מצבה או מצב"ה?

מצבה או מצב"ה?

אני זוכרת שבטירונות לימדו אותנו שמצב"ה זה ראשי תיבות של מצב הכוח ולעומת זאת כל הזמן מתקנים אותי ואומרים לי שזו מילה בפני עצמה: מצבה. אתם יכולים בבקשה לעזור?

double O S

New member
מצבה- הלוח שיש בקברים../images/Emo35.gif../images/Emo3.gif../images/Emo96.gif

או שאנחנו מדברים כאן על משהו אחר
:X

uriozmor

New member
צה"ל מבלבל את המוח כרגיל

לפי מילון ההווה, מַצָּבָה (הצד"י קמוצה) פירושה "כלל העובדים במקום מסוים; התֶקֶן למספר העובדים במקום מסוים".

dorgad

New member
שפצוץ: מצבת כוח-אדם=כוח-האדם המוצב

ביחידה/מחלקה מסוימת. דור

lahav4

New member
המממ...

האם מילה שלא קיימת במילון ההווה (או במילון אחר לצורך העניין) איננה קיימת? אני מסופק מאוד. כשאני הייתי בטירונות, חניך תורן היה נותן דו"ח מצֵבה כל בוקר. אין לי ספק שהמילה קיימת, ולמישור היקר פשוט לא הייתה נגישות לטקסטים שבהם היא מצוייה. לגבי האטימולוגיה - אולי יש כאן חילופי משקלים מקטֶלֶת/מקטלָה כמו שומרת/שומרה?

uriozmor

New member
זה לא שהיא לא קיימת

במילון ההווה קיימת המילה "מצבה" שאינה ראשי תיבות. בסך הכול אמרתי שהמילה "מצבה" (בקמץ) היא זו המצויה במילון ההווה ולא ראשי התיבות הצה"ליים, ובכל מקרה השאלה כאן איננה אם המילה משמשת בפועל אלא אם היא תקנית. יש עוד הרבה מילים שמשמשות בקרב שניים, חמישה או ארבע מאות אנשים ועדיין אינן תקניות. אין קשר לחילופי משקל. הערך המילוני התקני הוא "מצבה" בקמץ, והמונח הרווח בצה"ל הוא "מצבה" בצירי, בראשי תיבות או שלא בראשי תיבות.

lahav4

New member
תודה!

אבל הדרא קושיא לדוכתא: מהיכן הגיעה הצורה "מצֵבה" - האם היא מילה בפני עצמה או ראשי תיבות. עניין התקניות, והשאלה בדבר קיומה של מילה אחרת, "מצָבָה", שני אלו אינם נראים לי רלוונטיים לשאלה כפי שנשאלה. אגב, מהיכן הידיעה הנחרצת שלמילה "מצֵבה" אין קשר לחילופי משקל מקטלת/מקטלה? ואם לא חילופי משקל, אז מה כן?

uriozmor

New member
אני אנסה לענות

אני באמת לא יודע מאין היא הגיעה, אבל באמת אין ספק שהיא קיימת. גם אני זוכר אותה מהטירונות. התייחסתי לעניין התקניות כי השואל פנה לפורום ורצה לדעת מה הנכון. אין כאן קשר לחילופי משקלים כי לא מדובר במצבה/מצבת, אלא ב"מצבה" בקמץ לעומת "מצבה" בצירי. יש כאן שני ערכים מילוניים נפרדים ושני משקלים נפרדים, ולא חילוף חפשי בין שתי צורות. אני מניח שבצה"ל השתגרה המילה "מצבה" בצירי כי היא מוכרת יותר (ואולי יש כאן קטע מורבידי, והקשר בין צה"ל למצבות ברור לדעתי, אבל אני לא מתחייב על זה), למרות הבדלי המשמעות. את החניך התורן באמת לא מעניין אם ההגייה שלו תקנית או לא.

lahav4

New member
לסיכום, תשובה לאנטיגונה:

מצבה היא מילה בפני עצמה, ולא ראשי תיבות.

doronr64

New member
שתי הערות בשולי הדברים:

1. בשירות מילואים שעשיתי לפני כמה שנים היה מקובל לקיים נוהל "קָצִין מְשַׁלֵּחַ". משום מה, באחד המקומות במוצב שהייתי בו היה כתוב "קצין משל"ח" (בראשי תיבות). עד היום לא ברור לי מהו פענוחם של ראשי התיבות האלה.
2. ראשי התיבות הצה"ליים משובשים לעתים: פעם מצאתי בתכנת מחשב צה"לית רשמית את הכתיב "בקט"ב", זאת אומרת "בקבוק טבערה".

למעלה