מעשה במנורה

perhay

New member
מעשה במנורה

מתוך: סיפורי מעשיות מאת רבי נחמן מברסלב בעריכת ישראל הר מעשה באחד שהלך מאביו והיה במדינות אחרות ושהה שם ימים רבים אצל אחרים. ולמלאות הזמן שב ובא אל אביו ופיאר את עצמו שלמד אומנות גדולה: לעשות מנורה התלוייה (היינו: נברשות). וביקש את אביו שיצווה על כל בעלי האומנות הזאת להתאסף והוא יראה להם את רוב חכמתו בזאת האומנות. וכן עשה אביו, וקיבץ את כל בעלי האומנות הזאת להראות לעיניהם גדולת הבן, מה שפעל בימים האלו שהיה בידי אחרים. והבן הוציא המנורה שעשה והראה אותה לנאספים. המנורה הייתה מגונה מאד בעיני כולם. ואביו הלך מאחד לאחד וביקש שיודיעוהו האמת; והוכרחו לגלות לו האמת: שהיא מנורה מגונה מאד. והבן התפאר: - ראו הביטו לפלאי חכמת אומנותי! ואביו הודיע לו שהמנורה לא מצאה חן בעיני הנאספים, שהיא מגונה מאד בעיני כולם. השיב לו הבן: - אדרבא. בזה הראתי את רוח גדולתי: כי הראתי לכולם את חסרונם. כי בזאת המנורה נמצאים החסרונות של כל אחד ואחד מבעלי האומנות הנמצאים כאן: הלא תראה, שאצל זה מגונה חלק זה, אבל חלק אחד יפה אצלו מאד. ואצל אחר להפך: זה החלק שהוא מגונה אצל חברו - הוא יפה ונפלא בעיניו. רק חלק אחר הוא מגונה. וכן אצל כולם: מה שרע בעיני זה - הוא יפה בעיני חברו. וכך להיפך. ואני עשיתי מנורה הזאת שלי מחסרונות בלבד, כדי להראות לכולם שאין להם שלמות, ולכל אחד יש חסרון: כי מה שיפה בעיניו- הוא חסרון בעיני חברו. אבל באמת אני יכול לעשות מנורה כתיקונה. מכאן, שאם יודעים את כל החסרונות והנמנעים של איזה דבר - יודעים את מהות הדבר אף שלא ראו אותו מעולם.

NAVVAN1

New member
פרהי, שאלה

מכאן, שאם יודעים את כל החסרונות והנמנעים של איזה דבר - יודעים את מהות הדבר אף שלא ראו אותו מעולם זה מהסיפור? או משלך? אני לא מכיר את הסיפור, אבל היה מסתדר לי יותר נכון, אם נמנעים מכל החסרונות של דבר, יוצרים/מבינים את המהות הנכונה שלו, אף שלא ראו אותה מעולם.

perhay

New member
המשפט הזה הוא מהסיפור

אני חושבת שאולי לא צריך להגיד אותו, כי זה מסוג של משפט של מוסר השכל, וכדאי שהקהל יגיע למסקנות מעצמו ללא עזרתנו. העתקתי את הסיפור כלשונו, והסגנון הוא רחוק מלהיות פשוט ולכן אולי המשפט שאתה מביא נשמע יותר הגיוני.

שנייה, תסתכל טוב...

מכאן, שאם יודעים את כל החסרונות והנמנעים של איזה דבר - יודעים את מהות הדבר אף שלא ראו אותו מעולם. אם נמנעים מכל החסרונות של דבר, יוצרים/מבינים את המהות הנכונה שלו, אף שלא ראו אותה מעולם. תתבונן שוב. עוד מחשבות?

NAVVAN1

New member
שאלה

האם ביהדות רע עומד בפני עצמו? או כניגוד לטוב? האם גיהנום יכול להיות, ללא שיהיה גן עדן, האם אצלנו החשיבה הדתית היא תהיה טוב, או אתה לא קיים, אתה קיים רק בכדי להשתנות לטוב, קיים לתקן קילקול ישן, קיים לקיים ניצוץ אלוהי, לנוצרים יש "כרייסט", ו"אנטי-כרייסט". אל תעשה רע, תעשה טוב גם כשאתה רע, אתה עדיין קיים.

yaely2

New member
מנהל
NAVVAN1 על שאלתך.

ביהדות נאמר: ישראל, אף על פי שחטא, ישראל הוא, אין ביהדות שום גוף שיכול להוציא אותך מהמחנה היהודי. יש חרם, יש נידוי, אבל את זה עושים נגד יהודי. אין אפשרות להוציא יהודי מכלל ישראל. גם אדם המתנצר, מתאסלם או הופך לבן כל דת אחרת, נחשב בעיני היהודים כיהודי. הוא יכול להצטרף למניין אפילו אם הוא האפיפיור שהתנצר בכבודו ובעצמו. * לגבי הרע ללא טוב: הרי אינך יכול להחליט מה רע אם אין טוב.

NAVVAN1

New member
לא ממש עונה על שאלה שלי

הסיפור ברובד העמוק, החסידי שבו הוא על בין אדם לעצמו, ולא למקום, על אתה האור , ראה מגרעותיך, חסרונותיך, תבין את עצמך שאלה לי האם קיים בחסידות רע מוחלט, טוב מוחלט, ולא כעל כפות מאזניים. של שקילת מעשי אדם , מאזן חיים לטוב ולרע. לדעתי נושא חרמות, נדויים, החשבות ליהודי יותר מקושרת במהות של העולם הספורי, לזרם המתנגדים שהיה ביהדות, לא לחסידות. האם אני צודק? טועה? לא מבין? עזרה בבקשה

הנה פגש סיפור את מאזינו

הרי ברסלב לא קינח את הסיפור במשפט המספר לנו על תגובת הנוכחים לדבריו של הבן. הוא שילח את הסיפור אל הרוח, לחפש את מאזיניו, את מי שמוכנים להרהר פעם נוספת על מה שנראה כאקסיומה. הוא שאל את עצמו בדיוק את השאלה שאתה מציג כאן ובספרו את הסיפור הוא מציג את השאלה עם גרסה אפשרית לתשובה על דרך השאלה - מנורה הנראית רע בעיני כל המתבוננים האם היא רע מוחלט? האם יכול להיווצר דבר מתוך צירוף של רע לרע לרע ורק רע? האם זהו מעשה יצירה אפשרי? כדי לאמוד את כוחו של הסיפור, כדאי לנסות לא רק לענות על השאלה הזו אלא גם לבדוק לאיזו תחושה היא גורמת אצלנו השומעים. ???

מהו רע ומהו טוב?

מי קובע? ומה שרע לאחד לא בהכרח רע לאחר, אני חושבת שביהדות טוב פרושו דתי- מקיים מצוות אלוה, עם הרבה סימנים חיצוניים, ולא יודעים אם האדם טוב כאדם או כדתי.

מסר יפה אבל האם יש כאן סיפור../images/Emo70.gif

כמו שלמדנו שסיפור צריך להיות או שצריך לקרוא לזה בשם אחר

למעלה