הגירה מישראל - כדאי או לא?
הנושא הזה הם ישראל היא מדינה טובה או לא, עולה שוב ושוב בפורום הזה (באופן טבעי). וחשבתי יש צורך להגיב לנושא בצורה מסודרת - כמישהו שחי תקופות ארוכות בארבע מדינות שונות + ישראל , אני חושב שיש לי פרספקטיבה מסויימת על הנושא. קודם כל, חשוב לזכור: ישראל היא מדינה צעירה, בת פחות מ-70 שנה. כתוצאה , היא עדיין מתפתחת, ן- "ממציאה את עצמה" מחדש. הדור שלי גדל במדינת סעד קטנה וענייה, שייצאה לעולם בעיקר תפוזים (2.5% מהתפוקה העולמית ב-1970). היום היא מדינה עשירה ונחשבת למובילה עולמית בהרבה מאד תחומים - כל זה קרה ב-40 שנה האחרונות!. מדינה שעוברת כל כך הרבה שינויים - טבעי שיהיו בה חוסר איזון ועצבנות מסוימת, וכן, אוכלוסיות מקופחות. מדינה שמעניין להשוות את ישראל אליה הם דרום קוריאה - מדינה צעירה שהתפתחה מאד ב-60 שנה האחרונות, וגם היא עשירה היום. למרות זאת רמת השכר שם היא הרבה מתחת לישראל, ועובדים שם הרבה יותר שעות. (סתם דוגמא פיקנטית: כשקוריאנים נוסעים לחו"ל מטעם העבודה - הם יושנים שניים בחדר: רק בכירים מקבלים חדר לבד). אירלנד היא עוד מדינה עם נתוני פתיחה דומים לישראל, ואנחנו יודעים מה המצב שם עכשיו. מצד שני ישראל נחשבת, בצדק, למדינה עשירה, ורמת השירותים שאזרחים מקבלים בה היא ברת השוואה למדינות עשירות אחרות. אפשר להתווכח אם השירותים יותר או פחות טובים, אבל לפני שאומרים שהשירותים בישראל רעים, כדי לשאול את דעתו של אחד מה-50 מיליון אמריקאים שאין להם גישה לכל טיפול רפואי (למרות רפורמת אובמה), או שהם חיים שעתיים נסיעה מהבית חולים הקרוב ביותר. הרבה כאן בפורום חיים בבריטניה, ולכן הם יודעים שרופאי NHS, שמשיקולי תקציב, לא מפנים לבדיקות אלא אם אין ברירה - מגמה שכנראה תחמיר עם הרפורמה המוצעת תאושר. אפשר גם לבדוק כמה זמן לוקח להוציא דרכון, למשל, בכל מיני מדינות - התוצאות יפתיעו! אני אישית אובחנתי בארץ עם מחלה קשה בבדיקה שגרתית. אני משוכנע בבריטניה היו מפספסים את זה, ובארה"ב אולי לא הייתי מגיע לרופא בכלל (זה לא במקרה שיש חברה שהוקמה כדי לתת ביטוח רפואי לישראלים בארה"ב). כל זה לא אומר שישראל מושלמת - היא ממש לא. הביקורת על האי-שיוויון בחברה הישראלית מוצדק. ולמרות שאני לא אוהב את השביתה, אני מסכים שהיחס לעובדי קבלן מחפיר וצריך לפתור את זה. התשתיות בארץ הם פחות טובות מבמדינות אחרת. הבניה והנוף העירוני מכוערים להחריד. המתחים החברתיים, שאופיניים למדינות צעירות, עלולים להיות הרסניים (בארה"ב ובקוריאה זה נגמר במלחמת אזרחים). הפואנטה היא שאיכות ורמת החיים בישראל היא ברת השוואה למדינות עשירות מהרבה בחינות, ואני אישית רואה בעובדה הזו הישג עצום - בהתחשב בנתוני הפתיחה הקשים במיוחד. מישהו כאן כתב שבחו"ל עובדים פחות ומקבלים יותר. אני משוכנע שבתחומים מסויימים זה נכון (במיוחד בארה"ב- שם המיסוי משמעותית יותר נמוך). מצד שני, בצרפת (למשל) כמעט בלתי אפשרי לפטר אנשים - מצב שגורם מצד אחד שאנשים עם תפקידים מסודרים הם הרבה פחות פרודוקטיביים: לעומתם, יש הרבה מאד צעירים שאין להם סיכוי למצוא עבודה. אז נכון שזה נחמד למישהו שכבר עובד, אבל זה רע מאד לכל השאר, ולא במיוחד טוב למדינה באופן כללי. עכשיו המועמד המוביל לנשיאות רוצה להוריד את גיל הפרישה (!) ולממן את זה על ידי העלאה חדה של מיסים (על שכבות הביניים העובדות, כמובן). נראה דבר כזה עובר בישראל. אותו כותב שהתלונן על שעות עבודה ארוכות בתוכנה בארץ, אולי לא מודע לעובדה שבהרבה מקומות אחרים הוא לא היה מוצא עבודה בכלל , או בשכר נמוך מאד. הוא יכול לנסות למצוא עבודה בתכנות בספרד או איטליה - בהצלחה
. אני יכול לסדר לו עבודה בקרואטיה - 1000 אירו בחודש (ברוטו). הולך? זגרב היא כיף של עיר ד"א..... צריך לזכור : השכר של מתכנתים בישראל הוא בין הגבוהים בעולם - ואני אומר את זה כאדם שהעסיק מתכנתים בכל אירופה - בין השאר בגלל שמתכנתים ישראלים מוכנים להתאמץ ולהשקיע שעות ארוכות. אפשר להבין אנשים שאומרים "נמאס להם" ורוצים ללכת. לאלה אני אומר: תסעו, תלמדו מה זה מדינה אחרת. זה ישנה לכם את הפרספקטיבה, ויעשיר אותכם לכל החיים. אבל תסעו עם עינים פתוחות. תקחו בחשבון שאין מקומות מושלמים בעולם. ותזכרו שאנשים במדינות אחרות גם אומרים את זה - כולל במדינות שאליהם אתם מקווים להגיע - והם דווקא חושבים שבישראל יותר טוב. בהצלחה לכולם