מעבר לחטיבת ביניים

TikvaBonneh

New member
הייתה לנו שנה אחת בגן תקשורת

בה הבן שלי היה היחיד בתפקוד גבוה בגן, ובכל זאת הוא מאוד מאוד התקדם בגן בשנה ההיא.
ההשערה שלך שאם יהיו עם בנך ילדים בתפקוד נמוך וחריג בנך לא יתקדם, איננה באמת מבוססת. אוטיזם אינו מדבק. אין שום סיבה שהתפקוד של הילד יושפע מהתפקוד של שאר הילדים איתו בכיתה.

ציקיטה10

New member
גן זה לא חטיבת ביניים

ככל שהם גדלים השונות בולטת . כיתת תקשורת נמצאת בתוך בית ספר רגיל וההתייחסות של התלמידים והצוות בבית ספר לכיתה היא בהתאם לתפקוד שלה - המטרה היא לשלב את כיתת התקשורת בבית הספר.
אני מכבדת כל ילד ולא משנה מה התפקוד שלו. אבל השאיפה של כל הורה היא לקדם את ילדו ולהתאים לו את המסגרת המתאימה לו ביותר. במיוחדילדים בתפקוד גבוה שמודעים לעצמם ולסביבה.

dina199

New member
ועוד איך השונות בולטת

כל העניין של אבחנת אוטיזם זה לתת כותרת ל'שונות'.
לא כיתת תקשורת ולא שילוב לא הופכים ילד א"ס לנ"ט (אפשר גם להתשמש במילה 'לנרמל').
בבית ספר צריכים להיות מודעים שילד א"ס שונה מילדים נ"טים וכמו שאמר סיינפלד ' אין שום דבר רע בזה' (הוא אמר את זה בפרק בהקשר להומואים
)

dina199

New member
ואז לאן ילכו הילדים

ש'לא מושכים למעלה' ?
ומה כבר יכול להיות 'חריג' בכיתת תקשורת שמיועדת לילדים בספקטרום האוטיסטי ?

תבררי איך הכיתות אצלכם

אצלינו יש שנים שאפשר לפתוח שתי רמות של כיתות תפקוד גבוה, ולפעמים אחת מהן היא כיתת שילוב מלא, ויש שנים שכיתה אחת,
ואז כל הילדים תקינים קוגניטיבית אבל שונים מאוד ברמת האוטיזם מאוטיסטים מאוד ועד קרובים מאוד לנורמטיבי (ילדים שרק אנשי מקצוע מומחים לספקטרום ייזהו את הלקות),
ואז ההתייחסות היא פרטנית, מי שיכול נמצא המון בכיתה הרגילה, ומי שלא יכול לומד בכיתת התקשורת-וגם זה לרוב ברמת הכיתה הרגילה ויש כאלה שבאמצע.
אבל כולם מקבלים טיפולים ושיעורים במיומנויות חברתיות.

dina199

New member
שאלה רצינית.מה ואיך לומדים ילדים

שבמקצועות מסויימים יש להם ידע מעל רמת הכיתה ?

בואי לירושלים

זו השיטה כאן...
מצד שני בכל מקום יש חסרונות,
כאן השילוב הפרטני בחלק גדול מבתי הספר לא כ"כ מושקע עד בלתי אפשרי (יש מספר בתי ספר שכן משקיעים ואפילו מאוד-אבל לא כולם יודעים איך).
וגן כאן, לבנות בעיקר בנות דתיות בתפקוד ממש גבוה יותר קשה למצוא פתרון מתאים, ולעומת איזור המרכז קשה מאוד למצוא מגוון של קבוצות למיומנויות חברתיות-שזה חשוב למי שבכיתה רגילה. מצד שני אפשר למצוא כאן טיפול טוב בפלורטיים לקטנים.
מבחינת גני תקשורת וכיתות תקשורת מאוד מפותח גם לתפקודים מאוד גבוהים כולל אפילו כיתות מחוננים.

הבן שלי קטן ובגן תקשורת

ואני רואה מצד אחד את המאמצים העילאיים שמשקיעה אמא בבי"ס כדי לשלב בשילוב יחידני את ביתה עם התפקוד הגבוה וברור לחלוטין שהילדה מזוהה כשונה. לא מציקים לה, היא מקבלת כל מה שהיא צריכה לדברי האימא, ביה"ס מאוד פתוח ומשלב ובא לקראתה. אבל קשה לי להאמין
מצד שני, אני רואה כמה טוב לבן שלי בגן שלו, שמותאם כל-כולו לצרכיו ואני חושבת שמה רע אם הוא ילך לכיתה שמותאמת כל-כולה לצרכיו. לא ישבתי עם ילדי הגן ובדקתי מה גובה התפקוד של כל אחד מהם ואני מודה שזה אפילו לא עבר לי בראש שאולי יש כאלה עם "ביצועים" פחות טובים שימשכו אותו למטה. זה הרי לא מדבק...
יש לו אח תינוק שהוא חשוף אליו די הרבה שעות והוא לא נהיה תינוק מזה.
ויש לו אחות בכורה סופר תקשורתית שהוא חשוף אליה גם כן המון שעות ותאמיני לי שהוא לא נהיה סופר תקשורתי מזה.
הוא הרי מוקף בנ"טים על ימין ועל שמאל, אז איך זה שהוא לא נדבק בנ"טיות שלהם, אלא מתעקש להמשיך להיות א"ס?
אני לא רואה בעיה בכיתת תקשורת ואני לא רואה סיבה למאמץ עצום לשלב בבי"ס.
מה זה אמור לתת בעינייך? למה שלא יהיה בכיתה קטנה, עם ילדים פחות או יותר כמוהו ועם צוות מיומן בעבודה עם א"סים שהרבה יותר פנוי לשבת איתו ולתת לו בדיוק את העזרה שהוא צריך?
הרי את כותבת שהוא מתמודד עם קושי לימודי גדול ובסוגריים אציין, שזה שהוא לא משתולל בבי"ס, עדין לא אומר שטוב לו שם, שיש לו חברים, שהוא לא מתוייג ממילא כמוזר ההוא (ואני גם לא אומרת שכן, רק מציעה עוד כיוון)

אני לא מנסה לשכנע אותך ללכת לכיתת תקשורת ואני גם לא מכירה כיתות תקשורת, רק את הגן שהבן שלי הולך אליו. רק לא ברור לי למה לעשות מאמץ מאוד גדול בשביל לשלב. הרי ממילא הכיתות תקשורת הן בבתי ספר רגילים, ממילא לכיתות יש שילוב, למה להתאמץ דווקא בשביל שילוב יחידני?

ציקיטה10

New member
אין לי שום דבר נגד כיתת תקשורת

תאמיני לי שאם הוא ילך לכיתת תקשורת זה יוריד מאיתנו עול גדול מכל הבחינות. לשלב ילד זו משרה נוספת להורים לנהל את השילוב מול הסייעות/ביה"ס/חברים/מתי"א/הילד עצמו וההתמודדות שלו.
ובנוסף ההוצאות הכספיות של השילוב.
הבעייה שהילד מאוד מודע לעצמו ולסביבה שבה הוא נמצא ומאוד חשוב לו לא להיות חריג ויש לו מוטיבציה להיות כמו כולם. אני לא יכולה להכניס אותו לכיתה לא מותאמת.

לא קראתי את כל השרשור

אבל מהנסיון שלי כאם וכמורה, הן בביה"ס "רגיל" והן בביה"ס דמוקרטי, אני אף פעם לא חוויתי שילוב חברתי, שהמהות שלו היא יצירת קשרים חברתיים נורמטיביים בין אסי"ם לנט"ים. יש בהחלט במקומות בהם השילוב נעשה נכון, וקיימת התייחסות חברתית לנושא, ולא רק לימודית כמו שלרוב קורה, מפגשים נעימים בין ילדים אסי"ם ונט"ים, נראה שקיימת יותר קבלה של הנט"ים את האסי"ם, אבל אני לא ראיתי מעולם מערכות יחסים חבריות שכוללות מפגשים אחה"צ, או משחק ספונטני בין ילדי שתי הקבוצות, שלא באמצעות תיווך של מבוגר.
לדעתי אנחנו צריכים להיות ריאליים בציפיותינו מהשילוב החברתי, ולהמנע מללחוץ על הילדים לחץ מיותר שלא הולם את יכולותיהם או צרכיהם.
כמובן, איש לא חייב לקבל את דעתי, זוהי דעתי האישית בלבד, וכמובן שלא ערכתי מחקר מדעי בנושא.

dina199

New member
מה רע בלהיות שונה ?

אם הילד לא מרוצה מהיותו 'חריג' זה אומר שלימשהו בסביבה שלו מפריעה השונות שלו ודואגים להזכיר לו כמה זה רע להיות 'חריג'.
אבל לא חשוב מה הוא יעשה , וכמה שישתדל 'להתנרמל' - הוא יישאר א"ס. הוא לא יהפוך לנ"ט.
לדעתי מסגרת חינוכית יכולה להיות כל מסגרת : רגילה, כיתת תקשורת, בית ספר לחינוך מיוחד.
העיקר שהמסגרת תהיה מתאימה , והכי חשוב שלא תהיה שום בושה בלהיות שונה מנ"טים.

אבל הוא יהיה כמו כולם בכיתת תקשורת, לא?

להיפך, הוא יהיה הרבה יותר כמו החבר'ה בכיתה שלו מאשר אלה שהוא איתם עכשיו.
וחוץ מזה, ילד לא יודע כל מה שטוב בשבילו, אתם יכולים להחליט על ניסיון ולראות.
לא?
לדעתי כמות הלחץ שגם ילד רגיל חווה במעבר לחטיבה היא פשוט בלתי ניתנת להכלה עבור א"ס.
כיתה קטנה, שממילא משולבת בבי"ס, שמכוונת לעזור לו עם הקשיים הלימודיים שיש לו גם ככה, עם הדרכות ספציפיות חברתיות וכל מה שהוא צריך.
תחשבי על כמות הלחץ שתהיה עליו - הפנימי והחיצוני. להיות כמו כולם במסגרת תובענית ורועשת וקשה. לעמוד בקצב. אני הנ"טית, כשעברתי לחטיבת ביניים המונית מביה"ס הקטן והפרטי שהייתי בו קודם, התמוטטתי.

אי אפשר לעשות סיור והתרשמות כלשהי לפני או להתייעץ עם הורים שהילדים שלהם בכיתות תקשורת?
ישראל מדינה קטנה, בטוח אם תחטטי קצת (ואם לא בפורום - נסי את פייסבוק) בטוח שתוכלי לברר על כל כיתת תקשורת בערך שיש באזור שלכם. תתחילי לדבר עם אנשים וקבוצות הורים בפייס ומיד תגלי שמישהו מכיר מישהו וכו'. ההמלצות יוכלו לכוון אותך למנהלת וצוות שמוכנים להשקיע ולכיתה שהיא בסדר.
ואם הוא ישתלב מצוין ולא יהיו לו בעיות, אז תוכלו אחרי זמן מה להעביר אותו לכיתה רגילה.

מעולם לא פגשתי שני אנשים דומים

ואני חייבת לאמר לך דינה שמה שמאוד מרגיז אותי במשרד החינוך זה כשיוצאים בתוכית לקבלת השונה, ובכך מיד יוצרים תוויות, סטיגמות והוצאה מן הכלל של אוכלוסיות שלמות, שלא לאמר תחושת פטרונות של קבוצות ממסויימות על אחרות, שנתפסות וכפועל יוצא גם בעיני עצמן כנחותות. אני בעד תוכנית לעידוד שונות, או תוכנית שתקרא:"כולנו דומים", ודווקא להדגיש את המכנה המשותף האנושי, שמורכב בעיני מצורך להיות אהובים, מצליחים, מקובלים, נשמעים ונראים(ובטוח שיש עוד הרבה צרכים אחרים ומגוונים), כי השונות בעיני היא הכי מובנת מאליה, ודווקא בהבנה כי האחר חש כמוני, האחר מרגיש כמוני, האחר רוצה כמוני...פחות ברורות לילדים ולמבוגרים כאחד.

dina199

New member
הקטע של 'להיות כמו כולם' קיים רק בבית ספר.

הרי כשאנשים עוברים את הגיל 18 (ויוצאים מ'חוק חינוך חובה חינם') מה שהכי חשוב זו יחודיות

TikvaBonneh

New member
גם כיתה רגילה היא לא מותאמת

ילד שמודע לעצמו ולסביבה - יעלה על זה מיד.

ציקיטה10

New member
אנחנו לגמרי מבולבלים

המחנכת ומתי"א מושכים ולוחצים על כיתת תקשורת, המשלבת שלו והפסיכולוגית שמלווה אותו כבר כמה שנים והוא משתף אותה בהכל מושכים לכיוון שילוב יחידני [בעדיפות גבוהה לביה"ס הדמוקרטי] לדעתם הקושי שלו הוא יותר לימודי והוא גבולי גבוה מבחינה תקשורתית.
גם פה בפורום יש דעות והמלצות שונות שמאוד האירו לנו כלמיני דברים וכיוונים ואנחנו ממש לא יודעים מה להחליט.
הילד גם ככה נמצא בתקופה מבולבלת של תחילת גיל ההתבגרות עם כל השינויים הגופניים והרגשיים שמציפים אותו.

למעלה