מספר שאלות
שלום לכם
אני כבר הרבה זמן מתעניינת בתזונה, ואני טבעונית כבר שנה וחצי. הפורום הזה סיפק לי לא מעט מידע, אך יש מספר עניינים שעדיין אינם בהירים לי, ואף לא מצאתי עליהם הרבה תשובות מובנות (סליחה מראש על הכמות):
1. חומצה פיטית וחומצה אוקסלית - זה באמת כזה נורא? אילו מזונות עשירים בהם ואיך לנטרל? ובאופן ספציפי יותר - כמה השפעה יש להן השפעה על ספיגת סידן בטחינה?
2. האם אפשר לצרוך חלבון מלא מירקות בלבד? (כולל ירקות שורש כמובן)
3. מאז שאני טבעונית הבטן שלי נפוחה באופן תמידי ויש לי גזים. כנראה שזה עקב צריכת סיבים, אך הקושי שלי הוא הרבה יותר יומיומי, שכן אני אוהבת לנשנש ירקות ובכלל לאכול ירקות, ואני לא שמה לב לכמויות. יש לכם הצעות? יש מישהו שהתמודד עם מקרה כזה של בטן נפוחה וגזים? בכלל אני אשמח לשמוע איך משפיעה עליכם אכילת כמות גדולה של ירקות, זה תמיד סיקרן אותי. אתם שותים הרבה?
4. לגבי הנבטה - ממחקרים ברשת בעיקר אך גם קצת מחוצה לה, יש מידע סותר אודות משך זמן ההנבטה. העמדות: מצד אחד שהנבטה ממושכת הופכת את הקטנית לירק ובכך מחסלת את החלבון, לכן כדאי להנביט עד הופעת זנב קטן, מול העמדה הנפוצה שהנבטה הופכת את הקטנית לבעלת ערכים תזונתיים גבוהים יותר והיא יעילה יותר לעיכול. מה האמת?
5. בעקבות הנפיחויות שאני חווה בשנה האחרונה, כמו גם לחצים מהסביבה, עלו לי מחשבות על לחזור לאכול ביצים, זה המאכל שהכי פחות מפריע לי מוסרית (כמובן שאם בכלל אוכל זה רק ביצי חופש) אבל עדיין אני לא מסוגלת אפילו לחשוב על עצמי אוכלת ביצים. רציתי לשאול על ביצים דווקא מנקודת המבט הבריאותית - ממה שראיתי באינטרנט, אין ממש מקום שאומר שביצים אינן בריאות, להפך. האם יש נימוקים בריאותיים נגד אכילת ביצים? זה אולי יעזור לי לא להיות מוטרדת מזה שאני עושה משהו לא נכון לגוף שלי בעצם היותי טבעונית (חולשה ושינויים בהרגשה הכללית קשורים לזה).
6. בקשר לכמויות - אתם שמים לב לזה? נגיד, אני תמיד מודאגת שאני לא אוכלת מספיק חלבון משילוב של קטניות ודגנים כי אני כבר הרבה זמן לא בודקת ערכים תזונתיים ויתרה מזאת כשאני אוכלת תבשילים וקציצות וכדומה אני לא יודעת בדיוק אפילו איזו כמות מאותה קטניה/דגן יש בכל מנה. אני לא מצליחה להקפיד על אכילה מסודרת, וזה רק מקשה על זה.
7. האם אתם משגיחים על הימנעות מצריכה עודפת של סיבים תזונתיים? עד כמה צריכה עודפת עלולה לפגוע בספיגה של חומרים, ואילו?
8. אתם מקפידים על צריכת 1000 מ"ג סידן ליום? אני הפסקתי להקפיד על זה מאז שעברתי לטבעונות, אבל למעשה אין לי מושג אם אני מקבלת מספיק (מסיבות שונות - גם תפריט לא מסודר, גם לא ברור לי כמה מזה נספג, גם בגלל שצריכת ברזל עם סידן מעכבת את ספיגתו, גם מעצם העובדה שהסידן בבדיקות הדם לא מעיד על כמות מספקת בתזונה).
9. מהי כמות השומן המינמלית שאפשר לצרוך על איזו כמות של ירקות (כדי לשפר ספיגה של מרכיבים תזונתיים)?
תודה רבה מראש,
וסוף שבוע נפלא!
שלום לכם

אני כבר הרבה זמן מתעניינת בתזונה, ואני טבעונית כבר שנה וחצי. הפורום הזה סיפק לי לא מעט מידע, אך יש מספר עניינים שעדיין אינם בהירים לי, ואף לא מצאתי עליהם הרבה תשובות מובנות (סליחה מראש על הכמות):
1. חומצה פיטית וחומצה אוקסלית - זה באמת כזה נורא? אילו מזונות עשירים בהם ואיך לנטרל? ובאופן ספציפי יותר - כמה השפעה יש להן השפעה על ספיגת סידן בטחינה?
2. האם אפשר לצרוך חלבון מלא מירקות בלבד? (כולל ירקות שורש כמובן)
3. מאז שאני טבעונית הבטן שלי נפוחה באופן תמידי ויש לי גזים. כנראה שזה עקב צריכת סיבים, אך הקושי שלי הוא הרבה יותר יומיומי, שכן אני אוהבת לנשנש ירקות ובכלל לאכול ירקות, ואני לא שמה לב לכמויות. יש לכם הצעות? יש מישהו שהתמודד עם מקרה כזה של בטן נפוחה וגזים? בכלל אני אשמח לשמוע איך משפיעה עליכם אכילת כמות גדולה של ירקות, זה תמיד סיקרן אותי. אתם שותים הרבה?
4. לגבי הנבטה - ממחקרים ברשת בעיקר אך גם קצת מחוצה לה, יש מידע סותר אודות משך זמן ההנבטה. העמדות: מצד אחד שהנבטה ממושכת הופכת את הקטנית לירק ובכך מחסלת את החלבון, לכן כדאי להנביט עד הופעת זנב קטן, מול העמדה הנפוצה שהנבטה הופכת את הקטנית לבעלת ערכים תזונתיים גבוהים יותר והיא יעילה יותר לעיכול. מה האמת?
5. בעקבות הנפיחויות שאני חווה בשנה האחרונה, כמו גם לחצים מהסביבה, עלו לי מחשבות על לחזור לאכול ביצים, זה המאכל שהכי פחות מפריע לי מוסרית (כמובן שאם בכלל אוכל זה רק ביצי חופש) אבל עדיין אני לא מסוגלת אפילו לחשוב על עצמי אוכלת ביצים. רציתי לשאול על ביצים דווקא מנקודת המבט הבריאותית - ממה שראיתי באינטרנט, אין ממש מקום שאומר שביצים אינן בריאות, להפך. האם יש נימוקים בריאותיים נגד אכילת ביצים? זה אולי יעזור לי לא להיות מוטרדת מזה שאני עושה משהו לא נכון לגוף שלי בעצם היותי טבעונית (חולשה ושינויים בהרגשה הכללית קשורים לזה).
6. בקשר לכמויות - אתם שמים לב לזה? נגיד, אני תמיד מודאגת שאני לא אוכלת מספיק חלבון משילוב של קטניות ודגנים כי אני כבר הרבה זמן לא בודקת ערכים תזונתיים ויתרה מזאת כשאני אוכלת תבשילים וקציצות וכדומה אני לא יודעת בדיוק אפילו איזו כמות מאותה קטניה/דגן יש בכל מנה. אני לא מצליחה להקפיד על אכילה מסודרת, וזה רק מקשה על זה.
7. האם אתם משגיחים על הימנעות מצריכה עודפת של סיבים תזונתיים? עד כמה צריכה עודפת עלולה לפגוע בספיגה של חומרים, ואילו?
8. אתם מקפידים על צריכת 1000 מ"ג סידן ליום? אני הפסקתי להקפיד על זה מאז שעברתי לטבעונות, אבל למעשה אין לי מושג אם אני מקבלת מספיק (מסיבות שונות - גם תפריט לא מסודר, גם לא ברור לי כמה מזה נספג, גם בגלל שצריכת ברזל עם סידן מעכבת את ספיגתו, גם מעצם העובדה שהסידן בבדיקות הדם לא מעיד על כמות מספקת בתזונה).
9. מהי כמות השומן המינמלית שאפשר לצרוך על איזו כמות של ירקות (כדי לשפר ספיגה של מרכיבים תזונתיים)?
תודה רבה מראש,
וסוף שבוע נפלא!