מנהגי חתונה

Sarika

New member
מנהגי חתונה

מתוך ספרו של דוד בוניס - "קולות משאלוניקי היהודית" לפני התקופה המודרנית נהגו יהודי שאלוניקי שהיו להם ילדים שהגיעו לפרקם לפנות לשדכן קאזאמינטירו, ההורים בחרו את בן או בת הזוג והחתן והכלה המיועדים לא התראו עד יום חתונתם. מספר ימים לפני החתונה הכלה, חברותיה,שכנותיה וקרובות משפחה ערכו טקס שנקרא לאב'אדורה דילה לאנה טקס רחיצת הצמר (לראשונה לאחר הגז) שישמש למילוי מצעי הזוג הצעיר. הטקס נערך ב"קורטיז'ו המשתתפות הנעימו את זמנן בשירי אהבה וחתונה. לפני החתונה, ביום המכונה דיאה דילה אלב'וראדה(יום הנץ השחר) התאספו בני המשפחה כדי לחגוג את הצגת הנדוניה. במוצאי שבת שקדמה לשבוע עריכת החופה, ערכו הנשים אלמוסאמה סעודה לכבוד הכלה. לפני הטקס, מלווה פמליה של קרובי משפחה, ידידים ונגנים את הכלה לבאניו(המקווה). בליל החתונה מובלים הכלה והחתן אל החופהטאלאמווטקס הקידושין נערך בידי החכם. לאחר הטקס נסגרים בני הזוג בחדר פרטי כדי לקיים את מצוות הייחוד לה נוצ'ה דיל אינסיירו. מיד לאחר אותו לילה מתחילות החגיגות המציינות את שמונת ימי החופה אוצ'ו דיאס דילה חופה. שמונה ימים של חגיגות,הזוג הצעיר רקד ביילאס אלה טורקה כשהאורחים משליכים לעברם ממתקים,הגשת צלחות מלאות מטבעות לכלה בידי בני המשפחתה ומשפחת החתן, המוסוס די בודה דאגו לבידור כגון- חיבור ספונטני של שאקאס ושורת מחורזות קומפלאס ויש להניח שהכיבוד כיד המלך.

tsiporganeden

New member
קרידה ,חסרים פה האנשוגאר, אל

דספוזוריו, לה סבח שהיה הבוקר שלמחרת החתונה, שאז מגיעות כל הדודות עם הקוסחואגרה בשביל לבדוק אם הכלה היתה בבתוליה, ואם החתן לא אימפוטנט, וגם מבפנקים את החתן והכלה שעבדו קשה כל הלילה, בממתקים ודברים טובים, אחר כך היו לוס סייטה דיאס דה לה בודה, והיו הטאניידורס שניגנו בחתונה, אני הכרתי בילדותי קבוצה כזו שמסכנים היו עוורים, מרקו אל טאניידור היה קאסוקר, מסכן, אבל הם באמת הנעימו את החתונה בכל מיני שירים אה לה טורקה. יפה יפה קרידה תודה על מה שאת מביאה לנו פה, חבל שאין לי כל כך הרבה זמן להכנס יותר הייתי שמחה, אלוורמוס.

לוס קסוקראס

הם היו יכולים לשהות כל הלילה במחיצת הזוג....

גם אבל לא רק, יש המון רומאנסות

של אהבה, של שינאה, של קינאה ושל דזגראסיה, דולור דה קוראסון ומאויוס

אסטרלו

New member
מעניין, חלק מהמנהגים לא

מוכרים לי. כמובן שאצלנו אין נוצ'ה דל אנסיירו (מה זה?) אלמוסאמה - לא שמעתי את המילה הזו מעולם גם קאזאמינטירו - אנחנו אומרים קאזאמיינטו.

Sarika

New member
כפי שכתבתי אלה מנהגים מקהילת

שאלוניקי כפי שמצאתי בספרו של דוד בוניס, מדובר במנהגים בחלקם עתיקים. לה נוצ'ה דל אנסיירו=ליל ההתבודדות שהוא מקביל לייחוד שגם בימינו חתן וכלה שנישאים כדת וכדין, מבצעים באופן סימלי מיד לאחר החופה. קאזאמינטירו=שדכן, קאזאמיינטו=נשואין

שריקה - כל הכבוד ../images/Emo45.gif

מישהו יודע במקרה למה הכינו "מספן" לכבוד החתונה? ולמה נותנים "בונבונ'ס דה אלמנדרה"?

רותי ב.

New member
איזה יופי שאת מסכמת

לנו מתוך הספר, ומביאה. היו הרבה דברים שלא הכרתי, ודברים אחרים שחסרים, כמו שפאשאריקה כתבה. היתה לנו הרצאה בירושלים, לפני שנה, על נוהגי הכלולות, שהעבירה לנו זלדה עובדיה.

may55

New member
מנהגי חתונה אני זוכרת את האנשוגאר

היו שמים את כל על המיטה ומסביב מסדרים את כל הנדוניה היו מפות ומפיות ובגדים יפים הכל עבודת יד מעומלן מגוהץ ערוך אסטטי ומעניין תצחקו יש לי סדין שהשארתי מאז מקופל וארוז עם סרט ביילאס אלה הטורקה (ריקודי בטן) ו"הבנייו" המקווה - לי אפו במיוחד "רוסקה" ובצעו אותה על הראש עם ברכות אח אח איזה נוסטאלגיה שריקה סיכום ניפלא מעורר זיכרונות

למעלה