מפריחים את השממה

DJ$upreme

New member
מפריחים את השממה

מהי ציונות? שלא כמקובל לחשוב אצל הגויים, ציונות איננה מילה נרדפת לגזענות. אך שלא כמקובל לחשוב ברצועה הצרה שבין גדר ההפרדה לים התיכון, זו המכונה ציון, הציונות איננה מתבטאת בהנפת דגל הלאום או בחתימה על אמ-16 חלוד בנשקיה בקריה. הציונות – אם בכלל יש חיה כזו – משמעותה הגשמת חזונו של העם היהודי במולדתו ההיסטורית, וחזון זה אמור לכלול בתוכו ערכים רבים וחשובים, מהסוג של דמוקרטיה או שוויון. חזון זה גם כולל, כך נגלה לי בחלום לפני כמה ימים, יצירה תרבותית משגשגת, רלבנטית. ישראלית. ומהי מוזיקה ציונית? ומהו בכלל היפהופ ציוני? לא, לא היפהופ לאומני, כזה שנסמך על סמלים פשטניים, או וולגריים, או כזה שיכול להיות תשדיר בחירות של המפד"ל. היפהופ ציוני הוא – כך נגלה לי בחלום אחר – היפהופ שבא לייבש את הביצות של הרוק האנכרוניסטי, לגדל אקליפטוסים של פרא בין שלוליות הירוקת של שרית חדד או שלומי שבת, ולגרש את הבריטים, או הבריטפופ, לטובת משהו משלנו. ביום חמישי שעבר, הגיעה קבוצת חלוצים תמהוניים לאזור דרום תל אביב, והקימה בתוך שלוש שעות מאחז, מוקף חומה בצורה של כארבע מאות תומכים, ומתוכו מורם מגדל איתן של באסים וסנרים. עם הפצע אור ראשון, היה ברור לכל, שהנה נכבשה עוד נקודה על המפה המתחדשת של המוזיקה העברית. מעוז הרוק – הבארבי – הפך למנחת חלליות מודרני, והמהפכנים הצעירים, שעלו כל הדרך מיבנה, יכולים לרשום לזכותם עוד הישג. חמי ומירו, שהתחנכו באמא יבנה על ברכיו של הרוק המנסר והראפ העצבני, הביאו עוד במסגרת תנועת הנוער שלהם, "שב"ק ס´", ניחוחות של מהפכה. הם היו מהראשונים לעשות ראפ בארץ, ואם התקליט הראשון של שב"ק היה חמצמץ מבוסר, הרי ש"כנען 2000" בו היוו נדבך לא פחות חשוב כבר מציג אותם כיוצרים חשובים ובוגרים. אלא שבעוד חברם, הקומונר מוקי די, בחר להמשיך בדרכו השמרנית משהו של כנען 2000, ולהקים מפלגת מרכז משגשגת בדמות אלבומו "שמע ישראל", שמרו החברים חמי ומירו על רוח המהפיכה, והקליטו במשך כשנתיים את פרוייקט הבכורה שלהם. למלאכת עיבוד המצע גויס האידיאליסט ההוזה רע מוכיח, שידע להיטיב בביטים משובחים עם סאונד שעונה להגדרה הקולעת של טוני פיין - חדש, חדיש ומחודש. החלוצים לא הסתפקו בגירוי האוזניים, ולא שכחו שלחלק מהמאזינים נותר גם משהו ביניהן. בלי להתבייש ישבו השניים וכתבו כמה מהטקסטים הנועזים והאמיתיים שנשמעו במקומותינו. כאשר מדובר בתקופה בה הקונצנזוס הפוליטי מקיר לקיר כה מאיים על האמנות הגוועת גם כך, דווקא חלוצי החלל ידעו לצאת ולהתריס עם המנון מהפכני אמיתי כמו "חדל קשקשת, להוריד להם ת´מים...זמנכם עבר פוליטיקקים". עוד שמאלה ממנו, "´סתכל לתוך עיני" משכיל לשלב בית בערבית מהראפר האותנטי ביותר שהקים המפעל הציוני – תאמר נאפאר. אפילו סאבלמינל והצל, מנהיגי הפלג הבית"רי והבורגני של ההתחדשות המוזיקלית בארץ, דפקו כרטיס, בשיר שהוא הרבה יותר טוב ממה שהוא נשמע. עם מרכולתם הנפיצה, תרו החלוצים אחרי בית שיהין לעזור להם להפיץ את משנתם. כמספר חברות התקליטים הקיימות בארץ, כך בדיוק מספר הדלתות שנטרקו בפניהם. יתכן והיה ראוי להוסיף לאלבום המעולה שיר או שניים שיהיו קלים יותר לבליעה ברדיו הציוני הבורגני, אם כי לפי ספר החוקים הלא כתוב, אומנים עם קבלות כמו החלוצים – שהיו מעורבים במספר אלבומי זהב בעברם – אמורים היו לקבל קרדיט מסוים מחברת האםNMC . לו אני הייתי יושב אצל המתחרים, באור יהודה או בחולון, הייתי קופץ על המציאה כנשוך נחש. אלא שבמציאות המקומית העגומה, יש להניח הנחת יסוד והיא שמוזיקה ניסיונית וחלוצית לא תגיע אלינו, כך נראה, מחברות התקליטים הגדולות. אלבומם של חלוצי החלל, שנמצא בחנויות כבר כחצי שנה, לא כבש את הארץ בסערה. הביקורות היו טובות, אבל ההשמעות ברדיו – רעות. יחסי הציבור תוצרת בית לא יכלו להתחרות במסע הבחירות המשומן והמתוקצב של סאבלימינל, גם לא בעצרות ההמוניות של מוקי, שכילו את מציתיהן של נערות הרוק הישראליות באלפים. אבל כפי שטוענים החלוצים עצמם, שום דבר לא יעצור את המוזיקה. כנגד כל הסיכויים, וחרף קשיים עצומים שעוד עומדים בדרכם, הרימו חמי ומירו את מופע המוזיקה הטוב ביותר שנראה בארץ מזה שנים, ויכלו להרגיש ולו לערב אחד את טעמו המתוק של הניצחון. (המשך בהודעה שמתחת)

DJ$upreme

New member
מפריחים את השממה - חלק II

על מנת לשגר את מועדון הבארבי למימד אחר, כנדרש מכל הופעה חלוצית באמת שיוצאת בלית ברירה ממקום בו הערב הרווחי ביותר הוא ערב שירה בציבור, נבחר כמופע חימום לא אחר מקליוסטרו הקוסם. גם אם לא מדובר באמת ב"קוסם הארדקור" (כהגדרתו של חמי), היה בכל זאת משהו קסום ביותר בשילוב בין מעשי הלהטוטנות המעט שחוקים של קליוסטרו, לבין הביטים השמנים של החלוצים שהתגלגלו ברקע, יחד עם התאורה המוקפדת. אבל שום דבר לא הכין אותנו למופע החימום האמיתי, זה של שוליית הקוסם המעורטלת כמעט לגמרי – נערה חלוצית אמיתית שהזקיפה את קומתו הציונית של כל חלוץ וחלוץ מבין הצופים. עם סיומו של החימום, ועליית הטמפרטורה באולם לכשש מאות מעלות, הצליח קליוסטרו לשגר את מירו, הקפטן של החללית הדודה, לתוך קופסת פלסטיק מוארת, ממנה הוא פרץ בתזמון מדויק לתחילת השיר "מוזיקה". מהר מאוד הצטרפו אל הקפטן שלושת החלוצים המרכזיים הנוספים: חמי הגמלוני, סוויסה המטורף –שיובא מההרכב היבנאי ש"ס, והטכנאי די ג´יי פרסון, האחראי על חדר המכונות. כבר כאן היה ברור לכל צופה וצופה, שמישהו עבד – והרבה – על המופע. כל החלוצים היו לבושים במדי צוות נחיתה 2003, כראוי וכיאות, אך כל אחד מהם התהדר בנוסף לכך בתלבושת חללית שלא היתה מביישת אף חבר בפאנקדליק. כבר בשלב מוקדם יחסית להופעה, הצטרפו צמד נגנים – באסיסט וגיטריסט – להרכב, אם כי ניתנת האמת להיאמר, הכל נשמע מצוין גם בלעדיהם. די ג´יי פרסון, ששולט היטב בסמפלרים שבורך בהם, נתן למופע של החלוצים תחושת LIVE שלא מורגשת בדרך כלל בהופעות היפהופ רגילות. שירי האלבום בוצעו כמעט כולם, אבל מרביתם בעיבודים חדשים, ובתוספת פזמונים טריים. מצעד האורחים שעלו על גשר הפיקוד של החללית היה מרשים. זה התחיל בחברים ממיומנה שהפליאו בביט-בוקסינג, ששימש רקע למיני-איחוד של שב"ק ס´, עם מוקי וקוואמי כחיזוק המתבקש. השיר שבוצע – מלחמת מיקרופון הזהב – מעולם לא נשמע טוב יותר. אחריהם, הפתיע הראפר הוותיק אמ-סי מוני מושונוב, שזכה לתשואות שלא היו מביישות גם את יונית לוי לו הייתה עולה עירומה לבמה. מושונוב, בחולצת US ARMY ועם הכובע של ספי ריבלין מהבית של פיסטוק, התחבר נפלא לאחד מהשירים של החלוצים, והוכיח שוב שתיאורטית כל מי שיודע לשחק כדורסל הוא גם ראפר. תאמר נאפאר וסוהיל מלהקת DAM התארחו כמתבקש ב"סתכל לתוך עיני", ונתנו (ביחד עם "קשקשת") את הנפח המחאתי הראוי למופע שברובו התבסס על פאן ופנאן. למרות שכמה דקות קודם לכן, מירו הצליח לשכנע אותי בקלות לצעוק "קפוץ-ציצי קפוץ-ציצי קפוץ", הרי שהביצוע המעולה ל"סתכל לתוך עיני" נחרט היטב בזכרוני כרגע הרציני והחשוב בהופעה. כשמירו שר "אל תקרא לי עם", וכשתאמר נאפאר לא התבייש לשלב שורות משירו "המיעוט פותח פה", תהיתי לאן נעלמה באמת המחאה הבוטה של השמאל היצירתי בארץ. בואו נקווה שהיא תשוב ותנפק סחורה איכותית לא פחות מזו של החלוצים. על הופעתו של אסף אמדורסקי בשיר "ימים טובים" עדיף לא להרחיב את הדיבור, כי נדמה שאף את שלושת המילים שהוא נדרש לשיר הוא לא ממש זכר, אבל בשלב ההדרנים לאף אחד כבר לא היה ממש אכפת והכל נסלח. ב"בלוז והיין" הכניס חמי לעניין מופע של שבירת צלחות ולגימת אוזו, מה שהפיל לי סוף סוף את האסימון – הבנאדם הוא סינתזה מופלאה של אלווד בלוז (דן אייקרויד) וזורבה היווני. מירו מצידו הרטיט את ליבן של הבנות בשיר הסולו שלו, "קול הזמנים", ושבר אותן סופית כשהורה לפרסון לשלוף את מפוחית הקסמים שלו, לסולו מענג. אבל איך אפשר שלא להקדיש פסקה שלמה לאיש והתופעה, שחר סוויסה – סוויסי – הלא הוא ש"ס מלהקת ש"ס. הגיוס המשמעותי ביותר של השנה, כח מיקרופון יבנאי מוחץ שניחן בטונות של אנרגיה וכריזמה, שלא לדבר על כשרון. למרות שאין לסוויסה אפילו נוכחות קטנטנה באלבום של החלוצים, הוא הופך לחלק מרכזי ביותר בהופעה. הבתים שלו, שמתווספים בנקודות קריטיות כמו השיר "כח" שבוצע ללא סאבלימינל והצל, או "הנה זה בא" השב"קי ללא מוקי, משובחים אחד אחד. בשירי ההפעלה החדשים שלא נמצאים באלבום, סוויסה הוא למעשה החלוץ המרכזי, וגם כאשר נראה לרגע שיש נפילת מתח קטנה על גשר הפיקוד, כאשר הקפטן החליט לעצור את הטיסה עד שיביאו לו בקבוק אוזו לגשר הפיקוד, ידע סוויסה למלא את הוואקום ולהפעיל את הקהל. האוזו, אגב, הגיע תוך דקה וחצי. כשחללית הדודה הגיעה סוף סוף ליעדה, והאירוע הפך למסיבה חגיגית, הבטתי למשך כמה שניות על הקהל. ללא ספק, הרוב היו מוזמנים, ובלטו בהיעדרם ילדי ההיפהופ שנדחסו עד מחנק באותו מקום בדיוק בהופעה של סאבלימינל או בליל חישגוזים. מחד גיסא, אין ספק שהדבר מצביע על מורכבות החומרים של החלוצים, ועל מידת החדשנות שבהם. הרי סאבלימינל עצמו הופיע לפני כשנה מול דינמו דבש ריק לחלוטין. את הפריצה העצומה החוצה קיבל דווקא בתקליט שטביעות האצבע השמנוניות של חברת התקליטים שלו ניכרות בכל עמוד מעמודי החוברת המהודרת שצורפה אליו. אלא שהחלוצים כבר היו שם. הם לבד היום, מאמינים ששום דבר לא יעצור את המוזיקה. אולי הם יזכו לנחלה עוד במהרה בימינו – אולי ההופעות המשובחות שלהם ידחפו את התקליט, שידחוף את ההופעות, וחוזר חלילה. ואולי, חלילה וחס, זה לא יקרה. את מעמדם כחלוצים אמיתיים מבחינה מוזיקלית ותוכנית, הם כבר קבעו. אתם מוזמנים לבדוק בעצמכם.

hermoni

New member
(חסר מילים)

בעצם יש לי כמה... בלי קשר להופעה אחלה של ביקורת מבחינת העיצוב שלה והכל כיף לקרוא ביקורת שהיא הכי אנטי ליבשה ומאוד יצירתית הידד לך:) בקשר להופעה אני יכול לצאת רק מתוסכל שלא הייתי שם וכנראה החמצתי ציון דרך בהיפ הופ בארץ... אגב תודה על ההבהרה מה זה היפ הופ ציוני:)

double M

New member
כתוב מעולה ואני גם מסכים עם כל מילה

סחטיין!

volatile

New member
הכתיבה יצירתית

אבל מיסודה לא מי יודע מה אובייקטיבית. ככה שהמילה ביקורת היא לא המילה הנכונה. בתור כתבה היא אכן כתובה באופן מעולה ומעניין. היית יכול להיות כתב ניר אבל אני משער שאין בזה כסף :) להתעעעעסקן.

DJ$upreme

New member
לא טענתי שזו ביקורת...

ועם זאת אני טוען לאובייקטיביות מלאה. אין לי שום דבר אישי עם החלוצים (זיון קצר בשירותים לפני שנתיים לא נחשב, נכון?). יש לי דעה כמעט על כל דבר שקורה בסצינה, אבל כשהדעות שליליות, ואני משתדל לא להעביר ביקורת שלילית בפומבי בגלל (פתח מרכאות ענקיות) "מעמדי" (סגור אותן מהר) בסצינה. אם הביקורת שלי על החלוצים היתה שלילית, לא הייתם שומעים עליה. אבל כשיש לי דברים טובים להגיד, אני חושב שחשוב שאני אגיד אותם, לפחות חשוב לי להגיד אותם. זה תמיד היה כך. אתה וודאי מבין זאת, כגרפומן אל גרפומן.

volatile

New member
לא אתה אמרת, חרמוני אמר

ואני הבנתי את נקודתך
צודק, אם יש מעמד צריך להתנהג בדיפלומטיות (בגרפומניות). פלג. נ.ב. : לדעתי החלוצים נפלו בגדול רק בגלל סיבה אחת, הם לא נשמעים טוב על הטראקים, חסר כריזמה דווקא, חסר פלואו, חסר מבנה יותר טוב ומהבחינה הזאת כל העסק פשוט מחופף לדעתי. למרות זאת מדובר בדיסק טוב, אבל שוב... לא נגיש כ"כ, וחבל כי ההפקות של רע מוכיח פשוט מתבזבזות, לא על הליריקס, אלא על הביצוע.

tomoshe

New member
אבל אני טוען שזו כן ביקורת

ביקורת צריכה להיות שלילית??? ממתי? לא כולם ניסן שור. ושאלה לסופרים - באיזה עיתון זה הולך להיות?

DJ$upreme

New member
זו ביקורת, אבל לא אמרתי שזו ביקורת

עד עכשיו. זה יתפרסם ב"עולם הסיגאר".

Gershenman

New member
damn!

אחלה אחלה אחלה.. לא הייתי שם,ועכשיו אני מצטער על זה..אומר משהו לא?

גרוועע

New member
אתה צודק בהחלט

אין שום דבר נוסף להגיד עליהם. החלוצים הם ללא ספק מוזיקה איכותית מאוד וההופעות שלהם הם יוצאות מן הכלל גם כשהיו בשבק"ס וגם עכשיו. למרות שבהופעה האחרונה אני לא הייתי אני הייתי בכמה וכמה הופעות שלהם בעבר ואפשר להגיד שהיום הם אפילו יותר טובים מאי פעם. אחרי ההופעה הענקית שלהם בחישגוזים אני נשארתי עם פה פעור לרווחה בלי שום יכולת לתפוס מה הרגע היה על הבמה. בקשר לכל השאר לגבי המוזיקה שלהם סופרים כבר אמר הכל וכל הכבוד לו. הם בהחלט הדוגמה הקלאסית למשפט שהם עצמם אומרים "שום דבר לא יעצור את המוזיקה" כבוד לחלוצים

TeeAnTee

New member
אומנם לא הייתי בהופעה...

אבל יצא לי לראות לפחות 3 הופעות של החלוצים בחיים שלי (אחת מהן מלאה, בפטיפון לא מזמן עם רע מוכיח על הגיטרה שזאת אטרקציה בפני עצמה), יש להם את אחד הוויבים הכי טובים שיצא לי לפגוש מבין המופיעים בישראל, וגם אם הקהל לא הכי משתף פעולה אפשר בכל זאת לראות שהם עושים את זה בשביל ההנאה העצמית שלהם קודם כל, מנצלים כל שניה שיש להם מקרופון בידיים, ולדעתי זה אחד הדברים החשובים ביותר. אני בטוח למשל שאם להופעה בבארבי היו מגיעים 20 איש הם היו עושים את ההופעה הזאת באותה צורה מושלמת. בקשר לשירים עצמם אני מסכים עם פלג ההפקות בדיסק מעולות, לא מהעולם הזה, מיוחדות, יוצאות דופן (ועוד מגוון תיאורים מאגניבים), אבל מה שבטוח שהחלוצים היו יכלו להעביר את השירים הצורה הרבה יותר משכנעת. כתבה מצויינת

kodman

New member
על הגיטרה זה לא טום מוכיח? (אחיו?)

ובאמת היה ממש מופע מעולה ברמה ממש גבוהה (כפי שכבר רשמתי). kodman

TeeAnTee

New member
אה סליחה טעות שלי...

זה באמת היה אח שלו... רע בכלל בניו יורק.

da^Lord

New member
איזה השקעה, אבל מספיק קשקשת ../images/Emo13.gif.

קודם כל אחלה כתבה סופרים.. אולי תתן גם ביקורת כזאת על הדיסק שלהם? כי בהתחלה זה נראה כביקורת על הדיסק. אני רוצה לחדד כמה נקודות - קודם כל ש"ס. הוא פצצת אנרגיה, יש לו יופי של ליריקה ,נוכחות מצוינת על הבמה ובכלל אם לא יהיו בעיות אני צופה לו פריצה ובגדול. בקשר לקהל- חלק גדול מההנאה שלי בהופעה זה הקהל שהיה בוגר ובא לראות הופעה בוגרת, אני כבר צופה.. "כן-קפוץ ציצי זה ממש בוגר", ההופעה לדעתי היתה מאוד בוגרת גם מבחינת סאונד, גם מבחינת המחסור בהתלהבות ילדותית על הבמה. ש"ס היה הרענן שם, חמי ומירו הם כמו האבות. חמי איש טוב.. הוא רגוע ורציני, וגם מירו- שניהם יודעים בדיוק מה התפקיד שלהם על הבמה בלי פוזות מיותרות. אני מקווה למען האומנות שהם לא יהיו כמו סאב וייכנעו לתכתיבי חברות התקליטים, למרות שזה מאוד מפתה. למרות שאני לא אוהב את הפלואו בדיסק, אני מעריך אותו כיצירה הרבה יותר מדיסקים שיוצאים למרדר אינק וכאלה..

למעלה