למה לעשות שנת שירות בקיבוץ ?
זה ניצול של הקיבוצים, וממש לא בסדר. אם את רוצה לדחות את הצבא בשנה, עדיף כבר לעשות משהו מהותי. ומתוך מעשים מהותיים מקבלים משמעות. ואם מדברים כבר על קיבוצים, אז קיבוץ לוטן הוא קיבוץ לא רע בכלל, מאד משפחתי, לומדים שם הרבה על בנייה אקולוגית והייתי ממליץ עליו יותר מכל שאר הקיבוצים. קיבוץ יטבתה, ממה שהבנתי הכי פחות טוב מהקיבוצים שציינת לעשות בו שנת שירות. חבר שלי עזב את השנת שירות שם באמצע השנה. צריך להבין שבעבודה עם ילדים, זה לא באמת משנה איפה את. המרכיבים שהופכים את המקום ואת החוויה לטובה או לא טובה הם לא איזה סוג כפר זה, כי חניכים זה חניכים, ומסגרת כפרית היא מסגרת כפרית. מה שהופך את השנת שירות למיוחדת זה מי איתך בקומונה ומי המדריכים שאת הולכת לעבוד איתם. כל שאר הדברים שמסביב הם באמת כמעט וחסרי משמעות, החניכים הם בכל הכפרי נוער הם אותם חניכים, כולם חמודים וכולם צריכים עזרה. גורמים נוספים, אבל שוליים שיש לשקול: 1) האם את רוצה לעשות שנת שירות עם שכבת גיל אחת (שכל הקבוצה שלך תהיה ילדים בכיתה ח' נגיד כמו בכפר הנוער "רמת הדסה" בטבעון) או אם את רוצה לעשות במשפחתון (קבוצה עם ילדים בכל מיני גילאים- כמו באהבה) 2) אם את רוצה שכל זמנך יהיה סביב הילדים או גם לעבוד בחקלאות ? (כמו בכפר הנוער קדמה- שזמן רב עובר על הש"ש בהאכלות למיניהן). אני חושב שהשנת שירות הכי משמעותית היא השנת שירות שהכי מתאימה לש"ש, והשנת שירות שסובבת כמה שיותר סביב המטרה של השנת שירות- לעשות משהו מהותי שישנה באמת. לכן, שנת שירות בקיבוצים, היא שנה של עבודה בשביל כלכלת קיבוץ (וחלק מהקיבוצים שציינת מאד עשירים), שזאת נראת לי מטרה זניחה ביותר. מעבר לזה, שנת שירות בכפרי נוער שהרבה מהאנרגיות של הש"ש מופקאות על התעסקות כזאת ואחרת בכל מיני ענייני תחזוקה ו"כח עבודה זול" בשביל הכפר- נראה לי חבל. קחי בחשבון ששנת שירות בונה מאד את הנפש ואת האידיאולוגיה, מה שתעשי, לשם תתפתחי, עבודה עם ילדים תהפוך אותך לאדם שונה לחלוטין. ורק כדי להציג את עצמי למי שלא מכיר. אני זאב, עשיתי שנת שירות בכפר נוער "רמת הדסה" בטבעון, אחרי השנת שירות הלכתי לגרעין של "בינה", עבדתי במסגרת הגרעין עם ילדים של עובדים זרים בדרום תל אביב במשך 8 חודשים. אחר עשיתי טירונות ואני בחיל חינוך, מלמד חיילים של הנחל החרדי במכללה קדם אקדמאית, לבגרויות (אני מלמד ספרות, גיאוגרפיה ואנגלית). במבט אחורה, השנת שירות הייתה השנה הכי משפיעה, אינטנסיבית, מהפכנית וטובה בחיי. אם הייתי עושה שנת שירות לא משמעותית או חושש מעבודה לא הייתי איפה שאני היום, פיזית ורגשית. שיהיה לכולם בהצלחה, אני גאה בכולכם על שאתם מוכנים לעשות את זה (ש"ש). לא משנה מה הסיבה.