מצות בפסח

מצות בפסח

בפסח הבא עליינו לטובה אני יהיה חודש יחצי אחרי ה טבעת. מותר לי לאכול מצות?????? תודה שבת שלום

שרה16

New member
מאד לאט ובזהירות ולא לשכוח את הערך הקלורי

הייתי בקבוצת תמיכה באיכילוב לפני כ-10 שנים, סיפרו שם (מהצוות של איכילוב) על מקרים של חסימות כתוצאה מאכילה גסה בחג וציינו שמצה יבשה יכולה לספוג נוזלים ולהתנפח במעבר. אז כזית . אני משתדלת כמה שפחות אם לא בכלל...

אופירA

New member
מנהל
../images/Emo45.gif כעיקרון - מותר לך לאכול מצות

בפועל - עליך לנסות לאכול מצות לפני פסח. מצה עוברת לרוב המנותחים יותר קל מלחם, כי היא "קריספית". עם זאת זה מאכל שחשוב מאוד ללעוס הרבה ולאכול ממנו בכמות מעטה, ולא לדחוף אותו בכוח במעבר (יש עם זה ניסיון מר...).

אופירה, אסור לאכול מצות 30 יום קודם החג....

ומה יצא לה אם תנסה? אפשר לנסות בליל הסדר עצמו, לא? גם אני די חוששת מהקטע הזה. איך היה לך בשנים קודמות? כמה הצלחת לדחוס? כזית- עבר??

אופירA

New member
מנהל
לא נכון - לא אסור!

יש נוהגים שלא לאכול מצות 30 יום קודם החג. אבל מעיקר הדין אסור לאכול מצה מעמוד השחר של יום י"ד בניסן. ומותר לאכול בליל י"ד. (וגם מי שעבר ואכל ביום י"ד, צריך לברך ברכת המזון, שאין דינו כאוכל איסור. קצש"ע י.יוסף, סי' תע"א, א.). מה ייצא לה אם תנסה? המון! היא תדע איך הגוף שלה אוכל מצה, איך הוא מרגיש בכל כמות. ע"י למידה זו היא תדע באיזו כמות להפסיק, וכמה זמן לחכות עד שממשיכים. כמה זמן אחרי אכילת מצה היא יכולה לשתות בלי חשש. לנסות בליל הסדר, זה להזמין הפתעות בליל הסדר (ועוד ליד כל המשפחה. ואת היודעת כמה זה לא נעים. לי אין בעיה עם זה...). כמו כן, המתקשה לאכול מצה, יוכל לנסות לאכלה מרוככת בנוזל. ואם זה עובר לו יותר בקלות, הוא יכול לאכול כזית באופן כזה (כמו אלו שאין להם שיניים, וחולים חלשים, וכדומה). לגבי כזית: שוחח איתי רב פוסק מקרית ספר, וביקש להביא לידיעת שומרי המצוות: נכון, שאנו יודעים שכזית מצה הוא כ-24 גרם (3/4 מצת מכונה מרובעת, שהיא כ-30 גרם). אבל יש דעות להקל בהלכה, שמודדות כזית מצה ב-15 גרם (1/2 מצת מכונה) - וחשוב לסמוך על דעות אלו, כאשר מדובר בשמירה על הבריאות. וכן יש מידה מיוחדת לכזית, המיועדת לחולים (ומי שנחשב חולה, שאינו יכול לאכול הרבה מצה, צריך לסמוך עליה) - והיא 9 גר' - כלומר 1/3 מצת מכונה מרובעת. ואנשים שנמצאים ב-3-4 השבועות הראשונים שאחרי הניתוח, שאסור להם בכלל לאכול מצה - אסור להם בשום אופן לאכול אפילו את המידה הקטנה של הכזית, ואם יאכלו - זו מצווה הבאה בעבירה, ואסור לברך על אכילה זו, כי היא עבירה! לכן יברר כל אחד אם הוא נחשב חולה, שצריך לחשב כזית 9 גרם, או שנחשב בריא ויכול לסמוך על הדעה של 15 גרם אם קשה לו לאכול 24 גרם. (ואם יש במשפחתך מנהג לא לאכול 30 יום לפני החג, ומעולם לא אכלת מצה אחרי הניתוח, כדאי מאוד לשאול מישהו שיודע היטב, אם המנהג הזה לא בטל לחלוטין מול הצורך הבריאותי להתנסות במאכל זה בזהירות, בשלבים, קודם החג). אני אכלתי בסדר גמור, את המידה הקטנה של 15 גרם. הרבה לעיסה לאט ובסבלנות, עם שתיית מים קודם לכן, ועם הפסקה ארוכה בין המוציא לבין הכורך.

טוב,אז אצלינו ממש לא אוכלים!!

ובקשר לנסיון- הרי כל פעם החסימה היא שונה, והטבעת מגיבה אחרת. ובהחלט נראה לי שבליל הסדר אוכל לאט לאט, ומעט מעט מה שייכנס ובלי קשר לכמויות.

שרה16

New member
מצאברייט

אצלנו אוכלים מצאברייט שזה מצה מרוסקת טבולה בביצה וחלב ומטוגנת במחבת. הייתי נוהגת לאכול המון. היום אני מקווה לשכוח מהמתכון ולהרטיב מצה ולחמם אותה על מחבת מיוחדת (עם חורים) ולגלגל בה גבינה מתובלת (כמו אומלט) ובזה להסתפק.

אוך.... תאווה!!!

אצלינו אוכלים את זה רק במוצאי פסח, כי אנו לא אוכלים שרוייה. בכל אופן, סופרת את הימים בפסח לסופו, כדי להכין... אבל נראה לי מסוכן השנה עם הטבעת- לא? זה לא עלול להתנפח בקיבה??

שרה16

New member
מצה יבשה מסוכנת יותר

כי היא עלולה להתנפח במעבר . בגלל זה לא המליצו לי בזמנו לאכול מצה ,רק כזית. ה"זית" שלי מדבר על שמינית מצה שלועסים שעה כדי שיתרכך . אם מותר להכין קניידלאך וגפילטע אני מאמינה שניתן יהיה לקבל "הכשר" למצה שרויה למקוצרים. סנדוויץ של מצה עם ממרח , גם הוא מושרה כדי שיהיה ניתן לעטוף אותו שלא יתפורר. אבל כל אחד ומנהגיו הוא.

אחרי שזזה לי הטבעת, אני פוחדת מהקאות, וגם אם

נתקע, אני עושה הכל כדי שזה יעבור בשלום בלי להקיא.

טיפטיפ69

New member
אשמח מאוד לשמוע מה אתה עושה במצב כזה!

מה זה הכל? תודה

אופירA

New member
מנהל
הכל:

1. לנשום עמוק. 2. לעשות תנועות עם הגוף ולהתהלך. 3. להתעטש ולהשתעל. 4. לשתות הרבה הרבה מים ולדחוף פנימה (למי שיודע שהמעבר שלו מספיק רחב, שהמים ידחפו את האוכל ולא ייתקעו עוד יותר - זה עניין של ניסיון). לא מומלץ, כמובן, כשיטת אכילה קבועה, כי מרחיב את הוושט/הפאוצ'/מפעיל לחץ על הטבעת, וגם מאפשר לאכול הרבה יותר אוכל, אז זה לא לעניין. הטוב ביותר במקרה כזה, לחכות כמה זמן, עד שפחות תקוע, בערך 10 דקות רבע שעה, ואז לשתות הרבה ולדחוף פנימה מה שנשאר (שוב, זה תלוי כמה תקוע. כי אם תקוע בצורה שאי אפשר לסבול 10 דקות, עדיף כבר להקיא ולשחרר לחץ).

אני נושמת עמוק, ומחכה בשקט עד שיעבור.

זה הכל. ובאופן כללי, משתדלת לאכול לאט וללעוס היטב כדי למנוע את זה מראש.

למעלה