מקור המילה "איכפת"

ounce

New member
מקור המילה "איכפת"

שלום לכולם,

מישהו יודע מה מקור המילה "איכפת"?
עלתה בראשי השערה שכפי שפסיכופת (psychopath) הוא אדם המתאפיין בדרכיו הפסיכיות (בתרגום חופשי), כך מישהו שאיכפת לו הוא מישהו שפונה אל דרכי ה"איך", משנה לו האיך, הסיבה. איכפת לו מהדברים.
ההשערה שלי אומרת שהמילה מורכבת מ איך+פת. עם זאת, נראה לי לא סביר כלל שמילה כגון זו תיווצר על דרך שאילה מלעז (path).

דרך אגב, איך נכון להגותה? ichpat או eichpat?

תודה ושבוע טוב!

trilliane

Well-known member
מנהל
צר לי למוטט את התאוריה, אבל ב'אכפת' אין יו"ד

לא בכתיב המנוקד וגם לפי כללי הכתיב חסר הניקוד לא אמורים להוסיף אותה כי מדובר בחיריק שאחריו שווא נח.

המילה לא קשורה לפסיכופת ואכן אינה קשורה ל-path; היא מתועדת בעברית מתקופת חז"ל, במשנה ובתלמוד.

קליין מציין שהאטימולוגיה לא ידועה ומציין שפרלס קושר אותה ל'אֱכַף' (התייחס, דאג ל, היה חברותי ל) בארמית סורית.

ounce

New member
קשר לוגי

שלום,

ידוע לי שהתרגום העברי למילה אנלוגיה הוא היקש, ושניתן להגיד "היקש מקביל" במקום "אנלוגיה ניגודית".

שאלתי היא האם "אנלוגיה" היא בהכרח "קשר לוגי" ולהיפך (אנלוגיה<=>קשר לוגי)?
כלומר, האם במקום להגיד "קשר לוגי של ניגוד" ניתן להגיד "היקש ניגודי"?

תודה מראש!

מוגג

New member
ניתן להגיד

אך אין זה נכון.

לא כל קשר לוגי הוא על דרך ההיקש.

למרות זאת,
בגלל,
במקום זאת,
בעקבות כך,

ounce

New member
תשובה

היקש לא חייב להיות ישיר. יש היקש ניגודי, היקש מקביל.
היקש הוא אנלוגיה.

השאלה שלי היא למעשה: האם המושג אנלוגיה (ובתוכה אנלוגיה ניגודית, אנלוגיה ישירה, ועוד) שקול למושג קשר לוגי (ובתוכו קשר לוגי של ניגוד, קשר לוגי של הסבר)?

תודה.

ounce

New member
תודה. אשמח לשמוע עוד דעות

אנלוגיה=קשר לוגי?

ערב טוב,

היקש משמעו לימוד מדבר אחד על דבר אחר. היקש עשוי להיות בדרך של השוואה או של לימוד מההקשר (לא בהכרח היסק לוגי).
אנלוגיה היא השוואה או יחס של דמיון (לא בהכרח לוגי).

בקיצור, היקש, אנלוגיה והיסק לוגי הם שלושה מונחים שונים זה מזה ואין ביניהן חפיפה מלאה.

ounce

New member
תשובה

זה מוזר, לאור העובדה שבמספר מקומות, לרבות הפורום ולרבות מאגר המונחים של האקדמיה ללשון העברית, המילה היקש היא פירוש עברי למילה analogy - אנלוגיה.

לא מוזר

כי יש בין המונחים חפיפה חלקית, ולכן ניתן לעתים להחליף ביניהם (שים לב שמונחי האקדמיה משויכים לתחומים מוגדרים [למשל: דקדוק, מתמטיקה] שבהם יש חפיפה בין המונחים).
המילה הֶקּש היא משורש נק"ש דהיינו דברים המקשים זשה לזה - הקרובים ונושקים זה לזה. הקִרבה יכולה להיות קרבה לוגית, קרבת דמיון או קרבת הקשר.

ounce

New member
נכון שאין זה מן ההכרח

הפירוש החלקי היה רק לשם ההשוואה.

למעלה