מספר שאלות

רינת1232

New member
מספר שאלות

בני בן 12 מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז (מאובחן כבעל הפרעת קשב אבל לא ריכוז). מקבל לאחרונה קונצרטה 36 מ"ג לאחר שריטלין LA לא עזר לו.
המורים מדווחים שיש ימים נהדרים שמקשיב, לומד טוב וכו', אבל יש ימים שבהם אינו מרוכז כלל ומאד עצבני, למרות שלוקח את התרופה כל יום.
היום לקח גם כן למרות שבשבתות לא לוקח כי יש לו 3 מבחנים בשבוע הבא.
הוא מאד עצבני, לא הצלחתי כלל לשבת איתו על הלימודים. מתפרץ ובוכה כל הזמן, למרות שבלי הקונצרטה הוא מתנהג בסדר גמור ולוקח אותה כדי להתרכז בלימודים. לבסוף החליט ללכת עם כמה ילדים לבריכה.
שאלותי:
1. האם יכול להיות ילד בעל הפרעת קשב אבל לא ריכוז?
2.איך זה שיש ימים שמתפקד טוב עם התרופה וימים אחרים שהם גרועים.
3. איך יתכן שהיום אחרי שלקח את התרופה היה עצבני ביותר.
4. ביום שלישי יש לו בשעות הערב (ב-שש בערב) מבחן מיון לבר אילן ללימוד העשרה במתמטיקה (הוא מצויין בחשבון). באיזה שעה צריך לקחת את הקונצרטה, כי ביומיום בשעה כזו הוא כבר מחוץ לתרופה. אם יקח בשעה 14 זה מאוחר מידי?
5.אם ריטלין וגם קונצרטה לא כל כך מתאימים, האם צריך לעבור לאדרל.

תודה ושבת שלום

אוטוטו12

New member
עונה בתור אמא.... לא אשת מקצוע...

שלום רב,

עונה על מה שיודעת... מרגיש לי שהמינון לא מתאים לו.... לא יודעת להגיד אם המינון גבוה מידי או נמוך מידי.... משהו במינונים לא מתאים לו... חלק מתופעות הלוואי של התרופות האלו זה גם מצבי רוח כאלו... לא הייתי הולכת ישר לתרופה אחרת... הייתי חוזרת לרופא ובודקת את המינון... כשאצל הילדים שלי היו בעיות כאלו ואחרות... הרופא שלנו אמר שעדיף למצות את כל האפשרויות עם תרופה איקס ורק אז לעבור לתרופה אחרת.... (אדרל למשל זה ממשפחה אחרת לעומת הריטלין והקונצרטה... ואולי זה באמת מה שהבן שלך צריך אבל לפני כן תבדקי את כל האפשרויות שלך... - יכולה להגיד לך שכשהבת שלי לקחה אדרל - היו לה הזיות.... ולכן הפסקנו לתת לה תוך שבוע את התרופה הזו... זה לא פשוט.... בכל זאת - התרופות האלו לא פשוטות....)

ההפרעה עצמה נקראית קשב וריכוז אבל זה בעצם העובדה שיש להם קושי שמתבטא בכך שכל דבר מרגש אותם וכל דבר הם קולטים כאילו הוא הדבר הכי חשוב.... וכשיש הרבה דברים "מעניינים" שכאלו זה מפריע לריכוז.... כי הרי אי אפשר להתרכז במס' דברים באותה עוצמה באותו הרגע..... אין להם חלוקה של טפל ועיקר.... הכל אצלם זה העיקר....

קונצרטה משפיעה לבערך 12 שעות....אז אם תתני לבן שלך את הכדור רק בצהריים זה אומר שבעצם הלילה רוב הסיכוי אבוד לו.... לפי מה שאני יודעת צריך לתת את הכדור הזה בשעות הבוקר... כדי שעד הלילה ההשפעה בטוח תעלם.... יש לך אפשרות אולי לתת לו באותו היום ריטלין רגיל ? כזה שמשפיע רק לשמונה שעות ? ואז אחר הצהרים תתני לו עוד ריטלין של 4 שעות ? אם לא אולי שווה לתת לו את הכדור לא יאוחר מאחת עשרה בבוקר.... ואז אולי זה יסתדר טוב גם מבחינת הבחינה וגם מבחינת הלילה.... (אני בדעה שעדיף לפספס מבחן - חשוב ככל שיהיה (ואני יודעת על מה את מדברת.... גם הבן שלי מעולה במתמטיקה ונמצא בתוכנית....) מאשר שיפספס שעות שינה שחשובות מבחינת ריכוז למחרת.... )

מקווה שעזרתי במקצת...

שיהיה בכל מקרה בהצלחה במבחן ובכלל

מעקב טיפולי

שלום רינת,
אני רוצה להתייחס לשאלתך הראשונה:
המונח "הפרעת קשב וריכוז" הוא תרגום לא נכון לעברית. השם של ההפרעה הוא: attention deficit disorder- אין פה את המילה ריכוז....
הפרעת קשב, על פי ה-DSM (ספר ההפרעות המנטליות), מורכבת מ-3 מדדים: קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות, כאשר אדם יכול ללקות בקושי באחד המרכיבים או השילוב של כמה מרכיבים.
לפיכך, הפרעת הקשב יכולה להופיע בכמה אופנים שונים- חלקם משפיעים על הריכוז וחלקם לא.
מומלץ לבצע מעקב טיפולי, כלומר אבחון ממוחשב לפני ואחרי לקיחת התרופה. מבדק טוב יראה לכם בדיוק כיצד משפיעה התרופה על בנך.
בדיקה כזו מאפשרת לראות על אילו מהממדדים משפיעה התרופה- לעתים התרופה משפרת את יכולות הקשב, למשל, אולם הופכת את הילד לאימפולסיבי יותר (ואולי זו הסיבה שהוא יותר עצבני). לכן צריך לבדוק בדיוק מהי השפעת התרופה עליו.
בהצלחה!

רינת 1232

יכול מאד שהמינון שמקבל בנך, ואולי אפילו סוג התרופה, אינם מתאימים לו. מומלץ לפנות לרופא המטפל שלו לבירור הנושא. ישנן תרופות אחרות, שאינן בסל אמנם, אך במקרים רבים תופעות הלואי שלהן פחות קשות.

נשמה גם אני עונה מניסיוני בלבד

הבתבלבד בת שלי לוקחת ריטלין al ואני זוכרת שנתנו לה עשר מיל היא בת חמש ושהרופא ביקש לעלות את זה ל15 כל היום היא בכתה אפילו אמרה לי שום דבר לא מרגיע אותי לא טלוויזיה לא כל פינוק שעשיתי לה לא עזר. ברור לי שזה היה כי המינון היה לה גבוהה אז הפסקנו לתת ונתנו את העשר וכדי להגיע ל15נתתי במינונים ממש קטנים עד שהגענו לכמות שרצינו. הריטלין של ביתי הוא באבקה אז אפשר לשחק איתו הכדורים קונצרטה וכל זה זה לבליעה אז אי אפשר להתרגל טיפה יותר כל כמה ימים. לדעתי זה כי המינון גדול. רק דיעה

אענה על השאלה החמישית בעיקר.

אין לי סמכות לאבחן. אני עונה מתוך הניסיון שלי עם עצמי ועם הילדים שלי.
ייתכן שהבן שלך סובל מתופעת לוואי של הקונצרטה, שעושה מצב רוח רע. אצלי תופעת הלוואי הזו בולטת דווקא בריטלין LA ולא כל כך בקונצרטה. כשאני לוקח דייטרנה (ריטלין בשחרור ארוך בהדבקה על העור) מצב הרוח שלי אפילו טוב יותר מאשר עם הקונצרטה, אבל הפרש האיכות בין הקונצרטה לדייטרנה, עבורי, לא שווה את הפרש המחיר.

בהחלט יש טעם לדבר עם הרופא על דייטרנה, אדרל, ואייוונס (בארץ קוראים לו ויונס והוא אדרל בשחרור ארוך) או תרופות אחרות, שמשמשות לשיפור הריכוז ויש להן פחות תופעות לוואי מאשר לריטלין הרגיל, לLA או לקונצרטה.

איחולי הצלחה ואושר.

למעלה