מס' שאלות

מס' שאלות

כבר די הרבה זמן שאני מגלגלת את ההודעה הזו בראש אבל לא היה לי זמן לסדר את הדברים כך שיבואו על הכתב בצורה ברורה, אז מבקשת סליחה מראש אם ייצא קצת מבולבל. יש לי פעוט בן שנה ושבעה חודשים (כמעט). הוא עדיין לא הולך לגן ונשאר איתי בבית, אך נפגש אחה"צ עם חברה שקצת יותר גדולה ממנו ובכלל פוגש ילדים בגני שעשועים ומשחקיות. כשהוא נולד אני החלטתי על כמה עקרונות כמו: לא צועקת עליו מנסה להסביר כל דבר סבלנית ורגועה עכשיו, אני לא אומרת שאני לא מצליחה ליישם את כל הנ"ל, במשך תקופה ארוכה הצלחתי ממש ב-100% עד שהוא גדל והתחיל להיות יותר עצמאי (בערך מגיל שנה וחודשיים). אז עכשיו הוא כבר ממש שובב, מתהלך בבית ונוגע רק במה שאסור. ואני, לאחר חודשי קריאה ארוכים בפורומים השונים, מוצאת את עצמי מנסה את כל השיטות. אומרת לא ומרחיקה אותו מהמקום, מפנה אותו לעיסוק אחר, מסבירה כמובן למה אסור לגעת ומה הסכנות ולפעמים אף צועקת (ועוברת על אחד עקרונות הברזל שלי). טוב הצעקות הן לא היסטריות, אך אם הוא ממש כמעט שובר אני אומרת לו בקול תקיף ובטון גבוה מהרגיל: "אסור לגעת פה-מסבירה גם למה- אני מאוד כועסת עליך עכשיו". הכעס שלי מתקבל בצחוק, הוא לא שם עלי וחוזר שוב ושוב על מעשיו. כאילו ה-לא שלי מתפרש כ-כן. אני מנסה שלא יהיו חפצים שמסכנים אותו בהישג ידיו, מרימה ומעלימה מעיניו כל מה שאסור לו....אך טלויזיה למשל אני לא יכולה להעלים, לנעול את כל דלתות הבית כל היום זה בלתי אפשרי ולא אחת אני מוצאת אותו בשרותים טובל את ידיו ועושה שמות. אני לא מצליחה להסית את דעתו ממה שאסור, הוא פשוט חוזר לאותם הדברים שוב ושוב עד שהסעיף עולה לי. אני מוצאת את עצמי אומרת לו הרבה פעמים "לא" ואני לא רוצה שזה יהיה כך, אבל הוא מתעקש לפנות דווקא לדברים האסורים למרות שיש לו מלא משחקים, ספרים ואטרקציות. עכשיו דבר חדש- בשבועיים האחרונים הוא למד להרביץ לי. הוא כמובן לא ראה את זה בבית או במקום אחר כי הוא לא בגן ואני לא מבינה מאיפה בא לו הרעיון. למשל אם אנחנו נפגשים עם מישהו שהוא לא ראה מזמן ואני מחזיקה אותו עלי ואומרת לאדם שמולי שלום אז הוא מיד מתחיל להכות אותי....הוא מכה בהתלהבות וצוחק....כאילו מהתרגשות שהוא פגש מישהו חדש אבל זה לא נעים לי וכואב. אני אומרת לו שזה כואב לאמא ולא נעים והוא ממשיך. אני מורידה אותו מהידיים והוא מתחיל לבכות שארים אותו שוב אז אני מבקשת ממנו שיפסיק להכות ומרימה וזה שוב חוזר על עצמו. זה קורה בכל מיני מצבים,גם כאשר משהו לא מוצא חן בעיניו, לא רק כשפוגשים אדם חדש אלא שהוא כועס עלי. אני שוב מציינת שהוא מעולם לא קיבל מכה ממני או מאבא שלו, זה מחוץ לתחום. אני מוצאת את עצמי חסרת אונים ומאוכזבת כי עשיתי הכל כדי שיהיה לי ילד נעים וקל מזג וזה פשוט לא יצא כך ואני לא מבינה למה. אני רגועה ושקטה רוב הזמן למרות שלפעמים אני ממש אש ותמרות עשן מבפנים. אז השאלות הן:
האם ההתנהגות הזו משתפרת עם הזמן, כלומר האם זה זמני?
הוא לא מדבר, יכול להיות שהוא מתוסכל מזה?
מה עוד אני יכולה לעשות כדי למנוע ממנו לעשות דברים שאסור לו ויחד עם זאת לא ליצור אווירה שלילית שכרוכה בעצבים וצעקות. אני רוצה להדגיש שהצעקות באות ממש במצבים קיצוניים כשנשקפת סכנה לחייו או שכלו כבר כל הקיצין.

שתי תגובות מהבטן...

1. למה ה"לא" שלך מתפרש כ"כן"? אצלינו זה קורה כשאני מעבירה מסר כפול. נניח, מחייכת כשכועסת (כי לפעמים השובבויות שלהם מצחיקות). לפעמים המסר הדו משמעי הוא בסאב-טקסט. זה משהו שרק את וסובבייך היומיומיים יכולים לבחון, בעצם. 2. חלק מהמניעה היא לימוד איך להשתמש נכון. אולי זה יאתגר אותו וייצור הבחנה בין דברים שאסור ממש לכאלו שצריך לנהוג בהם בדרך מסויימת. נניח - ללמוד להפעיל מתג אבל לא להרשות לגעת בחשמל...או ללמד אותו מה הצד של מים חמים וקרים (למרות שחייבת להמשיך להשגיח ולכוון).

irisgh

New member
ברוכים הבאים לעולם האמיתי.

כן, זה יעבור, אבל יקח זמן. חכי חכי, עוד יהיה לך ילד מקסים יצירתי וחברותי, אין לך מושג כמה. יש ילדים כאלה, שרק מספיק שתעיף אליהם מבט זועם, הם כבר נעלבים ונסוגים. לא שלי. עם הבכור זה היה בדיוק כך - עצם זה שהגבתי (לשלילה) שימח אותו כל כך שמייד חזר בריצה על אותה הפעולה ... הוא הבין בדיוק מה זה 'לא', אבל עניין אותו יותר עצם התגובה שלי, מתכנה
עד היום הוא קצת 'ילד ההפך', ובכוונה סופר '1 2 7 9 ..' למרות שהוא יודע בדיוק איך סופרים. אני חושבת שאפילו האנרגיה הזו של ההתנגדות היא אולי בחלקה מולדת. או תוצאה של דברים שאנחנו לא מבינים. אולי אפילו של עודף קרבה ותשומת לב. סתם השערה אישית. האמת? (אל תכעסי עכשיו:) נשמע לי שהגיע הזמן שהוא ילך למשפחתון. הוא פשוט מחפש עניין וגירויים. הוא למד לצפות את התגובות שלך, 'לא', או צעקה, הן תגובות, ובדיוק כפי שהוא מפעיל שוב ושוב את הצעצוע האלקטרוני, כך גם הוא מפעיל אותך שוב ושוב ולומד את החוקיות. הוא רגיל להיות הנסיך שלך, ומה פתאום את מדברת עם מישהו אחר. נראה לי שהוא מחפש גם חברה, אינטראקציה, תשומת לב ממוקדת בו. הוא כבר לא תינוק. הוא פשוט צריך יותר עניין. זה גם יעזור לך לכעוס פחות. ולראות איך מישהי מנוסה מתמודדת עם זה. בשנה הראשונה של יניב במשפחתון (הוא נכנס בגיל שנה), ישבתי שם המון, לומדת מבעלת המשפחתון איך לנהוג עם הפעוטות הללו. והיה הרבה מה ללמוד. איך היא אומרת בשלווה, אבל בהחלטיות, 'סנדרה לא מרשה ...', ולוקחת את החפץ למשל. לגבי המכות - תנסי, כשזה קורה בבית, להוריד אותו ממך ומיד לעניין אותו בפעילות אחרת. בנוסף, כמובן, להמליל את מה שאת חושבת שהוא 'אומר' בזה. ואני חושבת שגם, המכות הללו, הם לפעמים ביטוי יצרי של עודף קרבה. לפעמים זה פשוט כך. כך פעוטות מביעים קרבה, איטנראקציה, ועוד. אבל לפעמים, זה כי גם להם משהו פה אומר - אני זקוק לקרבה אבל זה גם לא נעים לי. אבל זה באמת פרוש בעיקר שלי.

עמית@

New member
השורה הזו עצרה אותי:

"חסרת אונים ומאוכזבת כי עשיתי הכל כדי שיהיה לי ילד נעים וקל מזג " את לא יוצרת ומהנדסת את הילד שלך, מה שהוא זה מה שהוא וההתנהגות שלו כל כך נורמלית שזה זועק לשמיים, ובהחלט ייתכן שהוא טוב מזג וחביב, אבל זו פשוט התנהגות קלאסית, הוא בודק גבולות ומתנסה בדברים חדשים- את רוצה ילד תקין ולא ילד מדוכא (גם אם נוח
) נכון? לא לצעוק ולהיות סבלנית זה נהדר, אבל צריך גם להיות ריאליים- ילדים הם לא מכונות מהונדסות.

../images/Emo45.gif ולמען האמת, גם אנחנו (ההורים)

לא בדיוק מכונות מהונדסות. נדמה לי שכולנו (או כמעט כולנו) התחלנו את פרק ההורות בחיינו עם החלטות מסויימות, ועם הזמן ראינו איך הן נשחקות פה ושם. לי, למשל, הייתה מחשבה פעם מאד ברורה שילד ישן במיטה שלו, בחדר שלו, ולא עם הוריו (למעט מקרים חריגים). החיים המשותפים לימדו אותי שזו רק אחת האפשרויות שבאות בחשבון. או כמו שאני נוהגת לומר זאת לעיתים: "היו לי פעם עקרונות, מכרתי את כולם. עסקה מוצלחת בשבילי, טובה גם בשבילם".
תהיי סלחנית בראש ובראשונה כלפי עצמך. לא תמיד אפשר להיות "סופר אמא", זו שתמיד תמיד סבלנית, תמיד תמיד קשובה, תמיד תמיד מסבירה, וכו'. לא תמיד אנחנו במיטבנו, ועדיין ילדינו בסדר גמור (אני מקווה). ולגבי התופעות שאת מתארת - הן כל כך טבעיות ונורמליות (וחכי חכי לגיל שנתיים
).

kokopeli1

New member
יש ל הרגשה שאת מסרבלת יותר מידי

ולמה הכוונה - זה יפה מאוד לומר ליד "לא" וללוות את הלא בהסבר מפורט על הסיבות שביגללן אמרת לו "לא". זה גם אולי נכון במידה מסויימת, אבל נראה לי שבגיל של בנך, זה לא ממש אפקטיבי (מסתבר כך, בכל אופן). את צריכה להיות מאוד חד משמעית - לא!! אסרטיבי (לא צריך לצעוק כדי להיות אסרטיבי ותקיף וחד משמעי) ופשוט לקחת אותו על הידיים ולהרחיק אותו מגורם הסכנה, או מהמקום האסור. מקסימום, ללות את הלא במילה אחת או שתיים, לא יותר (לא - זה חם, לא - זה יכאיב...). את גם נשמעת שאת חוששת מהצעקות כאילו הן דבר אסור בתכלית האיסור, ויגרמו נזק בלתי הפיך לילדך. אז לא - מותר לכעוס, מותר להרים את הקול, כמובן שלא מתוך איבוד שליטה, אבל זה מותר. בחינוך ילדים לא הכל זורם על מי מנוחות, אם היה כך היתה לך סיבה לדאוג. ילדים צריכים להתנסות בבדיקת גבולות, אחרת איך ידעו מה מותר ומה אסור?, אחרת איך ידעו שאיכפת לנו מהם?. בהצלחה

יסמין@

New member
קיבלת עצות טובות, אוסיף כמה

* כל מה שאפשר למגן ולהרים - עדיף לעשות זאת מאשר כל היום לרוץ אחריו עם "אסור" "לא!". למשל, בשילב יש מכשיר מיגון מיוחד לאסלה. ואם את יכולה, נעלי את דלת השירותים. אולי כדאי לשקול לשים את הטלויזיה על זרוע גבוהה שתלויה על הקיר. * עם זאת, מותר לומר לו "לא!" ולו מותר לכעוס על כך... הלא צריך להיות עקבי. * לא נורא אם מדי פעם את כועסת וצועקת. את הרי לא מלאכית חסרת יצרים. וכתבת בעצמך שאת רגועה רק מבחוץ ומבפנים את "אש ותמרות עשן". לילדים יש חיישנים, וקרוב לוודאי שהוא קולט את מה שיש לך בפנים, וגם את הסתירה בין הגעש הפנימי לבין הרוגע החיצוני. אין שום סיבה שתעמידי פנים שלוות יותר ממה שאת מרגישה. אם הוא מכעיס אותך - מותר לך לכעוס! לדעתי (וגם כתבו לך על כך) כדאי לך לקבל את בנך וגם לקבל את עצמך. שניכם לא מלאכים... לשניכם יש רגעים יותר טובים ופחות טובים. ציפיות מתאימות רק לכריות, לא לילדים... * בשום פנים ואופן אל תרשי לו להכות אותך! וכאן כדאי לנהוג בעקביות: מייד כשהוא מכה אותך את יכולה לתפוס לו את היד (לא להכאיב לו, אבל להחזיק אותה חזק כדי שלא יוכל להכות אותך) לומר לו בקול שקט אך בטון מאוד רציני ועם מבט חזק לתוך עיניו: "אסור להרביץ לאימא!" ומייד להוריד אותו. ואם הוא יבכה - שיבכה. תאמרי לו שאת לא מוכנה להרים ילד שמרביץ לך. ואל תסכימי להרים אותו עד שיבטיח לך שלא ירביץ לך. ואם שוב ירביץ לך, באותה סיטואציה אל תרימי אותו יותר. * וגם לי נראה מאוד הרעיון של המשפחתון. אולי הגיע הזמן שהוא יוציא את המרץ שלו עם ועל ילדים אחרים... אולי הוא צריך אינטראקציות יותר מגוונות - עם מטפלות ועם ילדים בני גילו. שיהיה בהצלחה!

לאה_מ

New member
מצטרפת לדברים שנאמרו, ובמיוחד

לדבריהן של עמית ושל שחר, ורציתי להתייחס לנקודה נוספת שחשבתי עליה למקרא הודעתך. את מספרת, שעד לאחרונה הכל התנהל בדיוק כפי שרצית והחלטת, ופתאם, בזמן האחרון הוא נוגע רק במה שאסור, מכה אותך, ובאופן כללי לא מתנהג כמו הילד הנעים וקל המזג שתכננת שיהיה לך... אני חושבת שעד עכשיו פשוט לא היה לו את מה שצריך כדי לעשות את זה - עד עכשיו הוא היה תינוק, וכתינוק היה מאד נוח להתאים אותו לחיים ה"קודמים" שלך. עכשיו הוא הולך וגדל, הולך ונהיה עצמאי יותר, עומד יותר ברשות עצמו, עומד יותר על דעתו, ומטבע הדברים, פתאום לא רק הוא נדרש להתאים את עצמו אליך, אלא גם את נדרשת להתאים את עצמך אליו. וזה קשה. אין ספק. אין ספק, שכשאנחנו רגילים, למשל, שיציאה מהבית לסידורים אורכת 10 דקות, ופתאום היא אורכת 20 דקות, כי הילד חייב לרדת במדרגות לבד, וזה אורך לנצח... זה באמת מרגיז, ואנחנו לחוצים וממהרים, ויש לנו אלף סיבות טובות לכך... אבל בעצם, אולי הפתרון הוא לא לשכנע אותו לרדת על הידיים, או לרדת מהר יותר, אלא פשוט לצאת מהבית 10 דקות מוקדם יותר... אני חושבת שמעבר לחשיבה שלך על מה לעשות איתו, את צריכה לחשוב גם על מה לעשות איתך.

תודה רבה לכן

על התשובות מאירות העיניים. בהחלט לקחתי לתשומת לבי והגעתי ביני לבין עצמי לכמה הבנות. בהחלט עזרתן לי ונתתן לי כיוון מחשבה חדש וזוית ראייה קצת אחרת. הבוקר כבר התנהל הרבה יותר טוב.

למעלה