מרד בר כוכבא,

מרד בר כוכבא,

מה יש לכם לומר עליו? שמעתי עכשיו דעות מעניינות של הרב בני לאו,אשר כתב שני ספרים על הנושא,אבל לא מצאתי את הספרים ברשת. מה שמות הספרים שכתב? באיזו הוצאה?

מה לדעתך צריך לומר עליו?

איש היה בישראל / בר כוכבא שמו / איש צעיר גבה קומה.. וגו' או למצער, תחילת השרשור הזה, בפורום "המשפחה שלי". NISM [ Need I Say More?], כמאמר ידידתי מפורום מגלומניה?

נאצר? היטלר?

כשהייתי ילד קטן היינו מציבים בראש המדורה הענקית את דמותו של נאצר הרשע (היטלר שעל הנילוס בפי הנהגת המדינה דאז) ושורפים אותה. היו גם כאלה שהיו שורפים היטלר....ובכל שנה היתה מופיעה בעיתון טענה שחרדים שרפו במקום כלשהו בן גוריון... מתי זה נעלם? מישהו זוכר מנהג כזה חוץ ממני?

אוי כמה שאני תמים!!!

הנה ידיעה מל"ג בעומר שעבר: רבבות ישראלים הבעירו אמש (יום ב') מדורות לרגל ל"ג בעומר ברחבי הארץ. פעילי הימין הקיצוני הבעירו תמונות של ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני והשר לביטחון פנים לשעבר, גדעון עזרא. בשכונת שמואל הנביא בירושלים אף נשרפה בובה בדמות אולמרט. אולמרט עצמו נאלץ להתמודד עם קריאות "בוגד" ו"יהודי לא מגרש יהודי" בטקס שנערך בלטרון. ועוד דמויות שהועלו השנה באש: יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, ראש ממשלתו לשעבר אבו עלא, בכיר החמאס מוחמד אבו-טיר ומוחמד דחלאן. בל"ג בעומר אשתקד הוצתו תמונותיהם של מי שעמדו מאחורי הכוונה ליישם את תוכנית ההתנתקות ובראשם ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון.

על נאצר, טרולים ומכשפות כותב אתר אורט:

מדורה זו שאנו מדליקים, על שום מה ? להדלקת המדורות יש סיבות שונות ומגוונות. המנהג של הדלקת מדורות וריקוד מסביב להן הוא שריד מפולחן האש של עובדי אלילים בלילה של היום הארוך ביותר בשנה. מנהג זה קיים לא רק בקרב החוגגים בישראל, אלא גם בקרב עמי אירופה, בליל יוחנן הקדוש (סנט הנס), ב-23 ביוני מדי שנה. חגי האש באירופה נחוגו בעבר פעמיים בשנה, בקיץ ובחורף, בסמוך ליום הקצר ביותר והיום הארוך ביותר בשנה. אחד ההסברים לחגיגות אלו הוא ניסיון מאגי לחזק את כוחה של השמש, ההולכת ו"נחלשת" בין 21 ליוני ל-21 בדצמבר. החוגגים האמינו כי הדלקת האש על פני האדמה תביא להדלקת האש בשמים, וזו תביא לחידוש כוחה של השמש…. לעתים, על מנת לחזק את השמש, היתוספו לטקס גלגלי קש בוערים, המסמלים את תנועתה המעגלית של השמש. זוהי רק אחת הסיבות להדלקת מדורות באירופה של פעם. בטקסים רבים, גם בחברות הפרימיטיביות וגם בדת ובחברות המפותחות של ימינו, רואים באש כוח מטהר או אף ככוח שיש בידו להרחיק את הרוע. דוגמה לכך אפשר למצוא במדורות ל"ג בעומר- בהכנת בובות דחליל בדמות אויבנו (כגון נאצר, היטלר וסדאם חוסיין) והבערתן באש המדורה. מתברר כי גם באירופה של פעם נהגו להבעיר דחלילים עם דמויות מפחידות. אנתרופולוגים שיערו כי מקור המנהג הוא בפולחני אש קדומים ביותר, שבהם העלו קרבן אדם. בתקופת ימי הביניים עברו, במקומות מסוימים באירופה, משרפת בני אדם לשרפת חיות (חתולים או עכברים) בעודן בחיים…. עם הזמן, עברו לשרוף עצמות של בעלי חיים, ולבסוף החליפה דמות הדחליל את הקרבנות החיים. התפקיד העיקרי של הדמות הבוערת היה למעשה להחליש את העובדה שפוחדים ממנה. מטרתם של חלק מהטקסים הללו הייתה "לשרוף את המכשפה". לעתים אף היו החוגגים לוקחים את שרידי המדורה הביתה, ומניחים אותם על גג הבית, מתוך אמונה שהדבר יציל אותם מפגיעות ברק או שרפה. ברבות השנים התחזקה האמונה כי לאש יש כוחות מגן מפני האופל. בשוודיה האמינו כי האש מרחיקה את הטרולים והרוחות הרעות היוצאות מבטן האדמה, בדנמרק ובנורווגיה הדליקו את המדורות בימים שבהם חשבו כי המכשפות טסות בשמים לחג משלהן… עם ירידת כוחה של הכנסייה והעלמותן של אמונות אלו, הפכו אירועי הדלקת המדורות לאירועי פולקלור עממיים: אירועי ליל יוחנן הקדוש נחגגים ביציאה לטבע, הדלקת מדורות והבערת דחליל במדורה; מסביב למדורה נוהגים לשיר, לרקוד, לאכול ולשתות, בדומה למתרחש במקומותינו בל"ג בעומר.

גם במזרח יש חגים כאלה

מדורות שאוכלים סביבן. עם משמעויותיהן הדתיות. אצלנו החג מוזר, כי נחוג לזכר אלפי תלמידי רבי עקיבא שנהרגו ע"י הרומים, במאבק הכושל של בר כוכבא, שנעשה בעידודו של רבי עקיבא. החג אומץ, כי רבי עקיבא היה הראשון שדבר על מאבק מזוין בשלטון הזר. וזה התאים למתיישבים החדשים בארץ.

נו ביימת

הדלקת אש היא אחד המאפיינים של כל התרבויות האנושיות, בלי יוצאת מהכלל. מי שנמצא בחוץ בלילה מדליק לעצמו אש. כל מכרי הם אנשים מודרניים למהדרין, אבל כאשר הם ישנים בשטח אז בין השקיעה עד לפרישתם אל שק השינה תמצא אותם ליד המדורה. לכן אין סיבה להניח שחגיגה כלשהי שתערך מחוץ לבית לא תכלול מדורה, כאשר כמובן שכל חגיגה בתוך הבית או מבנה אחר תכלול הדלקת נרות או מנורות מפני שאדם מטבעו אוהב אור. וכמובן, אם יש מדורה, למה לא "לשרוף" בה את האויב? זהו הסבר פשוט בהרבה מההסבר האנתרופולוגי הארוך שהבאת, ועד שתסתור אותו אין, לפי תער אוקאם, סיבה לקבל הסבר מסובך יותר.

השאלה שלי היא

האם ילדים, להבדיל מכל מיני קיצונים הזויים, עדיין מציתים את שונאי ישראל? ואם כן אז מי עכשיו באופנה?

שני ילדיי טוענים בתוקף שמעולם לא הציתו אצלם

את שונאי ישראל לדורותיהם במדורת ל"ג בעומר. דנה אמרה לי זה עתה: "אבא? השתגעת? מאיפה לך רעיון כל כך דבילי? לשרוף בובה של מנהיג ערבי במדורה? נראה לך שאנחנו פסיכים?" היא לא מאמינה לי ששרפנו כאלה בילדותנו.... ואצלכם?

השאלה שלי היא נסיון לאתר

מתי אם בכלל נפסקה שרפת השונאים הפוליטיים.... האם זה קיים היום? אצל איזה קבוצות אוכלוסיה? מישהו יודע?

nutmeg

New member
בבקשה:

חבל שלא היו אז טלפונים סלולאריים. בגלל המרד הזה והשתלשלות העניינים אחריו, עד היום מתעקשים להבעיר מדורות שמשחררות לאטמוספירה רעלים שאחר כך צריך לנשום ימים שלמים... כי, מה לעשות, באביב בדרך כלל אביך פה והתמהיל גם ככה מכיל אבק. זה גם מקלקל לי את האפשרות לתלות כביסה בחוץ. אני שונאת את מנהגי ל"ג בעומר! זה מה שיש לי להגיד.

../images/Emo45.gif המציאות דורשת כמה שינויים.

ובעקר חינוך. אפשר להדליק מדורות, אבל לעשות זאת באחריות ובמחשבה על כל הסיכונים. לבחור את המקומות הנכונים. לא בשכונה. להבעיר מדורות קטנות. לקבוצה גדולה של ילדים. ולהזהר שלא להבהיר עץ שעבר טיפול תעשייתי בחמרים כימיים ההופכים לרעל בעת הבעירה. כמובן, שיש להפסיק את מנהג הגניבות לקראת החג.

אלי ו.

New member
בעירי המרעננת הגניבות צומצמו

עוזי כהן (כן, הליכודניק העילג נמוך המצח) מוציא שבוע לפני הל"ג שאריות עצים ממחסני העיריה ומפזר אותם במגרשים ציבוריים לרחבי העיר.

../images/Emo4.gif כל הכיף של הילדים זה לאסוף בחופשת הפסח

את כל הרהיטים שאנשים מוציאים. בערב החג, הם כבר מסודרים. ולך, תשכנע אותם לא להבעיר משהו כי הוא מזהם.

סוריאל

New member
../images/Emo45.gif

חג מיותר עם מסורת מפוקפקת ומנהגים דביליים (ולא לשכוח: השחיטה מותרת אך ורק במקומות המסומנים!). מצטער (כן, בטח), אני לא סובל אר"יאנים.

למעלה