מעניין

מאד מעניין.

הראיון כולו היה מרתק. התחושה הזו של אל המוקטן ע""י הדת מלווה אותי כבר כמה שנים. אחד הקטעים הבולטים לכך בתפילה הוא "אין כאלוהינו.." איזה אלוהים זקוק לכל הסגידה הזו? בעיני הדת היא לבני האדם דרך חיים. האמונה באלוהים, אם ישנה או איננה, מנותקת לחלוטין מההלכה.

את מרתקת יותר מהראיון

א. יש אלים המוקטנים על ידי הדת, וזה אומר שהדת קטנה וגם האל קטן בהתאמה. אך לא ייתכן שכשמדובר בדת היהודית,שמאמינה בבורא שהיה הווה ויהיה, ז"א מחוץ למסגרת הזמן והמקום- שהוא קטן. להיפך- אין שום אפשרות ל'צמצם' את האל, אא"כ לומר בפירוש שמדובר בצמצום, וגם זה רק בשמו יתברך ולא בעצמותו, שאין לנו שום השגה בה כלל ב. אלהים לא זקוק בכלל לשום סגידה. משמע כאילו יש לנו אלהים שזקוק לסגידה אחרת, כגון קיום המצוות, אך האמת היא שאנחנו זקוקים לכך ולא הוא. כדברים הללו ניתן למצוא במפורש בדברי רס"ג, רמב"ם ועוד. ג. מה שבעינייך הדת- יכול להיות מאוד מעניין ומרתק, ואף חומר משובח ממנו ניתן לכתוב עבודות בפסיכולוגיה, אך אין שום קשר בין דעתך האישית לבין הגדרת הדת. הדת אינה רק דרך חיים- מבחינה אוביקטיבית. ד. בהמשך לסעיף הקודם- ברור שזה אכן המשך לדעתך האישית, שהרי אין הלכה אם איננה מחוברת באופן ישיר לאמונה באלהים. יתרה מכך- אם הדת היא דרך חיים- להגדרתך- הכיצד יכול להיות שהיא מנותקת מהאמונה באלהים? אא"כ תגידי שדת זה בכלל לא קשור לאמונה בכח עליון כלשהו. כפי שכתבתי, את מרתקת יותר, ומשעשעת. תודה

../images/Emo188.gif../images/Emo188.gif../images/Emo188.gif../images/Emo188.gif../images/Emo188.gif../images/Emo188.gifיש משהו בדברייך

רב אריה קפלן אומר שזה נכון שאסור לצמצם את הקדוש ברוך הוא רק לדת, אלא צריך להכניס אותו לכל האספקטים של החיים שלנו, לכל החוויות שלנו, ולא לצמצם אותו רק לבית הכנסת... כך הוא אומר בסיפרו ENCOUNTERS ספר שלא נראה לי שתורגם לעברית. רב קפלן נפטר לא מזמן, הוא היה מדען ומקובל אדיר שעשה מהפכה ביהדות! הוא מוסיף שאם אדם באמת מחפש את הקדוש ברוך הוא, אפילו בתוך העולם החילוני, אז יש סיכוי שהוא ימצא אותו... כמו שמצא אותו אברהם... בהצלוחה... נ.ב: הבעיה היא שאת "קצת" נסחפת לדיעות אפיקורסיות... האמונה אינה "מנותקת" מההלכה!!! להגיד דבר כזה זה כפירה בקדוש ברוך הוא (לא כמו שאת חושבת שזו כפירה רק בחכמים) כי כתוב מפורש תורה (בתורה את מאמינה???) כתוב: "ועשית ככל אשר יורוך"!!!! זאת אומרת שמה שאומרים גדולי הדור זה מה שהקדוש ברוך הוא אומר!!!

"לית אתר פנוי מניה"

אמרו הרבה לפני הרב קפלן. אני לא כופרת בחכמים. איך אפשר בכלל לכפור בדבר שהוא עובדה קיימת מול עיני? אני רק אומרת שדבר החכמים אינו דבר ה'. כל אשר יורוך אינו בהכרח אומר שזה דבר ה'.

לא בשמים הוא

כך גם כתוב בתורה וכך גם אמר ר' יהושע. האם את מצפה לבת קול משמים כדי לקבוע הלכה?

כופרת

את לא כופרת בחכמים, כי אי אפשר באמת לכפור בהם כחכמים. את זאת יודע כל העולם. את כופרת במקור סמכותם, ולא מבינה שדבריהם הם דבר ה'. על זה כתוב בתלמוד: 'דבר ה'- זה הלכה'. אגב, 'כופרת' הוא תיאור מצב, ולא ניסיון לגנותך ח"ו. יש אנשים [ואולי את ביניהם] שרואים בתואר הזה כבוד.

ראה,

בכל אדם יש חלק אלוה ממעל. בחכמים יש יותר אולי מבאחרים. אחרת אין הסבר לשאר הרוח ולגודל החכמה. אבל הם בשר ודם והבנתם בשר ודם. מקור סמכותם הוא כפול- התקבלותם בציבור והתורה הקדושה המורה לנו לשמוע לחכמים. אם בשפה שלך זה משמעות המושג כופרת- אז בעיניך אני כופרת. כמו שבעיני חרדים רבים הם הם הכופרים שמרוב גדרות וחומרות התרחקו מדעת תורה.

../images/Emo161.gif../images/Emo161.gifלא מבין את ה"הגיון" בדברייך

למה שהקדוש ברוך הוא יגיד להקשיב למישהו אם הוא לא מסכים איתו??? אם הקדוש ברוך הוא אומר להקשיב לחכמים סימן שהוא מסכים עם מה שהם אומרים לא? סימן שמה שחכמים אומרים זה מה שהקדוש ברוך הוא אומר... פשוט מאד! לא?

בכלל לא פשוט

ובכלל לא נכון. אם אני מסכימה [נגיד] עם מה שאתה אמרת, זה אומר שאני אמרתי את זה? אם אני אגיד לך להקשיב למאליו יובן, זה אומר שאני מסכימה איתו? זה רק אומר שהעברתי את האחריות עליך אליו.

אוי ואייייייייייייי

אם את אומרת לי להקשיב למישהו שאת לא מסכימה איתו אז צריך לאשפז אותך... נשמע לך הגיוני שהקדוש ברוך הוא שהוא יותר אמת מ-אמת יגיד לך להקשיב למישהו שהוא לא מסכים איתו??????? אז שוב צריך לאשפז אותך...

למעלה