מרוקו האהובה

בנלילית

New member
למה צריך פרום של מרוקאים ?

שלא תבינו לא נכון, אני מרוקאי עם כל המשקעים ובסולם הקיפוח אני נמצא ברמה הכי גבוהה. אבי היה ממקמי העיר דימונה, רוסס בדי די טי, למרות מקצועו כצורף אומן בשם התמימות והציונות זנח את המקצוע שעבר בתורשה דורי דורות אחורה ועבד כפועל בניין פשוט. לעולם לא שמעתי ממנו על זה שדפקו אותם ופגעו בהם והשתיקה הרועמת שלו אמרה לי הרבה יותר ממה שאבי היה יכול לבטא. לפני 9 חודשים נפתר אבי ממחלת הסרטן מחלה שאף אחד לא מבין איך בכלל אבי לקה בה הוא לא עישן, בקושי שתה ואין היסטוריה של המחלה במשפחה. אימי שטיפלה בשבעה ילדים עד גיל 55 מצאה את עצמה תחת הנטל הכבד של טיפול יום יומי בעבודה פיזית ונפשית וסעדה את אבי עד שהבריאות שלה נפגעה. (ומי יפצה אותה על זה?) אני בטוח שיש אנשים שקוראים את מה שכתבתי ואומרים הנה עוד מרוקאי בכיין, אבל אני לא מספר את זה בקטע של בכי על מר גורלינו, פשוט לא מגיע למדינה הזאת עדה כמו שלנו. למרות הנסיונות הגזענים של אחינו היהודים להשפילינו יצאו ההורים שלנו והראו מהי גדולה, הקימו ערים בנגב ובגליל ומפעל הציונות של בן גוריון (המשפיל הראשי) רקם עור וגידים בעיקר בזכות הקהילות הספרדיות שהובאו באישון ליל, נזרקו למדבר והפריחו את השממה ל מ ע ש ה. ועכשיו אני שואל, על מה לחנך את ילדי? על סיפורי טרומפלדור? על א.ד גורדון? על התנועה הקיבוצית? או על סימונה מדימונה ומסעודה משדרות שיישבו את ישוביי הנגב והגליל בלי שום פירגון ושום הילה. ממה שאני למדתי בבה'ס לא זכור לי נושא עירות הפיתוח וישוב הנגב והגליל (קיבוצים ומושבים כן נכללים בספרי הלימוד)ועוד קוריוז קטן מפעלי ים המלח ופוספטים בנגב שהוקמו על ידי תושבי דימונה ערד וב"ש מכניסים יותר כסף למדינה מכל הקיבוצים והמושבים יחד. (הכנסות פר קרקע )אז אני שואל למה פורום מרוקאים? צריך לשנות את השם לפורום הישראלים האמיתים.

אלמרה

New member
פורום הוא אמצעי ביטוי והפצת מידע.

ככזה, בחרו מספר אנשים שמאמינים וחושבים שיש מה לתרום לשימור ותיעוד והנחלת המורשת והתרבות של עדת יוצאי מרוקו, להתאסף כאן ו"לספר ביציאת מרוקו". כאן המקום להבעה ולשיח ציבורי ומי שיש לו מה לתרום - מוזמן "בלפרחא" [בשמחה]. כעסים ותלונות הם צורות הבעה, לגיטימיות, ואתה מוזמן להתבטא. אנחנו כאן משתדלים לשמור על הנושא המרכזי והוא "תרבות מרוקו".

בנלילית

New member
השאלה באה מתוך מחאה לממסד ששכח

מנהלת פורום יקרה השאלה"למה צריך פורום מרוקאים" היתה צינית ולא באה לשנות את שם הפורום .לפחות מצידך כמנהלת הפורום לא ציפיתי לתגובה כזאת,אם תקראי את מה שכתבתי אולי תביני שאני רוצה לשמר את המורשת של אבותיי,אבל יש אמת שלא מדברים עליה ומשום מה גם דור הבנים מפחד להיתעמת איתה ! שאלת פעם את עצמך כמה יוצאי מרוקו נמצאים בכלא? כמה משפחות מרוקאיות עם מסורת ואילן יוחסין מפואר הגיעו לארץ ופשוט התפרקו כי שם במרוקו האבא היה הכל וכל דבר עבר דרכו ובארץ נאמר להם לשכוח את התרבות שלהם ובהרבה מקרים שהאבא איבד את השליטה כמו בניין קלפים התפרקה המשפחה .יש מרוקאי שלא מכיר משפחה כזאת ,בא אלכוהליסט הבנים בסמים והבנות יצאניות?נקודה תחתונה עלית יוצאי מרוקו היא עליה שהממסד האשכזי ניסה למחוק את תרבותה ולשמר רק את מה שנוח לו (המימונה)אז קודם נזכור את מה שעשו לנו ולא ניתן לממסד להשכיח . נ.ב יש מלא מרוקאים שהתאשכנזו והם משתפים פעולה כי צריך ללכת הלאה. ולהם אני אומר מי"ששכח את העבר לו ידע מה לעשות בעתיד"

מרוקו האהובה

יצא לאחרונה ספר על החיים במרוקו של שנות החמישים. הספר מדבר על החיים באינזגאן השכנה הקטנה של אגדיר הגדולה.השם של הספר "ימי הזית והארגאן" כל המעוניין שייצור קשר. אחלה ספר.

dpinto

New member
הייתי שם לפני כמה שנים

היי מקום יפה , ובכלל הדגים שם בנמל באגדיר חבל על הזמן......... עד היום גרים שם משפחת אטדגי ומשפחת סרף אני מכיר אותם אישית דניאל

שרונהה

New member
dpinto ספר לנו עליהם

נשמח לשמוע ממך על נמל אגדיר והמשפחות אטדגי וסרף. כמו כן ספר לנו קצת גם רשמים על כל מה שראית שם...

dpinto

New member
סיפורו של דניאל במרוקו

שרונה , בכל שנה עורכת משפחת פינטו במוגדור הילולה לרבי חיים פינטו זצוק"ל תאריך ההילולה הוא כו אלול (ממש עוד מעט )אז לא לשכוח להדליק נר בבקשה! . את ההילולה עורך רבי דוד חנניה פינטו מצרפת עם קבוצות מכל העולם המגיעים בטיסה ישירה. באותה שנה מדוברת השתתפתי בהילולה לכבודו של הצדיק , ושם פגשתי בחור בשם אלברט אטדגי שהוריו ומשפחתו גרים באיזגן . הבחור למד באנגליה עם אחי בעבר הרחוק , יש לו בפריס אולם אירועים , ובאזור איזגן ( כ40 ק"מ ) פרדסים של אתרוגים לייצוא . התאים לי מאד להגיע שם , חבר מישראל בילה בהילולה איתי , ומשם עם אחותו המשיך לאגדיר לקלאב מייד הוטל . נפגשנו שם , עלינו להר איפה היהודים גרו בעבר באגדיר וראינו את תוצאות רעידת האדמה , עיר שלמה מעל לנמל הישן פשוט חרבה , הרוח שם חזקה לא יודע איך חיו שם פעם , הרבה עצב באבנים כי רק יהודים גרו שם . ירדנו לבית העלמין של אגדיר ושם מצאנו את קברו של רבי כליפה מלכה זצוק"ל . בכל מקרה הוזמנתי למשפחת סרף באיזגן, גם הם היו בהילולה , ולא תאמינו מה שהלך שם . בעל הבית זכרונו לברכה שחט כבש לכבודי , הכין כמויות של דגים מכל מיני סוגים , סלטים שחבל על הזמן , ושפע מפואר , שרק מרוקאי יכול להבין. אני הייתי בשוק מהאירוח ועד היום הטעמים רצים לי בפה . אנשים מדהימים ! אנשים של פעם בחיים.... ממליץ לכולם להגיע לשם , בהזדמנות אסרוק תמונות מביקורי במרוקו לפורום כאן . בגדול בטלתי נסיעה בשבוע שעבר למרוקו , לכו תדעו אולי אשנה את דעתי . עד כאן יהיה עוד בהמשך! דניאל

שרונהה

New member
איזה יופי dpinto אשריך שזכית!!!

נשתדל לא לשכוח להדליק נר לרבי חיים פינטו זצוק"ל. נשמע שהיתה לך שם חוויה מדהימה. תבורך על כל תמונה וסיפור שתביא לנו מביקורך במרוקו ובכלל שתשתתף בדיונים כאן בפורום במגוון הנושאים על העדה המופלאה שלנו.

dpinto

New member
קישור להילולה של רבי חיים פינטו

מצאתי פורום שסקר את ההילולה במוגדור עם תמונות בצרפתית

RANOFROY

New member
מוגדור והרב פינטו חד הם../images/Emo124.gif

כל יוצאי מוגדור -אסווירה קשורים בטבורם להיסטוריה של רבני משפחת פינטו שהטביעה את חותמה על חיי היהודים בעיר בפרט ובמרוקו בכלל. לכל המתעניינים בהיסטוריה של יהדות מוגדור ,הנה לכם אתר מדהים בתוכנו אשר מקבץ צילומי מאות קברי היהודים.לא אפרט יותר. גלישה מהנה כל שעליכם לעשות הוא להקיש על האות הראשונה של שם המשפחה בלועזית ותקבלו ברצף את השמות בצירוף הקברים .סביר להניח שתמצאו אולי קברי משפחה שלא ידעתם עליהם! http://www.mygenealogy.ch/cemetery/search.php?byfirst=1&condition3=a&condition4=a

dpinto

New member
אמת ונכון ידידי ! ranofroy

הקשר החזק כל כך של משפחת פינטו ליוצאי מרוקו בכלל ולאנשי מוגדור בפרט נדד ממרוקו לישראל צרפת קנדה ארה"ב ועוד, עד היום אני פוגש באנשי מוגדור , אגדיר והסביבה הפועלים לשימור וחיזוק הקשר המיוחד .
ויוה לכל המרוקאים , ויוה לרבי חיים פינטו! דניאל

RANOFROY

New member
מדהים -מיועד לבני מוגדור|../images/Emo91.gif

חברים ! אתר זה מיוחד במינו ומיועד במיוחד לילידי מוגדור ומשפחותיהם
. הכנסו לאתר,הקליקו שם משפחה וההמשך יתגלה לכם! http://www.mygenealogy.ch/cemetery/search.php?byfirst=1&condition3=a&condition4=a

שרונהה

New member
ברוך הבא magic32../images/Emo28.gif

נשמע מעניין הספר "מי הזית והארגאן" ספר לנו על הספר הזה, מי כתב אותו? האם תוכל לכתוב קצת יותר על תוכנו?

מרוקו

הסופר הוא דוד אוחיון מהעיר דימונה שהוא גם אח של אבא שלי,הספר מדבר על החיים של הקהילה היהודית באינזגאן של שנות ה-50 בכלל ועל חיי משפחת אבי בפרט,העלילה מפורטת מהרגע בו נולד המחבר עד עלייתו לארץ בגיל 10.

אלמרה

New member
זית ארגאן - השמן המיוחד הזה...

באחד מביקורי במרוקו נתקלתי בשמן ובסיפור של הפקת השמן המיוחד הז. יש עימי עוד הבקבוק למזכרת. הענין המיוחד אודות עץ הארגאן ממנו מ]יקים את השמן מפתיע תמיד: העץ גדל רק באיזור מסוים במרוקו (עמק הסוס) מגיע לגובה של כעשרה מטרים. העיזים המטפסות על הענפי העץ אוכלות מפירותיו ורק לאחר המעבר בקיבתן מייצרים מהפרי את השמן... לשמן תכונות מגוונות, לא זה לא מגעיל.

RANOFROY

New member
אלמרה !על שימור זית ארגן../images/Emo124.gif

גם טעים וגם בריא וזו הסיבה שהוחלט לשמור ולשמר תרגמתי מצרפתית
"מבצע לשימור צמח הארגן צמח הארגן הידוע מזה אלפי שנים בדרום מערב מרוקו ,משמש ליצור שמן בעל תכונות מרפא ובריאות . בהתפשטות והפצת המסורת הבeרבeרית , פרויקט הטרגנין Targanine מאגד אירגוני נשים שמשתפות פעולה בשימור ותיעוד כל הידע על המסורת בהקשר לדרכי ההפקה וסודות העבר, כדי להתאימם לטכניקות יצור והפקה מודרניות במטרה להפיק שמנים לבישול ולקוסמטיקה באיכות גבוהה.על ידי מכירת המוצרים ,הנשים מבטיחות לעצמן הכנסה שמאפשרת להן לחיות בכבוד ולתרום לשימור צמח הארגן ,עליו רובצת סכנת המידבור"

solben

New member
הרב שלום משאש - נר המערב

מישהו מהאליטות בדימונה שאל היום: למה צריך פורום מרוקאי... יקירי הנעלה והנשגב, הנה דוגמא אחת. * מה שקרה לאביך ז"ל, דומה בדיוק למה שקרה לאבותינו. הדחקה. בחיבה רבה שלמה בן לולו

למעלה