"קוריו" זו הגדרה היסטורית
כל המובא להלן הינו מידע כללי שלי, ואני אינני מומחה לתחום, ולא חוקר היסטורי.
"קוריו" זו הגדרה היסטורית של מאפיין אחד ויחיד של הסגנון: שנת היווסדו. בתלות בהיסטוריון, הכינוי "קוריו" יתאים לסגנונות שנוסדו לפני 1880 או לפני 1860 בערך. חלק מסגנונות ה"קוריו" גם שמרו על רציפות עוד מתקופת מלחמות האזרחים ביפן, וחלק (גדול יותר כנראה) נוסדו מאוחר יותר, בתקופה של שוגונות טוקוגאווה ויורשיו. כמובן שהסגנונות החדשים יותר מתבססים בד"כ על בסיס הסגנונות הישנים יותר. שים
, ההגדרה הזו של ה"קוריו" היא מאוד ספציפית, ולא מעידה בכלל על יעילות/שימוש בשדה קרב (מתאים יותר לקבוצה הראשונה) / שימוש בדו-קרבות והגנה עצמית אזרחית (מתאים יותר לקבוצה השניה). יותר מכך. רוב המומחים שכותבים על "קוריו" דורשים גם שישמר אופן הלימוד ומסורותיו. חלק מהמשמעות היא, שנדרש אישור של "ראש השיטה" לכל מורה, וייתכן מצב בו תלמיד של מורה מסויים, שיהיה עילוי בתחום ובעל ידע פנומנלי, לא יקבל רשיון הוראה של אותו הסגנון - למרות שיש לו את היכולת. אם אותו התלמיד יחליט ללמד, המומחים לא יתייחסו אליו כאל מורה ל"קוריו". כפי שכתבתי בהודעה אליה קישרתי בעבר, חלק מהמורים שמלמדים "קוריו" בארץ, אינם עומדים בקריטריון זה. וכמובן, שכיוון שההגדרה הזו היא היסטורית, היסטוריונים רבים דורשים גם רציפות של תיעוד שיוכיח כי ההיסטוריה הזו נכונה. הדרישה הזו אולי נראית תמוהה, אך מסתבר שבתקופת טוקוגאווה, השלטון ביפן היה מאוד מאורגן ותיעד כמעט כל שטות (כולל רשיונות עבודה ונסיעה "לכל אזרח"). הדבר הזה גורם להעלאת תמיהות על מקורויותיהם של מספר סגנונות. בין סגנונות אלה לח"מ ידוע על דאיטו-ריו (לא ברור מי לימד את טקאדה טאי-ג'וטסו-לחימה בידיים ריקות. האם הוא למד דאיטו-ריו, או אמנות אחרת שהוא שינה את שמה לדאיטו-ריו ? זאת למרות שידוע מי היו מוריו לעבודת-חרב). ובאופן דומה, יש ספקות של היסטוריונים לגבי ה"קאזה אראשי-ריו". לתשומת
אני לא היסטוריון, ואינני רואה כל סיבה לחרוץ בעצמי דין "מי צודק". אני רק מציין דברים אותם למדתי מקריאה של מקורות שונים. אמיר