מפרש חלוץ לא מתגלגל

גל קדר

New member
מפרש חלוץ לא מתגלגל

למערכת הגיברולר הנפלאה יש כידוע גם בעיות, לפעמים היא נתקעת. מכיוון שהדבר קרה לי היום בבוקר ולא הצלחתי לגלגל את החלוץ, אשמח לשמוע עוד רעיונות מה עושים. בסוף הסתדרנו והצלחנו לגלגל אותו. איך? תשובה שלי בקרוב. מה ההמלצות שלכם?

איך מצליחים עם הראשי, ועד שמצליחים?

בחלוץ לא נתקלתי בבעיה, אבל יש סיפור עם בעיה בגלגול הראשי.נקרא לסיפור: הירוקים משלמים... לפני כ-5 שנים קיבלתי את תעודת הסקיפר שלי והחלטתי לחנוך את התואר בהפלגה על סירתי בטורקיה. מפאת קוצר זמן הפליג עימה ידידי לטורקיה וחזר בטיסה, ואילו אני עם 2 מחברי (כולנו בגוון ירוק) טסנו להפליג במקום ולהחזירה לארץ. לרוע המזל הסתבר כי עד שידידי לא ישוב על עקבותיו איני רשאית להפליג בסירה (על אף שאני בעליה...)עקב העובדה שלא הצהיר לשלטונות הטורקיים על כך שהוא נעלם מארצם ומותיר מאחוריו את הסירה. עד לבואו לא היתה לי כוונה להתאפק, והחלטתי לצאת לים ולהכנס למרינה רק עם נחיתתו לאחר יומיים (אקספרס של חצות...). איתרע מזלי והראשי נתקע (לא לבלוע ולא להקיא). והים הסוער לא אפשרו לנו לטפס על התורן כדי לנסות לשחרר את התקיעה (ירוקים, זוכרים??), וכך שייטנו לנו עם ראשי תקוע, במשך 52 (!!!) שעות ללא שינה. אני?? עצבנית??? לא הייתי בהכרה כדי לזכור..לאחר 52 שעות נכנסנו למרינה ידידותית (פיניקה), היינו מותשים, לא ויתרנו על ארוחת חצות (אחרונים ויחידים) ונרדמנו בקינוח (מי שילם את החשבון??) ולגופו של עניין-מתיחת נוספת של מעלן הראשי ישרה את עודף הבד ופתרה את הבעייה...

easy swissa

New member
חלוץ מתגלגל

תקלות במערכת הגלילה די נדירות בימים אלו, המערכות שופרו וממשיכות להשתפר כל הזמן, אך יחד עם זאת קורה שלפעמים המפרש לא מתגלגל. לפעמים התקלות נובעות מבלאי בג'יב רולר ולפעמים כחלק מהמערך כולו תקלות בג'יב רולר : הג'יב רולר מורכב מתוף תחתון עם חבל מוביל, קורה שהחבל אינו נכנס בזוית 90* ואז מתגלגל החבל אל מחוץ לתוף התוף עצמו והסויבל העליון מורכב על מיסבים לרוב אטומים מגורזים שיש בהם בלאי, ואם הלכו המיסבים, התוף לא יסתובב. ג'יב רולרים מודרניים כדוגמאת "הרקן" בנויים עם ג'ולים המורכבים בגוף הג'יב רולר, במערכת זו תקלה מסוג זה מאד נדירה. מוטות הג'יב רולר משמשים לאיכסון השפה הקדמית של המפרש ולהעברת התנועה הסיבובית מהתוף לסויבל העליון, במידה וחלקי המסילה נפרדים (בחיבורי החלקים) התנועה הסיבובית לא תגיע לסויבל העליון . בחיבורי המוטות יש מיסבים ממרכזים ששומרים את הונטה במרכז המוט, למיסבים אלו יש בלאי והם הגורם המרכזי לתקלות בג'יב רולר כמובן שאם המעלן ספינקר לא מאוכסן במקום הנכון (לאורך ונטה צד ומתוח) אז יתלפף המעלן על החלוץ תוך כדי פתיחתו ואז ימנע את המשך הפעולה. בכל מקרה שהתקלה חוזרת על עצמה, כדאי מאד לקרוא לטכנאי מחברת... לצורך מציאת התקלה, הזנחת התקלה יכולה להביא לקריעת ונטה קדמית עם כל המשמעויות... לגבי ראשיים מתגלגלים בתוך התורן - זו מערכת שאינה מתאימה למפרשיות מאד לא מומלצת, שגורמת לאנשים לא לאהוב את הים... איזי

אדם99

New member
אני מסכים עם איזי (רט לנושא הראשי)

יש לי ראשי מתגלגל ועד היום (טפו טפו טפו) לא היו לי בעיות איתו. לגבי הראשי המתגלגל נחוץ להקפיד ראשית על מעלן מתוח (כמו שנאמר כבר) וכן לזכור לגלגל אותו עם מעט עומס כדי שהוא יכנס בנוחיות לחלל שהוקצה לו בתורן. אי אפשר לקחת כל מפרש ולהפוך אותו למתגלגל, הוא צריך להיות בעובי בד מתאים ועם תפרים מתאימים שיכנסו ויתגלגו בקלות. היתרון הגדול של מערכת כזו הוא שניתן בקלות להתאים את גודל המפרש לעוצמת הרוח, וכדי לשנות את גודל המפרש אין צורך לצאת מהקוקפיט (יתרון עצום ברוח חזקה וים גלי). חג שמח לכולם.

Alex33

New member
היו לי מפרשי ראשי כאלה וכאלה ולדעתי

אכן לשיטת צימצום/הורדה שאינה מחייבת יציאה מהקוקפית יש יתרונות של נוחיות ושל בטיחות הצוות, לראשי ולחלוץ. לשיטת גילגול ראשי אל תוך התורן..אין יתרונות נוספים מעבר לזה, אבל יש מיגבלות ו"מחיר" משמעותי במה שמפרש ראשי כזה "נותן" ובעיקר במה הוא לא.. : מפרש שטוח ללא "בטן" מובנית, פחות כוח, פחות חידוד לרוח,מרכז לחץ ממוקם לא נכון בצימצום,מתנופף בקלות ברוח חזקה,מתבלה ומאבד צורה מהר יותר... אישית, הראשי שלי כיום המתגלגל לתורן הוא פשרה "מוצלחת" מעט יותר בגלל שחיפים אנכיים שמייצבים אותו ,מחזירים לו מעט ROACH וכוח ומונעים נפנוף ובלאי מואץ... אבל עובי נוסף זה ( גם הבד מעט איכותי יותר..) מחייב גילגול מדוייק , רציף ו"צפוף" ,פנימה לתוך התורן והחוצה, כדי למנוע התקעות..כמו כן,וזאת רק במפרש מתגלגל עם שחיפים אנכיים, במפנה מסויים קל יותק הגילגול מאשר במפנה השני ,בגלל השחיפים הבולטים מהבד בצד אחד של המפרש ומתחכחים בשפת התורן בצד אחד יותר מבשני.. וב"פעם הבאה"..זה יהיה -כנראה- שונה : 1.Single או dual line reefing ( עם גלגלות איכותיות ו"סלידרים" ( תירגום??) חכמים המחליקים בקלות על התורן.. או2. אפשרות שזוכה לאחרונה לפיתוח מחודש מוצלח אבל עדיין יקר למדי, גילגול ראשי אל תוך המנור, שיטה שמשלבת את הנוחיות של "גילגול פנימה" של מפרש מהקוקפיט אבל שומר על כל היתרונות האחרים של מפרש רגיל עם שחיפים. לגבי חלוץ, גם כאן אני מסכים עם איזי, אין כמעט תקלות במערכות החדשות האיכותיות למעט כאלה שנובעות מבלאי של הזדקנות שלא זוכה לטיפול או שימוש לא נכון. אחד הדברים שראיתי זה חבל הגילגול של החלוץ שהושאר לא מתוח. במשך ההפלגה, חבל זה שמתנדנד וזז מעט בתוך התוף ועלול להסתבך מתחת ללואה קיימת בתוך התוף ולהתקע..

מה שהיה היה...

היום אני נהנית בסירתי ממערכת צמצום ראשי נוחה (מפרש לא מתגלגל) ע"י חבל כפול ההולך בתוך המנור וחוזר על מנת לאפשר צמצום נוח מהקוקפיט. בנוסף, על אף שהראשי לא מתגלגל - לא מתעצלים להרימו גם לחצי שעה (כפי שנכתב לעיל) מכיוון שעל הראשי הענק מותקנת מערכת מיסבים משוכללת ההופכת את התפעול למשחק ילדים (כמעט...)

רחל

אם הבנתי נכון - היתה לך סירה לפני רשיון משיט? ואם אפשר לשאול - כמה סירות כבר היו בבעלותך? ובכלל מסקרן אותי לדעת מה הביא אותך לספורט הזה? סחתין על ההומור בתאור הארוע. מראה שוב שהלימוד הכי טוב בא מהתנסות. ולבתיה - אולי יש מקום לכבוד יומצמאות שאחרי "המלחמות" לרשימת התפקדות משתתפים מעודכנת? אולי יצאו עוד כמה המארון...

../images/Emo96.gif בראשי פרקים...

עזרא רייכרט הביא אותי לספורט הזה לפני שנים רבות ונתן לי צ'אנס להיות אשת צוות שלו (טרייה ומתלהבת). שתיתי בצמא את הידע הרב שלו בהפלגה מגיברלטר לאיים האזוריים והקנאריים וחזרה (חודשיים+) והפלגה נוספת מספרד לארץ (חודש וחצי). אגב, תוך כדי המסע הזה התחרינו ברודוס ולקחנו את הגביע לאחר קרב צמוד עם הפינק פלויד. לאחר מסע זה נפנפתי לים לשלום לעד, כדי לעשות לביתי,לעסקי ולתינוקי (טוטליות הוא שם המשחק). 12 שנה מאוחר יותר הסתבר כי לא ניתן להימלט מאהבה אמיתית, ונמצא ה'מישהו' שהחזיר אותי לים כשותפה בסירה הראשונה בת 7 מטר Max הנמצאת עוד היום, מטופחת, במרינה תל אביב. סירתי השניה Janneau 37 נפרדה ממני לפני כחודש לאחר 8 שנים בצוותא, וליבי כבר שבוי ב- B. de la Femme ...

מטש

New member
מערכת מיכנית יכולה להיתקע.

אני חושב שאף אחד בעצם לא התייחס (אולי רחל - סליחה) לבעייה שגל העלה : מה קורה כאשר זה בכל זאת נתקע. גם החלוץ וגם הראשי מפעילים מערכת מיכנית כשהם מתגלגלים , ומערכת מיכנית יכולה להיתקע למרות כל ההצהרות. נכון שסטטיסטית הן עובדות מצוין, אבל כשזה קורה לך פעם אחת בלבד הסטטיסטיקה כבר לא מעניינת יותר והשאלה היא מה לעשות. (רבאק, התפוצצו כבר שתי מעבורות חלל, ואנו טוענים שהגיב רולר מחוסן מתקלות? תהיו רציניים). גל לא ציין אם החלוץ היה פתוח כשנתקע - כנראה שלא - כיון שאז, למי ששכח, יש מיתקן פשוט שנקרא מעלן.משחררים ומקווים שזה יורד. שווה לכל אחד לנסות מדי פעם הורדה של חלוץ בים כדי לא לשכוח. אם כלו כל הקיצים ולא הצלחת להוריד וגם לא לשחרר את הרולר, תמיד אפשר לסובב את הסירה סביב החלוץ (יותר קל בגבית עם מהפכים, רצוי בלי ראשי, אבל צריך מספיק מרחק מהחוף). בעיות יותר קשות הן כשאי אפשר להוריד ספינקר - אבל זה לפעם אחרת. חג עצמאות שמח.

zina71955

New member
Goes without saying . אבל.

זו בדיוק הבעיה של עוצמת הרוח, גם כשעושים זאת הפוך, סיבוב המפרש ידנית סביב הפרופיל/ונתה.

zina71955

New member
כאמור קודם, גל לא ציין אם הגילגול

נתקע במפרש פתוח, סגור או באמצע. אז אי אפשר להתייחס נקודתית. נכון שבדרך כלל תוף הגילגול של הגנואה לא נתקע והגילגול חלק. אבל יכולות להיות בעיות כמו בכל מערכת מיכנית או אחרת. הלחי העליונה של התוף יכולה להישבר או אז חבל התוף יוצא כלפי מעלה. הפיתרון הפשוט במקרה זה, איש בחרטום שמכוון את החבל.אני החלפתי את הלחי העליונה לפלדת אל חלד 3 מ"מ. תוף שניתקע כשהחלוץ סגור, אפשר לפתוח את החלוץ על ידי גלגולו בכיוון ההפוך, בדיקת המערכת, ואם תקועה להוריד את המפרש, כל זאת כפוף לעוצמת הרוח. בעייתית יותר היא מערכת הראשי המתגלגל לתוך התורן. הן מיכנית והן יעילות המפרש. למרות זאת הלכתי לכוון זה משום שמראש תיכננתי Single handling, ויש יתרון גדול למפרש כזה בגישה הזו. בדרך כלל אין בעיות בהכנסתו של המפרש מלבד ההשגחה על כניסה מתוחה, חובה מול הרוח, כדי לצמצם את הקפלים במפרש. הוצאתו מחייבת לא רק מעלן מתוח אלא גם Topping Lift ו Kick Back משוחררים, והוצאה מבוקרת מול הרוח. כוונון החבל בתוף החלזוני צריך להיות מדוייק (כשיש תוף כזה). כשהעסק הולך קצת קשה, מעבר לבדיקת המעלן, צריך להפעיל לחץ (פיזי מתון) על המנור כלפי מטה, זה מושך את השפה החיצונית של המפרש החוצה ועוזר רבות בהוצאתו. נושא הגילגול לתוך המנור עדיין באיבו. על ידי במעגן יש סירה כזו והצרות עם המערכת הזו רבות מאוד. לדעתי צריך עוד זמן עד שיהיה ברור איזו שיטה תוביל להפעלה מוצלחת רצופה של מערכת כזו. יום עצמאות שמח.

doronig1

New member
ראשי מתגלגל

אני הפלגתי 8 שנים עם ראשי מתגלגל על סירות 38 רגל ו-45 רגל. תמיד הוספתי את הראשי המתגלגל על תוספת בתורן. בכל ה-8 שנים הללו לא נתקע לי הראשי פעם אחת. צריך להבין את המערכת לעבוד נכון ואז אין סיבה לתקלות. סך הכל שלושה חבלים אחד פותח,אחד סוגר ואחד של הפינה האחורית. זינה אני דוקא חושב שתמיד צריך לגלגל אותו במפנה כשהפנה האחורית משוחררת אך המפרש לא מנופנף ולעולם לא מול הרוח בדיוק כמו שמגלגלים חלוץ. חשוב מאוד התפירה של המפרש,הגזרה שלו היא עם פחות בטן ויש חסר של כ-15-20 אחוז בשטח שלו, שהם כ2-3 אחוז פחות במהירות מראשי רגיל בספינות לקרוז,ביאכטות לקרוז היחס בין הראשי לחלוץ בשטח המפרש הוא 1 ל-2 יש עוד שתי יתרונות לראשי מתגלגל: האחד הוא שפותחים את הראשי הרבה יותר פעמים ואפילו בהפלגות קצרות בנות חצי שעה עד שעתים(הפלגות בין איים ובין מפרצונים)מי מאיתנו לא התעצל להרים ראשי מול הרוח להפלגה בת חצי שעה. והיתרון הנוף הוא שהראשי נשמר לאורך הרבה יותר עונות הפלגה (לראיה היא שבכל חברות הצרטר בעולם עוברים למתגלגל למרות העלות הגבוהה בהתקנת ראשי מתגלגל) חג שמח דורון

zina71955

New member
ראשי מתגלגל.

הבעיה המרכזית היא כמובן חיתוך נכון של המפרש, וזה, כמובן, כמו שאמרת וכמו שאני כתבתי פוגם ביעילותו. חיתוך לא נכון, בנוסף, עושה צרות בהוצאתו של המפרש, משום שהוא גורם לקפלים בהכנסתו. על פי הוראות היצרן אצלי, חובה להוציאו ולהכניסו מול הרוח כשה טופינג ליפט, המיתר ובקרת גובה המנור משוחררים. ניסיתי גם אחרת, במיפנים, וראיתי שהיצרן צודק. למדתי לדעת שהחשוב ביותר הוא גילגול נכון פנימה, ואז בדרך כלל אני מגלגלו החוצה ידנית ללא שימוש בכננת כשידי האחת מושכת את הפינה האחורית של המפרש החוצה והשניה מכוונת את חבל התוף פנימה. מאחור בקוקפיט אוספים את החופש של החבל המוציא על הכננת. בצורה זו הוא מתגלגל החוצה מהר ואת השלב הסופי משלימים על ידי הכננת. אגב, כשהזמנתי את התורן עשיתי בדיקת עלויות ונוכחתי לדעת שההפרש בין פרופיל תורן רגיל לזה של הראשי המתגלגל והחיבל הקשור בשניהם הוא שולי. ההפרש על כלל המערכת היה קטן מ 5% . בהזדמנות זו (שאוסישקין מת), לצורך הזמנת התורן ערכתי סקר עלויות באירופה וארה"ב ונוכחתי לדעת שעל אותן הספסיפיקציות, אותם הפרופילים ואותם החומרים הבדל העלויות היה 150% מהנמוך לגבוה.

גילגול חלוץ

ניתקלתי בבעיה מספר פעמים, הסיבות : א. גיברולר ישן עם מיסבים דפוקים ב. חבל הגילגול הסתבך תקלה מהסיבה הראשונה מתרחשת כאשר כל פעם דוחים טיפול או החלפה של ציוד ישן, במיוחד בגיב רולרים שאין להם סוכנים בארץ או לא מיוצרים יותר. תקלה מסיבה השניה מתרחשת מאי כיוון נכון של הגלגלת האחרונה (ראיתי זאת בגיברולר חדש לגמרי) או שיחרור לא מבוקר של החלוץ ברוחות חזקות (המיקרה השכיח). הפתרון שלי הוא - לרדת מהרוח, לשלוח לחרטום איש/ה צוות עם מברג גדול או מפתח צינורות (פחות רצוי) ולגלגל מהמקום בעזרת מנוף שיצור את החלוץ בכוח. בים גלי רצוי שהאיש/ה יהיה חגור בריתמת בטיחות.

למעלה