מערכה צליינית + פנטזיה

braxat2000

New member
בעייתיות עם קרבות מיניאטורות

הי, בעבר הלא רחוק שיחקתי Warhammer שהוא משחק מיניאטורות, ובינתיים הקפאתי את העיסוק בו בגלל שאין לי זמן. אני לא בטוח שהוא (או משחק מיניאטורות דומה) יכול להעניק לך את הפתרון שאתה מבקש, למרות שאין ספק שמאוד מרשים ליצור צבאות גדולים ולהיחלחם בהם על השולחן. הבעייתיות הוא שבדרך כלל אלו שיטות מאוד מורכבות, שלוקח הרבה זמן ללמוד ולהכין, ולא בטוח שתרצה להוסיף את המימד הזה למשחק התפקידים שלך. בהנחה שאתה לא מתכנן לבנות צבאות מיניאטורות (ויש גם אלטרנטיבות זולות יותר למיניאטורות מתכת בקנה מידה 28 מ"מ), אז אתה יכול לפנות לפתרון של מיניאטורות נייר למשל. העניין הוא שעדיין תצטרך להשקיע השקעה גדולה, ולשחק קרבות גדולים מאוד, יקח לך המון זמן. לסדר גודל, משחק WH קטן יחסית לוקח כשלוש ארבע שעות, ומשחק גדול בהרבה יכול גם לקחת יום יומיים. אני ניסיתי את העניין עם מיניאטורות נייר עם חוקי Battlesystem, וביזבזנו יום כיפור שלם על להזיז את המיניאטורות, והיה די נורא (חלק מהאשמה מוטלת על החוקים). הפתרון שלי לאחר מכן היה במקום לשחק עם מיניאטורות, להראות תמונת מצב טקטית, ז"א לקחת דף גדול, ולצייר את מיקומי הכוחות העיקריים, ולהראות לקבוצה את התזוזה שלהם. אתה יכול באותו אופן לגזור בלוקים שמסמלים מערכי ולהזיז אותם. זה יחסוך לך את כל ההשקעה הרבה, ויתן לך צורה להעביר קרב גדול. ניסיתי את זה פעם, והמגבלה היא שריבועי הנייר שהכנתי לא עמדו במציאות השולחן הכאוטית. ניסיון אחר היה לצייר את המערכים על לוח מחיק, ולהזיז אותם, זה היה פתרון יותר טוב. שיקול נוסף, הוא מה תפקיד השחקנים. אם הם בתפקיד האסטרטגים, אז יש חשיבות רבה יותר לדעתי למערך כולו, אם הם רק חלק קטן במערכה, אולי כדאי להראות ציור כללי ולהתמקד במה שהם עושים בקרבתם המיידית, את זה ניסיתי מספר פעמים ולדעתי התוצאה הייתה הטובה ביותר, למרות ששחקן אחד כן התקדם עד לדרגה של גנרל, וראה את התמונה הרחבה יותר. אם יש לך שאלות נוספות אשמח לנסות ולעזור, ובכל מקרה אני מביע את דעתי ולא איזו אמיתה מדוייקת, לכל אחד מתאים משהו אחר :).

Dror Bar

New member
מערכה צליינית + פנטזיה

אני מאוד רוצה לעשות מערכה בסביבות ירושלים- מערכה צלבנית. בעיקר של הקרבות בין המוסלמים לנוצרים, ויש לי כבר רעיון לרקע וגם התחלה של הרפתקות למרות שהרוב הם יחליטו ואני רוצה לזרום עם זה. בנוסף לכך אני רוצה לעשות את המערכה עם קסם, לא הרבה אבל בכל זאת עם קסם- וככה להכניס את הרדיפה אחרי מכשפות, סימנים בעלי מזל רע וכדומה. הבעיה שלי היא כזאת: אני יודע לשחק /את החוקים רק של מו"ד ולמרות שאפשר לקחת את הספרים לשחקן ולעשות אותם מתאימים לרעיון של המערכה זה יצא צולע מאוד. חשבתי להשתמש בחוקים של BRP רק בלי העולם של זה אבל רציתי לשמוע קודם את דעתכם? איזה מערכת חוקים כדי לי ללמוד? איך לשלב את הפנטזיה בעולם? ואיך באמת עושים קרבות של אלפי אנשים?

braxat2000

New member
נו - זו תגובה לעץ של Dror Bar

סורי,אבל המערכת של תפוז קצת לא נוחה לי.

Blue Beetle

New member
לצורכים האלו נטוש את מו"ד

היא ממש לא מתאימה לכזה דבר. הייתי ממליץ לך על Hero, אבל כמות העבודה שדרושה לבנות מאת המערכה בשיטה הזו היא גדולה יותר מלמצוא שיטה מותאמת ברשת.

braxat2000

New member
לגבי קרבות עם משתתפים רבים

הי, יצא לי לנסות קרב כזה עם חוקי battlesystem המזוויעים של מו"ד. לקח לנו יומיים רצופים לשחק את הקרב... בפעמים אחרות בהם ניהלתי קרבות גדולים, החלטתי ליצור אותם כסיפור שמשתנה ברקע, ולהתמקד רק על האזור הקטן שבו מתנהלת הקבוצה. היה הרבה יותר אפקטיבי, והשילוב היה של פעולות קטנות לצד הקרב הענק. אחרת זה פשוט ארוך ומתיש מדי לדעתי.

עד כמה בטלסיסטם מעצבנת?

כלומר, שמעתי שהיא הייתה גרועה, אבל לא יצא לי להשתמש בה. אני זוכר רק שבTOME OF MAGIC (למהדורה השנייה) הייתה ספירה שלמה של לחשי כוהנים ספיציפיים לבטלסיסטם שנקראה WAR וזאת להבדיל מספירת הלחשים שהתייחסה לקרבות מו"ד רגילים שנקראה COMBAT. היו שם כל מיני דברים - החל מהעלאת המוראל של הכוחות וכלה ביצירת מכונות-מצור אשלייתיות-למחצה מחומר שנשאב ממישור הצללים. אני גם זוכר שאנשים התעצבנו לגלות שספר ההרחבה לדארק-סאן "משולש השנהב" כלל בעיקר נתוני בטלסיסטם לצבאות של גולג וניבנאי ולא הרבה מעבר לזה...

braxat2000

New member
מאוד מעצבנת:

והבעיה היא שבמקום לחשוב על חוקים לצבאות, הם פשוט צימצמו את חוקי הנק"פ וההתקפה של המו"ד לרמת צבאות. כך שמה שקיבלתי היה שלושים מיניאטורות, כ"א מדמה עשרה לוחמים, שמתקיפים ועושים נזק וזזים ממש קצת. כמובן שיש הרבה יותר מ 30 מיניאטורות, והעסק מסורבל נורא ולא זז לשום מקום. הם הוציאו גם ספר שנקרא Skirmish. קניתי את שניהם בשביל לבהות בתמונות של המיניאטורות.

braxat2000

New member
לגבי הרחבת משולש השנהב

יש שם חומר לא רע - שתי חוברות קטנות על הערים עצמן (אני קורא לה גאלג), חוברת גדולה יותר שמסבירה על אזור משולש השנהב, כרטיסים מהירים לשחקן ולמנחה, מפות של שתי הערים ויותר משה אני לא זוכר. דוקא לא זכור לי שהתאכזבתי :).

חומר על הערים

זה חומר שקדם לתוכן שפורסם על הערים בערכה השנייה, לא? אגב - מי אלה הדג'דה (אני מקווה שזכרתי את השם נכון) של גאלג, ומה זה "קלע דג'דה"?

braxat2000

New member
לנער את האבק מהזיכרון של זה..

הי, ואו - המון זמן שלא חשבתי על הנושאים האלו, והייתי צריך לחשוב על זה. אני זוכר את ה Judaga שהם ציידי הראשים של גאלג. לוחמי עילית בשרות המלכה לאלאלי-פאי אם אני זוכר נכון, הגאלגים חיים במין מתחמים משפחתיים, ואני לא זוכר אם Dagda נקרא הבית היחיד או המתחם. אוף זה רק מזכיר לי שמתחשק לי לשחק :(...

ננסק

New member
הייתי משתמש ב-GURPS

בפעם האחת שיצא לי לראות אותה עובדת בסביבת ימי-ביניים מציאותית (די במקרה, באיזה כנס), היא נראתה סבבה.

כמה אופציות

דבר ראשון לגבי שיטת משחק: הייתי ממליץ לך ללכת על שיטה שתוכל להתאים אותה ולהשתמש בתוספות שונות במידת הצורך. אם אתה מעוניין במשהו שניתן להשתמש בו וכתוב בעברית, אתה יכול לבדוק את התרגום של צוות שדים מתחת לכיור שנמצא באתר העמותה לקידום משחקי תפקידים לשיטת המשחק "פיוזין". http://roleplay.org.il/reading/fuzionheb.pdf השיטה היא גרסא פשוטה יותר של שיטת הגיבור וניתן בקלות לבצע בה שינוי לאפשר לך משחק נוח על פי התיאור שלך. לגבי הרקע והמערכה: דבר ראשון הייתי ממליץ לך לקרוא את הספר "אריות אל ראסאן" - ספר של גאי גבריאל קיי שעוסק בעולם שונה משלנו שבו 2 דתות שמזכירות את הנצרות והאיסלם בתקופת הפלישה המוסלמית לספרד מגיעות לעימות זו עם זו. דבר שני, הייתי ממליץ לך לבדוק בספריה המקוונת של הותיקן לגבי ספרים שיש להם על מכשפות וכישוף. הספרים האלה מתארים איך לזהות מכשפה, ממה להיזהר וכו. הם יכולים לתת לך את ההרגשה של איך כישוף נתפס בתקופה ואיך הוא מתנהג. ספר לדוגמא הוא MALLEUS MALEFICARUM שניתן למצוא אותו ברשת לקריאה. אלעד

תשובות אפשריות

השאלה שלך מתחלקת לשלושה חלקים, ויש לענות על כל אחד מהם בנפרד. א) שיטה: מו"ד, כפי ששמת לב בעצמך, פחות מתאימה למשחק פסאודו-היסטורי עם קצת קסם. בשוק קיימות כמה שיטות שיכולות לשמש אותך במקרה הזה: 1) שיטות גנריות. הירו או גורפס הן שיטות גנריות טובות ובולטות, אך דורשות ממך עבודת הכנה מסויימת. גורפס, אגב, ידועה בספרי העזר שלה העוסקים בתקופות היסטוריות וסגנונות משחק שונים, וכדאי שתבדוק אם יש ספר כזה שעוסק באבירים, מסעי צלב או ימי הביניים שיחסוך לך את העבודה. המליצו לך פה על פיוז'ן, אבל אני הייתי ממליץ לך לא להשתמש בה - ניסיתי לשחק בשיטה הזו במשך כחצי שנה, והיא פשוט מזופתת - אמנם יש שם בניית דמות לפי נקודות, אבל זו יוצרת דמויות די שטחיות שלא נבדלות זו מזו יותר מידי מבחינת נתונים, ושיטת הקרב התגלתה כמגושמת ואיטית להחריד. פשוט לקחו את כל החלקים האיטיים של הירו, והורידו את כל החלקים המעניינים. 2) שיטה בימי הביניים: יש כמה שיטות שמתייחסות מראש למשחק בימי הביניים ההיסטוריים עם מימד מסויים של על-טבעי. לא כולן רלוונטיות למסעי הצלב, אבל זה פער שאפשר לגשר עליו. ארס מגיקה למשל עוסקת במשחק של קוסמים בימי הביניים המאוחרים, אבל למרות הדגש על חייהם של קוסמים ועושי-כשפים, יש בה גם התייחסויות לשאר האוכלוסיה. פנדרגון עוסקת במשחק של אבירים בימי המלך ארתור, אבל אפשר להתאים אותה למשחק במסעי הצלב - אבל המכניקה שלה קצת מעצבנת (מגלגלים תכונות אופי, בין השאר, והקוסמים שם הם דמויות כמעט בלתי-שחיקות). יש לך גם את גרסת ימי הביניים לקריאתו של קת'ולהו, שמתייחסת למשחק בסביבות שנת 1000 (מסע הצלב הראשון הוא ב1095, אז זה קרוב) אבל אם תשתמש בה ולא תרצה לעשות זאת כמשחק אימה במיתוס של קת'ולהו תצטרך לחתוך החוצה די הרבה מתוכן הספר. ל"ומפאייר" הישן הייתה גם גרסת ימי-ביניים, כולל ספר הרחבה שעסק בערפדי ירושליים הצלבנית, אבל אם אתה לא משחק ערפדים אולי הוא יתגלה לך כפחות רלוונטי 3) כל שיטת משחק אחרת: אתה יכול לקחת כל שיטה, רצוי שיטת כשרונות, ולהתאים אותה למשחק בתקופת מסעי הצלב - בחלק מהשיטות זה יכול להיות מסובך, באחרות זה יכול לדרוש המון כתיבה, ויש כאלה כמו מו"ד שפשוט יתנו לך תוצאה גרועה ולא אמינה. מצד שני, יש אנשים שיעדיפו להתאים שיטה מוכרת להם מאשר ללמוד שיטה חדשה. ב) מערכה (קמפיין): אם אתה רוצה להריץ משחק שמתרחש בתקופת מסעי הצלב ובסביבה היסטורית אמיתית, אין ברירה אלא להכין שיעורי בית. יש המון ספרות מחקרית מודפסת ומקוונת על התקופה והאזור. תתחיל בויקיפדיה (האנגלית כמובן, בעברית עדיין יש המון חוסרים) וכשתדע מה בדיוק מעניין אותך לך לספרייה. "עידן האמונה" של ספרי טיים-לייף ("הסדרה השחורה" של התקופות הגדולות בהיסטוריה שעליה המלצתי כבר כמה פעמים בעבר) הוא ספר נוח עם המון תמונות ותצלומים, למשל. אם אתה לא מפחד מהרבה טקסט אקדמי, לך לשני הכרכים של פראוור על ממלכת הצלבנים בארץ ישראל. אם הוא עייף אותך, אז יש לו גם גרסא-לייט לציבור הרחב שנקראת פשוט "הצלבנים". אם תעיין ב"אריאל - אנציקלופדיה לידיעת ארץ ישראל" של וילנאי או ב"מבצרי הצלבנים בארץ ישראל" של מירון בניבנישתי, תוכל למצוא גם המון שרטוטים ומפות של טירות, מצודות, כנסיות ושאר מקומות שימושיים. כדאי כמובן גם לראות את שרידי המבנים המקוריים - תנסה לשכנע את ההורים לקחת אותך לטיול במצודת נמרוד, במונפור, בכוכב הירדן או בעיר העתיקה בירושלים, או אם אתה כבר מבוגר ועצמאי מספיק - סע לשם לבד או עם חברים ותצלם תמונות לרוב. באווירה קצת יותר הרפתקנית, תנסה לקרוא את וולטר סקוט - אייבנהו הוא ספר די מוכר שיצא לפני כמה שנים בתרגום חדש עם הערות מחכימות, אבל גם "הטליסמן/הקמע" העוסק בריצ'רד לב-הארי (איש מגעיל שזכה ליחסי ציבור טובים מידי) ועלילותיו בארץ הקודש יכול להועיל. בנוגע לשילוב קסם ועל-טבעי: למערכה שאמורה להיראות כמו ימי הביניים ההסטוריים, צריך להתאים קסמים שאנשי ימי הביניים האמינו שהם עשויים להתקיים: כדורי אש נשארים בחוץ, אבל יש מקום לקללות, ברכות, השפעות עקיפות, העלאה באוב ופולחני שדים. אל תשכח שלמרות הכיבוש הערבי של פרס אנשי דת זראטוסטרא עדיין מסתובבים באזור (ולכוהנים שלהם קראו "מאגי" או "מאגוסים"), אלכימאים מנסים להפוך עופרת לזהב, כמרים מושחתים מנסים לזמן את השטן באמצעות אורגיות עם נזירות וחיות משק, איכרים בורים בכפרים עדיין סוגדים לעצים, מעיינות וסלעים ("פאגאן" פירושו "כפרי") ובכל שוק יש מי שינסה לחזות את עתידך בקערת מים (אין תקציב לכדור בדולח) או בעלי תה. ג) קרב-רב: הנושא הזה כבר עלה מספר פעמים בעבר, ולמרות שהוצעו כל מיני מערכות כללים שנועדו להתמודד עם זה במסגרת משחק התפקידים (למו"ד בקופסאות הייתה "מכונת המלחמה", ולפנדרגון גם יש מערכת כללים לקרבות בין קבוצות של אבירים), הדיעה המקובלת היא שפשוט מדובר בשני תחביבים שונים - משחק תפקידים, ומשחק מלחמה טקטי. אם אתה מתעניין במשחק מלחמה, תשאל את החבר'ה בפורומי המיניאטורות (יש אחד באורק ואחד בפונדק) אם הם מכירים איזו שיטה פשוטה ורצוי חינמית וכזו שמאפשרת לך להשתמש בחתיכות נייר ממוספרות או פקקים (מיניאטורות אמיתיות הן עסק יקר) כדי לדמות קרבות גדולים. אם אתה מעדיף להשאר בתחום משחק התפקידים, הפתרון המקובל אצל רוב האנשים שאני מכיר הוא להותיר את הקרב כרקע לפעילותן של הדמויות ולהתמקד במה שהן עושות בזמן הלחימה הכוללת, ואם אתה רוצה להדגיש את מימד הגבורה האישית שלהן - לתת להן לנסות ולבצע פעולות שיכריעו את תוצאות הקרב כולו, כמו למשל להביס אישית את מנהיג צבא האוייב או להשתלט על טירה או ספינה בפעולת קומנדו נועזת...

backdoorslam

New member
ספר ההרחבה ההיסטורי של גארפס

ספר ההרחבה של גארפס בנושא נקרא פשוט GURPS middle ages 1. השני כנראה יצא מתישהו בעתיד.

אני זוכר גם שראיתי

משהו שנקרא GURPS: Camelot שעסק באבירי השולחן העגול. גם למו"ד הייתה סדרה של "הרחבות היסטורית" מיוון העתיקה ועד הרנסאנס. הייתה גם אחת שעסקה במסעי הצלב. ההרחבות הללו לא היו מוצלחות במיוחד, ומשעשעת הייתה הדרך בה אלו שעסקו ברנסאנס ומסעי הצלב ניסו להתפתל ולהציע איזה סירוס פוליטיקלי-קורקט של חוסר הסובלנות הדתית והאלימות על רקע זה שאפיינו כל כך את התקופות הנ"ל...

ogmios

New member
נטפוק קל לגבי GURPS.

שימו לב רק ששני הספרים שציינתם, GURPS Middle Ages ו- GURPS Camelot מיועדים למהדורה הקודמת של GURPS, השלישית.

ניטפוק עצמי קטן

אף אחד לא יחזה את עתידך בעלי תה בתקופת מסעי הצלב - התה הגיע לאירופה רק במאה ה16. זו רק עוד הוכחה לצורך להקפיד על פרטים קטנים ולהכין שיעורי בית לפני שמתחילים משחק היסטורי: צריך לזכור שאין תה, אין טבק, אין עגבניות, אין תירס, אין שריון לוחות, וגם לא בטוח שבשלב הזה היו חרבות מעוקלות למרות שבכל סרט תקופתי הערבים מצויידים בהן (אני זוכר שקראתי פעם משהו על זה שהחרבות המעוקלות הגיעו מהודו ואומצו ע"י הערבים אחרי תקופת מסעי הצלב, ובתקופה זו החרבות שלהם לא היו שונות יותר מידי משל הצלבנים, אבל אני מכיר גם מקורות שטוענים ההיפך...)

marco star

New member
בקשר לקרבות עצומים

אפשר להשתמש בשיטה של משחקי המחשב מסדרת Total war, שמבוססים על קרבות עצומים שמונים מאות חיילים. מה שקורה הוא שכל צבא מחולק ליחידות של עשרות חיילים, ולכל יחידה יש מספרי התקפה, הגנה, זריזות, דיוק וכד', והם מושווים לאלה של היחידה היריבה איתה נלחמים. חוץ מזה, המשחק מחשיב גם את המוראל של היחידות (שמושפע מיחסי כוחות, מעובדת הימצאו/אי-הימצאו של הגנרל המפקד, וכד'), ואת מידת העייפות של היחידות הלוחמות, ואת פני השטח, ואת מזג האוויר, ועוד מאפיינים שונים שיכולים להשפיע על הקרב... אז, לדעתי זו הדרך הטובה ביותר ליצור קרבות-ענק ולדעת בדרך הזו מי ינצח בלי לעשות מניפולציות מיותרות.

הבעיות

מה שנראה נהדר על מסך המחשב, עשוי להתגלות כטרחה איומה על שולחן המשחק (ובלי גרפיקה...). במשחק תפקידים, אנחנו חווים את העלילה דרך עיניה של הדמות. במשחק טקטי (יש הקוראים לו "משחק אסטרטגי" אבל אסטרטגיה זה משהו אחר בכלל), בין אם במחשב או באמצעות שולחן מיניאטורות או שירבוטים על הדף, אנחנו רואים דברים במבט-על. ההבדל בין נקודות המבט על העלילה יוצר שני משחקים שונים ונבדלים. האם הדמות שלך היא ה"גנרל"? אם לא, איך אתה מנהל את שדה הקרב? והאם בכלל לגנרל יש יכולת לראות את שדה הקרב במבט-על? בעבר האפשרות הזו הייתה מצומצמת (אם ראית הכל מראש איזו גבעה, היה קשה להעביר את הפקודות לכוחות בשטח. אם אתם היית בשטח, לא ראית דברים שרואים מלמעלה) וגם כיום, על כל אמצעי השליטה והפיקוד המשוכללים שקיימים, התברר שזה לא כל כך פשוט או יעיל (מישהו אמר "מסכי פלאזמה בחמ"ל?"). מכיוון שמדובר בשני משחקים נפרדים, צריך להחליט אם עוברים ממשחק למשחק, או פשוט נשארים עם נקודת המבט של הדמות - אבל אז אין לנו שליטה בקרבות ענק בסגנון משחקי המיניאטורות ומשחקי הטקטיקה למחשב.

למעלה