מקלות הליכה/לחימה

broadaxe

New member
מקלות הליכה/לחימה

עוד מיבול הנסיעה האחרונה: מקלות הליכה ששימשו גם להגנה עצמית. נפוצו בכל רחבי האיזורים הכפריים של מזרח אירופה, מהבלקן ועד לים הבאלטי. בכל מדינה ואיזור ניואנסים שלו ושם משלו- בפולין צ'ופאגה (ciuppaga), בהונגריה פוקוש (fokos) ובצ'כיה/סלובקיה ולאשקה (valaska). הראש (למעשה ידית האחיזה) עשוי לרוב בצורת גרזן אבל לעיתים גם בצורת פטיש. רוב הישנים עשויים כמובן מברזל או פלדה, אבל יש ראשים ישנים גם מפליז ואף מאלומיניום. כמובן שהיום יש תעשייה שלמה של מקלות תיירותיים. בהונגריה המקלות התיירותיים הם בדיוק מה שמשתמע- איכות נמוכה, חסרי שימוש למעשה שנועדו לחלוב כסף מתיירים פתאים. בפולין ובסלובקיה מייצרים מקלות כאלו ברמה גבוהה ובמחיר יקר, מתוך גאווה לאומית. בסלובקיה רכשתי מקלות אמיתיים ישנים במחיר נמוך בהרבה מאשר מקלות חדשים...

broadaxe

New member
הראשים מקרוב

המקל הראשון מימין סלובקי-כפרי. השניים האמצעיים הונגרים ישנים מאד, ראשי פלדה. בהונגריה נחקק חוק בשנות העשרים שאסר שימוש במקלות בעלי ראשי ברזל או פלדה בגלל ריבוי מעשי אלימות באמצעותם. החוק אבל לא אסר שימוש במתכות אחרות וכך ניתן למצוא בהונגריה מקלות עם ראשים אמיתיים מפליז, ברונזה ואלומיניום (לא כל כך מתאים לשימוש בגלל המסה הנמוכה שלו). המקל השמאלי סלובקי מתוארך (1976), למרות המראה הנוצץ זהו פריט רציני ויקר מאד במקור, שנועד למתנה לאיש מכובד. הראש עשוי מפלדה איכותית ועליו סצנה בחריתה ידנית מדוקדקת (engraving).

broadaxe

New member
לא שייך, אבל מאותה נסיעה

מקדחת-ארכובה (brace) מהמאה ה-19, כולה מעץ עם אפשרות להחלפה מהירה של המקדחים.

המקדחה פשוט נפלאה.

מעניין מה המנגנון המחזיק את המקדחים, האם גם הוא עשוי בחלקו מעץ, או הוא כולו ממתכת? ולמה שייך הפריט הזה - לאיזה אוסף אצלך?

broadaxe

New member
מקדח ישב מקובע בראש עץ מתחלף

בעל המלאכה החזיק מספר ראשים כמספר המקדחים הרצוי. בד"כ נגר של פעם התמחה במספר מוצרים מסויים ולא נדרשו לו יותר משלושה ארבעה מקדחים שונים. הראש ("פוטר") יושב על תותב ריבועי שנכנס לתוך חור מתאים וסגר קפיצי מפלדה שומר אותו במקום. בלחיצה אחת הראש משתחרר. אני מחזיק אוסף קטן ודינמי של כלי עבודה ישנים, עתיקים ונדירים, בעיקר לצורכי החלפות בדברים שיותר מעניינים אותי.

cohen chaim1

New member
מבלי לזלזל

במקלות ההליכה,אני מלא התפעלות מהמקדחה,מעולם לא ראיתי מקדחה כזו.האם השימוש במקדחות כאלה היה נפוץ בכל ארצות אירופה?

broadaxe

New member
חיים, חכה שתראה אותה פיזית...

היא עשוייה ממש כמו רהיט איכותי, מוצקה מאד וידית התמיכה העליונה, דמויית הפטריה, סובבת על ציר. יש עליה חותמת מודפסת לא ברורה בסקריפט גותי. עד שקניתי את זאת ראיתי כאלו רק בספרים ובמוזיאונים באירופה. לפי ידיד אמריקני, מומחה לכלי עבודה עתיקים, הסוג הזה אופייני לגרמניה ולמזרח אירופה של סוף המאה ה-19, במערב אירופה ובארה"ב באותה תקופה כבר עברו למקדחות-ארכובה מפלדה וגם למכאניות. מקדחות העץ המקבילות ממערב אירופה בנויות בצורה קצת אחרת, יותר קצרות ויותר רחבות. בארץ אני לא חושב שעבדו עם כאלו בכלל, רק מברזל, וקודם לכן עם מקדח-מוט חלזוני פשוט, מקדחת-קשת ומקדחת-משאבה.

elcool

New member
יפים מאד?

רק שאלה קטנה. אפשר לראות עליהם שאריות דם? האם באמת האנשים שהשתמשו בהם לחמו איתם, או זה היה רק להפחדה?

broadaxe

New member
זו שאלה רצינית?

כמו רוב כלי נשק הם היו אמורים להיות קודם כל להרתעה, אבל בגלל האופי הצנוע שלהם הם בעיקר לשימוש להגנה עצמית, ולא "שופוני". חוקר הונגרי שעמדתי איתו בקשר טוען שרובם שימשו את הכפריים והיה סוג מסויים בו הראש נישא בנפרד מהמקל, מוחבא בכיס. במידה והאיכר הותקף או חשש להתקפה (מה שיותר הגיוני), הוציא את הראש מהכיס והלביש אותו במיידי על המקל- מדובר בסוגים להם יש פותת-חיבור עגולה.

11moti

New member
יפייפים ומהממים.

אכן סיבה טובה נוספת לטייל במקומות כאלה. אגב ראש הפוקוש שהבאת לי, שולב במוט והפך לפוקוש מלא,תמונות צולמו היום ובמהך השבוע אחרי הקטנם,יעלו עם תמונות כילפים נוספים שעשיתי,כולל שיבוץ ידית עץ תוצרת עצמית לגרזן שהבאת לי.

powo

New member
סער ספר פעם

האם אתה מוצא הכל במקומות קונבנציונליות.או סתם תוך כדאי שיטוט.כל מה שראינו עד עכשיו זה כמו שאומרים החברה הצעירים.פצצות לגבות.

broadaxe

New member
למה פעם? אפשר עכשיו

לפני שאני נוסע לטייל אני מכין "תוכנית עבודה" ומחפש כמה שיותר חומר רקע. אני מקדיש זמן נכבד לציד אוצרות. אני מקפיד להכנס גם לחנויות היקרות ביותר, גם בתור מוזיאון, גם להתרשם מהמחירים (מחירים לא נקבעים סתם כך, יש סיבה לכל דבר) ולפעמים יש הפתעות! המקומות הטובים למצוא מציאות הם כמובן שווקי פשפשים וחנויות כפריות. יש גם ירידי עתיקות אבל שם לרוב המחירים כבר גבוהים יותר כי הסוחרים מומחים אבל שוב, יש מציאות ואפשר גם להתמקח. אני לא מתבייש להתמקח גם בחנויות המעונבות של פריס או לונדון...

powo

New member
סער האם לפני

כל נסיעה אתה יודע בדיוק מה אתה הולך לרכוש.ואצלי יצא לי כבר כמה פעמים שחוק מרפי צחק לי בפנים.לאחר שרכשתי פריט מסוים.לאחר חיפושים.יצא לי לראות את אותו פריט במצב יותר טוב וגם יותר זול.איך חוקי מרפי עובדים אצלך

broadaxe

New member
אני לא ממש מתכנן

זה כל הקסם, ליפול על מציאות וגם לפעמים להתאכזב. זה חלק מהמשחק וכדאי לכלול את זה במשוואה. אם אני נוסע למקום שאני מכיר אני יודע לאן אני הולך ומה לחפש שם (וגם מנסה להרחיב את מעגל החיפושים שם). אם זה מקום חדש- הכל פתוח. וכן, חוקי מרפי פועלים היטב גם אצלי- דוגמה טרייה מהנסיעה האחרונה- קניתי פריט כלשהו לאוסף המרכזי, יומיים אחרי זה קיבלתי במתנה (!) פריט דומה, איכותי יותר ובמצב טוב יותר. בסיטואציה כזו הפריט הראשון עובר אצלי ל"גלריית ההחלפות".

powo

New member
תודה סער חשבתי

שרק בי אדון מרפי מתעלל.נחמד לדעת שאני לא לבד יהיה מעניין מאד לשמוע עוד סיפורים שקשורים לחוקי מרפי באספנות

למעלה