כמה תשובות
יין לא עובר לך בקלות בערב שבת - אני לא יודעת למה. בכל אופן, אינך צריכה לשתות יין, אלא מיץ ענבים. לאחר מיץ הענבים הראשון מעיקר הדין אפשר לשתות מים, ומים פותחים את הטבעת, ואז זה כבר לא בטן ריקה. בכל אופן, הכוס הראשונה חובה רק רוב כוס, והכוס לא צריכה להיות 150 סמ"ק אלא יכולה להיות של 86 סמ"ק, ואז רוב כוס זה רק 44 סמ"ק. אני יודעת שיש לכם מנהגים בבית, אבל את נחשבת לחולה, וגם הגדרת ה"כזית מצה" שלך היא של חולה - 9 גר' ולא 15 או 27 גר' שמוגדר לבריא. אז את יכולה להתקשר לרב פוסק לפי השיטות שלכם, ולשאול מה חייב החולה במקרה של המיץ ענבים. לגבי המצה - שוב, תשאלי פוסק, כי יש הרבה הקלות לחולה. הנה מה שכותב לספרדים הרב עובדיה יוסף: א. במקום קצת צער די אף לכתחילה בכזית אחד בלבד, בנוגע למוציא מצה (וזה הוראה לבריא!). אז לפי כלל זה, יש 3 כזיתות ולא 4. אם המסובים מרובים, מחלקים את המצות הראשונות למסובים, ולשאר המסובים נותנים ממצה שמורה אחרת, ואז די בכזית אחד לכל אחד, ואין הכרח לתת לכל אחד מהם שני כזיתים מהמצות שמחוץ לשולחן. אז גם בדרך זו צריך לאכול רק 3 כזיתות. ב. זקן או חולה די שיאכל כזית מצה בתחילה, ואח"כ כזית מרור, ולכורך ייקח חתיכה קטנה של מצה וחתיכה קטנה של מרור, ואח"כ יאכל כזית אפיקומן. אז לפי כלל זה, החולה לא צריך 3 כזיתות, אלא 2 וקצת. ג. אפשר לאכול לאט, מעט מעט. שיעור אכילת פרס הוא מ-6 דקות עד 7.5 דקות (ובדיעבד יש גם 9 דקות). ד. אשה ספרדיה שלא הסבה יצאה ידי חובה באכילת כזי מצה, ואינה צריכה לחזור ולאכול בהסבה (אשכנזיה בכלל לא צריכה להסב). אני מאוד ממליצה שלפני פסח תתנסי באכילת שליש מצה לאחר שתיית 2 כוסות מים, בשעות הערב, כדי שתראי באיזה אופן לעיסה עוברת המצה יותר טוב. חשוב שתשאלי פוסק אם התנסות זו לא יותר חשובה מהמנהג להימנע מלאכול מצה 30 יום לפני החג, כיוון שאם התנסות זו נחשבת עפ"י הפוסק חובת הבריאות, אז יש עבירה להימנע ממנה בשל מנהג שחשוב פחות מחובת הבריאות. אני מקווה שדברי אלו אינם נחשבים ברבורים בעינייך...