מעשה של רבי אמנון

• פותח הנושא א77
  • פורסם בתאריך

א77

New member
מעשה של רבי אמנון

רבי אמנון ממגנצא, חיבר את התפילה הזכה שנתקבלה בכל תפוצות ישראל למוסף של ראש השנה ויום הכיפורים. תפילת "ונתנה תוקף". בכתבי ידו של רבי אפרים מבונא נמצא גם הסיפור הזה: מעשה ברבי אמנון ממגנצא שהיה גדול הדור ועשיר ומיוחס ויפה תואר, והיה מקורב למלכות. והאדון ויועציו בקשוהו הרבה פעמים שימיר דתו, וימאן לשמוע להם. ויהי כדברם אליו יום ויום ולא שמע אליהם ויפצר בו האדון שימיר דתו. ויהי היום בהחזיקם בו, אמר להם: חפץ אני להתייעץ ולהשיב על הדבר עד ג´ ימים, וכדי לדחותם מעליו אמר כן. ויהי אך יצוא יצא מאת פני האדון, ויך לבו אותו על שהוציא מפיו לשון של ספק, שהיה צריך להתייעץ ולכפור באלוקים חיים ומלך עולם. ויבוא אל ביתו נעצב, אבל ונכאב, ויושם לפניו לאכול ולא רצה לאכול ולשתות, ויבואו כל אוהביו לבקרו ולנחמו, וימאן להתנחם. ויאמר כי ארד שאולה על דבוריי, ויבך ויתעצב אל לבו. ויהי ביום השלישי בהיותו כואב ודואג, וישלח האדון אליו, ויאמר לא אלך, ויוסף לשלוח עוד שרים רבים ונכבדים מאלה, וימאן ללכת גם איתם. וציוה האדון להביאו בעל כורחו. וימהרו ויביאוהו, וישאלהו האדון, מה זאת כי לא באת למועד שהבטחת לי תשובתך. ויען רבי אמנון, ויאמר: אני אחרוץ משפטי ודיני. הלשון שבה דברתי וכיזבתי לך, תקצץ. ויאמר האדון, לא כי, רגליך שלא באו כפי שהבטחת, אותן אקצץ, וכל גופך אייסר. ויצו ויקצצו בהונות ידיו ורגליו, ועל כל פרק שאלוהו:התמיר דתך? ויקדש את השם וימאן. משכילו מלאכתם, ציוה האדון, ויניחוהו במיטה, ולצידו איבריו הכרותים, וישאוהו לביתו. ראש השנה קרב ובא. רבי אמנון ביקש ממקורביו שישאוהו במיטתו עם איבריו לבית הכנסת, ולהניחו סמוך לשליח הציבור. ובהגיע שליח הצבור לתפילת קדושה, אמר לו רבי אמנון: המתן לי מעט, ואקדש את השם הנכבד והנורא. ויען בקול רם ובכן ולך תעלה קדושה וכו´ עם כל תפילת ונתנה תוקף קדושת היום, ובאותה תפילה הצדיק עליו את הדין. וכשסיים כל התפילה נסתלק לעולם שכולו טוב. ואיננו כי לקח אותו האלוקים. ביום השלישי להסתלקותו נראה במראות הלילה לרבינו קלונימוס בן רבינו משולם בן ר´ קלונימוס, ולימדו פיוט ונתנה תוקף הזה, ויצווהו לשלוח את זה בכל תפוצות ישראל להיות לעד ולזכרון טוב לכל ישראל. (מקור הסיפור בספר אור זרוע) ובתגובה אעתיק את מילות הפיוט כפי שכתבה דזירה

א77

New member
ההודעה של דזירה מלפני שבוע

• מילות התפילה תמיד הקסימו אותי-להלן: ד ז י ר ה / שורשים ונתנה תוקף ונתנה תקף קדושת היום / כי הוא נורא ואיום ובו תנשא מלכותך / ויכון בחסד כסאך ותשב עליו באמת / אמת כי אתה הוא דיין ומוכיח ויודע ועד / וכותב וחותם ]וסופר ומונה[ ותזכר כל הנשכחות / ותפתח ספר הזכרונות ומאליו יקרא / וחותם יד כל אדם בו ובשופר גדל יתקע / וקול דממה דקה ישמע ומלאכים יחפזון / וחיל ורעדה יאחזון ויאמרו הנה יום-הדין / לפקוד על צבא מרום בדין כי לא יזכו בעיניך בדין / וכל באי עולם יעברון לפניך כבני מרון. כבקרת רועה עדרו / מעביר צאנו תחת שבטו כן תעביר ותספור ותמנה / ותפקוד נפש כל חי ותחתך קצבה לכל בריה / ותכתב את גזר דינם. בראש השנה יכתבון / וביום צום כיפור יחתמון כמה יעבורון וכמה יבראון / מי יחיה ומי ימות , מי בקיצו ומי לא בקיצו / מי במים ומי באש מי בחרב ומי בחיה / מי ברעב ומי בצמא מי ברעש ומי במגפה / מי בחניקה ומי בסקילה מי ינוח ומי ינוע / מי ישקט ומי יטרף מי ישלו ומי יתיסר / מי ירום ומי ישפל / מי יעשיר ומי יעני ותשובה ותפלה וצדקה - מעבירין את רוע הגזרה כי כשמך כן תהלתך / קשה לכעוס ונוח לרצות כי לא תחפץ במות המת / כי אם בשובו מדרכו וחיה ועד יום מותו תחכה לו / אם ישוב מיד תקבלו. אמת כי אתה הוא יוצרם / ואתה יודע יצרם כי הם בשר ודם: אדם יסודו מעפר / וסופו לעפר בנפשו יביא לחמו / משול כחרס הנשבר כחציר יבש וכציץ נובל / כצל עובר וכענן כלה וכרוח נושבת וכאבק פורח / וכחלום יעוף ואתה הוא מלך / אל חי וקיים אין קצבה לשנותיך / ואין קץ לאורך ימיך ואין שעור למרכבות כבודך / ואין לפרש עילום שמך שמך נאה לך / ואתה נאה לשמך ושמנו קראת בשמך / עשה למען שמך וקדש את שמך / על מקדישי שמך ... ד ז י ר ה

כתבה בהארץ של ראש השנה

על פיוט ונתנה תוקף המוכיח את מקורו בתקופה מוקדמת יותר ומסביר מדוע יוחס לרבי אמנון. שלך חנה גונן

א77

New member
לקריאת כל הכתבה

יש לשלם להארץ, מיכיון שזה חומר ארכיוני. המקורות לרבי אמנון ממגנצא הם דיי חזקים, גם המחזורים בכתבי יד, מוכיחים שזה לא היה לפני תקופת רבי אמנון ממגנצא. מיכיון שלא יכולתי לקרוא את כל הכתבה, אז אין לי מה להגיב יותר. העיקר גמר חתימה טובה לך חנה ולכל בית ישראל חנה גונן שמח ושנה טובה לך ולכל עם ישראל

א77

New member
והיום-יום הכיפורים

בדקתי וחקרתי הדק היטב. באבודרהם לא נמצא כל זכר לונתנה תוקף, וגם לא בסדרי תפילת הימים, שבמקורות אחרים מתקופות קדומות. אין אף מקום מלפני רבי אמנון ממגנצא שהתפילה הזו מאוזכרת. העיקר שנה טובה ומבורכת.

למעלה