אם אני מפרידה (בין הסלט לטחינה), כמה זמן צריך לחכות בין לבין?

למעלה