מסע שורשים לפולין

eleli1

New member
מסע שורשים לפולין

בקייץ הקרוב אני מקווה לקחת את ילדי (בני 16 + 14) למסע שורשים לפולין. בנוסף לסיורים בז'שוב בה גדלה אמי ובגלוגוב, שם נולד אביה, אברהם רובין חשבתי לשים גם דגש על השואה ולשלב ביקור באושוויץ ובשרידי גיטו ורשה וקרקוב. כדי שהמסע לא יהיה קשה מדי נכלול גם sight seeing, בעיקר קרקוב. מאחר שלא מצאתי בטאגס מידע על טיולים לפולין אבקש לשאול: א. מה אתם ממליצים לכלול בטיול בן 10 עד 14 יום? ב. האם תוכלו להפנות אותנו לאתרי מידע מומלצים בנושא? ג. איני מתכנן לבקר בקולומיאה, עירה של משפחת אבי, מאחר שאיני בטוח שאוקראינה בטוחה\מומלצת לטיול משפחתי. האם יש לכם נסיון בטיול באוקראינה? דרך אגב: נראה לי, שכדאי לרכז את המידע לגבי טיולי שורשים - בעיקר בפולין - בטאג מיוחד. כל מידע יתקבל בברכה.

deebeebee

New member
קראקוב+ אושוויץ

הייתי בפולין, לגמרי לבד, לפני כחצי שנה. קראקוב באמת מתאימה ל-SIGHTSEEING משום שהיא עיר מאד יפה. אני הסתובבתי לבד ברגל ביום ובלילה וחשתי בה מאד בטוחה. מקראקוב נסעתי באוטובוס ציבורי לאושוויץ, נסיעה של פחות משעה וכך גם חזרתי לקראקוב. יש גם אוטובוס (חינם) המקשר בין אושוויץ א' לאושוויץ ב' (שזהו מחנה בירקנאו). בין שני המחנות המרחק הוא של כשלושה קילומטר ולכן הם מפעילים את האוטובוס בין שני המחנות, ובשניהם חשוב לבקר. ישנם מיטיבי לכת העוברים ממחנה אחד לשני ברגל במסלול מיוחד הקיים שם. בקראקוב העיר עצמה גם מומלץ לבקר ברובע היהודי שעדיין עומד על תילו (אם כי רעוע) בעיר. ברוב ערי ועיירות פולין לא נותר זכר לרובע היהודי. בוורשה נהרס הרובע לגמרי. מה שהיה הגטו לא קיים וכיום עומדות שם אנדרטה במקום בו היה הבונקר של אי"ל (מילא 18), במקום בו היתה תחנת הרכבת שהסיעה את יהודי וורשה אל מחנות ההשמדה (אומשלגפלאץ) ואנדרטה לכבוד מרד גטו וורשה. חוץ מזה נותר על תילו אחד מבתי הכנסת בעיר- נוז'יק שנמצא בככר גז'יבובסקי. מקום נוסף שלא ניזוק (פרט, אולי לפגעי הזמן) הוא בית הקברות היהודי הגדול ברחוב אוקופובה.

תותח9

New member
תשובות

כמה שאלות מקדימות: 1. האם אתם דוברי פולנית ? 2. האם אתם רוצים גם לבקר באתרי נופש ו"כיף" ? מתוך נסיון מטיול שעשיתי בקיץ 2005 (בקבוצה משפחתית, וחלקים מהטיול - לבד), ומתוך נסיון של אשתי (קבוצה משפחתית קטנה, קיץ 2003, לאיזור קרקוב וז'שוב): 1. כדאי לכם להזמין מלון בקרקוב, לשכור רכב + נהג (או תחבורה ציבורית), ולבצע "טיולי כוכב" - יום לאושוויץ, יום לז'שוב. אני ממליץ גם לבקר במכרות המלח בויליצקה - מדהים ומאוד מתאים לנוער. כמו-כן, קרקוב לא רחוקה מזקופנה שבהרים - תוכלו לבצע "גיחה" חד יומית, או גם ללון שם ולטייל בהרים, כולל הליכה רגלית ראפטינג וכו' במקומות רבים באיזור אין לינה ברמה סבירה. 2. אני לא יודע איפה גלוגוב - יש שני מקומות עם שם דומה, ליד רדום ובמערב פולין 3. בין קרקוב לוורשה כדאי לכם לנסוע ברכבת אקספרס 4. כדאי להזמין מלונות מראש, בעיקר בקרקוב, אפילו חודשיים - פשוט יש ביקוש גדול 5. יש פורום תרבית פולין בתפוז - תוכלו לקבל עזרה גם שם 6. חברה טובה שלנו היתה בקיץ בטיול שורשים באוקראינה, חלקו במסגרת קבוצתית, וחלקו עם אמה ועם נהג ישראלי לשעבר - כמעט בלתי אפשרי להסתדר לבד. התנאים שם קשים בהרבה, רמת האכסניות גרועה, פרט לערים הגדולות. נדרשת לאוקראינה ויזה.

eleli1

New member
תודה רבה

1. איננו דוברים פולנית. 2. בהחלט נרצה לעשות גם sightseeing ופעילויות מהנות לילדים (ולי). 3. גלוגוב נמצאת כ 15 ק"מ צפונית לז'שוב. תודה על המידע. זה בהחלט עוזר. האם תוכל לספר יותר על הטיול מקייץ 2003? כמה אנשים? איזה טווח גילים? וכו' שוב תודה

תותח9

New member
על הטיול של 2003

על הטיול של 2003 כאמור, אשתי היתה בו, לא אני הנוסעות - 6 נשים (פולניות...
) - שתיים בשנות ה-50 שלהן (דוברות פולנית) ו-4 בשנות ה-30 שלהן. הן שכרו מיניבוס עם נהג דובר פולנית - עלה לדעתי כ-300 דולר כולל אוכל, דלק וכו, למשך כמה ימים. הן גרו במלון בקרקוב ויצרו ממנו לטיולי כוכב - אחד לז'שוב, אחד לזקופנה, אחד לאושויץ ואחד לעיירות שהן חיפשו ממערב לקרקוב. אחר כך הן סיירו בקרקוב באופן עצמאי, ללא מדרי, אלא עם ספרים ו"ידע אישי" (גם אני עשיתי זאת, אין צורך במדריך לדעתי). הן נסעו למכרות המלח בתחבורה ציבורית (כך גם אני עשיתי). גם כאן, אין צורך במדריך (יש הדרכה פנימית במכרות באנגלית, פולנית, גרמנית ועוד). מקרקוב למקומות נוספים ולוורשה - הן נסעו ברכבות. שוב - אין בעיה, אך כמובן שידע השפה עוזר מאוד. קנו ספר של LONELY PLANET - יש בו מידע גם על פעילות שתתאים לילדים, בעיקר איזור זקופנה (יש רפטינג וטיולים בהרים) ומכרות המלח. יש גם מקומות עם פעילות ספורט, טיולים ביערות וכו'. הכיכר המרכזית של קרקוב מלאה במנגנים, פעלולנים ושאר מופעים שמאפיינים כל עיר אירופית. לגבי אישית - הייתי עם קבוצה, אך עשיתי כמה טיולים לבד (ללא ידע בפולנית)

eleli1

New member
תודה על המידע

נראה, שגם אנו נפעל באופן דומה: בסיס בקרקוב וטיולי יום תוך ניצול שעות האור הארוכות בקייץ. דרך אגב, כבר קניתי את לונלי פלנט. מסתבר, שיש מה לראות ב"ארץ האבות". שוב תודה

תותח9

New member
קישורים

http://www.poland.com/ http://www.polandtour.org/ http://www.polin.org.il/ והקישורים שלמטה

המלצה

בקייץ האחרון היינו אני וגיסתי בפולין 10 ימים גם משהו כמו טיול שורשים משולב עם אתרי תיירות ומאוד נהנינו. נעזרנו בנהג פולני שהוא ישראלי לשעבר דובר עברית רהוטה שליווה אותנו במשך כל הטיול ועזר לנו להגיע בקלות למקומות השונים שביקשנו, מה שחסך מאיתנו את הצורך לנוע בין תחנות אוטובוס ותחנות רכבת עם מזוודות, המתנות מרובות, זיהויי תחנות ע"פ השפה הפולנית וכמובן חסך זמן רב. הגענו למסקנה וכנראה שצדקנו שכשמנסים טיפונת לחסוך בהוצאות יש לזה מחיר בשני מובנים: 1. לא חוסכים בזמן. 2. אם בגלל חסכונות כאלה ואחרים מתעכבים - אז באופן טבעי או מאריכים את הטיול (וזה גם עולה כסף)אז מה חסכת? או מבקרים בפחות מקומות. שלא לדבר על נוחות שגם היא שווה משהו. ולכן אני ממליצה לך לפחות לבדוק את הנושא של שכירת שירותיו של נהג פולני דובר עברית, מה גם שאיתו תוכלי להתייעץ על כל נושא בהכנות לטיול. תהנו.

m a y 8

New member
אוקראינה ופולין - הייתי ב-2002

באוקראינה - מסלול "אישי" (אך לא ממש שורשים) בדרום מערבה (מחוז וויניצה והסביבה) שהצריך שרותי מתורגמנות, רכב ונהג צמודים. לא היה במיוחד נח או קל להסתובב באוקראינה, לפחות באזורי הפרובינציה, כתיירים. לכן ממליצה על מסגרת מאורגנת, אלא אם כן יש קשרים מקומיים ודוברים רוסית (ולאו דווקא אוקראינית). בפולין - קראקוב וסביבתה - קיבלת המלצות מצויינות למעלה. בעיר עצמה הסתובבנו עם מדריך ולאתרי הסביבה (אושביץ, מכרות המלח, הרובע היהודי וכו') שכרנו נהג ורכב. שניהם בהמלצת משרד התיירות שבכיכר העיר. מכיוון שגם האפיפיור התארח בעיר באותו סוף שבוע..היה קצת צפוף בעיר, אבל מרשים וחגיגי. וכשכולם נהרו למיסה בפארק, אנחנו נסענו לאושביץ/בירקנאו (כל אתרי התיירות האחרים היו סגורים). קראקוב היתה עבורנו תחנת ביניים בין המסע לאוקראינה לבין עצירת הסיום בברלין ונהנינו מהשהות בה. נקודה למחשבה: במבט לאחור - נראה לי שהשהות באוקראינה והביקור באושביץ במיוחד היו קשים יותר לבני (14 אז) מאשר לבתי (15 וקצת אז) - למרות ההכנה שלנו.

eleli1

New member
תודה ושאלות המשך:

1. איך הגעתם לנהג\מתורגמן באוקראינה? האם אפשר לקבל פרטים נוספים? 2. איך נסעתם מאוקראינה לקראקוב? ברכבת? טיסה? 3. האם הייתם מרוצים מהנהג\מתורגמן עליו המליצו בלשכת התיירות? אפשר בבקשה לקבל סדר גודל של מחיר ליום? 4. כתבת שחלק מהאתרים היו קשים לבן 14. גם בני הוא בן 14. האם יהיה מוצדק לדחות את הטיול או לוותר על אושוויץ? שוב תודה

m a y 8

New member
תשובות (ארוך):

1. באוקראינה: ממליצה לך לנסות מהארץ - אולי דרך ארגון יוצאי קולומיאה, או משרד נסיעות שמתמחה בסיורים באוקראינה ולקבל דרכם שמות והמלצות לאיזור קולומיאה. ויש גם את אתר הקהילה של ג'ג'. הקשרים שיצרתי (וגם סידורי הטיסה והויזה) היו מארה"ב ומוגבלים לאיזור הספציפי שביקרתי, וללא נכונות מרובה מצידם לצאת מתחומי הפלך. בשל המרחקים העצומים באוקראינה ומצב הכבישים (דרכי עפר במקומות שביקרנו בהם) והצורך באישור ותיאום מראש (אולי בגלל שהביקור היה למטרות צילומים באזורים היותר נידחים של אוקראינה) - היה די מסורבל להתנייד שם - לא בדיוק "קופצים" מכפר לכפר (אבל כשכבר הגענו, לכפר הנכון הפעם, ראש העיר חיכה עם בקבוק וודקה). 2. מאוקראינה לקראקוב - נסענו ברכבת לילה מקייב (מה שהצריך נסיעה של יותר מ-5 שעות צפונה, בכיוון ההפוך..אבל זו היתה בסופו של דבר הדרך המהירה ביותר לעזוב. סיפור בפני עצמו) - ממליצה לקנות כרטיסים מראש, ובכל מקרה - אם אינך דובר השפה (כמונו) בקש מהמתורגמן/מדריך שיעשה זאת עבורך. 3. חווית קראקוב היתה חיובית ביותר: בלשכת התיירות במרכז העיר המליצו על מדריכים דוברי אנגלית ולחילופין גם סיירנו לבד (עם הספר של Lonely Planet למשל). גם המלצות לנהגים קבלנו בלשכה, והמלצות למלון קיבלנו מהם עוד ברכבת, כשטילפנו בדרך לקראקוב (כאמור העיר היתה מוצפת מבקרים ותפוסת המלונות בהתאם - כל המלונות שניסינו ממה שהומלץ בספרים כבר היו מלאים). אנו לא דוברי פולנית, והקשר היה רק באנגלית (באושביץ יש סיורים גם בעברית). אנסה אח"כ למצוא מחירים וכיו"ב ואשלח במסר. בעיקרון היינו מרוצים מכל ההמלצות שקיבלנו בלשכת התיירות! 4. לגבי בן 14 באושביץ - קשה לענות. אחרי הכל, המקום נראה כמו מוזיאון ופארק, והמבקרים בגילאים שונים, כולל ילדים קטנים...הפרטי שלי למד על הנושא בביה"ס (בחו"ל), גם שמע מספיק בבית (במיוחד כי חלק מעבודותי קשורות לנושא, ובמיוחד הנסיעה ההיא), ובכל זאת היה קשה לדובב. כששאלתי שוב היום, אמר דווקא שזו חוויה שחשוב לכל אחד לעבור ולא זכר אותה כמעיקה כ"כ. אמר גם שלמרות שלא הרגיש מקושר מאוד אישית (מבחינת שורשים משפחתיים באיזור), הביקור עזר לפתח רגישות גדולה יותר לשואה בפרספקטיבה לארועים הסטוריים עכשוויים. השהות באוקראינה היתה עבורו מפגש עם עליבות החיים במדינת עולם שלישי יותר מאשר עם זוועות השואה (מה גם שלא ממש נותר שם זכר לזוועות). קישור לאתר קולומיאה: http://www.shtetlinks.jewishgen.org/Kolomea/kolomad.htm והמלצה נוספת לפני טיול באוקראינה - הסרט Everything is Illuminated

Ivan Ivanov

New member
לא אמור להיות הבדל בין אוקראינה

ופולין ברמת הבטיחות.

אותי מעניין

דווקא = רובין , אמי נולדה כרובין בפייאסק ושם גם חייתה וחלק הושמד ב 1943

deebeebee

New member
לשכת מידע לתיירים

הינה המקום הכי בטוח לקבלת שירותים. גם אני פניתי אליהם ולא התאכזבתי. כדאי לגשת אליהם ולא לחאפרים!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eleli1

New member
משפחת רובין

איני יודע היכן נמצאת פייאסק. אמי היא ממשפחת רובין מהעיירה גלוגוב - צפונית לז'שוב שבגליציה. האם זה קרוב לפייאסק?

למעלה