מעצר אזרחי

• פותח הנושא o d 1
  • פורסם בתאריך

o d 1

New member
מעצר אזרחי

האם לאזרח (לא מתנדב) מותר לעצור עבריין! ולהביאו למשטרה ואם כן האם המשטרה תטפל בעיניין ברצינות ? (מנסיונכם) תודה מראש

שלום30

New member
אין לי נסיון אבל...

מותר לאזרח הרואה אזרח אחר מבצע פשע - ללכוד את העבריין, לעכב אותו עד לבוא שוטר או להביאו לתחנת המשטרה. כמו במקרי אונס, גניבה, הריגה ועוד... אין זה מחייב שלכידת העבריין תעשה בצורה אלימה אם אפשר בצורה אחרת, ורצוי לברר שאכן בוצע פשע ולא מדובר על שמועה בלבד... במידה ויש הוכחות ועדים המשטרה תטפל בצורה רצינית, במידה ומדובר בהתנכלות לשווא יוכל אותו אזרח לתבוע את האזרח התוקף ואף יתכן ויועמד לדין. תפסת גנב אצלך בבית או בחנות, ראית גבר אונס בחורה, ראית אדם חוטף תיק לזקנה ונמלט - יזכה לטיפול רציני מהמשטרה. שמעת שפלוני גנב במכולת ולכן התנפלת עליו ועכבת אותו, חשבת שאלמוני פורץ לרכב ולכן הכית בו - המשטרה תחקור, נטל ההוכחה עליך ואם טעית אתה תוכל להסתבך.

cornel10

New member
מעצר אזרחי

למיטב ידיעתי אפילו למתנדב אין סמכות לעצור, מקסימום עיכוב!!!

לא מדוייק

במידה ומול עיניך (אזרח/מתנדב/שוטר/חייזר וכו') מתבצעת עבירה מסוג פשע (לא חטא ולא עוון) אלא פשע ואין שום שוטר או אדם עם סמכות מעצר - יש לך את הסמכות ואפילו החובה לבצע מעצר של האדם עד להגעת כוחוות מוסמכים ו/או הבאת העצור לתחנת משטרה. לצורך ביצוע המעצר, מותר להשתמש בכוח סביר ע"פ דרישת המצב.

Elicoz19

New member
אם החשוד סירב

לעיכוב ניתן לעצרו. מתנדבים לא יעצרו אף אחד אלא אם המתנדב היה עד לביצוע עבירה הכרוכה באלימות\גניבה\התפרצות\ או כל עבירה שתוצאותיה נזק של ממש לגוף או לרכוש וכו' וזאת אם המתנדב: * דרש מן החשוד להמתין לבואו של שוטר. -> והשוטר לא יכול להגיע תוך פרק זמן סביר. * המתנדב דרש מהחשוב להילוות אליו לתחנה המשטרה -> והחשוב סירב. (זה עיכוב) ניתן לבצע מעצר.

Elicoz19

New member
מעניין איך

הצלחתי לטעות פעמיים ואותה טעות?
חשוב -> חשוד.

dz108

New member
מעצר אזרחי.

אין דבר כזה במדינת ישראל. חוק המעצרים החדש עיקר מתוכן זכויות שהיו פעם לאזרח לעכב אדם שביצע פשע לפניו (=עד לפשע). כיום מותר לאזרח לעכב אדם אחר עד לבוא שוטר - ללא כל סמכויות נילוות. כלומר - ללא הפעלת שום כוח. יש להדגיש כי בלשון החוק אין חריגים, כלומר - לפחות על פי החוק היבש, אם אתה לא בסכנה אישית - אסור לך להפעיל כוח כלפי עבריין, <<<לא משנה במה הוא חשוד>>>. השורה התחתונה - אתה עשוי להיעצר יחד עם האזרח שעיכבת.

למה לטעות והטעות???../images/Emo4.gif../images/Emo26.gif

יש סמכויות נלוות - ומותר להפעיל כוח. חבל שאתם מטעים. (ראה תשובה נוספת שלי בשרשור לעוד פרטים)

לעצור../images/Emo31.gif - לעכב../images/Emo45.gif ../images/Emo26.gif

מותר לאדם פרטי לעכב אדם אחר עד שמשטרה מגיעה. אבל יש לכך כמה תנאים...
מותר רק אם ראית אדם מבצע עבירה של אלימות, גניבה, פשע או אם הוא גרם נזק של ממש לרכוש.
או אם אדם אחר מבקש עזרה וטוען שראה את החשוד מבצע את העבירה (נניח אם אתה רואה זקן קורא לעזרה ומצביע לך על אדם שגנב ממנו את כספו, למשל) - אם יש חשש שמבצע העבירה יימלט או אם הזהות שלו אינה ידועה.
אתה חייב למסור את החשוד למשטרה בהקדם האפשרי, וכמו עיכוב ע"י שוטר - אין לעכב את החשוד מעל ל-3 שעות.
אתה גם רשאי להפעיל כוח סביר, אם החשוד התנגד לעיכוב שלך - בתנאי שהכוח שאתה מפעיל לא יגרום לחשוד חבלה. אם אתה רוצה לחפש - זה מופיע בחוק סדר הדין הפלילי (סעיפי העיכוב מתחילים מסעיף 66, וסעיף העיכוב בידי אדם פרטי הוא סעיף מספר 75).

קישורים...../images/Emo26.gif

חוק סדר הדין הפלילי (חפש את סעיף 75: "עיכוב בידי אדם פרטי") פקודות המשטרה (סעיף 3: עיכוב, תת-סעיף: ד')

dz108

New member
תעשה לי טובה

ראשית כל, ידידי היקר - קצת דיוק לא יזיק - השאלה הייתה על מעצר אזרחי - לא עיכוב (!), ואתה סתם התפרצת. אמנם עבר קצת זמן מאז שעברתי את הקורס בסדר דין פלילי, אבל הוצאתי בזמנו 92; ואני יחסית מוסמך להבדיל בין עיכוב ומעצר (תוסיף 10 שנים של התנגבות בבילוש מרחבי). אם תשווה את חוק המעצרים הישן עם החדש, בתוספת כמה פס"ד - תגלה שלא קיים כיום מעצר אזרחי, הסמכויות שנתנו בעבר לאזרח - ניטלו ממנו; סעיף קטן (ג) מסרס את כל הסמכויות הנילוות גם כן. בפקודת סד"פ הישנה, סעיף 6התיר לאזרח לעצור אזרח אחר (שים לב, לא לעכב). מתוך פס"ד ישן: "לפי סעיף 6 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], תשכ"ט- 1969, רשאי כל אדם, בלא צו מעצר, לעצור אדם (בין היתר) אם אותו אדם "מבצע בפניו פשע"." פס"ד זה ניתן לאור החוק הישן, היום פס"ד זה היה נראה קצת אחרת..." הפעלת כוח סביר ללא רשות גרימת חבלה זה סייג רציני, כמו כן שים לב - שאם שוטר לא מגיע בתוך שלוש שעות....על האזרח לשחרר את החשוד, ללא קשר למעשה אותו חשוד ביצע. כל אדם שמסתמך על הסעיף הזה - נשען על משענת קנה רצוץ. בלי להיכנס לעומק יותר מדי, עדיין יהיה ניתן להשתמש בכוח ע"מ לעכב אדם, אולם הסעיף עליו נסתמך לא יהיו הסעיפים הנ"ל, אלא סעיפים של "הגנה עצמית". לילה טוב (אני בניו-יורק עכשיו).

הבנת הנקרא...../images/Emo26.gif

נראה לי שיש לך קצת בעיה עם זה... אני דיברתי על עיכוב לא על מעצר. את נושא העיכוב העלת אתה - בהודעה שלך! (מילא לא לקרוא את ההודעה שלי ולהגיב עליה, אבל גם את ההודעות שלך אתה לא קורא??
) בכל מקרה, בהודעה שלך כתבת שאסור בשום-אופן להפעיל כוח בעת ביצוע עיכוב ע"י אדם פרטי - וזו טעות כפי שציינתי. בשום מקום לא אמרתי שיש דבר כזה "מעצר אזרחי"... לכל אורך ההודעה דיברתי על "עיכוב בידי אדם פרטי". מספיק לקרוא את הכותרת של ההודעה שלי כדי להבין את זה! בקיצור, כל מה שכתבת לא רלוונטי, לא סתרת שום-דבר שאמרתי - והסוגייה של הפעלת כוח מצויינת במפורש בנוסח החוק ובפקודות המשטרה. משעשע שבחרת להגיב דווקא כנגד הקישורים שצרפתי...
אם יש לך בעיה איתם - תפנה למי שכתב אותם, לא אלי - אל כנסת ישראל וממשלתה...

למעלה