לא היין
אלא האישה - לכאורה. בעצם הדיין הוא המִסכן שבקושי מסוגל לשלוט ביצארו למראה זרועה החשופה של האשה. הסיפור (בבלי כתובות סה ע"א): חומא דביתהו דאביי אתאי לקמיה דרבא, אמרה ליה פסוק לי מזוני - פסק לה. פסוק לי חמרא - א"ל ידענא ביה בנחמני דלא הוה שתי חמרא. אמרה ליה: חיי דמר, דהוי משקי ליה בשופרזי כי האי! בהדי דקא מחויא ליה איגלי דרעא, נפל נהורא בבי דינא. קם רבא, על לביתיה, תבעה לבת רב חסדא. אמרה ליה בת רב חסדא, מאן הוי האידנא בבי דינא? אמר לה חומא, דביתהו דאביי. נפקא אבתרה, מחתא לה בקולפי דשידא עד דאפקה לה מכולי מחוזא, אמרה לה: קטלת ליך תלתא ואתת למיקטל אחרינא?! ותרגומו: חומא, אשתו של אביי, באה לפני רבא. אמרה לו: פסוק לי מזונות [= חומא התאלמנה, ודרשה מרבא הדיין קצבת קיום]. פסק לה. [אמרה לו:] פסוק לי יין - לא פסק לה, אמר לה: יודע אני בו, בנחמני [= אביי], שלא היה שותה יין. אמרה לו: חיי אדונִי, שהיה משקה אותי בגביעים כאלה! כשהיא מראה לו נגלתה זרועה, נפל אור בבית המדרש. עמד רבא, נכנס לביתו ותבע את בת רב חסדא [= אשתו. לה, משום מה, אין שם]. אמרה לו בת רב חסדא: מי היתה עכשיו בבית המדרש? אמר לה: חומא, אשת אביי. יצאה אחריה, הכתה אותה בכרעי המיטה (?) עד שהוציאה אותה ממחוזא [= עירו של רבא], אמרה לה: הרגת שלושה ובאת לקטול אחר?! אגב, מוטיב האור מעניין כאן. גם בסיפור על רב עמרם אנו שומעים על האור שנפל בבית מהעלייה בה הוחזקו השבויות האומללות, שעורר את תאוותו של הרב. אסתכן באפולוגטיקה ואומר שהמוטיב הזה מתאר את מיניות האישה (בעיני הגבר כמובן) באור חיובי, מקודש כמעט: הרי אחד המוטיבים הנפוצים של התגלות אלוהית הוא הופעת אור בבית. זאת בניגוד לתפיסה הרואה את היופי הנשי כמכשיר שטני להדחת הגבר (מוטיב שגם הוא נמצא אצל חז"לינו). סיפורו של רב עמרם (קידושין פא ע"א): הנך שבוייתא דאתאי לנהרדעא, אסקינהו לבי רב עמרם חסידא, אשקולו דרגא מקמייהו. בהדי דקא חלפה חדא מנייהו נפל נהורא באיפומא. שקליה רב עמרם לדרגא דלא הוו יכלין בי עשרה למדלייא דלייא לחודיה, סליק ואזיל. כי מטא לפלגא דרגא איפשח, רמא קלא: נורא בי עמרם! אתו רבנן, אמרו ליה: כסיפתינן. אמר להו: מוטב תיכספו בי עמרם בעלמא הדין ולא תיכספו מיניה לעלמא דאתי. אשבעיה דינפק מיניה, נפק מיניה כי עמודא דנורא. אמר ליה: חזי דאת נורא ואנא בישרא ואנא עדיפנא מינך. ותרגומו: אותן שבויות שהובאו לנהרדעא, העלו אותן לבית רב עמרם החסיד ונטלו הסולם מלפניהן [= אלו שבויות יהודיות שנפדו, וחוששים שנטמאו ע"י שוביהן. הן מוחזקות בהסגר עד שיתברר מצבן]. כשחלפה אחת מהן [על פני פתח העלייה, כנראה] נפל אור בפתח (? אין לי מילון כאן...). נטל רב עמרם את הסולם שלא היו יכולים עשרה אנשים להרימו, הרימו ועלה בו [לעלייה]. כשהגיע לחצי הסולם פיסק [רגליו], נתן קולו: אש בבית עמרם! באו החכמים, אמרו לו: ביישתנו. אמר להם: מוטב תתבישו בעמרם בעולם הזה ולא תתביישו ממנו לעולם הבא. השביעו [את יצר הרע] שיצא ממנו, יצא ממנו כעמוד של אש. אמר לו: ראה שאתה אש ואני בשר, ואני עדיף ממך.