מפוחית!!../images/Emo6.gif
אוקיי, דבר ראשון אתה צריך להחליט איזו מפוחית אתה רוצה לקנות - כרומטית או דיאטונית. מה ההבדל ביניהן? המפוחית הדיאטונית מגיעה בסולם ספציפי, ולכן ניתן לנגן עליה רק את השירים מאותו הסולם. מה זה אומר? זה אומר שלא כל שיר תוכל לנגן על כל דיאטונית (אחרי שתלמד לעשות בנדינג תוכל לנגן גם את שאר הצלילים על כל מפוחית דיאטונית). המפוחית הזו היא מאוד קומפקטית וזולה, מה שהופך אותה לכלי מגניב באמת. היא מתאימה יותר לשירי בלוז, רוק וקצת ג'אז. במפוחית דיאטונית סטנדרטית (10 חורים) יש 3 אוקטבות, כאשר רק האוקטבה האמצעית שלמה, ובשתי האוקטבות האחרות חסרים תווין מסויימים (אבל שוב, אחרי שתלמד לעשות בנדינג, תוכל להפיק גם אותם מהכלי). המחיר למפוחית דיאטונית שהיא כבר לא צעצוע די מצומצם: בין 115 ל-180 (אלא אם כן מדובר על ה-DX40) שעולה לא פחות מ-400 ש"ח, אבל לא מומלצת בכלל למתחילים. המפוחית הכרומטית גם כן מגיעה בסולם ספציפי, אבל כאן ההבדל בין הסולמות פחות קריטי, כי במפוחית זו, בכל סולם, ניתן להפיק את כל הצלילים שבסולם הצלילים המערבי. במפוחית כרומטית סטנדרטית (12 חורים) יש 3 אוקטבות מלאות (12 צלילים בכל אוקטבה). המחירים כאן יותר גבוהים: החל מ-250 לכרומטית תוצרת סין שנהרסת אחרי כמה נשיפות, ועד כמה אלפים למפוחית כרומטית מקצועית. איך מבדילים בין המפוחיות? דבר ראשון במחיר - אם היא עולה יותר מ-300 ש"ח, זו מפוחית כרומטית. פחות מ-200 - זו מפוחית דיאטונית. חוצמזה, למפוחית הכרומטית יש כפתור בצד שבעזרתו ניתן להעלות כל צליל בחצי טון, וכל להגיע לכל הצלילים בסולם. אני ממליץ להתחיל ממפוחית דיאטונית מכמה סיבות עיקריות: 1. כמובן - המחיר. מי שקונה מפוחית ראשונה עדיין לא יודע אם הוא יתחבר לכלי ואם הוא יהיה רציני בנגינה איתו, לכן חבל להשקיע על זה יותר מדי כסף, ועדיף לקנות כלי יחסית זול שנותן תמורה מלאה לכל שקל שהושקע בו. 2. כאשר מתחילים ללמוד, עדיין לא יודעים להשתמש בכלי כמו שצריך, והמפוחית הכרומטית הרבה יותא עדינה מהדיאטונית, ולכן פחות סלחנית לגבי טעויות. כלומר, אם תנשפי בצורה לא נכונה בדיאטונית, לא יקרה כלום (אולי הצליל יתעוות, אבל לא יותר). לעומת זאת, אם תנשפי בצורה לא נכונה בכרומטית, היא יכולה פשוט להיהרס, ותיקון לדבר כזה יכול לעלות 200 ש"ח. לכן עדיך קודם ללמוד את הטכניקה על דיאטונית. 3. בנוסף, לדעתי דיאטונית היא כלי הרבה יותר מגניב מכרומטית. הגוון ה"בלוזי" שניתן להפיק בדיאטונית ולא ניתן להפיק בבלוזית הופך את הנגינה בדיאטונית הרבה יותר מהנה. כיום יש לי 2 מפוחיות דיאטוניות (סולם C ו-F) וכרומטית אחת (C), ואני נהנה יותר ברוב המקרים לנגן על הדיאטוניות. לכן אני ממליץ לך להתחיל עם דיאטונית. עדיין לא פגשתי אדם שהתחיל ללמוד מפוחית על כרומטית. איזו מפוחית לקנות? אני התחלתי ללמוד על Pro Harp מסדרת MS של חברת Hohner. בחרתי אותה מכיוון שהיא מפלסטיק ולא מעץ, ולכן היא עמידה יותר. החיסרון העיקרי שלה הוא שמאוד קשה לנשוף לתוכה לתוך חור אחד (אבל אח" לומדים לעשות את זה בצורה מדוייקת), ושהיא מאוד "קשה" מבפנים. כלומר, קשה מאוד לעשות איתה בנדינג. אני ממליץ לך ללכת לחנות מרום ברמת גן ולקנות משם מפחוחית דיאטונית של Lee Oskar.זו גם כן מפוחית מפלסטיק (ולכן היא עמידה יותר), אבל זה לא פוגע באפשרויוצ הבנדינג שלה. גם מפוחית Blues Harp של Hohner מתאימה למתחילים ותספק גם מתקדמים. אני ממליץ לקנות את הדיאטונית הראשונה בסולם C לא מפני שאפשר לנגן עליה בהתחלה הרבה שירים (כי זה לא נכון, אין הרבה שירים שנכתבו בסולם C ואפשר לנגן אותם על דיאטונית), אלא מפני שהסולם הזה נשמע הכי הרמוני, ולכן קל יותר ללמוד עליו. אני תמיד ממליץ להתחיל עם מורה, אבל אם מתעקשת בלי, שיבושם לך... יש ספר של יגאל טב-אל למפוחית. אם אני לא טועה, הספר בצבע תכלת וקוראים לו "מפוחית עם כל שיר". אם את לא יודעת לקרוא תווים, תקני אותו. אם את כן יודעת, הייתי ממליץ על הספר Blues&Rock Harmonica של Glenn Weiser. אמנם הוא לא בעברית, אבל זה ספר איכותי מאוד (עם דיסק לשמיעה). אם יש לך עוד שאלות, אשמח לענות. בהצלחה!