אתחיל מהסוף: אין דבר כזה "באמת מומחה". ../images/Emo13.gif
בכל תחום דעת יש הרבה "מומחים" והם יכולים להיות חלוקים בדעותיהם בעניינים שונים (אם כי לרוב יש דעה רווחת יותר, שנחשבת לדעה המקובלת נכון לנקודת זמן מסוימת). כשמדובר באטימולוגיה, לרוב קיימת רמה מסוימת של אי ודאות... אם אתה שואל על נקודה שנויה מחלוקת, סביר שתקבל תשובות שונות. ככה זה בחיים.
אם הבנתי נכון, אתה שואל על הזמן שבו מילים מסוימות חדרה לשפה, אבל בהנחה שלא מדובר בתחדיש מלאכותי שיש לו הורים (סופר, עיתונאי, תסריטאי, ועד הלשון, האקדמיה וכו') זו שאלה שניתן לענות עליה רק במחקר מקיף של בדיקת טקסטים, וגם אז זו לא בהכרח תשובה מוחלטת; בראש ובראשונה מכיוון שזו בדיקה על דרך השלילה – אפשר למצוא תיעוד לשימוש במילה, אבל אם לא מוצאים תיעוד מלפני תאריך מסוים זה רק אומר שלא נמצא תיעוד, זה עדיין לא אומר שלא היה (ואולי אבד) או שעדיין קיים (אולי יימצא בעתיד) או, וזה לא פחות חשוב, כי יש לנו רק תיעוד כתוב, אבל במרבית המקרים מילים חודרות לשפה המדוברת ורק בהמשך לכתובה (ואם הן נחשבות למשלב נמוך, על אחת כמה וכמה). לגבי "בלגן" מה שכתבת ידוע גם לי. באתר "
השפה העברית" נכתב: "בלגן – מפרסית: bala-khana – עליית גג (מילולית: חדר גבוה). המילה הגיעה לעברית דרך הטורקית והרוסית." ורוביק רוזנטל הרחיב יותר בטורו "
הזירה הלשונית". גם הבלשנית ד"ר תמר עילם גינדין המתמחה בפרסית תומכת בכך, ואף הדפיסה זאת על
תחתית לכוס (יש לה סדרה של תחתיות אטימולוגיות לכוסות). על התיעוד בגמרא לא שמעתי – אני מכירה רק "לגינא" מארמית (כד) מהפתגם הידוע "אסתירא בלגינא קיש קיש קריא" (תלמוד בבלי סדר נזיקין, מסכת בבא מציעא דף פה, ב גמרא). לגבי "מארגן", אני לא יודעת מתי החלו להשתמש במילה בעברית; לפי מילון אבן שושן היא שייכת לעברית החדשה (כלומר, מספרות ההשכלה ועד ימינו). השורש ארג"ן גזור מהמילה היוונית organon (שמשמעותה כלי) כמו גם organize באנגלית (בתיווכה של הלטינית
http://www.etymonline.com/index.php?term=organize ).