מספר שא´

מספר שא´

צפיתי עכשיו בספיישל על הKKK ויש לי מספר שאלות : 1)מיהם המורמונים ? מה השוני של קבוצה זו? מי מרכיב אותה? אשמח לקבל הסבר על השורשים שלה ועוד. 2)מה זה יוניוניסטים ? 3)מיהם היאספים ? והאם יש הבדל בינהם לבין ההיספנים? מיהם ההיספנים? 4)מיהם הבפטיסטים ? מה השוני של קבוצה זו? מי מרכיב אותה? אשמח לקבל הסבר על השורשים שלה ועוד. 5)מה השוני בין כל אחד מהפלגים בנצרות ? פרוטסטנטים , קתולים? 6)ממלחמת האזרחים מוכרים בעיקר שני דגלים , אחד מהם הוא דגל אדום עם 2 פסים כחולים מצטלבים ? מהו ? אשמח לקבל הסבר עליו.

אז ככה (על קצה המזלג):

קודם כל נתת פה ים שאלות, אבל אני אנסה לגעת במה שאני יודע בלי צורך להריץ חיפוש (דבר שאני בטוח שגם אתה מסוגל...) המורמונים הם כתה או עדה דתית (אפשר להגיד גם כת, הם פשוט הרבה מאד אנשים והם רכשו השפעה לא מבוטלת, כך שיש להם מספיק כוח לעשות הרבה רעש אם תגיד ככה עליהם). שמם הרשמי הוא "כנסיית ישו הנוצרי של קדושי הימים המאוחרים" (Church of Jesus Christ of Latter Day Saints). נביאם היה ג´וזף סמית, ולאחר הירצחו הנהיג את התנועה בריגהאם יאנג. באופן מאד כללי, אפשר להגיד שהמורמונים מאמינים שאחרי שנצלב, הופיע ישו הנוצרי ביבשת אמריקה ובישר את הישועה בקרב השבטים הילידים. כמו כן, הם דוגלים בריבוי נשים, דבר שיותר מכל דבר אחרי תרם לחיכוכים בינם לבין שאר הסובבים אותם. החיכוכים האלה תרמו לכמה אירועים טראגיים בתחילת דרכם. הייתה על זה פעם תכנית בערוץ ההיסטוריה. אני אודיע לך כשהיא תוקרן שוב. יוניוניסטים הם פשוט אנשים הצפון. יוניטארים, לעומת זאת, הם חברים בפלג דתי שאת מהותו אני ממש לא יודע, ובאמת בושה. יאספים אני לא יודע מה זה. יש ואספ (wasp), שפירושו לבן, אנגלו-סקסי, פרוטסטנטי. ההיספנים הם פשוט יוצאי כל הארצות דוברות הספרדית. אדם מספרד לא ייחשב בהכרח להיספאני אם אנשים יידעו שהוא מספרד ולא מדרום אמריקה או הקאריביים, אבל רוב הסיכויים שיחשבו אותו לכזה בשל מבטאו. גזענים מן הסתם ימהרו להכליל אותו בהיספאנים, משום הנוחות המחשבתית האהובה עליהם כל-כך. הבפטיסטים הם עדה נוצרית שגם עליה אני לא יודע הרבה, אבל אני יודע שהם נחשבים לחסידים גדולים של גישת הסערת רגשות לדת. דרשות של המטיפים שלהם הן קולניות מאד והם גם חסידים לא קטנים של כל האותות והמופתים שמטיפי טלוויזיה מאד אוהבים לבצע. לגבי הפלגים האחרים - זה כבר חתיכת סיכום. תריץ חיפושים, או שתשאל שאלות יותר ספציפיות
הדגל שאליו אתה מתייחס הוא דגל הקונפדרציה, כלומר דגל הדרום. הוא נקרא "המטות והכוכבים", כי במקום פסי הרוחב של דגל ארה"ב, יש לו שני פסים מצטלבים (המטות) וכוכבים כמספר מדינות הדרום. (לא זוכר כמה).

hastings

New member
עוד טיפה על הבפטיסטים

האמונה המייחדת אותם (ועל שמה הם נקראים) היא הבחירה בטבילה. בניגוד לקתולים או לכיתות פרוטנסטנטיות אחרות, הם מאמינים שעל אדם להגיע להכרה באמיתו הבשורה ולקבל את ישו כמושיע בבגרותו, מתוך הכרה מלאה. הטבלה של תינוק אינה משמעותית, מכיוון שהוא לא מודע למה שהוא אמור לקבל עליו. הוא אינו זוכה בחסד רק מכיוון שנטבל. ההתגלות האישית הזו תורמת לאופי ה"מתלהב" שלהם, מכיוון שעל כל אחד מהם, לכאורה, נחה רוח הקודש עם הכרתו באמיתות הנצחיות. בהתאם לכך, מקובל מאוד בכנסיות כאלה שאדם יעמוד ויספר על ההתגלות האישית שלו, כשחלק מהם עוברים תהליך אקסטטי בתיאור זה. ראשיתם למיטב זכרוני עוד במלחמות הדת של המאה ה 17 באירופה, אבל הם זכו לעדנה והצלחה בעיקר בארצות הברית. העובדה שלא מעט מהכנסיות של השחורים בארה"ב הן בפטיסיטיות (על כל גווניהן, יש גם אנאבפטיסטים וכו´), תורמת לדימי ה"מתלהב" שהוזכר. מסורות תרבותיות של call and response, הקריאה של הכומר והתגובה של הקהילה, שהמקור שלהן במידה מסוימת עוד באפריקה, נכנסו לתוך הנהגים של כנסיות אלה. כך גם במידה מסוימת התגובות האקסטטיות שהזכרתי קודם. עוד נקודה מעניינת אחת: ההשפעה של המוזיקה שהיתה נהוגה בכנסיות הבפטיסטיות על מוזיקת הגוספל וה"סול" היא מכרעת. ארית´ה פרנקלין למשל היא בתו של כומר בפטיסטי והביאה איתה את סגנון השירה הזה למוזיקה הפופולרית. מאפיינים שאפשר למצוא אצל ג´יימס בראון (כמו למשל יחסי ה call and response שלו עם התזמורת) לקוחים משם. סטיבי וונדר החל כזמר בכנסייה, ולקח אתו את סגנון השירה הזה.

מרים 02

New member
עוד טיפונת על המורמונים

במקרה פגשתי שבוע שעבר נוצרי מורמוני חביב ומה שאני יכולה להוסיף שאכן זוהי כת אמריקאית , שאנשיה, הלא רבים, מחוייבים לתרום שנתיים מחייהם לטובת הכת- לעשות שליחות, בדרך כלל מיסיונרית. על הר הצופים נמצאת הכנסייה המורמונית, מקום מדהים ביופיו שאפשר להתארח בו בקונצרטים הרבים שהם עורכים, במהלכם מוסט וילון גדול ומתגלה העיר העתיקה במלוא הדרה.

hastings

New member
לא בארץ

הרבנות כפתה עליהם כזה הסכם דרקוני כשאישרו להם להקים את המרכז שלהם, שהם מפחדים לדבר בכלל על דת. חברים שלי היו שם בסיור וביקשו מהמדריך שיסביר להם קצת על עקרונות הדת נענו ש"אסור לו". מה שכן, הם כנראה החליטו להראות לנו איך אפשר לבנות יצירת מופת אדריכלית. הם הקימו אותה בכוונה מול המפלצת המכוערת שהיא האוניברסיטה העברית כדי להדגים אך מנצלים את השטח והנוף בצורה הטובה ביותר. רק כדי לזרות לנו קצת מלח על הפצעים.

למעלה