מפסקים.

ניק

New member
מפסקים.

בס"ד זרם הקצר הצפוי בלוח הראשי בוא 33KA. מאמ"תים שאינם מתכווננים קיימים עד 25KA. האם מותר להתקין בלוח הראשי מאמ"תים אלו תוך הסתמכות על כך שאם יארע קצר בלוח(דבר נדיר) המפסק הראשי של המתקן ינתק את זרם הקצר,(במצב כזה של קצר בלוח הראשי הוא בכל מקרה יגיב ולכן אין עניין של סלקטיביות), וכך ניתן לחסוך בעלויות של מפסק מתכוונן. יש לציין שמפסקים אלו מזינים לוחות משנה,וקיימים בשוק מאמ"תים שאינם מתכווננים עד 125A לפי הקטלוג של חברת מולר, 12/14. תודה רבה.

רשר

Well-known member
מנהל
הבא בחשבון את אורך וחתך החוט בלוח

שיפחית לך את זרם הקצר כך שסביר שאין כל בעיה להשתמש ב 25KA, ודא שהחוט מבודד ב XLPE ותוריד חתך במידה אחת, העזר בטבלה שהעלתי כאן. כל מתכנן צריך להביא בחשבון את אופי הצרכנים ויכולתם לסבול ניתוקים מיותרים, בחדר ניתוח ההיתי דורש סלקטיביות מלאה, במסגריה אפשר להחליט על הנחה. אולי תנסה להעלות את הדרישה האמיתית של התכנון שלך כדי שנענה ללא ניחושים?

lekner

New member
ברמה עקרונית כאשר אתה

מחשב זרם קצר אתה אמור להשתמש בכל ההגנות באותה רמת קצר הרעיון מאחורי זה לדוגמא יש קצר מיד אחרי המפסק במהדקי הפס שלו אז הקצר שיתפתח על הרכיב הוא זרם הקצר המלא שחושב עכשיו בפועל לא משתמשים באותם רמות של הגנות בפני זרם קצר כך בחשבון שכאשר אתה עושה חישוב של זרם קצר אתה מחמיר כי תאורטית את חישוב זרם הקצר יש לשקף אחרי השנאי ואתה (אני מאמין מחשב עד שנאי האספקה)

רשר

Well-known member
מנהל
אני מוחה נגד משפט הפתיחה!

"ברמה עקרונית כאשר אתה מחשב זרם קצר אתה אמור להשתמש בכל ההגנות באותה רמת קצר" הוא אינו נכון בשום מקרה אלא אם כל הדרגות נמצאות בצמידות אחת לשניה ומחוברות בכבל בעל עכבה "0". המשפט צריך להיות: "ברמה העקרונית יש לבדוק כל דרגה לפי הנתונים שלה ולקבוע את ז"ק על-פי התוצאות" ושוב אני מעלה כאן את הטבלה למרות שהצילום לא איכותי אבל היא מנחה בקלות וזריזות את הדרך למציאת ז"ק האמיתי (הטבלה מתוך קטלוג מסחרי של יצרן ובקירוב סביר מתאימה לכל הכבלים)

lekner

New member
אני מקווה שאחרי ההוכחה הזאת תסכים

איתי שכמעט אין שינוי בזרם הקצר בתוך הלוח עם מוסיפים את המוליכים עד המעדקים על הפס זוהי טבלה ממוחשבת שיצרתי שמחשבת את זרמי הקצר בלוחות איזה עכבה יש לכבל 6 מ"מ באורך של 0.5 מטר מפסי הצבירה? אני לא חושב שהוא יפחית משמעותית את זרם הקצר אם בכלל

lekner

New member
הסבר למי שלא מבין מה הטבלה רוצה

ממנו קודם יש את אורך הכבל מהשנאי ללוח הראשי שזה RL1 XL1 החישוב נעשה בלוח הראשי ואז הועתק לשאר הלוח כיוון שהם אחריו בטור לאחר מכן יש את עכבת השנאי XT1 XL1 לאחר מכן יש את עכבות הקווים לפי המרחקים מלוח המשנה L לשים לב שלוח המשנה הוא נקודת הייחוס שלנו וכל המרחקים הם ממנו לכן בלוח המשנה לא מצויין XL2 RL2 בשורה האחרונה הוספתי כביכול עוד צרכן שיוצא 0.5 מטר מלוח המשנה במוליך של 6 מ"מ קיבלנו שזרם הקצר ירד ב 1קילו לכן חישוב כזה לכל ההגנות מיותר ואמורים להשתמש באותה הגנת זרם קצר עוד על חישובי זרם קצר אצלי באתר

רשר

Well-known member
מנהל
נפתח את דיון זרם הקצר עוד פעם

אולי הוא יעזור למישהו להבין את הענין. כאשר המפסק הראשי בלוח מגן מפני התפתחות זרם הקצר מעל לערך מסוים הרי כל המעגלים לאחר מפסק זה מוגנים מפני הז"ק ואין כל סיבה להתקין מפסקי משנה לזרם הקצר המלא, הרי ממילא הראשי ינתק לפני התפתחות הקצר המלא האפשרי. אנסה להסביר את ההבדל בין השיטה האמריקאית לאירופאית: בארה"ב נהוג להתקין מפסקים כבדים שיעמדו במאמצים המכניים של זרם הקצר לפחות למשך מחזור אחד וינתקו כאשר המופע של הקצר נמצא באפס ואז אין קשת, השיטה האירופאית מחייבת לנתק את המתח לפני שמגיעים לז"ק מלא לכן המפסק קל קטן אבל מלא תאי כיבוי קשת, ומנצלים את המאמצים המכניים לזרוק את המגעים הרחק אחד מהשני, אז למה זה חשוב לנו? כי המפסק הראשי שתוכנן לנתק ולהגביל את ז"ק חוסך את הצורך לחזור על הסיפור בכל המפסקים בהמשך הדרך, הרי איננו מצפים לראות קצר של 20KA בחוט 6 ממ"ר ולקוות שהמפסק הראשי ישאר אדיש לענין, הוא ינתק מיד ולא יתן לז"ק להתפתח לגובה שהשנאי מסוגל לספק. בנוסף חלק מהמפסקים מהווים התנגדות שמגבילה את ז"ק. צריך לעבוד עם טבלאות כבלים (יש לרוב היצרנים), נומוגרמות של המפסקים כדי ליצור הגנה נכונה עם סלקטיביות אמינה במחיר סביר.

lekner

New member
זה נכון שהם אמורים להיות מוגנים

אך כאשר עושים סלקטיביות ע"י תנאי זמן יתכן והמפסק הראשי לא יגיב מהר מספיק והמפסק שעל הדקיו מתפתח הקצר יספוג את זרם הקצר הרי מדובר באותו לוח אני לא טוען שכאשר אני מתכנן אני משתמש באותו ז"ק במפסקים המשניים אלא כך זה בתאוריה וכמובן שבלוח בעל ז"ק של 40 קילו אני לא ישתמש בח"א של 10 קילו

ניק

New member
למה לא?

בס"ד הרי הסיכון היחיד שיש הוא שהמאמ"ת שמזין את לוח המשנה מהלוח הראשי(זה שנמצא בלוח הראשי) ינזק אך עלותו לא גבוהה בו בזמן שהסיכוי שקצר כזה יתרחש הוא מאוד נמוך. לכן נשים מפסק ראשי בעל כושר ניתוק מספיק גדול, מאמ"תים בעלי כושר ניתוק לא גדול במיוחד גם אם אינם עומדים בזרם הקצר הצפוי, ובמידה ויקרה קצר בלוח אחרי אחד המא"תים מפסק הזרם הראשי הוא זה שינתק, ונחליף מא"ז שעלותו שקלים בודדים. הכל טוב ויפה רק האם החוק מאפשר דבר כזה? מקריאת החוק נראה שהוא מחייב שכל מא"ז יוכל לעמוד בזרם הקצר הצפוי אלא אם יש מה שנקרא הגנה עורפית שתפעל לפני שמאמ"ת זה ינזק

רשר

Well-known member
מנהל
הגנה עורפית מזרם קצר

צריך לוודא שאכן יש הגנה עורפית וזרם הקצר אחריה לא יגרום נזק בהמשך הדרך, יש מפסקים שמגבילים את זרם הקצר ע"י ההתנגדות של יתרת הזרם המגנטית והטרמית שלהם (PKZM), זאת בנוסף לכושר הניתוק שדואג לנתר לפני שז"ק יעלה להספק מלא. הדרך הנכונה להגיע להגנה היא ע"י בדיקת נתוני היצרן של כל המפסקים והקפדה על הגנה הדדית.

ניק

New member
מהי התנגדות של יתרת זרם?

בס"ד מה זה התנגדות של יתרת זרם מגנטית וטרמית? דבר נוסף אי אפשר לקחת בחשבון זאולי מאמ"ת זול יהרס אך הקו יוגן ע"י ההגנה העורפית כמו שהצעתי קודם? תודה רבה

lekner

New member
ניק כנראה שלו הפנמתה את כוחו של

זרם הקצר כאשר מא"מת ינזק עקב קצר אתה לא תצטרך להחליף אותו אלא את כל הלוח הוא לא נשרף וזהו אלא מתפוצץ עקב הכוחות הדינמיים שפועלים עליו כוחות של זרמי קצר יכולים לכופף פסי צבירה ולפרק רכיבים כמו כלום.

ניק

New member
את פסי הצבירה

בס"ד את פסי הצבירה חישבתי כך שיוכלו לעמוד בכוחות אלו. למה אצטרך להחליף את כל הלוח? המפסק הראשי יגן על כל הלוח ורק המפסק המשני שנמצא ס"מ בודדים לידו ינזק?

רשר

Well-known member
מנהל
בגלל התנגדות פנימית של מפסק

מקבלים הפחתת זרמי הקצר לרמה כזאת שלא צריך לחשב ולבדוק אם היא קיימת, ראה דוגמה בצילום מתוך קטלוג של PKZM4 בתחום הירוק המפסק מגביל את ז"ק.

למעלה