באמת אין?
נראה לי שיש ספר מגלי עולם (עם תמונות) שקראתי כשהייתי ילד, והיה בו פרק די מכובד על מרקו פולו (שכנראה היה שרלטן לא כל-כך מכובד 6_6). בכל מקרה, תצטרכו להאמין לי שהספר ילדים הזה סיכם בצורה די יפה את החלקים המעניינים בספר של מרקו פולו, ש-90% ממנו מתאר בצורה די משעממת את האוצרות של קובלאי חאן, הארמונות שלו, אוסף הבזים המפואר שלו, אוסף הנשים המפואר עוד יותר, את חוכמתו ועומקו הרוחני של המנהיג הנאור הזה ואת טוב ליבם המתפרץ של המונגולים לעומת הרשעות והבורות של כל אותם עמים עובדי אלילים, המוסלמים, היהודים והנוצרים הלא-קתוליים. כן, אני ציני. אבל כשקראתי את הספר הזה באמת קיבלתי את הרושם שהמונגולים היו עם נאור ואצילי של נוודים (כמו הפרשים מרוהאן בשר-הטבעות) שמנסה לשמור על המוסר הרוחני של ערב רב של ברברים עובדי-אלילים ומרושעים (סינים, הודים, תאילנדים, אינדונזים, ערבים ומה לא). המנהיג המוסרי שלהם (שמרקו מיודענו לא חוסך ממנו סופרלטיבים, ורואה אותו כדוגמת מופת לשליט נוצרי מאמין, למרות שבאופן רשמי קובלאי-חאן לא הכריז על דת) מדגים את המוסריות שלו בטבח ערים שלמות, או באיסוף סיטוני של נשים מכל רחבי הממלכה. מרקו שלנו מזדעזע ממנהגי הניאוף (בהסכמת הבעל) הנוראיים של הברברים והפוליגמיה של המוסלמים, אבל כנראה שאיסוף נשים להרמון של מר חאן זה בסדר.