מנהל מקצועי

ifa1111

New member
מנהל מקצועי

אני חושב שהמילה השניה בשכיחותה בשיח הכדורגל הישראלי, מיד אחרי "רוטציה" הן בעצם צמד מילים: "מנהל מקצועי". זה לא דבר חדש במיוחד, כבר כמה וכמה שנים מדברים בספורט הישראלי על צורך בתפקידים כאלה, אך נדמה שמאז ההצלחה של מכבי תחת הנהגתו של ג'ורדי קרוייף יש קפיצת מדרגה משמעותית.
מכבי חיפה לא מצליחה? שחקני הרכש לא פוגעים? הבעיה היא לא בנאדו ולא השחקנים הבעיה היא שבחיפה אין מנהל מקצועי. חבר כותב לי: כבר שבוע חצי תכנית של אופירה מדברים האם קרוייף זורק מילה לסוזה על השינויים הדחופים בהרכב או לא זורק? וההצלחה בהפועל חיפה? טוב שם תשאלו את שלומי דורה הוא כבר קיבל "מנהל מקצועי" בפעם הקודמת בדמות ניצן שירזי.

למנות מנהל מקצועי נתפס אצלנו כמשהו מודרני, אירופאי. מה התפקיד שלו זה לא כ"כ ברור. מאוד בגדול אפשר לומר שזו יד ימינו של הבעלים בצוות המקצועי והוא הסמכות העליונה שמעל המאמן. התיאור של רביבו למשל נע בין "נציג הבעלים" ל"מנהל מקצועי" ככה לפחות מעלה החיפוש שלי בגוגל. בפועל רביבו היה אחראי הקיץ על הרכש של בית"ר ירושלים. האם מישהו מכנה את אד וודוורד הג'נרל מנג'ר של מנצ'סטר יונייטד? ממש לא. הבחור הוא יו"ר בלא שום נגיעה בצד המקצועי, אך ורק משא ומתן.

תראו, אני לא יודע מה התפקיד של כל ג'נרל מנג'ר בכדורגל יהשראלי בהווה או בעבר, אני כן יודע שזה הרבה פחות נפוץ באירופה ממה שאנשים חושבים, שם עובדים בשיטה ארגונית אחרת ברב המקומות שאם מישהו יתעניין אשמח להרחיב עליה.
אני כן יכול לתת דוגמא למה זה מנהל מקצועי בעיניי מהשבוע האחרון:
לאחר ביקור קצר בוולפסבורג חזרתי לתחנה האחרונה בבריטניה, בודפרי, כפר וולשי. הגעתי וצפיתי במשחק של ילדים בגילאי 7-9. במחצית המשחק כשלובשי החולצות האדומות מובילים 5-0 על החלוצות הלבנות ראיתי ילד אחד גדול מימדים יושב על הדשא ותולש אותו מהאדמה (תכל'ס מהבוץ) בעוד שכל שאר החברים באסיפה עם המאמן או לפחות עושים את עצמם מקשיבים בין שלוק לשלוק. ניגשתי אליו ושאלתי אותו למה הוא לבד, ושזה בסה"כ משחק. הוא השיב שזה מכיוון שהמאמן מציב אותו בהתקפה והוא יודע לעשות רק הגנה, אם אני הייתי בהגנה לא היינו חוטפים חמישה שערים כך אמר לי.
עד סיום המשחק הצליחו הלבנים להבקיע בשעה הטובה ומוצלחת שני שערים, לרוע מזלם זה כבר היה בגארבידג' טיים אחרי שהאדומים כבר הובילו בהפרש של שבעה שערים וכך נגמר המשחק 7-2.
בסיום המשחק ניגש אל השחקנים גארת' שהציג את עצמו כמנהל מחלקת הכדורגל בכפר (בתכל'ס יש רק שני מועדונים קטנים בכפר) ואמר להם שהוא גאה בהם על ההופעה במחצית השניה וכמובן שהפסדים הם חלק מהחיים.
ניגשתי ושאלתי אותו על אותו ילד מגודל ועצוב. גארת' סיפר לי שלילד לו יש אח תאום מוכשר ממנו יש בעיטה חזקה מאוד לגילו. אם אני אציב אותו מעכשיו בהגנה הוא ישתמש בגוף שלו לסכל את ההתקפות ויתקל את הצוציקים שמנסים לעשות עליו טריקים, אולם אם אני שם אותו בהתקפה אני מכריח אותו לחשוב מהר יותר, לפתח את הצד היצירתי שבו וכן להתאמן על הבעיטה שלא תהיה רק חזקה אלא גם מדויקת כי כיום כדור שהוא בועט לעבר השער פוגע בדגל הקרן.

כפי שאמרתי אני לא יודע מה תפקידו של המנהל המקצועי בספורט הישראלי ואולי אלו סמכויות שמשתנות מקבוצה לקבות . יכול להיות שהוא צריך רק להתוות מדיניות רכש ולדאוג לציוד ואולי עליו גם לייעץ למאמן בהחלטות המקצועיות. אני כן יודע שכל מחלקת ספורט צריכה אנשים כמו גארת' בתפקידי מפתח שחושבים איך לפתח כל שחקן ושחקן.

Kimai

New member
כמו שכתבת- רב הנסתר על הגלוי

ולכן, אני יכול לחוות רק את דעתי בעניין.
נתחיל מזה, שאצלנו כידוע יש Delay בהרבה תחומים הקשורים לקדמה והתקדמות, נפוץ יותר בספורט ופחות באחרים. כהערת שוליים לפני שניגש לנושא- אני חושב שהמילה השניה בשכיחותה בשיח הכדורגל הישראלי, מיד אחרי "מומנטום" הן בעצם צמד מילים: "טעות קשה". אבל זה לא האישיו, אז בוא נתקדם.

אם אנחנו עושים הקבלה אדמניסטראטיבית לכל ענף ו/או תחום אחר, אנחנו מזהים שלל בעלי תפקידי מפתח, מנגנון מסויים, כאשר ישנו מנהל, סגן מנהל וסולם הירארכי-ניהולי, בו כל תפקיד וכל דמות אחראית על תחום מסויים, ו/או נגזרת שלו. בגדול, ככל שישנן יותר נפשות החולקות תחום מסויים, ופורטות אותו ליותר גורמים- כך התוצאות טובות יותר, כאשר כל אחד אחראי ומומחה לתת-נושא מסויים. כשכל דמות יודעת יותר דברים על פרמטרים מסויימים ספציפיים, היא הופכת לאוטוריטה בתת-הנושא, ומשלימה את החסר מהצד שלה. אפשר לומר, אם כן, שהשלם גדול מסך חלקיו.
תפקיד הג'נרל מנג'ר בא למלא את החסר הקיים, יותר או פחות, בין המאמן לבעלים. לדעתי, זהו סוג של מנהל / יועץ בכיר, המחליף דעות עם המאמן, ומחבר בין אג'נדת המאמן לאג'נדת הבעלים. לא כל מאמן יודע לתרגם את כוונותיו ואת צרכי האימון לבעלים, משמע לראות עין בעין. כמו בשאר התחומים, אחד טוב בניהול יצור, השני במשאבי אנוש, אדם נוסף מתקתק מו"מים, פרסונה אחת מנהלת כספים ועוד אחת אחראית על הרכש. ולכל אלו, ישנם סגנים ועוזרים. גם בצבא כך, ובעצם בכל מערכת, מי יותר ומי פחות- בהתאם לצרכים, ליכולות ולמטרות.
בכדורגל, מדובר על סדר גודל של יחידות, אם נקביל לצבא. יחידה מוגדרת, 11 שחקנים על המגרש. וכמובן מחליפים-סגל.
אז מהו תפקיד הג'נרל מנג'ר? תפקידו לשמוע את שני הצדדים ולהיות מעורה בענף, ולמצוא את החיבור והאיזון בין הצדדים המורכבים מצד אחד כבעלים, ומצד שני- המאמנים. להיות יועץ-על, ולמצוא את הנוסחה הטובה ביותר, בהינתן התנאים והאילוצים, בחיבור המטרות. יועץ-על, קצין מודיעין וסמנכ"ל כספים. שלושת התפקידים המהווים אבן-ציר, תחת כובע אחד. כמובן שיש לו מס' סמכויות, כגון ביצוע תיאומים מסויימים, והוא בעצם מוריד גם מהנטל ומהדאגות שעל ראש המאמן, ובכך גורם לו להיות מרוכז בחלק החזק שלו.
הסתייגויות: כמובן שישנם כאלו מאמנים שהם גם וגם, אך לא כולם כאלו. וכמובן שלעיתים לא מעטות תוצאות באות ללא קשר, תוך שימוש נכון במשתנים דומיננטיים אחרים- תשוקה, מוטיבציה, תמריצים, טקטיקות וכמובן גם מזל. יחד עם זאת, ניהול נכון וחכם לטווח הארוך מצא בקיעים בקיים, ולמען יציבות, המשכיות, הצבת מטרות עונה אחר עונה ו'בריאות' העסק- צמח התפקיד הזה.

אני לא יכול לשכוח משהו

שבטוטנהאם אמרו לפני קרוב לעשור, כשהם פנו למודל של מנהל מקצועי והביאו את פרנק ארנסן לתפקיד, כשמתחתיו המאמן ז'אק סנטיני. הם אמרו שזה עוזר ליציבות כי אם המאמן עוזב, מה שקורה לא מעט, הדרך שהותוותה אינה משתנה ואין לך מאמן שבא ומחליף חלק מהסגל. נדמה היה גם שזה זוכה לחיזוק כשסנטיני עזב אחרי איזה חודשיים, רק שבסוף העונה הראשונה במודל הזה התברר עוד משהו - גם מנהלים מקצועיים עוזבים. ארנסן נטש לטובת צ'לסי... מאז טוטנהאם עברה בין שני המודלים, גם מנהלים מקצועיים, וגם מנג'רים שליטים (רדנאפ), ועכשיו שוב מודל המנהל המקצועי.

אין פה נכון ולא נכון. באופן אישי, אני לא מת על הרעיון של מנהל מקצועי כפי שהוא מופעל בחלק מהליגות הבכירות, כי אני מאמין שמאמן צריך להיות יותר מאשר האיש שמקבל סגל ליד ופשוט צריך להוציא ממנו את המקסימום. כמובן שיש מקומות בהם המאמן מעורב יותר בבחירת הרכש ומקומות בהם ומעורב פחות (ומי ישכח את האמירה של רפא בניטס על ימיו בוולנסיה, ש"ביקשתי ספה והביאו לי אהיל". או להיפך). זה נפוץ מאוד בספרד, בגרמניה, באיטליה. זה עובד ונכשל, כמו שמאמן ששולט עובד ונכשל. זה לא תלוי במודל אלא במי ששם ובמה שעושים עם זה.

כמובן שמודל המאמן השולט הוא פשוט. וזה בדיוק העניין - אם אתה הולך למודל המסובך יותר, של מנהל מקצועי, אתה צריך לדעת בדיוק למה אתה הולך. איך זה יעבוד, מה אתה מצפה ממנו, חלוקת סמכויות ברורה ובעיקר הידיעה שאם אין ניסיון לחשוב כמה שנים קדימה, אז באמת אין טעם במנהל מקצועי. כי אז הוא סתם האיש שבוחר שחקנים לשנה-שנתיים הקרובות. אז מה ההבדל בינו לבין המאמן? אלא שכאשר אנחנו מדברים על עבודה מסודרת וחשיבה לכמה שנים קדימה, אנחנו מגיעים למחוזות שדי רחוקים מהכדורגל הישראלי. וכך מודל המנהל המקצועי לא מגיע לכלום בארץ, למרבית במקרים נדירים. ולפעמים סתם משתמשים במונח הזה על מישהו שתפקידו בסיסי ומוגבל הרבה יותר, בנוסח של אחראי מחלקות צעירות וכדומה.

למעלה