מפת ישראל מ-1936

rachelea

New member
מפת ישראל מ-1936

הנה מפת ישראל כפי שהופיעה ב"עולמי הקטן", חוברת י"ב, ורשה 1936. שימו לב, כיוון המפה הוא מצפון דרומה (אנו נוהגים להחזיק מפה מדרום לצפון). הסתכלות זאת של יהודי פולין (מדינה הנמצאת מצפון לנו) על ארץ-ישראל מעניינת מאוד אך גם מובנת. פרט נוסף מעניין הוא הישובים המופיעים במפה: ירושלים ותל-אביב. נזכר גם עמק-יזרעאל (שאיננו ישוב כידוע אלא איזור בארץ) דבר המצביע על חשיבותו הרבה של האיזור ליהודי מזרח אירופה אותה עת.

python 4

New member
יפה! איזה פריט היסטורי מעניין.

באמת כיוון מוזר להסתכל על מפה. פעם ראיתי מפת עולם הפוכה - שבה הדרום הוא למעלה. מי אמר שתמיד הצפון חייב להיות למעלה?

broadaxe

New member
מבחינה גיאוגרפית-עולמית

הצפון במפה חייב תמיד להיות למעלה אם רוצים לעבוד עם מצפן וצריך שהמפה תהיה מצופנת כהילכתה. זאת מוסכמה בין-לאומית ארוכת שנים. מה לעשות, מצפן מראה תמיד לכיוון הקוטב המגנטי הצפוני (לא ממש חופף במדוייק את הקוטב הצפוני הגיאוגרפי). מצפן עשוי להראות על הקוטב הדרומי המגנטי רק בתקופות גיאולוגיות של היפוך קוטביות. עובדה מעניינת: בתק' הרנסאנס וקצת אחריה, מפות דתיות-נוצריות של ארץ הקודש הראו את ארץ-ישראל למעלה, כשהצפון משמאל. הסיבה לכך היא דתית- עולי רגל רצו לראות את היעד במפה לפניהם. הכיוון היה למזרח ובלטינית oriens, מכאן המילה אוריינט, אוריינטלי ואוריינטציה. מעניין גם שבמפה הראשונה בעולם שהודפסה בעברית ונערכה בידי רב (סוף המאה ה-17) ארץ-ישראל נמצאת למעלה בדיוק כמו במפות הנוצריות, והקישוטים דומים.

rachelea

New member
האם יש באפשרותך לסרוק מפות כאלה

להביאן כדוגמא? כוונתי, בהקטנת המפות כמובן.

broadaxe

New member
לא בדיוק סריקה אבל

אני יכול לדאוג לצילומים אבל זה לא יהיה בזמן הקרוב. כדאי לשלוח לי מסר-תזכורת אחרי פסח. עוד יותר טוב: המוסד המחזיק במפה העברית הראשונה הפיק פקסימיליה שלה, ניתן לקנותה במחיר המאד מופרז של עשרה ש"ח טבין ותקילין. אם מישהו ידאג לרכז הזמנות ואת הכסף אוכל לבצע קניה מרוכזת.

rachelea

New member
תודה לג'יימס דין

אני מצרפת תמונת הסביבון שקיבלתי מגלעד עם הקדשה ליום הולדתי. רק לאחרונה הצלחתי לצלם את הסביבון ולהעלותו למחשב. והרי הסביבון לשיפוטכם: לגלעד: המון תודה !

python 4

New member
ואוו. ובאותה הזדמנות -

איצ, תודה על הבולים
אוסף הקק"ל שלי מתפתח (כבר 11 בולים). תודה!

JAMES DEAN

New member
זאת הזמנה מיוחדת בשביל רחל...

דרך אגב אלונה אולי תצלמי גם את את האוטובוס שהבאתי לך.

אין לי מצלמה והסורק

עושה לי בעיות אחרי שהמחשב תוקן, כנראה צריך לחבר אותו מחדש וזה יקרה שבני יבוא, אני מקווה שמחר. ברגע שזה יהיה אפשרי אני אשרוק ואעלה אותו, הוא מקסים.

JAMES DEAN

New member
על לא דבר../images/Emo45.gif אני שמח שאהבת את זה

כאמור רציתי להביא לך אותו למפגש אבל לא הסתדר בגלל מזג האויר.

cohen chaim1

New member
עמק יזרעאל

אכן לעמק יזרעאל היתה חשיבות רבה ליהודי מזרח אירופה באותן שנים. יהודים קנו מגרשים בעודם באירופה בעפולה וברמת ישי (ג'דה) מבלי לראותם, חלק גדול מהם לאזכו לממשם משום שנספו בשואה.יהודים בגולה תרמו כספים לגאולת אדמות בעמק, וכמובן הרבה קיבוצים ומושבים הוקמו אז ע"י יהודים שבאו לא"י ע"מ להתיישב בעמק.

ואפרופו גאולת קרקע, מקרה שקרה:

מעשה ביורשים של אדם שקנה דונם אדמה לגאולת קרקע ליד ישוב בצפון, בתחילת המאה הקודמת. בשנות השישים הופקעה הקרקע לצרכי ציבור, ולא נעשה בה דבר. לימים, בשנות השמונים, נמכרה האדמה לקבלנים ונבנתה עליה שכונת וילות. מכיוון שהקרקע הופקעה כשהיתה אדמת בור ללא יעוד, היורשים קיבלו כפיצוי על פי החוק את שוויה בזמן ההפקעה, כלומר - כאדמת בור, לפי הערכתו של השמאי הממשלתי: נכון לשנת 2000, לאחר תשלום המס, נותרו בידיהם 1,300 ש"ח לדונם אדמה. ואת זה היו צריכים לחלק בין כל היורשים. המשפחה ויתרה על הכסף לאות מחאה. הקבלן שבנה את הוילה בוודאי קיבל קצת יותר. הסיפור אמיתי, כל הפרטים שמורים עימי.

broadaxe

New member
חיים- בתור ג'דאי

האם אתה מכיר את הסיפור על הגננת מג'דה? זאת שהיתה מכה את שומרי היישובים העבריים שניסו אצלה את מזלם...

cohen chaim1

New member
הגננת מג'דה?

הכרתי כמה מהשומרים, רובם כבר הלכו לעולמם, אבל אשמח לשמוע את הסיפור.דרך אגב, השגתי לאחרונה את שני הכרכים של הספר "אגודת השומרים - זכרונות ומעשים",ספר שחיפשתי מזה זמן רב וקשה למצוא אותו היום. מלא סיפורים מרתקים, לעיתים מסמרי שיער על התקופה שמתחילת שנות ה-30 ועד הקמת המדינה.

broadaxe

New member
ובכן הסיפור...

כנראה אמיתי- מופיע בספר הזכרונות של מרדכי יונאי, ממייסדי כפר-חסידים ושומר הכפר עד הקמת המדינה. הספר כרגע לא נמצא אצלי אבל לכשיוחזר אוכל לשלוח לך מראה מקום מדוייק או צילום של העמוד הרלוונטי (הספר יצא בהוצאה עצמית מצומצמת למדי). תשאל את חיים קרבי אולי הוא זוכר משהו.

cohen chaim1

New member
אנסה

לחפש את הספר ב"קרון הספרים", חנות לספרים משומשים בטבעון שם אפשר למצוא ספרים נדירים ומיוחדים.

broadaxe

New member
בהצלחה-

שם הספר: "עם שכנים בדווים". אני מניח שאם תמצא ותקרא אותו תגלה כמה מכרים מהאזור...

למעלה