מניחה את השמלה

thehadar

New member
מניחה את השמלה

איך מנקדים את המ' במילה מניחה? בפתח או צירי? מישהו יכול ללמד אותי איך יכולתי להסיק את התשובה לשאלה הזאת בעצמי? :) תודה רבה! הדר

trilliane

Well-known member
מנהל
שתי הצורות נכונות: מֵנִיחַ וגם מַנִּיחַ

ממש לא נכון !

אי-אפשר לומר כי "שתי הצורות נכונות". אילו היה זה כך, היתה אחת מהן מיותרת ונשמטת מלשוננו במשך הזמן. הצורה הנכונה היא רק מַנִּיחַ/מַנִּיחָה. האטימולוגיה מוכיחה כי לשתי הצורות יש משמעות שונה לגמרי. לדוגמא: האם אומרים "מַשִּׁיב הרוח ומוריד הגשם" או "מֵשִׁיב הרוח". כל דובר עברית רהוטה יודע כי "מַשיב" בא משרש "נשב" (הצורה הנכונה) ואילו הצורה השגויה באה במובן של מחזיר. (לקוח מתוך הקומונה האטימולוגית "שמות ונשמות ברית הכהנים").

trilliane

Well-known member
מנהל
לא ידעתי שיש החלטת אקדמיה רשמית בנושא

trilliane

Well-known member
מנהל
נכון לחלוטין, פתחי מילון. השורש הוא נו"ח

ולפיכך הצורה המתבקשת היא בצירה (לפי גזרת ע"ו/י) אך קיימת גם צורה המידמה לגזרת פ"נ, אף שזה אינו השורש (אין בעברית שורש ננ"ח או ינ"ח). יש המבדלים בין צורות הנטייה השונות, אבל בשתי הנטיות קיימת המשמעות "לשים" ובמילון ההווה (מילון שימושי לעברית תקנית שנכתב ע"י שניים מאנשי האקדמיה ללשון העברית) מצוין במפורש "ההבחנה בין מֵנִיחַ ובין מַנִּיחַ אינה מחויבת". להלן ההגדרות ממילון ספיר: מֵנִיחַ [פ'; מניחה; הֵניחַ, יָניחַ, להָניחַ] <נוח> 1. [תנ] נותן מנוּחה, מֵביא שלווה, מרגיע; 2. [יב] מבַטֵא בִּשוָוא נָח; 3. [תנ] שָׂם, מַשכּין מֵניחַ את הדַעַת (של אַחֵר) מַשׂבּיעַ רצון, מסַפֵּק, ממַלֵא את הציפִּיות (ההבחנה בין מֵנִיחַ ובין מַנִּיחַ אינה מחויבת); מֵניחַ את נִשקו מפסיק להילָחֵם; הַנַח לי! עַזבֵני לנפשי!; מֵניחַ תפילין קושר תפילין על זרועו ועל ראשו מַנִּיחַ [פ'; מַניחה; הִניחַ, יַניחַ, להַניחַ] <נוח> 1. [תנ] שָׂם; 2. [עח] מַעלֶה סבָרה המשַמֶשת בָּסיס להֶיקֵש או למֶחקר, קובֵעַ הנחה; 3. [תנ] משאיר במקומו; 4. [עח] (אֲחָרָיו) משאיר אחרי מותו (ירוּשה, בני משפחה); 5. [תנ] (ל-) עוזב, מַרפֶּה; 6. [תנ] מַרשֶה, מַתיר; 7. [עח] קובע מוּנָחים מַניחַ מָעותָיו על קֶרֶן הצבי מאַבֵּד את כַּספּו בּעֵסק לא טוב (ההבחנה בין מַנִּיחַ ובין מֵנִיחַ אינה מחוּיבת)

חצי טון

New member
נו.. וזה אותו ציווי?

והאם זה מנוקד כמו ציוויים אחרים מנע"ו בהפעיל?

trilliane

Well-known member
מנהל
יש השפעה של החי"ת; איך זה קשור לשאלה על ינ"ח?

חצי טון

New member
ומה לגבי השאלה הראשונה?

לגבי השאלה על הניקוד, זה ממש לא קשור לחי"ת, אבל נניח שכן. השאלה הראשונה היתה - אם מדובר באותו ציווי. לדעתך כן?

trilliane

Well-known member
מנהל
איך אותו פועל אם אלה שני בניינים שונים?

אני לא מצליחה לעקוב אחרי הטענה שלך.

trilliane

Well-known member
מנהל
"להניח" אין פירושו לעשות לך נוח...

עקרונית הציווי "הנח" משמש לכל המשמעויות הרלוונטיות של "הניח" בהפעיל (והניקוד לא משנה, כאמור), אבל השימוש הרווח בשפה המדובר ל"הנח לי" הוא כמובן "עזוב אותי בשקט". ועדיין אין לי מושג מה אתה רוצה ממני ומה אתה מנסה לטעון ואיך זה קשור לשאלתך לגבי "למה אין ינ"ח... אבל אין לי רצון להמשיך בדיון שבו אתה מקשה קושיות ומצפה ממני לענות עליהן. יש לך טענה? התכבד והצג אותה במשפט חיווי.

חצי טון

New member
אני מקשה קושיות רק כדי להבין אותך.

אם את אומרת שלהָניח ולהַנּיח הם אותו דבר, אז מה הטעם בדיון? זה סתם יהיה ויכוח..

חצי טון

New member
ואת רוצה לומר לי שדעתך שונה?

או שאולי את אומרת לי שאין לך דעה בנושא (מה שלבטח מייתר דיון כל שהוא)

trilliane

Well-known member
מנהל
למה נניח? אם יש לך טענה על הניקוד, הצג אותה

ואל תלך סחור סחור.

למעלה