מעונן חלקית

מעונן חלקית

לא סובל מעונן חלקית / יוסי גמזו לא סובל מעונן חלקית... לא סובל כשאפור בשמַיִם! אוהב את התכלת פתוחה, ענקית, כמו חופן גדול של קיץ... לא סובל איך בקור, הרוח מנג'סת, כמו נודניק, לתריס. אוהב את העולם בצוארון פתוח ומכל קרן-שמש – "ביס"! לא סובל טיפות-אף וסוודר, ומעיל גשם כבד, במָטר. כי אמנם שלוליות זה נחמד ובסדר, אך חוץ מזה החורף מיותר... כי אמנם לשדות, בגליל ובנגב, הגשמים דווקא כן נחוצים, אך אם שם אני "בעד" – אז כאן אני "נגד": כאן זה עיר, והם סתם משפריצים! נו, ב'מת – מי צריך שיַשקו לו את בתי-הבטון (וכל היתר)? סופסוף, גם אם שנים יחכו לו הבית לא יצמח בסנטימטר... ומי, בכלל, ביקש אותם לתקוע מקלחות על אחי הקטן ועלַי במרפסת? מה אני, פַלְחָה, לכל הרוחות?! ואחי הקטן – אספסת? שיֵרדו בדרום (ככה – כמו שנחוץ) או בעמק, הרחק, בקיבוץ של דוד ליפא. סופסוף, איזה יבול כאן יהיה לנו, חוץ מברונכיט ונזלת וּגְרִיפָּה? לא! אם דווקא אצלנו סגריר יימשך ובנגב – חמסין יתחמסן, כמו בקיץ, זה סימן שדבר-מה מבולבל – ועוד איך! – בסידור-העבודה שבשמַיִם... ------- נתקלתי היום במקרה בספר שירי ילדים של יוסי גמזו (אן דן די נו). ממנו בחרתי את זה. זה הזכיר לי את שרשור החיבה לעונות השנה. ויש לו גם שיר ששמו "למה אני אוהב את הקיץ?" ועוד כמה שירים חביבים, שאשמור להזדמנויות מתאימות וסליחה ממי שחוטף אלרגיה מהחייאת שרשורים נשכחים מחר אני הולכת לחפש את הספר בחנויות הספרים הישנות מי שמזהה אותו בחנויות מן הסוג הזה אשמח אם יביא זאת לידיעתי

hillelg

New member
יופי טופי

אני מניח שהוא התכוון לסיפור הבא (תענית דף ט,ב): כי הא דרב דניאל בר קטינא הוה ליה ההיא גינתא, כל יומא הוה אזיל וסייר לה; אמר: הא מישרא בעיא מיא, והא מישרא לא בעיא מיא - ואתא מיטרא וקמשקי כל היכא דמיבעי ליה מיא. תרגום: רב דניאל בן קטינא, היתה לו אותה גינה, וכל יום היה הולך ומסייר בה; אמר: ערוגה זו צריכה מים, וערוגה זו אינה צריכה מים - ובא הגשם ומשקה כל מקום הצריך למים.

יפה מאוד

לא הכרתי. זה מהווה טיפול פסיכולוגי נפלא לרגשות האשם שיש לי כשאני אומרת שאני לא אוהבת חורף וגשם (אתם יודעים, קיבוצניקים - גם לשעבר, יש דברים שלא עוברים להם). ספלינטור, מה אתה אומר? הלל, אפשר לקבל אצל רב דניאל תור מיוחד?

hillelg

New member
אין בעיה

וראי את ההמשך: מאי "ה' עשה חזיזים"? אמר רבי יוסי בר' חנינא: מלמד שכל צדיק וצדיק הקב"ה עושה לו חזיז בפני עצמו. מאי חזיזים? אמר רב יהודה: פורחות. [סוג של עננים.]

hillelg

New member
ועוד:

(דף ז, א): ואמר רב חסדא: גשמים שירדו על מקצת מדינה ועל מקצת מדינה לא ירדו - אין בהן משום "ועצר" [את השמים ולא יהיה מלקוש]. איני [=כן הוא]? והכתיב (עמוס ד) "וגם אנכי מנעתי מכם את הגשם בעוד שלשה חדשים לקציר והמטרתי על עיר אחת ועל עיר אחת לא אמטיר חלקה אחת תמטר" וגו', ואמר רב יהודה אמר רב: שתיהן לקללה? לא קשיא, הא דאתא טובא, הא דאתא כדמבעי ליה. [לא קשה, כאן שבא הרבה, כאן שבא כיאות לו.]

hillelg

New member
ועוד:

(ראש השנה יז, ב) "עיני ה' אלהיך בה" (דברים יא) - עתים לטובה, עתים לרעה. עתים לטובה כיצד? הרי שהיו ישראל רשעים גמורין בראש השנה, ופסקו להם גשמים מועטים. לסוף חזרו בהן. להוסיף עליהן - אי אפשר, שכבר נגזרה גזרה; אלא הקב"ה מורידן בזמנן, על הארץ הצריכה להן, הכל לפי הארץ. עתים לרעה כיצד? הרי שהיו ישראל צדיקים גמורין בר"ה, ופסקו עליהן גשמים מרובין. לסוף חזרו בהן. לפחות מהן - אי אפשר, שכבר נגזרה גזרה; אלא הקדוש ברוך הוא מורידן שלא בזמנן, על הארץ שאינה צריכה להן.

אני את שלי כבר אמרתי

ולענייננו, אני לא הייתי צריך את המדרש היפה הזה, וכבר מזמן עשיתי את החלוקה הזו, והבנתי שאין שום דבר לא ציוני ברצון שבסביבתך הקרובה לא יהיה קר
ולא ירד גשם
, במיוחד אם אתה לא גר על הכנרת.
מוות לעננים

Idan91

New member
מה הם רוצים להגיד שם?

שהנימא הכאיבה לו או לא יודעת מה, ולכן הוא הגיב בצורה כ"כ קיצונית? משהו אחר לגמרי?

hillelg

New member
הם רוצים לומר

שהנימה נקשרה בצורה כזו סביב אברו, כך שהיא חתכה את שופכתו, והפכתו ל'כרות שופכה' (כלומר: סריס, בעצם). ואז נשאלת שם השאלה, אם נקשרה הנימה, מה היא אשמה - ועונים, שהיא זו שקשרה את הנימה (כנראה בתור חצי-נקמה), ועל כן נהפך לבו לשנוא אותה. אכן, כישרון דגול, בלי ספק. למה לא כולן מאמצות את כלי הנשק המופלא הזה?

Idan91

New member
ובעצם -

הם מקלים עם אמנון כאן, נכון? כלומר - מעבירים חלק מהאחריות על התגובה שלו לתמר.

hillelg

New member
לא

להבנתי לא, בכולופן. הם מנסים להסביר מה הסיבה לשינוי הקיצוני ביחסו אליה (מאהבה עזה לשנאה עזה). כדרכו של מדרש, הוא מחפש את התשובה בכתובים עצמם. ומכיוון שבין האהבה לשנאה התרחש רק דבר אחד ('ויענה וישכב אותה'), הוא מחפש את הסיבה במה שקרה בעצם שכיבתו אותה (שימי לב שבהתחלה דיברו על דבר אובייקטיבי ['נקשרה לו נימא'], ורק בתשובה לקושיה, שהראתה שזו לא יכולה להיות סיבה לשנאה כלפיה, שונה התירוץ למעשה מכוון שלה כלפיו ['קשרה לו נימא']). אינני רואה כאן הסרת אחריות מאמנון כלל, אלא אם כן תגידי שמציאת סיבות לפעולה היא הצדקה (כמו מחקר על השאלה מדוע היטלר שנא את היהודים).

למה לא?

אם המחקר היה מגלה שהיהודים היו הורגים ילדים גרמנים בכל ערב פסח, זה קצת היה מוריד מאחריותם של הנאצים, לא? טוב, גם אם לא, "אסור להשוות", אז אני אתעלם מההשואה הזאת. המקרא שמתאר את הסיפור, אומר שאמנון אהב את תמר, אנס אותה, ואז שנא אותה ושילח אותה, ותמר אומרת לו בפירוש שהשילוח הזו הוא אף יותר חמור מן האונס: "אל אודות הרעה הגדולה הזאת, מאחרת אשר עשית עימי, לשלחני". מי שקורא את הסיפור הזה באמת לא מבין, כמו חז"ל, למה נהפך ליבו של אמנון לשנוא את תמר. אבל נדמה לי שההבנה הטבעית ("פשט") היא להבין שזה קשור איכשהו לאופי החרא של אמנון, והכתוב באמת לא מזכיר ברמז שזה קשור למשהו שעשתה תמר. אבל חז"ל, שמנסים "למצוא סיבות לפעולה", מפילים חלק מהתיק על תמר, ואומרים שזה קשור למשהו שהיא עשתה, כך שזה לא רק האופי המחורבן של אמנון. נדמה לי שלמגמה הזו נוסף גם האיזכור, שהוא לכאורה מוצרך, שתמר היתה בת יפת תואר (כלומר, לא "חתיכה" אלא בת של "אשת יפת תואר", כלומר שיקסע שנלקחה בשבי, ולכ יש לה שער ערווה). את בטח תגיד שאני טועה לגמרי, אבל נדמה לי שזה גם קשור לנסיון להפיל חלק מזה עליה.

hillelg

New member
בת אשת יפת-תואר

לא קשור לסיפור. הסיבה שהנקודה הזו מועלית, זה (שוב) כדי לפתור בעיה בפשט - מדוע תמר אומרת לאמנון "כי לא ימעני ממך", אם היא אחותו. התשובה של חז"ל היא, שהיא היתה בת של מעכה, שהיתה בגדר של "אשת יפת תואר", ועל כן אין היא אחות במובן ההלכתי המלא של הדברים. שנית, 'אופיו החרא של מישהו' אינו הסבר מספיק (לדעתי) להפכפכנות הזו. ואגב - הפתעה! חז"ל לא תמיד היו פשטנים! ואני חושב שאין כאן 'הפלה של התיק על תמר', שכן הוא עשה מעשה כה חמור, שנקמונת מעין זו אפילו לא מגרדת בתור תגובה ראויה (למרות שבמחשבה שניה היא נראית נקמה די מתוקה). ואני מזמין אותך להתייחס לראיה האובייקטיבית שהבאתי - לכך שבתחילה דובר על ש'נקשרה לו נימא' סתם, ורק כתשובה לקושיה נאמר שהיא זו שעשתה זו. כלומר, זה לא האישיו.

גנגי

New member
אנא הסבר

את העניין עם השערות שמה. סליחה שאני נכנסת לזה (אני לא! בחיי!
) אבל זה חדש לי ואני מבקשת ממך להרחיב (אויש...איך שאני לא אגיד את זה זה יישמע נורא
).

hillelg

New member
תקראי לשמונה

שיפרידו את השרשור, אם זה אפשרי. אבל באמת הניצלו"ש היה קצת תלו"ש.

למעלה