מספר שאלות

mazior

New member
מספר שאלות

שלום לכולם ראשית, אתאר את מצבי. מאז גיל ההתבגרות הייתי "מוכה" סבוריאה באזור האף ומתחת לעיניים. מס' הרופאים שראיתי, המשחות שניסיתי וסימני השאלה שאלו יצרו הינו עצום. בסופו של דבר הגעתי לשמחה "פרוטופיק" ואחריה "אלידל" ואלו פשוט נהדרות (באופן יחסי, מה גם שאינן סטרואידיות).בעזרתן אני לגמרי משתלט על העניין. לפני שנתיים מצבי התדרדר (היום אני בן 26) ורופאת העור שלי טענה שיש לי פסוריאזיס, לאחר שהראתי לה את השינוי שחל בקרקפת (אדמומיות/"גבעות" קשקשת מקומיות). היא נתנה לי תרחיץ מסויים על בסיס אלכוהולי שלא אטרח לציין את שמו כי אינו מאוד יעיל,ובביקורי האחרון גם משחה אחרת - Diprosalic. זו העלימה לגמריי שתי נקודות בקרקפת ואילו באזור אחר, קשהיותר, היא מעלימה לכשבוע את התופעה ואז היא חוזרת. לפני חצי שנה בערך הייתי בים המלח ולאחר שובי כחודש וחצי (!!!) לא הזדקקתי למרוח את האלידל על הפנים, ואילו בקרקפת המצב נשאר די זהה. ועתה, יש לי מספר שאלות ואשמח לקבל מענה עליהן. 1.שמעתי על מסרק שמקרין קרני UVB (או A?). האם הוא יעיל? האם המוצר אמין (אני מבין שהוא יקר...)? האם הוא מעלים את הבעיה או פשוט מהווה מעין תחליף בריא יותר מהמשחות? 2. מנסיונכם, האם שמן פשתן עוזר לאחת מהבעיות הנ"ל(סבוריאה/פסוריאזיס)? 3. פטריית קנדידה - מיתוס, שטות גמורה, טריק שיווקי או אמת? 4.האם תרופות אוראליות אנטיזיהומיות (פטריותיות) עוזרות? המון תודה אייל

d a n i 2 2 2

New member
מספר תשובות

1. המסרק שמקרין לייזר אמור להיות יעיל להזרמת דם בקרקפת. החברה המייצרת טוענת שהוא משפר מצב שיער ומונע נשירה. לפסוריאזיס וכד' על פי אורך הגל והעוצמה הוא כנראה לא אמור להועיל. יש פתרונות פוטוטרפיה לפסוריאזיס אך אלה בד"כ זמינים לפי העניין במקומות מוסדרים בצורה של מכשירים גדולים יחסית ועדיין למיטב ידיעתנו לא זמינים בתצורה כמו מסרק. מחיר המסרק בדגם הפשוט אגב הוא כ2,000 ש"ח לערך ותוכל למצוא פרטים באתר www.hairmax.co.il. 2. יש מטפלים בשיטה אלטרנטיבית שנקראת קינסיולוגיה שטוענים שצריכת גרעיני פשתן / שמן פשתן מסייעת לבעיות שונות. לגבי פסוריאזיס וכד', יש הטוענים שישנם תוספי מזון שמסייעים ומקלים כמו למשל תוסף שנקרא פיקנוגינול. קשה לומר חדש משמעית שתוספים אלה אכן מסייעים, אך אם למישהו זה עוזר ולא מזיק - מה רע. 3. קנדידה זה לא מיתוס ולא שטות. קנדידה אלביקנס היא פטריית שמר שקיימת באופן טבעי בגוף בסימביוזה עם הגוף. קיימים מצבים בהם נוצר חוסר איזון וכמות הקנדידה גדלה יותר מדי, ואז עשויים להיווצר מצבים של דלקת כתוצאה מחומרים שהקנדידה מפרישה. מצבים כאלה בעור הם מצבים פטרתיים שמכונים בד"כ TINEA CRURIS או עיגולים אדומים קטנים כמו סיכות, ויש אפילו מקרים בהם עשויה להיות דלקת חריפה כתוצאה מקנדידה - משהו שנקרא קנדידיוסיס וזה כבר סיפור בפני עצמו. יש דרכים וטיפולים שונים לנסות להיפטר מהבעיה אף לפי מה שאתה מתאר זו לא הבעיה שאתה סובל ממנה. 4. עשויים להיות מצבים בהם תרופות אנטי פטריתיות הניתנות דרך הפה מסייעות גם למצבים שנגרמים שלא מפטריה. למשל יש דלקות עור שהן על רקע חיידקי (יש חידק שנקרא קורינבקטריום מינוטיזימום) וחיידק זה עשוי לגרום לדלקת עור שדומה באופיה לדלקת פטרייתית. הסתבר במחקרים רפואיים שהחיידק הזה מגיב לפעמים גם לטיפול אנטי פטרייתי, וזו גם סיבה לכך שרופאי עור לפעמים מתבלבלים בהיעדר אבחנה מבדלת בין שני המקרים. בכל אופן, לא ידוע לי על שום קשר בין טיפול אנטי פטרייתי ופסוריאזיס. יכול להיות אגב שהבעיה שלך היתה פסוריאזיס מלכתחילה. אלידל ופרוטופיק מחלישות את המערכת החיסונית בצורה מקומית, בדומה לסטרואידים רק בלי תופעות הלוואי הרגילות של הסטרואידים, ולכן ייתכן שהתגובה הטובה שהיתה להם במקרה שלך, שיקפה תמונה קלינית של שיפור בפסוריאזיס ולאו דווקא סבוריאה. לא ברור מה מטרת שאלותיך אם יש לך פתרון שעוזר לך אבל אם התשובות עוזרות לך בתמונה הכללית, בהצלחה. למען הסר ספק, הכותב אינו רופא !! ניסיון אישי של 15 שנים עם פסוריאזיס. בכל מקרה, יש לנו כאן בפורום את יונה טאוב שהוא פרופסור לפסוריאזיס כך שאם דרושים לך פרטים נוספים, הוא יוכל לענות לך בוודאי טוב יותר ממני.

d a n i 2 2 2

New member
חצי ד"ר

קודם כל אני לא מגיע לקרסוליים של יונה טאוב שלנו. הוא פרופסור. מה שאני מכיר זה מנסיון אישי של 15 שנה, ואם זה עוזר למישהו, בשמחה. הייתי שמח אם מישהו היה מכיר איזה קסם לפתור גם את הבעיה שלי...

mazior

New member
ראשית, המון תודה

על התשובות המושקעות. מצבי כרגע הוא די סטטי -פעם פעמיים בשבוע אלידל על הפנים, 3-4 פעמים בחודש דיפרוסאליק על הקרקפת והכל תחת שליטה. רק שאני לא אוהב, או מעדיף, לטפל בבעיה ולא בסימפטומים. לכן שאלתי על המסרק עליו סיפרה לי רופאת העור שלי (עולה כ 800 דולר, ולא מדובר על לייזר למיטב הבנתי). כמובן שמשום כך גם שאלתי על הקנדידה. המון רופאים קונבנציונלים מלאי ספקות באשר להשפעה או קיומה של זו וטוענים שהמכונים השונים המציעים איבחון וטיפול מונע לקנדידה הינם שרלטנים ותו לא. עם זאת קראתי כתבה לא מזמן על הקנדידה ועל האפשרות שהיא הגורם למיני פיטריות באיברי המין הנשיים וכן, פסוריאזיס/סבוריאה. אגב סבוריאה/פסוריאזיס-למיטב הבנתי אין מ-מ-ש קריטריונים להבחנה מלבד שפסוריאזיס הינה החמרה של זו.

d a n i 2 2 2

New member
תשובה

ראשית זה לא נכון שאין אבחנה בין פסוריאזיס וסבוריאה, למרות שסבוריאה מתאפיינת אף היא בקשקשת. רופא עור מקצועי יכול להבחין, ואם יש אבחנה מבדלת ניתן גם לעשות ביופסיה אם כי בד"כ נדיר שעושים ביופסיה. כדי לטפל בבעיה ולא בסימפטומים צריך שיהיה פתרון לבעיה. בינתיים עוד לא ידוע על פתרון לבעיה (בוודאי גם לא פתרון ללא תופעות לוואי משמעותיות). יש מחקרים והרפואה המודרנית לפחות חושבת שמבינה ממה הפסוריאזיס נובע אך בין זה ובין טיפול בבעיה יש מרחק. לגבי קנדידה בהחלט ייתכן שיש מכונים שרלטנים וכד', ולכן כדאי במקרי קנדידה או חשד לקנדידה ללכת לרופא עור מקצועי ומוכר. יש גם בדיקת ביופסיה לקנדידה וזו בעקרון בדיקה פשוטה שבה מגרדים קצת את העור לדגימה וגם משתמשים במקלון עם צמר גפן, כדי לגדל את הפטריה אם יש כזו לבדיקה. הבעיה עם בדיקות כאלה היא שקנדידה יש ממילא בד"כ על הגוף, ולכן הבדיקה הזו קצת בעייתית מבחינה אבחנתית. יחד עם זאת, אפשר לחזור על הבדיקה מספר פעמים וחלק מרופאי העור עושים זאת (לפחות כך שמעתי מאנשים שסבלו מבעיה כזו). יש נשים שיש להן בעיות קנדידה בנרתיק ויש לכך שלל רעיונות לפתרון. אתה יכול להתסכל למשל בפורום אמריקאי www.skincell.org ותמצא שם רעיונות בלי סוף רק שלא הייתי מנסה אותם בלי לשאול מישהו בעל ניסיון או אחד שמבין. צריך גם להיזהר ברפואה האלטרנטיבית לקנדידה, כי עלול מישהו "לעבוד עליך" ולתת לך זריקת קורטיזון במסווה של זריקת צמחים. שמעתי גם על מקרים כאלה. אגב פסוריאזיס אינברסה (הפוכה) נחשבת לשילוב של פסוריאזיס וסבוריאה - וזה לגבי שאלתך לאבחנה. אם אתה מרגיש טוב יציב ובסדר, שמח בחלקך ותקווה שתשמור על מצבך זה ללא החמרה כמה שיותר, עד שאולי יום אחד יימצא פתרון לבעיה עצמה. בהצלחה

שלום רב../images/Emo24.gif

ראשית תודה על התארים שמודבקים לי, אבל באמת אין צורך. איני מעוניין להתיחס לסבוריאה כי אין לי את המידע הנחוץ להשיב על שאלות בקשר למחלה. פסוריאזיס אם לא בטוחים לגביו כדאי לעשות ביופסיה של העור. 1. המסרק אינו מיועד ספציפית לפסוריאזיס ואינו פועל באורכי הגל המתאימים לפסוריאזיס, יחד עם זאת רצוי לבדוק אצל רופא עור שמכיר את השוק והמנורות הקיימות ולבדוק האם זה יכול להתאים למקרה הפרטי. 2. פסוריאזיס היא מחלה גנטית לכן טיפול חיצוני לא נועד לריפוי אלה להקלה, שמן פשתן ממלא תפקיד כמו כל חומר משמן אחר כמו קרם לחות או שמן תינוקות או וזלין. 3. פאריית קנדידה היא נסיון של הרפואה האלטרנטיבית השטחית להטיל אליה כל מיני מרעין ובישין. אין בינה לבין פסוריאזיס כלום. 4. מתוך הנ"ל תבין גם את התשובה לשאלתך זאת. טיפול בקרקפת יעיל רק במידה והשער קצר , ניתן למרוח חומר ביעילות ולחפוף בהתאם. הצעות לטיפול יש באתר אגודת הפסוריאזיס הישראלית. רצוי מאד לא להשתמש בדיפרוסליק בתדירות שאתה משתמש, בסופו של דבר המשחה לא תשפיע יותר, לא רק זאת לאחר שימוש בסטרואידים כל טיפול אחר יקח הרבה מאד זמן עד שיגיב.

mazior

New member
סימני שאלה

שוב תודה על התגובות. אני חושב שהדבר הכי מפתיע בתשובות, מעבר לסתירה בין הרופא המכובד לידיד עתיר המידע והצניעות באשר לקנדידה, היא העובדה שהתדירות בה אני מורח דיפרוסליק הינה מוגזמת. הייתי משוכנע שהשימוש שלי בה הינו שמרני ביותר. היה והייתי מנסה להימנע מלהשתמש ככל האפשר, אילו טיפים הייתם ממליצים? מניסיוני- רופאים בהם נתקלתי אנוכי-מעולים בלתת מרשמים אבל בכל האמור לעצות אחרות הם היו מאוד לקונים. לכן אני פונה אליכם, בתור בעלי פז"מ רב משלי... :)

mazior

New member
ובקשר לפשתן-

התכוונתי ללקיחה אוראלית אותו...נאמרי שזרעי פשת טחוניםן עושים נפלאות לעור (כף עד 2 ביום).

zepelin

New member
לא שמן פשתן לא שמן זית ולא שמן גיר

ייפתרו את הבעיה. מקסימום קצת הקלה לעור, ועדיף בשימוש חיצוני, היינו מריחה על העור. יש לסייג ולומר כי השפעת שמנים או אומגה3 או דיאטות למיניהן מאוד ספציפית לכל חולה. באופן כללי לא הוכח ולא נמצא קשר בין סוגי המזון, או תוספי מזון לרפוי הפסוריאזיס. בימי החורף היבשים (אך עדיין קודרים ורומנטיים) כדאי ללחלח את העור בקרם לחות או שמן תינוקות,שקדים,פשתן, וכו'. מקל על הגירוד וההרגשה טובה יותר, תרופה זה לא !!. המחלה מקורה בחילוף חומרים (התחדשות מואצת של תאי העור) כושל, ובעייה זו אינה נפתרת בעזרת תזונה כל שהיא. מקור המחלה הוא גנטי, ועד שיגיע היום בו יימכרו גנים בבית מרקחת, נמשיך לפזר את עורנו בכל מקום.

זהב 21

New member
דווקא כן - שמן זית + אומגה 3

כפי שכתב כאן אחד מהחבר'ה, על כל אחד זה משפיע אחרת. לי יש פסוריאזיס מעל 17 שנה... ועליי ועל אחרים שאני מכירה - מריחת שמן זית (בקרקפת/על הפסוריאזיס) + שתיית שמן זית + לקיחת אומגה 3 - מאוד מאוד עוזר לי להקטין את עובי הפסוריאזיס (עושה אותם דקים) ולשמור עליהם במצב סטטי עד כמה שניתן, וגם מאוד עוזר לי אישית לדלקת הפרקים. ניסיתי למרוח אומגה 3 - אבל זה מסריח ברמות לא אנושיות - אז אתה יכול לעשות ניסוי על עצמך - אנחנו הרופאים הכי טובים של עצמנו... אני ממליצה לקחת בין 3-6 טבליות אומגה 3, ואחרי שבועיים כבר תראה תוצאות לטובה.

zepelin

New member
ליצרנים ולמוכרים באמת עוזר. מסכים

איתך שזה מסריח. למרוח על העור בהחלט. כתוסף תזונה, מנסיוני ומנסיונם של רבים אחרים, לא דובים ולא יער, בעיקר צרבת.

זהב 21

New member
אם ניסית במשך חודש לפחות

ולא היה שיפור - אז אולי עליך באופן ספציפי זה לא עובד. עליי - אומגה 3, 6 כדורים ביום, עובד תוך שבועיים, ולפעמים אני עושה הפסקות, ורואה מיד השפעות טובות כשאני לוקחת את האומגה 3/או החמרה של הפסוריאזיס + הפרקים !!!! כשאני לא לוקחת...

d a n i 2 2 2

New member
קורטיזון

כפי שחבריי אמרו לך עדיין אין פתרון למחלה, אלא רק כלים שונים לנסות להקל ולהפחית את הדלקתיות. זה נכון גם לרפואה הקונבנציונלית וגם לרפואה האלטרנטיבית. לא מפתיע שכשאתה מורח קורטיזון על הקרקפת, הדלקת מופחתת, כי הקורטיזון פשוט מחליש את המערכת החיסונית המקומית וכך עושה גם אלידל ופרוטופיק. הדלקת בין היתר היא ביטוי לתגובה החיסונית של הגוף. הקורטיזון בשימוש ארוך, גם עם הפסקות קצרות, גורם לתופעות כמו אטרופיה של העור ושאר צרות. אם היית משתמש בקורטיזון לSOS זה סיפור אחר, אבל לפי התיאור שלך אתה משתמש בו הרבה. לרופאי עור שאין להם כלים אחרים להציע לך, תלוי על איזה רופא אתה נופל. יש כאלה שיציעו לך פתרון לנסות ולא יספרו לך מסביב ולא מתוך כוונת זדון כך שאולי תאכל אותה אח"כ שלא במתכוון, ויש כאלה שיסבירו לך יותר או שפשוט יאמרו לך שאין להם פתרון עבורך ושאפשר רק להקל בצורה מבוקרת, ואז תנסה להתייעץ עם אחרים. זה עניין של ניסוי וטעיה וגם אז לא מובטח גן של וורדים... תרגיש טוב.

שלום רב ../images/Emo24.gif

באופן עקרוני אני נגד שימוש בסטרואידים במצבים של פסוריאזיס רגיל. מנסיון אין בהם כל תועלת, נהפוך הוא ברוב המקרים רק נזקים . מאחר ופסוריאזיס נכון להיום אינו ניתן לריפוי אז מה שנותר זה להשתמש בכלים בתבונה בהתאם למצב. למי שיש נגעים בודדים פה ושם טיפול משחתי בהחלט מספיק, ניתן לנסות דיבונקס או זורק בצרוף אמבטיות וקרם לחות. למי שהפסוריאזיס מופשט ניתן לטפל בים המלח, פוטותרפיה בצרוף משחות כנ"ל. למי שיש פסוריאזיס עקשן יכול להוסיף טיפול תרופתי סיסטמי כמו ניאוטיגסון,מטרטוקסט,נאורל או ראוקוטן. למי שממש קשה יכול לנקוט בטיפול ביאולוגי.

למעלה