מספר דברים

• פותח הנושא IamRa
  • פורסם בתאריך

IamRa

New member
מספר דברים

האם יש משהו בגלובליזציה שמשתתפי פורום זה הם בעד? אני בהחלט נגד קאפיטליזם, תרבות הצריכה ושאר המקדונלדס, אבל מה רע לדוגמא בגלובליזציה של ערכים ואתיקה? התבדלות של כל עם בתוכו הינה מתכון לפאשיזם לאומני ולמלחמות מהטריגר הקטן ביותר. לטובת העולם, איזשהו סוג של גלובליזציה חייב להתבצע. רק לא כמו בצורה הנוכחית. כמו שאני רואה את זה כרגע, גלובליזציה כלכלית היא בלתי נמנעת. כולנו נסחור באותו מטבע בסופו של דבר. מאין סוג של דארוויניזם: המטבע החזק ישרוד. כנ"ל גם לגבי שפה. אין מה להגיד - האימפריאליזם האמריקאי מסריח מצביעות, מחמדנות ומניצול ציני של מדינות העולם השלישי לתועלתם, אבל האם באמת אתם מאמינים שתהליך הגלובליזציה לכשלעצמו הוא כזה שלילי?

FireBat

New member
מסכים מאה אחוז.

ואין דבר רע בעולם מאוחד, כולם שווים.
The FireBat

monkilita

New member
כולם שווים?

גם זה שיכול לקנות את כל אמריקה וגם זה שהוא אביון רציני? (כל אמריקה כביטוי..
) אני לא מאמינה במשפט שכולם שווים, כן יש לנו איברים דומים, אנחנו כולנו בני אדם בהגדרה הביולוגית, אבל להכריז שויון בין כולם.. זו שטות. לדוגמא, אני לא חושבת שגברים ונשים שווים. זה לא אומר שאחד טוב יותר מהשני חס וחלילה, לכל צד יש את המעלות והחסרונות שלו, אבל בהחלט אין שוויון, לא פיזי, לא מחשבתי ולא בתפיסה,וזה לגבי כל אדם -אין שני אנשים עם תפיסה זהה ולכן אין שויון. אני לא רוצה להיות לא מובנת - אני בעד להתייחס לכל יצור חי כאל יצירה אלוהית מושלמת, אני לא רוצה להרוג אף אחד, לא להרביץ לאף אחד ולא לדרוך על אף אחד. אבל זה עדיין לא שויון!

shay or eli

New member
כמו שאמרו בערוץ הילדים

"כולנו שונים וכולנו שווים". השיוויון שהוא התכוון אליו הוא לא שיוויון שאומר שכולם צריכים להיות רובוטים ולהתנהג אותו דבר. זה אומר, בהתבסס על עקרונות תנועת ההשכלה מהמאה ה- 19, שכל בני האדם נולדו שווים ואין שום סיבה שאדם אחד יקבל יחס שונה או הזדמנויות שונות מאדם אחר רק עפ"י מוצאו/שיוכו. לכל אדם מגיע חינוך וכך הוא יוכל להגיע למיצוי עצמי ויש עוד אידיאולוגיה שלמה... ואם סוציאליסטים/קומוניסטים מדברים על שיוויון אז הם מתכוונים לזה שעובד פשוט לא מבצע עבודה פחות חשובה משל מנהל והוא לא אדם פחות טוב ממנו ולכן לא מגיע לו פחות תשלום ורמת חיים פחותה.

monkilita

New member
אבל

זה לא מה שקורה עכשיו אפילו במדינות הכי נאורות, מי שנולד עם אמצעים יכול לקבל השכלה יותר טובה, רמת חיים יותר טובה. "אין שום סיבה שאדם אחד יקבל הזדמנויות טובות יותר או פחות מאדם אחר" -
זו המציאות. אתה לא מקבל הזדמנויות טובות יותר מילד עבד בחופי השנהב? עזוב את מה נכון, תסתכל על מה שקורה. אין לנו הזדמנויות שוות כבני אדם שונים. סובלנות זה דבר יפה, אבל שויון זה פיקציה. חוץ מזה אם נודה שאין שויון אמיתי וכל אחד שונה אולי יהיה פה שינוי אמיתי. לקבל את השונות זה גם רעיון. רק אהבה תביא אהבה

shay or eli

New member
כל בני האדם נולדו שווים

זה שהיום אין הזדמנויות שוות לכולם זה בעיה במערכת הגלובלית. לכל אדם מגיע חינוך והזדמנות למימוש עצמי, וזה שלילד בחוף השנהב אין את זה לא אומר שלא מגיע לו. זה פשוט פאק במערכת, וזה ניתן לשינוי.

monkilita

New member
מתי כן היה

שוויון הזדמנויות, שוויון אפשרויות
"שוויון" זה לא בהכרח דבר טוב. אולי בזה שנקבל את עצם היותנו שונים,ולא שאני לא בעד לתת הזדמנות לכולם אבל ריאלית לא נראה לי שזה יקרה אי פעם, ונצא מנקודת הנחה שכל אחד רוצה משהו אחר, כל אחד הוא שונה ! יחיד ומיוחד. למה להיות שווים נשמע לנו כזאת מעלה? למה לאבד את היחודיות שבשוני? (לא שלהיות עבד זה כל כך מיוחד..). לדוגמא כושים הם אתלטים יותר טובים מלבנים אז איפה פה השיוויון? אני רק מנסה לבטש את מושג השיוויון.. כי הנחת היסוד הזאת נראית לי לא לגמרי נכונה. אני באופן כללי בעד אהבה, לתת אהבה לכל, לאהוב הכל!

shay or eli

New member
אני כבר אמרתי

כשאומרים שיוויון בקונטקסט הזה לא מתכוונים לרובוטים שמתנהגים כולם אותו דבר, מדברים על לתת לכולם אופציה להצליח במסלול הפרטי שלהם ועל זה שאיש אחד לא יותר חשוב מהשני. ומתי זה קרה בהיסטוריה? לא קרה, אין תקדים. לא מאמינה שזה יכול לקרות? גם אף אחד לא האמין שנגיע לירח. אבל הגענו, תקדימים נוצרים.

greywolf

New member
טעות בסדר של התהליכים

ההקצנה ביחסן של מדינות לשכנותיהן היא פועל יוצא של מגע עם תרבויות בעלות כוח צבאי רב יותר. קח לדוגמא את איראן, עליית האיסלאם הקיצוני שם קשורה קשר ישיר למגע עם תרבות המערב וכוחו הצבאי (דוד מנשרי, איראן בין איסלאם למערב). הלאומיות הגרמנית, טוענת סברה רווחת קיבלה גוון לאומני מאחר ונוצרה ממפגש עם גייסותיו הכובשים של נפוליאון. נקודה נוספת, אינני חושב שתהליך קיים לכשעצמו. נכון שכשבאים לנתח צריך לבודד תופעה על מנת לנתחה אולם הגלובליזציה היא רצף של תהליכים וגם תהליך שאיננו אחיד בכל אזורי העולם. יש גם עלייה של כוחות בדלניים שנאבקים באמריקה: סין, העולם המוסלמי ואולי גם רוסיה תחזור לעצמה.

IamRa

New member
יש בזה משהו, אבל...

ההתחמשות של מדינות תמיד נעשות כתחרות עם מדינות שכנות בעלות כוח צבאי. הקצנה לאומנית שנוצרת כתוצאה מלאומנות של תרבות אחרת היא דבר מוכח, ראה ישראל והפלשתינאים, אך זו תמיד שאלה של מה קדם למה. אלו הם הדברים השליליים שמגיעים כתוצאה מהחשפות לתרבויות אחרות, האם בגלל זה צריך לסתום את הגולל על הגלובליזציה גם כמכשיר מגשר? עלינו פשוט להקפיד להשאיר את הזבל בבית (או יותר טוב, להעלים אותו לחלוטין) ולצאת לעולם עם מסרים שונים. דתות שונות וצורות ממשל שונות היוו גורם ל-90% מכל המלחמות בהסטוריה. אם יש משהו שעלינו ליישם בגלובליזציה זה עולם ללא זהות דתית וצורת ממשל אחידה וטובה (ושימו לב שאיני אומר דווקא דמוקרטיה) כבסיס. העולם, לצערי, עושה רושם שעדיין אינו מוכן להקריב את הדת ושלטונות האוטוקרטיה למינינן על חשבון עולם טוב יותר. לעומת זאת, יש את האפשרות המפחידה שדתות ו/או צורות ממשל שונות יתאגדו לכמה מגה-מדינות ויהיו לנו מגה-מלחמות סטייל 1984 של אורוול.

DR Z

New member
לא לגלובליזציה הקפיטליסטית

אני חושב שיש להתנגד לגלובליזציה הקפיטליסטית -צרכנית, כלומר לגלובליזציה שבגללה כדור הארץ נהרס, תרבות הצריכה משטלתת על חיינו, אנשים מנוצלים, בעלי חיים נרצחים, וארצות הברית שלוטת בעולם. לדעתי יש מקום לגלובליזציה שונה לא כזו הבנויה על רווחים כלכלים אלא כזו שבה אנשים עוזרים אחד לשני, משתפים פעולה וכדי ליצור שיוויון אמיתי.

shay or eli

New member
גלובליזציה תרבותית היא דבר חיובי

אבל כיום אי אפשר לומר שהיא קיימת בפני עצמה, היא קיימת יחד עם הגלובליזציה הכלכלית-קפיטליסטית-נצלנית. ובקונטקסט הזה היא שלילית.

zooey

New member
יש דברים מצויינים בגלובליזציה

גלובליזציה של ערכים ואתיקה היא אולי דבר טוב לך אבל לא למי שתכפה עליו את ערכיך. לך אולי נראה שהעולם צריך לפעול על הערכים שלך אבל הערכים הללו הם ערכי מוסר נוצריים מערביים. אתה יכול לומר שיש משהוא נורא בלהחזיק 4 נשים ולא לתת להן אפשרות ללמוד ולהתפתח אך מי קבע זאת? מי קבע שאתה יותר צודק מעם אחר שלו הסטוריה תרבותית וערכית ארוכה יותר משלך? אגב, הגלובליזציה הזו של ערכים ואתיקה היא מהגורמים המעוררים ביותר התנגדות. אל קעידה למשל יוצאת בפרוש נגד כפיית ערכי המוסר והתרבות הנוצריים אמריקאים על שאר העולם. אותה בעיה יש גם עם בית המשפט הבין לאומי לפשעי מלחמה. על פי אילו ערכים הוא יופעל, מוסלמים, הינדו, מערביים ???

Amotz

New member
נכון, אך ישנם עקרונות אוניברסליים..

שלגביהם חיוני להגיע להסכמה עולמית. למשל: - אכיפת הסעיף במשפט הבינלאומי האוסר על ממשל לאפשר קיום רעב במדינתו. - שזיהום הסביבה המקומית == זיהום הסביבה העולמית ואיכות הסביבה אינה ניתנת לחלוקה: היא פועלת ככלים שלובים באופן שבסופו של דבר כולם נפגעים (דוגמא: תוצאי אפקט החממה). - שתאגיד הרוצה לפעול במדינה מסויימת ולנצל בה משאבים (טבע, אנושיים וכו´) חייב להשיב לאותה חברה השקעות באופן שס"כ הפעילות תתבטא בתועלת למדינה המארחת כולה ולא רק לכיסי התאגיד ומספר אנשי מפתח מושחתים בה. - שזרועות הביצוע של הכלכלה הגלובלית, קרי: הבנק העולמי, קרן המטבע, קרנות או"ם שונות וכו´ לא יכפו פתרונות חד מימדיים על מדינות אשר יעמדו בניגוד למסורת העסקית הנהוגה באותן מדינות. מדינת עולם שלישי שרוצה לשחק עפ"י כללי המשחק הקפיטליסטיים זו זכותה, ובלבד שלא תקריב לשם כך משאבי טבע או אנוש (כריתת יערות, הרחבת מעגלי העוני, וכו´). כמו כן, להפחית בצורה דרסטית את שיעורי הריבית על ההלוואות הניתנות למדינות לצרכי פיתוח (ולהחיל זאת גם על הלוואות עבר) ובמקביל לבצע מורטוריום גורף על חובות העבר. - להעמיד את עקרונות איכות הסביבה והבקרה הדמוגרפית כדפוס מנחה בגלובליזם. - לקיים מוסדות בוררות בסכסוכים קיימים ולפתח מנגנונים למניעת סכסוכים פוטנציאליים. הנסיון האנושי מוכיח כי אין סכסוך בלתי פתיר. - להגביל בצורה משמעותית את ייצור הנשק הקונבנציונלי בעולם ולאכוף על תעשיות נשק - גם במערב - הסבות לתעשיות אזרחיות. ועוד ועוד, כיד הדמיון הטובה.

zooey

New member
אולי לך הם עקרונות אוניברסלים

במדינות רבות רואים את ניצול האוכלוסיה והמשאבים הסביבתיים כחלק מהריבונות של המדינה. אכיפת הגבלה של נשק לא קונוציונאלי היא תוצר של מדינות חזקות שלא מעונינות בתחרות ובאיום עליהן ולא משום מניעים אלטרואיסטים. קרן המטבע העולמית או יותר נכון הWTO מחייבים מדינות לשנות את מדיניותן הכלכלית כל מנת שיוכלו להצטרף לארגונים אלו. המדינות לא חייבות להצטרף לארגונים אלו אך אם הן לא יצטרפו מימיד הסחר שלהן לא יגדלו ויהיה יותר קשה להן לשפר את כלכלתן.ככה הארגון הזה עובד. אין מה לעשות. צריך ליצור אולי ארגון אבל לא ניתן להכניס לארגון זה מדינות שלא מחילות ליברליזציה כלכלית בגלל שזה יסתור את מהות הארגון. אגב - רוב מוחלט של הזיהום העולמי מגיע ממדינות המערב ומארה"ב בפרט. הבעיה היא לא בחברות אשר משתלטות על מדינות הדרום. הבעיה היא במדינות המקור של אותן חברות.

Amotz

New member
ולכן? את בעד הנצחת המצב הקיים

והשלילי, או בעד לנסות לשנות מן היסוד את דפוס ההתנהגות הגלובלי?

zooey

New member
לשנות מן היסוד

אבל השינוי חייב להיות איטי, רציף, מונחה מטרה ומתחשב באופי האדם

Amotz

New member
אפשר להזדהות עם זה, ובכל זאת:

אנחנו רואים שישנם תהליכים שליליים המואצים בשנים האחרונות, כגון תהל´ דמוגרפיים, סביבתיים וכו´. מה שאני גורס הוא, שצריך איזשהו ארגז כלים אוניברסלי, שלא יעמוד בסתירה לאינדיבידואליזם הלאומי אלא יגדיר מכנה משותף לפעולה כלל-עולמית להתנהגות בעולם הולך ומתאכלס, הולך ומזדהם. לדעתי זה צריך להתחיל מאיזושהי רגולציה משפטית שתכפה מספר כללי יסוד לניטור וטיפול בהתפוצצות האוכלוסין, פליטות CO2 , ניהול משאבי טבע עולמיים, מניעת שחיתויות וכו´. עדיין ישאר מרחב פעולה רחב לכל מדינה למימוש עצמי.

zooey

New member
יש בעיה עם שינויים משפטיים

בית המשפט העולמי שהוקם לא נועד לסוגיות אלו וגם אם היה אין לו סמכות ממשית. ראה כיצד בהרף עין מבטל בוש את האמנה למניעת שחרור חומרים מסוכנים לאטמוספירה. הוא ביטל אותה (למרות שקלינטון בכלל לא הביא אותה לאישור מידיעה שהקונגרס לא יאשר) ידי בצדק מכיוון שהמדינות שמפיצות יותר חומרים כאלו בכלל לא חתומות. סין, ברזיל ועוד מדינות רבות שבהן יש זיהום עצום לא מסכימות לחתום על אמנות כאלו. מצד שני אמנה למניעת שחרור פראונים הפוגעים באוזון נחתמה ומיוסמת בהצלחה כף שתלוי מה המטרה ומה עומד על הפרק. רגולציה משפטית היא לא הדרך אלא גיוס תמיכה של כל המדינות בעולם או לפחות המדינות החזקות בעולם לאותה המטרה המשותפת. כל האמנות הללו פוגעות בכלכלה במידה גדולה או באיכות החיים של התושבים ולכן גיוס תמיכה רחבה זו הוא לא דבר פשוט לעשותו.

Amotz

New member
אפשר להזדהות עם זה, ובכל זאת:

אנחנו רואים שישנם תהליכים שליליים המואצים בשנים האחרונות, כגון תהל´ דמוגרפיים, סביבתיים וכו´. מה שאני גורס הוא, שצריך איזשהו ארגז כלים אוניברסלי, שלא יעמוד בסתירה לאינדיבידואליזם הלאומי אלא יגדיר מכנה משותף לפעולה כלל-עולמית להתנהגות בעולם הולך ומתאכלס, הולך ומזדהם. לדעתי זה צריך להתחיל מאיזושהי רגולציה משפטית שתכפה מספר כללי יסוד לניטור וטיפול בהתפוצצות האוכלוסין, פליטות CO2 , ניהול משאבי טבע עולמיים, מניעת שחיתויות וכו´. עדיין ישאר מרחב פעולה רחב לכל מדינה למימוש עצמי.

למעלה