אני ממש לא מסכימה.
אני לא אומרת שאין משלחות שהן לא גרועות. כבר שמעתי על בתי ספר שהיו בהם משלחות גרועות, וכל הזמן התעסקו רק בשטויות. אבל אי אפשר לעשות הכללות. לפני קצת פחות מחודש חזרתי מפולין. אני הפקתי המון מהמסע הזה, בעיקר בגלל שביה"ס הכין אותנו כמו שצריך. השבועיים האחרונים של החופש שלי כללו סדנה מאוד אינטנסיבית, של בערך 12-14 שעות ביום, עם המון דברים- קודם כל אנחנו הדרכנו את המסע, לכן גם עבדנו על הימים שלנו. אבל חוץ מזה, הייתה הרבה התייחסות לזהות שלנו ולהכנה נפשית לקראת המסע- למה בכלל לנסוע? מה מצפים ממנו? איך להתנהג שם? ועוד כל מיני. כמובן, לא אמרו לנו "אתם צריכים לבכות"... זאת טעות לדעתי כי כל אחד לוקח מפולין משהו אחר ובצורה אחרת. בכל מקרה כל מי שלוקח את המסע ברצינות- יוצא ממנו עם משהו. אפילו אם הוא לא בוכה. במסע עצמו, לדעתי בגלל ההכנה המעמיקה שגרמה כמעט לכולם לקחת את המסע ברצינות, היו מעט מאוד מקרים שאנשי זלזלו או לא היו רציניים. ביום שאני הדרכתי אני פשוט נדהמתי משיתוף הפעולה ומהעניין שהחבר'ה גילו בנושא. וזה לא דווקא היה הכי מעניין בעולם... פשוט ההתייחסות הייתה רצינית- מישהו הפריע, כולם השתיקו אותו. מישהו העיר משהו לא במקום- העירו לו. הייתה אווירה מאוד רצינית. אבל אחרי יום רציני ומאוד אינטנסיבי, היה מאוד טבעי שנחזור לבית המלון ונתפרק... לצחוק, להיות עם החברים, ליהנות, ואתם יודעים מה- אפילו לעשות קצת שטויות- אבל כמובן שבטוב טעם. אני לא ראיתי במשלחת שלנו מקרים של חוסר כבוד או הגזמה בהתנהגות בערב. מה שאני בעצם מנסה להגיד... יש אנשים שבאים לפולין מהסיבות הלא נכונות. זה קורה בכל מקום, ואין דרך למנוע את זה באופן אישי. אבל ההכנה למסע יכולה לשנות משהו בחשיבה, שאולי יגרום לאנשים לרצות לצאת למסע הזה מסיבות יותר רציניות וחשובות. בגלל זה אני חושבת שהאחריות מוטלת בעיקר על בתי הספר. את רוב הקרדיט אני יכולה לתת לביה"ס שלי ולמנחים שלי, שגרמו למסע הזה להיות כל כך רציני ומשמעותי. ישנם בתי ספר שלא לוקחים את ההכנה למסע מספיק ברצינות, ולדעתי ההכנה היא הדבר הכי חשוב. לא יום אחד, ואפילו לא יומיים, אלא משהו שבאמת יכין את התלמידים למסע. ייתן להם להבין שזאת באמת משלחת לפולין ולא טיול שנתי. אבל לפסול את כל הרעיון של משלחות לפולין?! לדעתי זה לא נכון. הרבה אנשים שאני מכירה חזרו מפולין עם דרכי חשיבה אחרות, רעיונות אחרים ובעיקר הרבה ידע. אז למי שבאמת חשוב המסע לפולין- אני בטוחה שאם יפעילו לחץ על בית הספר להכין את התלמידים כמו שצריך למסע, הוא יכול להפוך למאוד משמעותי ולא לעוד סתם טיול.