מקצב 4-2 לעומת 4-4

XpHunTeR

New member
מקצב 4-2 לעומת 4-4

שלום לכם,

נניח אני מנגן שיר שהוא במקצב 4-4 עם מטרונום.
במטרונום, פעימה אחת זה תו של רבע, שתי פעימות - חצי, וכך הלאה.

נניח שבמהלך השיר יש קטע שבו השיר הופך להיות במקצב של 4-2, תיבה אחת שבה יש תו של חצי.
השאלה שלי היא האם אני מנגן את תו החצי הזה ב 2 פעימות של מטרונום?

תודה!

ItsikH

Member
קודם כל אתה קובע את משמעות הפעימות של המטרונום, ובחרת שכל פעימה תהיה רבע (וזה אכן המקובל אלא אם צוין במפורש אחרת). התשובה לשאלתך היא *כן*, אורך כל רבע נשאר כשהיה, מספר הרבעים בתיבה הוא זה שהשתנה. שינויי מקצבים במהלך יצירה אפשריים בהחלט ואף מקובלים, ואם לא נכתב אחרת, אורך הרבע (או כל תו אחר) נשאר כשהיה.

XpHunTeR

New member
אז מה ההבדל?

אם אכן הכל נשאר כפי שהיה,
ואני אנגן את תו החצי הזה כשתי פעימות בדיוק כמו כל תו חצי אחר בשאר השיר (של 4-4), אז מהו ההבדל בעצם?

אני מדבר כרגע בהנחה של מטרונום פשוט שסופר פעימות ללא מקצב. פשוט "תיק, תיק, תיק" ביחידת זמן (TEMPO) קבועה.

אז בהנחה שתו של חצי במקצב 4-4 הוא 2 פעימות, ברגע שאגיע לחלק בשיר שהוא 4-2 ויהיה לי בו תו של חצי, אז גם הוא 2 פעימות?

תודה

ItsikH

Member
למה בכלל מחלקים לתיבות ולא כותבים את כל התווים ברצף? לחלוקה לתיבות יש משמעות, חלוקה של התווים לקבוצות בעלות משמעות, ואוסף תיבות מוגדר מהווה משפט מוזיקלי. מה זה אומר מעשית - בתיבה יש חלוקה פנימית של המשקל, למשל אם תנגן קטע בשלושה רבעים (ואלס או מנואט למשל) ההטעמה תהיה על התו הראשון מבין השלושה אלא אם צוין במפורש אחרת בתיבה.

assaf66

New member
אתה מדבר על משקל ולא על מקצב

ומה ששונה הוא כמו שאמר איציק, מספר הרבעים בתיבה.
בדרך כלל הדגש משתנה אבל זה תלוי בקונטקסט

ItsikH

Member
הנה דוגמא, לצערי יש לי רק תפקיד הקלרינט אבל נסה לעקוב אחרי ההקלטה לפי התווים, המיקום הוא בדיוק במס' 5 בתווים

התשובה היא כן

אתה קובע את מהירות הפעימה במטרונום והפעימה שלך היא של רבע
במקום שהמשקל הופך לשני רבעים בתיבה הפעימה לא משתנה
ולכן באותה תיבה תהיינה 2 פעימות של רבע
ובתיבות האחרות תהיינה 4 פעימות של 4 רבעים

ואכן שאלת על משקל

אורנה מורה לפסנתר

למעלה