מפה 1000 (מפת תרגול)

LetsSeeTheSea

New member
מפה 1000 (מפת תרגול)

פיטר פן וחבריו המשיטים,
ראשית, תודה שהסבתם את תשומת ליבנו ל"עלילות נביוניקס".
אנחנו (תחום מיפוי ימי, במרכז למיפוי ישראל) מפיקים את המפות לבטיחות השיט של מדינת ישראל.
רספ"ן (ומדינת ישראל) מחויבת להפיק מפות עדכניות ואנחנו למעשה בשיתוף פעולה, מבצעים את העבודה.
אחת המפות שהפקנו, היא מפה מספר 1000, מפה לתלמיד או כפי שקראת לה - מפת תרגול.
הוספנו למפה אלמנטים שלא קיימים במציאות, כפי שציינתם, כדי שמי שמתרגל יוכל להתנסות גם בדברים שלא קיימים כאן בישראל. לצד זה, הוספנו בצבע אדום בולט אזהרות בכל חלקי המפה, בעברית ובאנגלית, שהמפה ללימוד בלבד, שהיא מכילה אלמנטים שלא קיימים במציאות ושהיא לא לניווט.
נביוניקס יצרו איתנו קשר בעבר, רכשו מפות שלנו וביקשו להשתמש בנתונים. אולם עד היום לא נחתם איתם שום שיתוף פעולה.
אם זה לא היה עצוב, הייתי צוחקת עכשיו שמכל סדרת המפות שלנו, הם בחרו דוקא במפת הלימוד...
בכל אופן, אני חושבת שזה המקום (הפורום) הנכון להתחיל ולהפיץ למשתמשים, למרות שקרוב לודאי שכולכם מכירים את המפה הזו, בינתיים עד שהנושא יטופל (רספ"ן ומפ"י בודקים עכשיו את הנושא). אני מניחה שבזמן הקרוב תצא הודעה לימאים עד שהמפה תוסר.
ושוב תודה שהסבתם את תשומת ליבנו,
לימור

Sail

New member
תודה לימור. זה היה יכול להיות משעשע, אם זה לא היה עצוב/מטריד

zina71955

New member
לעניות דעתי התעלול הזה הוא מעבר ל עצוב/מטריד, שזה מספיק רע.

יש בזה אלמנט פלילי אם הם לקחו מפה והעתיקו/פרסמו אותה ברשת ללא היתר/הסכם. זה מה שהם עשו בקפריסין הצפונית, לקחו מידע על מרינה שתיבנה (אולי)בעתיד מפיילוט בוק ומאתר היזמים שמשם העתיקו מפה וירטואלית והרי לך "תוכנה מעודכנת". אין שם סימן וזכר למרינה עד היום. המקרים הללו מציבים אותם בממד שלילי מבחינת האמינות והמוניטין .

מאיר ריבא

New member
שאלה שלא נענתה

האם המפה השגויה מופיעה באפליקציית הסמארטפון, במפות המסופקות לתווינים (צ'ארט פלוטר) או גם וגם?

zina71955

New member
מאיר, זו לא מפה שגויה. זו מפת תירגול מוצהרת שנכתב עליה

באופן ברור שהיא לתירגול בלבד ולא לשימוש ניווטי. ונעשה בה שימוש בלתי מקצועי ובלתי הוגן על ידי חברה שמתימרת לתת פתרונות ניוטיים לכל דיכפין שישליש מספר זוזים לכיסה.

מאיר ריבא

New member
ברור. היא שגויה במובן של הצגה כמפת ניווט.

אין ספק שאתה צודק. הכוונה זהה.
יחד עם זאת, מעניין אותי לאילו מערכות היא שווקה.

מאיר ריבא

New member
לא פעם ראשונה שנוויוניקס עושה דבר כזה

אני חושב שכבר נכתב כאן בפורום על מרינה בצפון קפריסין שהייתה קיימת רק בדמיון של היזמים אך הופיעה באפליקציית הסמארטפון של נוויוניקס. לקח להם שנה להעלים אותה ולהחזיר המפרץ למצבו הטבעי.

zina71955

New member
זה מוכיח שעולמינו עדיין פעיל

מה רק אני רואה כמה שזה חמור? כל השרשרת פה אשמה וטוב שלא קרה
אסון (דווקא עלה לי רעיון לא רע - בסוף ההודעה).

רספ"ן - שניסה להקל והמציא מפה יש מאיין, במקום להמשיך ולהתאמן על המפות הישנות של התעלה האנגלית שרובה עדיין עדכני (אבל זה לא רלוונטי ולא חשוב לתירגול - כי ממילא מיקרושנייה אחרי שעוברים את הבחינה משתמשים במע' אלקטרונית. זה טבע האדם בשילוב עם נוחיות וקידמה.).

מפ"י - עם כל הכבוד לכם ובכל המקצועיות שלכם, לא הייתם צריכים להסכים ולשתף פעולה עם המפה (וכמה שלא נקרא לה תירגול - היא "מפוברקת"! ולכן נקרא לה "מפוברקת"). כי אני לא בטוח מי האדם שהיה עוצר אצלכם מהלך למחוק, באופן תרגילי, כמה סלעים שכן מופיעים במפה וכן מופיעים במציאות. על אחת כמה וכמה כשאתם המקור ההידרוגרפי של מפות במדינת ישראל.
את הערה באדום בעברית ובאנגלית כולם הצליחו לפספס (כמו שרוב השייטים לא יודעים שבמפות תורכיה כתוב שיש שגיאות של עד 2 מייל וחלקן נעשו ע"י תצפית אסטרונמית) מה גם שכשהכל אלקטרוני אף אחד לא קורא הערות של תצריף מממאות המפות שמערכת הניווט משתמשת בהן במהלך ההפלגה. אנשים מתחילים להיזהר רק כאשר הם בקרבת סלעים ואם הם רואים אותם בעין או במפה.
את המפות האלו היה צריך לציין ולחסום לקנייה מחוץ לגבולות ישראל - אלא אם מגיעה פניה נפרדת ומיוחדת אליכם.
אם יש לכם הליך של ISO הייתי עובר עליו שוב בלווית יועץ חיצוני שמבין את הסביבה העסקית הנפיצה שלכם.
את עניין זכויות היוצרים עם נוויוניקס תפתרו בעצמכם. באתר שלהם כתוב במפורש שהם נתבקשו להסיר כל מידע הידרוגרפי של הונג קונג.

נוויוניקס - טעו ובגדול. אמנם הם פותחים בתוכנה שלהם בהודעה שאין לנווט על המפות, אבל כספק מפות רציני יש מהם כמה ציפיות בסיסיות. לשמחתי ולשמחת כמה רבי חובלים של אוניות אמיתיות המפות שלהם מותקנות רק בציוד ניווט של היצרנים ה"עממיים" ובקצה הנמוך שלו. המפות כנראה ויש לקוות שלא הגיעו לציוד קצה המקצועי. האוניות הגדולות בדרך לחדרה לא ייתקלו בשום אי - לא במפות ולא במציאות.
למרות שאני מכיר כלי שייט לעבודה עם ציוד קצה שהוא לא מהשורה הראשונה.
ייתכן גם שהטעות מופיעה רק בטאבלטים והטלפונים הניידים למרות שישנן שם אפליקציות רציניות ביותר.

חמור מזאת אין אזהרה ספציפית, בנושא, באתר נוויוניקס ועוד יותר חמור מזאת, אין באתר בכלל אזור שינויים, תיקונים ואזהרות. ואין מצב שהמפות שלהם מושלמות ומעודכנות עפ"י השינויים בשטח.

חמור מכל אלו שנוויוניקס מוכנים ופתוחים לקבל הצעות לעידכון (אני מדגיש עידכון ולא תיקונים) ממשתמשים (גם למפות וגם קבצי סוונאר). וזה משול שלכך שבי"ח שיבא יבקש הצעות גולשים/משפחות לאופן ביצוע הניתוחים בשבוע הבא.
עם כל הכבוד והערכה והיושר שיש לי לחברים בפורום אף אחד מאיתנו לא הוסמך ולא צריך להיות אחראי לעידכון מפות השייט של נוויוניקס. יש לקוות שמומחי השייט של דע"ש לא שולחים להם עידכוני מפות.

אסון תיאורטי
ספינת נוסעים או יאכטה שתנסה למצוא מסתור "שלטר" במז"א גרוע ותגלה שהאי שהיא מקיפה עכשיו, בערפל, בכלל לא קיים.
במיוחד שהבעלים הוא עו"ד אמריקאי או חבר של אחד כזה....

כמו שאני מכיר את פני הדברים לא נתפלא אם כדי לתקן את העוול יתחילו בבניה של איים עפ"י המפה.

חבר יקר אמר "מפות זה בשביל לדעת איפה אנחנו בלב-ים, כמה כבר עברנו, ולמה לצפות כשנגיע ליבשה". "וכשנגיע למרינה או נמל, או לתעלה נפתח היטב את העינים ונכנס עם העיניים ובזהירות המתבקשת לפי מה שראינו במפה" (משפט שנבדק ונכון תמיד עד מצב ששהמציאות מכתיבה אחרת - ועל מצבים כאלו יסופר באחד ממפגשי הקרוזרים).

LetsSeeTheSea

New member
המפה המפוברקת

רון
זה חמור מאד. נקודה.
כשהכנו את המפה חשבנו לא מעט על אותו קומץ של אנשים שקרוב לודאי יעשו שימוש לא נכון במפה. כמו אותם אנשים שבאים לחנות שלנו לקנות מפה ואין להם מושג קלוש על סמלים בסיסיים במפה.
אז מה? לא נכין מפות חדשות, מעודכנות כחול-לבן?
לא כל כל מבינה איך למי שלוקח מפות ניר עושה עליהן דיגיטציה או סורק אותן ומכניס למערכות ניווט אין בקרה בסיסית על מה שיש לו בידיים.
ונכון, שווה תמיד שנבדוק את עצמנו. וקודם כל באמת לא למכור החוצה את המפות האלה. רשמתי לפני לבדוק את זה.
רון את אותו אסון תיאורטי שתארת, תאר בקול באוזניי הבוס שלי שמבין טיפה בשיט וימאות. זה מזעזע בכל קנ״מ!
החבר היקר שלך צודק. להרים את העיניים ולהסתכל סביב כשניתן, זה נכון. ולא רק בים.
מה שמייחד את התחום שלנו זה שאנחנו קשובים ופתוחים לביקורת, לשינויים (וגם לפידבקים חיוביים).
את השנה הקרובה נקדיש בעיקר להפקת מפות אלקטרוניות. הכל אצלנו תמיד ב״דיליי״ כי התחלנו יחסית מאוחר, אבל מנסים להדביק את הקצב.
אנחנו גם בודקים עצמנו בכל כיוון אפשרי ובאופן אישי אני חושבת שאף פעם אין מספיק עיניים בוחנות שמגיהות את המפות והמידע שיש בהן.
זהו בינתיים,
יום נפלא לכולם

יפה שאת קשובה לימור ויש מי שמבין. כן צריך להכין מפות חדשות
או לפחות לעדכן את הישנות כי הבסיס ברובו לא משתנה ולכם יש את המנדט המקצועי לכך.

הקלות הבלתי נסבלת של העידן הדיגיטלי מכתיבה מצבים של הסתמכות די עיוורת על מקורות ומערכות שיכולים להיות מסוכנים.

יש גם גופים שמנסים לאסוף מידע על מיפוי ימי בסגנון וויז, אבל זה שונה לחלוטין.

אם הבוס חונה עם רכב לבן בסוף מגרש החניה שלישית משמאל אז פגשתי אותו וגם אם הוא לא אחראי ישיר הוא יכול להסביר במפ"י מה משמעות הבעייה.

במידה ותצטרכו עזרה או מידע אתם מוזמנים ליצור קשר.

LetsSeeTheSea

New member
אם אתה מכיר את החניה שלנו,

אז מהחניה אלינו המרחק הוא קצר. בוא נתאם, תראה מה אנחנו עושים, מה מתכננים. נשמח לשמוע מה חסר לקהל המשתמשים ואיך אנחנו יכולים לעזור.

מטש2

New member
לאניות בכלל אסור להשתמש בנוויוניקס.

נוויוניקס אינה מערכת מאושרת והמפות של נוויוניקס אינן מפות מאושרות לנווט. במקרים שבעלי האניות "חוסכים" ושמים מפה לא מאושרת, וזה קורה לפעמים (למשל עם CMAP - לא מפות ENC אלא מפות PRO+) - צריך לשים על המערכת שלט גדול FOR TRAINING ONLY וחייבים להשתמש במפת נייר. השלטונות בנמלים השונים (PSC) מקפידות לבדוק את זה.

sailor1

New member
ניצול הזדמנות שבפורום נוכח נציג מפ"י

שלום לימור,
ברשותך כמה שאלות :
1. נכנסתי לאתר החנות הוירטואלית של המפות ראיתי שאתם מציעים למכירה סט של 10 מפות ימיות ואילו במפות הבודדות ספרתי רק 7 מפות ועוד מדריך סימנים ומפת תרגול אילו מפות נוספות נמכרות רק בסט?
2. האם יש כלל לכל כמה זמן נהוג לעדכן מפות ימיות?
3. כתבת בתגובה האחרונה שהשנה תתרכזו בהכנת מפות דיגיטליות, באיזה פורמט / תוכנה ניתן יהיה לקרא מפות אלו לכשיהיו?
תודה
יוני

מאיר ריבא

New member
עוד לעניין נוויוניקס

אמנם אף אחד לא ענה לי על השאלה ששאלתי פעמיים, אך מעיון נוסף ברור לי שמפת התרגול שהוצגה כאן מקורה באפליקציית סמארטפון.
למי שלא יודע - באפליקציית סמארטפון, נוויוניקס מציגה שכבה נוספת של מידע, מעבר למפה שהיא מספקת כמפת בסיס - 'שכבת קהילה' Community layer
בשכבה זו נמצא מידע המסופק על ידי השייטים ולכן רצוי להתייחס אליו בזהירות המתאימה.

מצד שני, נראה די מוזר שמישהו ישלח את מפת התרגול לנוויוניקס בתור עדכון והחברה תעלה זאת לאפליקציה אפילו בשכבת הקהילה. נראה די מטומטם.

LetsSeeTheSea

New member
מאיר, אני לא משתמשת באפליקציה

אבל מכיון שהענין מאד הטריד אותי ורציתי לראות במו עיני את הזוועה, רכשתי. ראיתי. האיים כבר לא שם, אבל אלמנטים אחרים שהכנסנו, עדיין שם. אני תוהה איך מתבצע הענין של ההסרה?... על פי התלונות שנשלחו? על פי השוואה יסודית בין המפה המפוברקת למפות ניווט כשרות למהדרין? לא יודעת.

LetsSeeTheSea

New member
תשובות ליוני

בקר טוב יוני,
1. סט המפות כולל מפה אחת של כל הארץ 1:250,000, שלוש מפות (צפון, מרכז, דרום) בקנ"מ 1:100,000, מפות בקנ"מ 1:20,000 של חיפה, חדרה, ת"א,
אשדוד ואשקלון (בגליון חיפה שלוש מפות נוספות יותר מפורטות של עכו, קישון והנמל, בת"א אשדוד ואשקלון לכל מפה עוד שתיים של הנמל והמעגנה) ומפת
הרצליה בקנ"מ 1:10,000 (בגליון שלה גם הגדלה של המעגנה). כלומר סך כל הגליונות 10 ובמרבית הגליונות יש מפות מפורטות יותר של המעגנות והנמלים.
2. אצלנו אין כלל כזה. את חיפה ואשדוד עדכנו ב-2014 כיון שעברו שינויים מהותיים. היינו רוצים לעדכן בתדירות יותר גבוהה, אבל במצבת כ"א והמגבלות
התקציביות זה בלתי אפשרי כרגע. אנחנו בודקים את האפשרות להדפיס מפות על פי דרישת הלקוח, כלומר במערכות שלנו המפות תהיינה מעודכנות תמיד
אבל לא נדפיס כמות גדולה כל תקופה, אלא רק כשלקוח יזמין. נכון להיום, את העדכונים עקרונית המשתמש צריך לעשות על גבי המפה כשהוא מקבל
הודעה לימאים ובפינה השמאלית התחתונה (small correction) לציין את מספר ההודעה.
3. את העבודה על המפות האלקטרוניות התחלנו כבר בשנה שעברה. למדנו את הנושא, והשנה נתמקד וננסה להגביר את קצב ההפקה. מכיון שבאופן כללי
כשהתחלנו את העבודה בשנת 1998 החלטנו לא להמציא את הגלגל מחדש, הרי עשו את זה הרבה לפנינו, ולאמץ את התקנים של הארגון ההידרוגרפי
הבינלאומי. כדי שהמוצרים יהיו אחידים בכל העולם הארגון מפרסם תקנים שעל פיהם אנחנו עובדים. התקנים נוגעים לכל הנושאים הקשורים לבטיחות השיט
החל מאיסוף נתונים בים, דרך הפקת מפות, הכשרת מודדים וקרטוגרפים ימיים ובתוך כל זה גם ENC - מפות ימיות אלקטרוניות. יש כללים, יש תקן והמוצר
הסופי הרשמי בפורמט .000 (פורמט וקטורי שבו לכל אלמנט יש מידע ברקע, כלומר לא פורמט שהוא רסטר (תמונה)).הפורמט הזה "מתיישב" על מערכות
ECDIS, מערכות תצוגה של מפת ימיות. אניות שיש בהן מערכת כזו מחוייבות להחזיק סדרת מפות נייר למקרה שהמערכת קורסת, או מערכת נוספת עצמאית.
את הקבצים אנחנו לא נפיץ ישירות ללקוחות, יש חברות שתקבלנה את הקבצים, יערכו בדיקה ויפיצו. מערכות כאלה הן יקרות, אני מניחה שבענייני סדרי גודל
ומחירים של מערכות כאלה אתה וחבריך מעורים לבטח יותר. היתרון שאני רואה ושוב בטח אתםמכירים את הנושא טוב יותר, שהקבצים האלה שיוצאים
מהמערכות שלנו יהיו מעודכנים ואיכותיים יותר ממה שמסתובב היום בעולם הם טובים גם למערכות פשוטות יותר (אם כבר התחלנו את הדיון על נוויוניקס, הם
לבטח היו שמחים אם היינו שולחים להם קבצם מהסוג הזה כדי שיוכלו "לשתול" בקלות למערכות שלהם) והעדכון הוא גם הופך לפשוט יותר. אני באמת חושבת
שאתם כמשתמשים מכירים יותר את השוק ואת אפשרויות התצוגה. ואשמח לשמוע מה משמש אתכם (גם איזה פורמטים אם אפשר).
תשובה ארוכה לשאלה קצרה (אבל לא יכולתי פה לבקש ממך להגיד לי תוך כדי הנאום לדלג על נושאים שאתה מכיר),
סופשבוע נפלא,
לימור

למעלה