משבר בטבעונות

indie6

New member
משבר בטבעונות

היי
אני טבעונית בערך 3 שנים ואנמית מאז ומתמיד. בתחילת הטבעונות המצב שלי דווקא השתפר קצת מבחינת ספירת דם, ברזל והמוגלובין, אבל בבדיקה האחרונה שעשיתי הברזל ירד לקו התחתון של הערכים התקינים (60), כדוריות דם גם אדומות וגם לבנות נמוכות מאוד, והמוגלובין 11.7, שזה טוב יחסית אלי, אבל עדיין נמוך. שאר הערכים תקינים.
מבחינת סימפטומים אני מרגישה עייפות, חולשה ונשירת שיער.
תזונאית שלא מתמחה בטבעונות שעימה התייעצתי, הציעה לצרוך הרבה עלים ירוקים ולהוסיף סוגים מגוונים יותר של קטניות בשילוב עם מאכלים עשירים בויטמין C וללא קפאין. לא משהו שלא ידעתי בעצמי..
עכשיו, הנה הבעיה שלי: נמאס לי להתעסק באוכל. פשוט נמאס לי. אני לא מתגעגעת לשום סוג של מזון מהחי, אבל אני הרוסה מגעגועים לתקופה שהייתי יכולה להזין את עצמי בלי להתעסק כל כך הרבה בחישובים, הכנות, קילופים, השריות, חיתוכים, טחינות, הנבטות וכו'.
אף פעם לא נהניתי במיוחד מעבודת המטבח, אין לי סבלנות לחקור, לגוון, ללמוד מתכונים חדשים. תמיד בחרתי מאכלים שהכנתם כרוכה במינימום עבודה, אבל במזון טבעוני כמעט אין דברים כאלה.
אשמח לכל טיפ שיכול לעזור.

l coyote l

New member
מנת ברזל עם ויטמין C בלי התעסקות (דוגמה):

הוצאתי עלי בייבי / בייבי קייל מהשקית, ומילאתי קערה.
חתכתי עגבניה, וחצי גמבה (שתיהן בשביל ויטמין C) והוספתי לקערה.
הוספתי זיתים שחורים מקופסה.
ערבבתי טחינה עם מים ושפכתי על הכל.
אפשר גם להוסיף אגוזים (לקחת חופן ולמעוך אותו ביד).
7-10 דקות "השקעה".
&nbsp
*מזון טבעוני לא דורש התעסקות כדי שיהיה מזין/טעים. הוא דורש התעסקות אם רוצים לחקות מאכלים מהחי או להכין דברים מורכבים.
אם חיתוך/השריה נחשבים לעבודה, זה מכשול כללי בהקשר לתזונה מזינה, שלא קשור ספציפית לטבעונות. אבל גם אותם אפשר להוריד למינימום, והעיקר לא להתדרדר למזון קנוי מוכן ומשומר ש"רק שולפים מהמקרר".
זו דעתי.
&nbsp

indie6

New member
תודה!

זה נשמע מעולה, אנסה. טחינה לא מעכבת ספיגת ברזל?

l coyote l

New member
אולי תיאורטית (סידן VS ברזל). בפועל הסלט הזה ברגיל אצלי

וההמוגלובין שלי מעל 13 (כאשר גם אני חוויתי אנמיה טרם המעבר לטבעונות).

סיביאס6

New member
המתכון שמתחתייך הוא טעים מאוד, אך הוא בלתי מזין

ובלתי משביע לחלוטין, כי חסרות בו פחמימות, אז או שתוסיפי לחם או אורז או מג'דרה (עדשים)
או אורז עם מג'דרה (יש לי מתכון טעים מאוד ולא קשה להכנה בכלל) ואז גם תקבלי
מה שהגוף צריך - פחמימות וחלבונים גם יחד.

l coyote l

New member
מקבלים מה"מתכון" הזה "רק" ויטמינים ומינרלים (כמו ברזל).

ועוד כמה קבוצות חשובות כמו חומצות שומן וכיו"ב. אותי אגוזים וטחינה משביעים מאוד, אולי את/ה שונה.
לא כל ארוחה בכל שעה ביום צריכה לכלול את כל אבות המזון. זו כנראה אחת הסיבות שרובנו אוכלים יותר מפעם ביום.

Gidi Shemer

New member

סיביאס6

New member
גם אותי (עם ירקות. אי אפשר בלי ירקות בשביל שישביעו),

אבל הגוף צריך פחמימות. קוראים לזה איזון.

vegetalien

New member
מי כמוני אוהב פחמימות,

ועדיין, התגובה קצת מוגזמת. בלתי-מזין? בלתי-משביע? אפילו אני, על 75%+ הפחמימות בתפריטי, לא הייתי מצהיר דבר כזה.

סיביאס6

New member
הגוף צריך פחמימות, תתפלא. אמנם לא 75

אחוז (25 אחוז בארוחה. זאת הכמות המדוייקת על פי הדיאטנית של
קופ"ח), אבל צריך.

vegetalien

New member
אני מתפלא רק על דבר אחד.

וזה על הקפדנות המדוקדקת. שלא לדבר על הבטחון הגבוה בדיאטנית (כבודה במקומה מונח).

סיביאס6

New member
קוראים לזה איזון. הגוף לא יכול להתקיים רק מפחמימות (לצורך

העניין, אורז או פסטה או קוסקוס או קינואה או לחם), רק מחלבונים (לצורך העניין, טופו, שקדים ואגוזי מלך),
רק מירקות (לצורך העניין, ירקות) ורק משומן (לצורך העניין, טחינה, שמן זית שקדים ואגוזי מלך).

צריך שבארוחה יהיו כל המרכיבים האלה, כאשר ירקות צריכים להיות 50 אחוז מהארוחה, חלבונים 25 אחוז, פחמימות 25 אחוז
ושומן - לפי מצב משקל הגוף.

Gidi Shemer

New member
הגוף לא חי על ארוחה אחת

הוא צריך כל מה שאמרת, אבל אין שום צורך לקיים את האיזון הזה דווקא בארוחה אחת, אלא אם אתה אוכל ארוחה אחת בלבד במשך היום, מה עוד שלא בדיוק הבנתי את החלוקה בין ירקות, חלבונים ופחמימות. בירקות אין פחמימות?

ומודה שאני לגמרי לא מבין על איזה בסיס קבעת את המשפט האחרון.

vegetalien

New member
זה מזכיר לי

את הנחיות התזונה הכלליות שאתה רואה על הקירות במרפאה.

באיורים, כמובן: חלבון (בדמות ביצה) + פחמימה (בדמות לחם) + ירקות (בדמות סלט) + שומן (בדמות אבוקדו).
&nbsp
וזה קצת הזוי שטופו ושקדים נחשבים "חלבון" ולא שומן דווקא, שהרי מרבית הקלוריות מהם באות משומן (אף שבטופו יש כמובן לא-מעט חלבון). שלא לדבר על כך שאגוזי המלך נחשבים גם חלבון וגם שומן. איזה פלא!

מזכיר כמעט את ההגיון של צירופי המזון אצל חסידי היגיינה הטבעית. קטניות זה "חלבון" ואסור לשלב עם "פחמימה", ולמי אכפת מהעובדה היבשה שגם קטניות מכילות בעיקר פחמימות?

l coyote l

New member
אין לי מושג בחלוקות ושמות, אבל מבחינה עיכולית

(מנסיון אישי, משפחתי, ו"מחקרי" במרחבי המרשתת), יש משמעות לשילובים מבחינת קלות העיכול/בעיות עיכול.
זה כנראה קשור לסוגי החידקים הדרושים לעיכול כל סוג מזון (נושא מורכב שלא ידוע עליו מספיק ורק בשנים האחרונות יחסית הרפואה התחילה להתעמק בו. מילה של גסטרולוג).
&nbsp
&nbsp
בתחילת ימיו של בודהא בורגר, גיליתי בדרך הקשה (והרפטטיבית) שמאוד לא כדאי לי לאכול בודהה בורגר (עדשים) יחד עם שייק פירות. לפחות 3 פעמים כאלה היה מאוד לא כדאי לי עד שעשיתי את הקישור (כי לא היתה לי בעיה עם האוכל כשלעצמו, אם נצרך בנפרד).
כשסיפרתי את זה אז לחניה (מאניה), ישר היא זרקה לי משהו כמו ו"נו בטח, לא משלבים עמילנים וחלבונים" (משהו כזה. כאמור, לא התעמקתי מעולם בחלוקה לקבוצות), ומאז אם הייתי בבודהה ולא רציתי לוותר גם על שייק פירות וגם על בורגר עדשים, פשוט הזמנתי קודם את השייק וחיכיתי כחצי שעה בין צריכתו לבין הבורגר.
קושי עם שילובים דומים ראיתי גם אצל הבת שלי, ובכלל רוב מה שקשור למערכת עיכול של ילדים - ולא רק ילדים - נראה שקשור בדרך זו או אחרת להמצאותם או אי המצאותם של חידקים שונים שמסייעים בעיכול.
&nbsp
בקיצור, לא רעיון ראוי לבטל כ"אי הגיון" רק כי הוא מזוהה עם אג'נדה שבכללותה לא מסכימים איתה.
תמיד לזכור שיש הרבה יותר שלא ידוע לנו מאשר מה שידוע, מכדי לקבוע בוודאות האם יש או אין הגיון במשהו.
&nbsp

octopussyisback

New member
מסכים

כך למשל ב"חוקי ההפרדה" פירות (כנראה גם השייק שלך) נחשבים לארוחה בפני עצמה,
ואין לצרוך אותם מיד לאחר ארוחת חלבונים\פחמימות\שומנים.
יש לזה הסברים על המקום בו העיכול שלהם מתבצע,
והאפשרות של הפירות להגיע לשם.

סיביאס6

New member
מדובר על 3-4 ארוחות ביום לפחות !

בירקות יש מעט מאוד פחמימות. הרוב זה תאית/סיבים.

לא קבעתי את המשפט האחרון. זה מה שכל דיאטנית של קופת חולים תגיד לך.

Gidi Shemer

New member
בהנחה שאת אוכלת 4-6 ארוחות ביום

אז חשוב שיהיה לך איזון במהלך היממה, אבל ממש אין צורך באיזון, לא כל שכן באיזון קדוש שכזה, בכל ארוחה וארוחה.

ואם זה מה שתגיד לי על דיאטנית של קופת חולים זה בהחלט לא יפיל אותי מהכיסא, רק יעשה אותי מעט יותר עצוב. הן עוד אומרות שצריך שלש כוסות חלב ביום לילד?

למעלה