מעבר לטבעונות...

מעבר לטבעונות...

שלום לכולם,
בתקופה האחרונה אני מתעניינת לא מעט במעבר לתזונה טבעונית ובריאה יותר...
אני לא חושבת שמבחינת תזונה תהיה לי בעיה משום שמוצרי חלב אני לא אוכלת כמעט היות ויש לי רגישות ללקטוז וזה עושה לי המון כאבי בטן וברחושים במערכת העיכול וגם בבשר אני לא ממש נוגעת ( פעם אהבתי מאוד בשר אבל בתקופה האחרונה משום מה אני די נגעלת מבשר, למעט המבורגר שזה הבשר היחיד שאני אוכלת...), אני יודעת בוודאות שהמזון שיהיה לי קשה ביותר להיגמל ממנו הוא ביצים כי זה מקור החלבון העיקרי בתפריט שלי ואני גם מאוד מאוד מאוד אוהבת חביתה :)
כמו כן, אני סובלת מעודף משקל של כ- 15 ק"ג ובהם אני נאבקת כבר המון המון זמן, כל פעם מנסה דיאטה חדשה ונשברת...
אז יש לי כמה שאלות:
1. תזונה טבעונית תורמת לירידה במשקל?
2. מה כן ניתן לאכול כטבעוני?
3. האם תזונה טבעונית יכולה לתקן את הנזק הבלתי הפיך שגרמתי לחילוף החומרים שלי?
4. האם עדיף לבצע את המעבר בהדרגה או בבת אחת?
5. כמה זמן לוקח לגוף להתרגל לתזונה הטבעונית?
6. כמה זמן בערך יכול לקחת להפוך את התזונה הטבעונית לאורך חיים?
7. האם מישהו יכול לתת לי דוגמא לתפריט יומי של טבעונים?

אני ממש מרגישה שאני רוצה לנסות את התזונה הטבעונית אבל אני גם חוששת...
אשמח לסייוע...

תודה... (:)

ladybug6

New member
היי לך
מנסה לענות

1. גם בתזונה טבעונית יש הרבה ממתקים ודברים משמינים, אם כי פחות מהסיבה הפשוטה שברוב המקומות נתקלים במוצרים שמכילים ביצים/מוצרי חלב ונאלצים להמנע מהם. אני באופן אישי ירדתי 4 ק"ג כשעברתי לטבעונות בלי להתכוון בכלל.

2. המון דברים! ירקות, פירות, דגנים (אורז, פסטות, לחם, אטריות שונות, קינואה, דוחן, כוסמת ועוד ועוד..), קטניות - יש מלא סוגים והמון מה לעשות איתם, אגוזים וזרעים, מוצרי סויה וטופו (חלקם טעימים מאוד, ולחלק אפשר להתרגל), דגני בוקר, מרקים, סלטים, גבינות על בסיס סויה או אגוזים (יש קנויות, אפשר גם להכין בבית), מוקפצים, ממרחים ועוד המון. מוזמנת לחפש מתכונים טבעוניים באינטרנט ותגלי שגם למאכלים "רגילים" יש אלטרנטיבות טבעוניות מצוינות.

3. איזה נזק נגרם לחילוף החומרים שלך? תזונה טבעונית קלה יותר ובדר"כ משפרת את מערכת העיכול (אחרי שמתרגלים...) אבל ברור שאם יש בעיה רפואית הטבעונות לא "תרפא" הכל.

4. תלוי בך. פיזית אני מאמינה שאם תעשי את זה בהדרגה יהיה לך יותר קל וגם פחות תופעות של הסתגלות (כמו כל שינוי תזונתי). בהדרגה גם תמצאי תחליפים במקביל להשמטת סוגים של מאכלים וזה לא יהיה בבום.

5. משתנה אצל כל אחד. לאחד זה יקח שבוע ולאחר חודשיים. תלוי כמה השינוי גדול, תלוי מה אוכלים, תלוי בגוף שלך וברגישויות שלו.

6. לי לקח בערך חודשיים להתרגל לאורח החיים החדש, ללמוד איזה תחליפים יש, הכרתי מוצרים חדשים, הבנתי מה טבעוני ומה לא.

7. זה מאוד אישי ומשתנה, אבל אני יכולה לתת לך דוגמה על עצמי: אני לא אוכלת ארוחת בוקר (מקסימום חופן דגנים או איזה עוגיה). צהריים אני אוכלת בדר"כ ארוחה חמה: מוקפץ / אורז עם ירקות / פסטה / תבשיל עם ירקות וטופו / קינואה / בורגול וכו', לרוב עם סלט חי ליד. לארוחת ערב אני אוכלת סלטים, קרקרים, טחינה, לפעמים שאריות מארוחת צהריים, חביתת קמח חומוס, סנדוויץ'. בין הארוחות אני אוכלת הרבה: פירות, עוגיות, חטיפים, קרקרים, ממתקים.. משתדלת שזה יהיה בריא ככל האפשר. בשונה מתזונה "רגילה" של ימינו שבה דוחסים את כל האוכל לשתיים שלוש ארוחות גדולות, בתזונה טבעונית רוב האנשים נוטים לחלק את האוכל להרבה מנות קטנות. אני אוכלת בסה"כ 5-6 פעמים ביום.

מקווה שעזרתי!

רותי 2905

New member
מנסה לענות בלי לחפור יותר מדי

1. תזונה טבעית לא בהכרח תורמת לירידה במשקל, אבל היא תורמת לפעילות מטאבולית יותר תקינה של הגוף
2. כטבעוני כפי שאני רואה זאת ניתן לאכול הכול חוץ ממוצרים מן החי שאת רובם את כבר בלאו הכי לא אוכלת
3. תזונה טבעית בהחלט יכולה לתקן ולו חלק מן הנזק שנגרם, במקרים שתפקוד הגוף הדרדר ונוצרו בעיות פתולוגיות שונות כגון סוכרת, חוסר איזון של בלוטת התריס וכו' יהיה לפעמים צורך בטיפולים תומכים כגון צמחי מרפא ע"מ לעזור לגוף לרפא את עצמו.
אני ממליצה לך לקרוא את הספר "שביל הזהב לריפוי טבעי" של שרה חמו
4. אני בצעתי את המעבר בבת אחת משום שרק ככה זה עובד אצלי, היה לי קשה רצח, ועדיין קשה הרבה פעמים, אבל אני מאוד מרוצה מעצמי בסה"כ
5. לי לקח כחצי שנה להתרגל משום שבצעתי מהפך רציני בחיים בכלל ובהרגלי התזונה בפרט בו זמנית
6. אני לא יודעת - אני עוד לא טבעונית מספיק זמן...
7. בוקר - ירקות חיים + ממרח אבוקדו / טחינה
צהריים - חצי כוס קטניות + ירקות חיים
ביניים - פרי / ביסקויט / בייגלה
ערב - ירקות מאודים, סויה, ירקות חיים, לפעמים (2- 3 פעמים בשבוע) פריכיות אורז או קצת תפו"א אפוי
ביניים - פרי / חטיף אנרגיה
זהו תפריט שהותאם ע"י דיאטנית, הוא דל יחסית בפחמימות וחלבונים אבל הוא אחלה
אני ירדתי 15 ק"ג לאחר ששיניתי את התזונה אבל זה בגלל שקודם הייתי אוכלת רק סויה, מעדני חלב ובמבה

גליוש 450

New member
גם אני עברתי לטבעונות

לי יש עודף משקל הרבה יותר גדול - בסביבות ה30. עברתי לטבעונות בינואר האחרון וירדתי עד עכשיו בערך 11 קילו. וזאת התקופה שאני אוכלת הכי הרבה. כל הזמן ירקות ופירות, דואגת לחלבון מלא משילוב של קטניות ופחמימה מלאה, וגם על השוקולד לא ויתרתי - פשוט עברתי לשוקולד מריר 70% ומעלה.

לדעתי בטבעונות אי אפשר שלא לרדת או להתאזן כי כמעט כל השומן מהתפריט יורד. השומן שאני אוכלת היום הוא מאגוזים, טחינה ושמנים בריאים.
אגב מבחינת חילוף חומרים בחודשים האחרונים כל מה שאני אוכלת או שותה יוצא 20 דקות אחרי האכילה שום דבר לא נשאר.

עשיתי את המעבר בבת אחת - אחרי שראיתי את ההרצאה של גארי. השלושה חודשים הראשונים היו קשים התגעגעתי לחלב וביצים, אך היום אני אפילו לא חושבת על זה.

דוגמא לתפריט יומי שלי:

בוקר - 2 פרוסות לחם קל עם חומוס מונבט, עגבניות שרי וגזר.

בסביבות 10 - או פרי, לעיתים רחוקות מעדן סויה.

בסביבות 12 וחצי, 13 א. צהריים. מוקפץ עם טופו, המון ירקות, ואטריות אורז.

ב16:00 - עוד פרי או שייק ( ללא תוספת סוכר כמובן)

ארוחת ערב - סלט כרוב עם חמוציות, גרעינים, אספרגוס, חומוס + פרוסת לחם קל מלא, קלח תירס.

זה מה שאכלתי אתמול. (אם למישהו יש הערות, הארות או משהו להוסיף - אשמח לדעת)

noa555555

New member
קודם כל בהצלחה

החלטה מבורכת ביותר
ותשובות קצת:
1. כן , קל הרבה יותר לרדת במשקל בתזונה טבעונית. כמובן שגם בתזונה טבעונית אפשר להתקיים על ג'אנק כמו בתזונה לא טבעונית ואז יש בעיה, אבל אם חושבים בריא ומזין - ממש קל לרדת וחילוף החומרים משתנה ממש לטובה. (זו כבר תשובה גם למספר שלוש, וספורט לא מזיק לאף אחד.. במקביל, זו דרך טובה לשנות את חילוף החומרים לכיוון שאת רוצה)

2. כטבעונית פתאום מגלים עולם שלם שלא חשבנו עליו פעם כאוכל פוטנציאלי, לומדים טעמים חדשים שבהתחלה נראים טיפה מוזרים ואז הם ממכרים לגמרי, ומגלים כמה קל "לוותר" על דברים שאהבנו, כשאנחנו קולטים כמה סבל גרמנו בצריכתם. פשוט לא תאמיני - תחושת הרעב נעלמת בבת אחת כי האוכל משביע יותר.
אחד הדברים שאני הכי אוהבת והכי עזרו לי בהתחלה במעבר לטבעונות - רולים מדפי אורז, ממולאים בכל מיני נבטים או ירקות או שניהם , או מה שאוהבים - עם שמן שומשום , טריאקי. וכד. כמו סושי אבל לבן . טובלים את זה ברוטב כמו סושי בצד וזה מדהים ומשביע. אם צריך הוראות איך להכין את יכולה לפנות אלי, או ביוטיוב יש המון הדגמות תחת מילת החיפוש SPRING ROLLS, וכשתופסים את הטכניקה זה קלי קלות ועושים כמה רולים בכלום זמן.

3. מהרגע שהחלטתי הטבעונות הפכה לדרך חיים מייד , ושמתי הכל מאחור ולא הסתכלתי יותר לאחור. זו אחת ההחלטות החשובות ביותר שעשיתי בחיים שלי, ואני מאחלת גם לך את תחושת השלמות הזאת שיש באי פגיעה וגרימת סבל, בתחושה שהאוכל צוחק לך מהצלחת ולא בוכה ולא מת, ההרגשה שאת מכניסה אך ורק דברים טובים בריאים ומדהימים לגוף, שאכפת לך מהגוף שלך, שהגוף שלך אינו בית קברות לחיות ולא משכן של סבל וכאב, ועוד המון תחושות נפלאות חדשות. המודעות היא מתנה גדולה.
אז מציעה לך להסיר חשש, ללכת על זה בשמחה כשתרגישי מוכנה, לא לראות את זה כויתורים אלא כרווח נקי , כמתנה שקיבלת . אני ממש רואה את זה ככה.
דוגמה לתפריט יומי, אבל קחי בחשבון שזה יכול להשתנות בכל יום מהקצה לקצה, זה משתנה מאדם לאדם , מגוף לגוף, מהעדפות להעדפות, כל אחד וטעמו ויש המוןןןןן מה לאכול. אפילו לא חובה חנות טבע, יש את מוצרי הבסיס כמעט בכל סופר או אפילו מכולת.
אני אוהבת לחלק את הארוחות לארוחות קטנות במשך היום ולא ארוחה אחת גדולה. אז אפשר לקחת בחשבון לפחות 6 פעילויות אוכל ביום. מרגע שאוכלים יותר נכון נעלם הפחד מאגוזים ושקדים ופירות . כמובן שלא צריך להגזים בצריכת השומנים (אגוזים ושקדים וזרעים) אבל כמות סבירה היא מדהימה ונהדרת.

דוגמאות לארוחות הקטנות שלי , לא משנה אם זה בוקר, צהריים, ערב, לפי החשק. :

שתי פרוסות לחם בריא , דקות , מרוחות בטחינה גולמית +סילאן (מעדן שלא מהעולם הזה), יוצא טעם חלבתי טעים .
שתי פרוסות לחם עם גבינת סויה של טופוטי (להשיג בסופרים במקררים) ועל זה שומשום או זרעי פשתן, או זרעי צ'יה (עוד תכירי אותם, חמודים כאלה) כתושים קלות . זה מריץ את הבטן נפלא, הזרעים האלה שיש בהם גם אומגה שלוש ושש ועוד דברים טובים , והיציאות התכופות שתחווי (סליחה) יזרזו לך את חילוף החומרים פלאים.
לחם עם חומוס, טחינה, זיתים.. מה שאוהבים...
3-4 רולים של דפי אורז ממולאים בכל צורה שאוהבים כפי שתיארתי למעלה,
מעדן אלפרו וניל עם קצת גרנולה בפנים - עונג צרוף.
טוסט מגבנצ סויה (של טופו יפני, הגבינה הזאת טעימה רק כשהיא מומסת, ככה הטעם שלה ממש לא מציאה כפי שהיא), עם עגבניות שרי..
הכל כיד הדמיון.
לארוחת צהריים אפשר לצרוך נגיד - טופו אפוי (קל מאוד להכין ) עם קטניות (את תלמדי להכין בקלות ויהיו לך במקרר סטוקים של קטניות וזה זול לקנות את זה. צריך לזכור להשרות מראש, לא את כולן, עדשים אדומות למשל או שחורות לא חובה להשרות, למרות שהכל יותר בריא אחרי השריה והנבטה), אולי קצת אורז מלא, (לא להגזים בפחמימות , הכל עם בקרה עצמית).
יש מוצר טוב של טבעול שנקרא טחון מהצומח, שאפשר להכין איתו בולונז נהדר כרוטב לפסטה, או קציצות נהדרות, או מילוי לממולאים אחרי הקפצה קלה במחבת, וכד. (שימי לב שהמוצרים של טבעול ברובם אינם טבעוניים, רק חטיפי הברוקולי , חטיפי הכרובית, והטחון מן הצומח - נטולי ביצים . שימי לב שיהיה רשום כמעט על כל מוצר - עלול להכיל ביצים - זה רק כסתח של החברה נגד אלרגנים ואין מה לדאוג מהמשפט הזה. )
לפעמים אם קצת קריר בחוץ אני אוהבת לאכול בצהריים או בערב - ירקות אנטי פסטי שאני מאדה במיקרו כעשר דקות - פרחי כרובית , ברוקולי, בטטה, קישואים, כל מה שאוהבים בקיצור - מתובלים נחמד
אני גם אוהבת ירקות מאודים על רשת פרח כזאת בסיר סתם ככה, זה טעים לי, אבל לא לכל אחד זה מדבר.

בין הארוחות פירות בכיף, וירקות בכיף.
אם את בשלנית קצת תוכלי לעשות מלא נסיונות ולהגיע למאכלים שאת אוהבת. ממולאים אפילו או מה שלא יהיה.

ולא לדאוג, יש טונות של קינוחים טובים טבעוניים.. תציצי קצת בפורום המקביל , צמחונות וטבעונות, ותראי .. לא מזיק. יש שם גם בסוף הפורום קישורים טובים ומאמרים טובים שממש יעזרו לך.

בהצלחה!!

tamarpe

New member
בהצלחה :)

1. תזונה טבעונית תורמת לירידה במשקל?
אוכלים בריא יותר , אבל יש המון ג'אנק גם בתזונה טבעונית , זה תלוי מה אוכלים .. אפשר לחיוןת על חטיפים \ חטיפי אנרגיה\ שוקולד מריר\חלווה וכו' ולא לרדת כמו בתזונה רגילה
2. מה כן ניתן לאכול כטבעוני?
הכל .. קטניות דגנים ירקות פירות זרעים..
4. האם עדיף לבצע את המעבר בהדרגה או בבת אחת?
אני עשיתי קצת בהדרגה , איך שיהיה לך יותר קל
7. האם מישהו יכול לתת לי דוגמא לתפריט יומי של טבעונים?
התפריט שלי -
בוקר - קוואקר עם כפית סילאן
ארוחת בוקר(בשעה 10 ככה) - 2 פרוסות לחם שיפון מלא(מניסיון שלי לחם מלא זה הרבה יותר משביע מלחם קל וזה עדיף ) עם חומוס\טחינה עם חסה ועגבניה
צהריים - קינואה\ אורז בשילוב עם טופו \ שעועית\אפונה וגזר\גרגרי חומוס\עדשים או פסטה עם טופו \ טחון מן הצומח של טבעול וזה יוצא בולונז ממש טוב
ערב- סלט , אם לא משביע אותי מוסיפה לחם עם חומוס \ טופו
בין הארוחות אני אוכלת 7 שקדים ו2-3 פירות

אני חושבת שענו לך על הכל

אז אקצר ואוסיף רשימת תזונאים - אם רוצים לעשות את זה נכון, בריא, כיף וגם לרדת במשקל.

1. כן - קודם כל, מספיק שמורידים את כל המוצרים מן החי - וכבר יורדים מעט. אם גם אוכלים יותר חי ופחות מבושל - אדרבא.
2. הכל. דברים שלא אכלת עד כה. חלבונים, אגב, מצויים כמעט בכל דבר ובעיקר בקטניות למיניהן - עדשים, אפונה, שעועית, חומוס וכו'.
3. איזה נזק? זה תלוי. תזונה טבעונית יכולה לשפר ולתקן הרבה. השאלה היא של מי ההגדרה 'בלתי הפיך' - אולי זה רק נראה כך עכשיו?
4. תלוי בך. בבת אחת זה מעולה אם יש לך תפריט ודרך הכנתו ואת מוכנה טכנית ליישום. בהדרגה אם את עדיין לומדת - נגיד קודם להוריד לגמרי את החלב.
ואחרי שבועיים בשר. שבועיים - ביצים. ולבסוף דגים. כמובן שעם כל שינוי לומדים את הצעדים הבאים כדי להיות מוכנים עם תחליפים תזונתיים (לא בטעם-באיכות)
5. הגוף הוא מכונה מופלאה. מתרגל מהר מאוד. תוך יומיים הוא יתחיל להגיד לך תוד. החשיבה שלנו איטית יותר.
6. תלוי בחשיבה ובמוכנות לשינוי. תלוי בתשובה לשאלה 4.
7. התפריט שלי, נכון להיום:
בוקר: סלט פירות (פירות משתנים כל יום) עם אגוזים, פירות יבשים, נבטוטים, שלווה(ללא תוספות), שיבולת, קינמון, סלרי, עלי תרד
ביניים: שייק ירוק (היום הכנתי מ: תפוח, סלרי, מיץ לימון, מים, קרח
צהריים: קציצות עדשים/רק נבטים + סלט ירקות + לפעמים אורז/בטטה
ביניים: מתוק - היום גלידה שהכנתי מחלב סויה, חמאת בוטנים, סילאן וגם פרוסת עוגת שוקולד טבעונית
ערב: סלט ירקות גדול עם שמן מתחלף - שמן זית/טחינה/אבוקדו עם נבטים + בדרכ מאפה שהכנתי: פרוסת לחם שיפון/לחם תירס (לא יכולה בלי הפחמימה)
אם אני עדיין רעבה שעה אחרי ולא הלכתי לישון: פרי/מעט אגוזים

בהצלחה!

אמרתי שאקצר ויצא ארוך

למעלה