מקומו של הכאב

Palm tree

New member
מקומו של הכאב

יצא די ארוך. אז לכו ותכינו איזו כוס קפה קודם לפני שתקראו את זה.
אני מאוד אוהב את הטבע. תמיד נדהמתי מהאפקטיביות של האבולוציה. כיצד היא זורמת כלפי מעלה בכל מני כיוונים. אחד הדברים שהכי מדהים באבולוציה הוא שהיא מקיימת את עצמה. היא חיה על עצמה. מתפתחת מעצמה. ככה, לבד. הדבר שהכי חשוב לאבולוציה זו אפקטיביות. כמה שיותר אפקטיבי, יותר טוב. וכך, היא נעשתה מומחית בליצור יצירות אפקטיביות יותר ויותר. זה הוביל אותי לחשוב עלינו, על בני האדם. מדוע יש לנו פחד? מדוע אנו חשים כאב? מדוע יש לנו את כל המחסומים האישיים האלו לעבור? מדוע אנו מסוגלים לחוש תיסכול וייאוש ורוע? הרי כל זה מעקב אותנו. מעקב את האפקטיביות שלנו. מדוע האבולוציה לא סידרה את פני הדברים כך שתמיד נחוש חזקים ובטוחים? זה בהחלט בטווח כוחה. הרי היא זו שיצרה את האפשרות לחוש כאב ופחד. תהיו בטוחים שאם אנו מסוגלים להרגיש כאב ופחד, חייבת להיות סיבה כל שהיא. חייבת להיות סיבה למה הרגשות האלו שם. מדוע המוח שלנו מייצר רגשות שכאלו. חייבת להיות פה אפקטיביות מסויימת. ואז זה הכה בי. פיתחתי לי תאוריה קטנה. הרי מה מניע את האבולוציה להתפתח? מה מניע יצור מסויים לפתח משהו חדש? יש המון מניעים, אך מהוא המניע העתיק ביותר? כאב! פחד! אתה לא רוצה שיאכלו אותך? תפתח שיניים. מישהו פיתח שיניים יותר גדולות? תפתח שיניים יותר חדות. מישהו יותר חזק ממך? תהיה יותר מהיר ממנו. ככה זה עובד בטבע. אנו, כבני האדם, הגענו לרמה אחרת. הגענו לרמה בה יש לנו מניעים אחרים להתפתחות, כגון ביטוי עצמי, אהבה, ועוד. זה אחד ההבדלים הבולטים בנינו לבין שאר עולם החי. אך מדוע עדיין אנו חשים כאב נפשי? מחסומים פסיכולוגיים? פחד? למה הם שם? הם שם בשביל להניע אותנו להתפתח. הם שם על מנת שנשבור אותם. הם שם על מנת להוות לנו מכשול. להניע אותנו להתפתח לרמה גבוהה יותר על מנת לעבור את המכשול הזה. זו האסטרטגיה בה האבולוציה משתמשת כדי להתפתח. היא תוקפת את עצמה! ומשום שהאבולוציה בנוייה לספיגת כוח שלילי והפיכתו לכוח חיובי גדול פי כמה וכמה (לדוגמה, עצם שנשברת ומתאחה, מתחזקת פי עשר), אז כך היא מתפתחת. כך היא גדילה. משתכללת. ככל שהיא משתכללת, כך גם המחסומים המיועדים לשבירה משתכללים (לחיות אין בעיות פסיכולוגיות ומצוקות נפשיות ברמה, בעומק ובמורכבות שבני האדם חשים). זהו מקומו של הכאב. זהו מקומו של הפחד. אם היינו מנושלים מכל מכשול, היינו מתפתחים הרבה הרבה הרבה פחות באפקטיביות, אם בכלל. משום שלמה להתפתח עוד יותר אם הגעת לרמה בה אתה מרוצה מהכל? כאשר אנשים חשים כאב, פחד, חרדה, מצוקה נפשית, מחסום פסיכולוגי כמו ביטחון עצמי נמוך, הם נוטים לחשוב שאסור להם להרגיש ככה. הם חושבים שמשהו לא בסדר איתם. הם לא מבינים למה הם מרגישים ככה. מדוע? אין סיבה? לכל אחד יש את הסיבה שלו, את הסיפור שלו, את המאבק שלו. עליכם להבין שלרגשות האלו יש מקום מאוד חשוב בהתפתחות האישית. מותר לאנשים לחוש ככה. לאלו שמסרבים לקבל את המחסומים האלו ונלחמים גם בנחישות וגם ברגיעות על מנת לעבור אותם, במהרה ימצאו את עצמם ברמת חיים אחרת. רמת חיים הרבה יותר חכמה. מפותחת יותר. מלומדת יותר. זה עיקרון היין יאנג. לכל דבר יש דבר שהפוך לו, המאזן אותו. שני ההפכים לעיתים נלחמים, לעיתים משוחחים בניהם. אך תמיד עם אותה תוצאה - הם מפתחים אחד את השני. יוצרים מעגליות של אנרגיה, מעגל שגודל מעצמו.

Scaly

New member
מעניין....

אז בגדול מי שיותר סובל יותר חזק? מזכיר לי חבוב שהיה חיי פעם

Palm tree

New member
זה לא מה שאמרתי

לא אמרתי שככל שאדם חווה יותר כאב ופחד, הוא מתפתח יותר. רק ציינתי את אחת הסיבות שהכאב והפחד נמצאים שם מלכתחילה, והכוונה היתה יותר שככל שאדם מתגבר על מכשוליו האישיים (בין אם זה מכשול אחד או עשרה) הוא מתפתח.

erezsh

New member
מעניין

וייתכן שאפילו יש בזה משהו, אבל אל תשכח שהיתרונות הישירים של כאב הם - לדעת מה פוגע בך ומה לא (נו למה שלא פשוט אעלה את עצמי באש? אחתוך לעצמי את הבטן מסקרנות?), ושל פחד הם פקפוק עצמי (שגורם לך לחשוב פעמיים לפני עשיית משהו מסוכן) ומן הסתם אזהרה מפני דברים מסוכנים (למי אין פחד כלשהוא מגבהים?)

erezsh

New member
בנוסף

אתה מניח שהאבולוציה מגיעה מרצון הייצור להתפתח, ולא כתוצאה ישירה של החזק שורד.

Palm tree

New member
ארז

אני יותר התכוונתי לכאב ופחד נפשיים. כאב פיזי אכן מזהיר אותנו מסכנה זו או אחרת, ומורה לנו על מיקום הבעיה וחומרתה, אך כאב נפשי הוא ערפילי ודהוי. הוא משפיע על המון חלקים, הוא חמקמק, בהמון מקרים אין לך מושג למה הוא שם. למה הביטחון העצמי שלך נמוך, למה אתה חושש מזה ומזה, וכו וכו. זה המסע בתוך עצמך, של לאתר את הכאב הזה, להתגבר עליו, הוא זה שמפתח אותך. ולא סתם סיבולת לכאב פיזי או נפשי. כמו שהידע כיצד לרפות את הכאב הפיזי בעזרת רפואה היא פיתוח של כישוריו של האדם חיצונית, כך הידע לרפות את הכאב הנפשי היא פיתוח של האישיות של אותו אדם. של כישוריו הפנימיים. של תפיסתו. של אופן חשיבתו.

Lechko

New member
מסכים עם ארז

אתה מציג את הכאב בתור השאיפה של האבולוציה (או שכך נדמה לי) אבל יותר הגיוני לראות את זה כתוצר. הכאב לא מניע אותך להתפתח, התפתחות היא גנטית ולאורך דורות וכאב הוא דבר רגעי... אבל הכאב מגן עליך מהסכנות של הקיום שלך והוא חייב להתפתח בהתאם לסביבה שאתה חי בה או שפשוט לא תשרוד כי לא תדע להתמודד עם האיומים שלך כמו שצריך. כלומר, הפחד שלך מזאבים הוא לא עניין אבולוציוני.. אם תשים גור של איילה שרק נולד ליד זאבים הוא לא יברח מהם כי הוא לא יפחד. אבל אם הזאב ינשך אותו, יכאב לו והוא ינסה להמנע מזה... לא כי זה זאב, אלא כי המין שלו התפתח כך שכל דבר שנושך אותו לא עוזר להשרדות שלו.

Lu Tze

New member
קצת רקע ביולוגי:

1) אבולוציה פועלת כך שהמטרה היא לגרום ליצור (במקרה זה, בנאדם) לשרוד ולהעמיד צאצאים. אם פחד במידה מסויימת יתרום למטרה הזו, הוא יתפתח ביצור. 2) אבולוציה עושה זאת על ידי ברירה טבעית, מה שאומר שה"מטרה" המיידית היא לגרום ליצור להיות מותאם לסביבתו. 3) אבולוציה פועלת רק על מה שמקודד בגנום, לכן אתה מניח שפחד הוא תכונה מורשת. עם זאת, יש גם אבולוציה חברתית, שאומרת שאם יש מנהג כלשהו שמגביר את סיכויי החברה לשרוד, אותו מנהג (במקרה זה, פחד) ישאר בחברה. דעתי האישית: כאב, כפי שמישהו כאן ציין, קיים כדי שלא נעשה שטויות. כך גם פחד. אבל יש הרבה דברים שמסוגלים לעשות את זה (גם חוסר רצון פשוט לחתוך ת'בטן ימנע ממך לעשות זאת) מה שאומר שיש לפחד יתרון אחר, או שאין לו חיסרון לעומת שיטות אחרות. עלית פה על משהו נחמד, שלדעתי עדיף להסתכל עליו בתור משל ולא בתור ניתוח מדעי (גם כי זה פורום פילוופיה, וגם כי אין לך שום דרך לקבוע מהו אותו "יתרון נוסף" של האבולוציה. אבל אני הייתי נמנע משילוב האבולוציה בעניין, או לתת לה חלק פחות מרכזי בתיאוריה שלך, בגלל שזוהי תיאוריה מדעית לגמרי ואתה משלב כאן גם פילוסופיה.

Palm tree

New member
למה להימנע מלשלב?

תסתכל על איך אבולוציה בנתה את הגוף שלנו. מערכת כלי דם, מערכת עצבים, איברים מרכזיים. מערכות הגנה. יכולת ריפוי. תסתכל על איך עיר בנויה. מערכת כבישים. הובלות של מצרכים חשובים. הוצאה של פסולת. איברים מרכזיים (גופי השילטון). מערכות הגנה כגון משטרה. מערכות ריפוי. מבלי ששמנו לב בכלל, חזרנו על התבנית הזו, לפיה אנו בנויים בעצמנו. אבולוציה ניכרת בהכל. וכפי שהאבולוציה מקדמת את עצמה, כך גם אנו מקדמים את עצמנו כפי שציינתי בהודעתי. התבנית של האבולוציה חוזרת ונישנת בנו.

Lu Tze

New member
זה בדיוק העניין.

אתה מוציא את התיאוריה מהקונטקס המקורי שלה, שהוא ביולוגי, מה שיכול לגרום לבילבול בנושא. אגב, אני לא רואה דימיון בין ערים לבין גוף האדם, חוץ מקווי דימיון כללים שקיימים אצל כמעט כל בעל חוליות.

אמיר96

New member
קודם כל

בכאב צריך להבדיל בין כאב פיזי לכאב נפשי. כאב פיזי ברור שהוא בא כדי להתריע בפנינו על נזק לגוף. כאב נפשי לעומת זאת - דברים כמו הרגשת נחיתות למשל אפשר להסביר כחיונית להיררכיה החברתית. חיות חברתיות חיות בהיררכיה מסוימת וזה מועיל להישרדות על ידי כך שזה מונע תחרות אלימה בלתי פוסקת וכמו כן מייעל את פעולתה של הקבוצה בצייד למשל ובעוד פעולות. פחד לעומת זאת הוא תגובה שצריכה להיות רק לרגעים ספורים על ידי כך שהיא גורמת לאותם תגובות בגוף החיוניות למצבים קיצוניים וגורמת למשל לשחרור משככי כאבים, לתגובות בשרירים שמאפשרים לך לרוץ מהר יותר או להילחם מהר יותר. מבחינה זו ברור למה צריך פחד. זה מעורר את התחושה ש "NOW ITS FOR REAL" מה שמעניין זה לגבי אותן רגשות ותחושות שאינן חריפות ומהירות אלא כרוניות. מה למשל הסיבה האבלוציונית של דיכאון? מה הסיבה לתופעה כגון POST TRAUMATIC STRESS? האם זהו פשוט פגם או שיש לכך סיבה אבולציונית?

Lu Tze

New member
הסיבה לכך שיש PTS ודיכאון

היא שהאדם שינה את הסביבה שלו בצורה שלא התאימה לו בדיוק. בטבע, אין חיות על PTS או שאר מחלות נפש (לא כולל חיות שעברו התעללו וכו'). דוגמא לכך היא עודף אנדרנלין. אנדרנלין הוא הורמון שהתפקיד העיקרי שלו הוא להגביר את זרימת הדם ע"י הגברת קצב פעימות הלב (ועוד כמה תופעות). בטווח הקצר זה עוזר בבריחה מטורף, אבל הפרשה של ההורמון בטווח הארוך גורמת לכל מיני בעיות (בעיקר בעיות לב). בחיים המודרניים בני אדם מפרישים את ההורמון הרבה יותר ממה שצריך בעקבות לחצים "תמידיים" כמו עבודה, משכנתא, ילדים ושאלות כמו "לאן לעזאזל השארתי את המפתחות של המכונית?!?".

אמיר96

New member
לגבי דיכאון ו PTS

אני לא בטוח שאין את זה בטבע למרות שבהחלט נראה לי שזה פחות נפוץ. אני יכול לחשוב על כמה סיבות אבולציוניות לדכאון: 1. פרט פצוע שאין לו סיכוי לשרוד שוקע בדכאון כולל כל מה שכרוך בכך כמו אובדן תאבון וכך לא מהווה נטל. 2. בתור קטליזטור לשינוי. משהו שמבהיר לפרט שהוא לא מרוצה ממשהו (למשל - מעמד חברתי). לגבי לחץ (STRESS) - שוב אני לא בטוח שלחץ חברתי זה משהו שלא קיים לגמריי בטבע. אני מניח שבכל חברה עלולים להיות לחצים. מה שצריך לשים לב זה שלא עצם המעמד החברתי בתוך הקבוצה הוא הגורם ללחץ אלא אי השלמה איתו וחתירה לשינוי. כלומר ככל שיש יותר שינוי כך יהיה יותר לחץ מה שמבהיר למה יש הרבה לחץ בחברה המודרנית, שבה אין בכלל חברה אחת אלא הרבה חברות שונות שבהן אדם צריך להשתלב. בנוסף יכול להיות שגם לגורמים כמו תזונה מסוימת או חוסר פעילות גופנית יש השפעה על הלחץ.

erezsh

New member
פיתחתי תיאוריה שמתקשרת לנושא

שמבוססת על פסיכולוגיה מודרנית (כלומר אסכולת פרויד) - כל הרגשות המוזרים כמו דיכאון, עצב, וכו' נוצרו כתוצאה מטראומה ענקית ובלתי ניתנת לתפישה שעוברת על כל אדם בעודו גדל - החינוך (בעיקר מההורים, אבל לא רק). תוך כדי התהליך החינוכי האדם יוצר לעצמו את תת-המודע ("סופראגו") ודוחק אליו את כל הקונפליקטים שנוצרו שכתוצאה מהדיכוי והאוטו-סוגסטיה שבחינוך. והתת-מודע הזה עושה צרות רבות לבן-אדם במהלך חייו. אם זה מעניין מישהו, אני יכול להרחיב קצת.

benny afro

New member
יפה מאוד אמרת אחי

יפה מאוד,תרמת לפילוסופיה שלי על המוח האנושי...

אני לא מסכים איתך לחלוטין

טענת כאילו האבולוציה היא ישות בעלת מודעות (אמנם מטאפורית) המקשה על אלה שעוברים אותה כדי לחזק אותם, היא לא נכונה בעליל. האבולוציה היא תהליך המבוסס על ברירה טבעית כלומר הישרדותו של החזק. זה שלמישהו יש שיניים יותר גדולות זה לא בגלל פחד או כעס, אלא בגלל שלהוריו היו גם שיניים גדולות מאוד (בגלל זה הם שרדו) והוא ירש את התכונה הגנטית הזאת, ואז גם הוא בין אחיו היו לו את השיניים הכי גדולות וזה עזר לו לשרוד יחסית לאחר. העניין פה הוא ירושה גנטית והתפתחות מוטציות, אי אפשר להתפתח בגלל הרצון להתפתח. אט אט התשלבו היתרונות הקטנים אבולוציונית ונוצרו יצורים מורכבים כמו ההומוסאפיינז. כלומר לאבולוציה אין רצון או מטרה לעשות משהו התהליך נוצר ע"י ברירה טבעית ותו לא. בקשר לרגשות השליליים שאנו חשים הם כולם יתרונות אבולוציוניים ולכן התשרשו בנו, והם השתרשו בנו עוד הרבה לפני שהתפתחנו להומוסאפיינז ופשוט נשארו איתנו עם השנים. אני אתן דוגמא פשוטה למה שקרוי חוסר בטחון עצמי. בשביל זה נחזור אחורה לזמן שהיינו יונקים פרימיטיביים וחיינו בשבטים, אז השבט היה בנוי כשיש זכר דומיננטי אחד (Alpha Male), אם כולם היו אסרטיביים ו"שחצנים" באותה תקופה הזכרים היו פשוט הורגים אחד את השני כך שהגזע לא יכל להתפתח בצורה טובה כך משהו כמו חוסר ביטחון עצמי הוא תכונה מאוד חשובה, הוא גם מונע ממך לעשות דברים שאתה באמת לא יכול ולסכן את עצמך. הניתוח שלך הוא אמנם נחמד, אבל הוא לא מספיק אנליטי ורציונלי. כשאתה מנתח משהו תשאיר את אינטואיציה בחוץ והשתמש בכלים לוגיים.

למעלה