ממנהגי החג

masorti

New member
יוסי יקירי כאח לי...

אילו אני הייתי משתתף בסיורך והיית מעיר לי בפומבי על שזרקתי סיגריה לרצפה, היית חוטף ממני כזו מקלחת עד שהיית מקלל את יומך. בין השאר הייתי מסביר לך בקול גדול שנשמע מקצה העולם ועד קצהו שאל לו לעלוב נפש שחי מהדרכת תיירים להתנשא על אותם אלה שמספקים לו ברוב חסדם את פרנסתו ובזכותם הוא אינו מתגלגל בבתי תמחוי יחד עם אשתו הבוכיה וילדיו המכונמים וזבי החוטם. תרגום אונקלוס: אם אתה תבייש לקוחה, היא תסביר לך ללא כחל וסרק שאתה כו-לה מדריך תיירים ומי שמך ללמד אותה איך להתנהג. אתה בכלל אמור לנשק את השפיצים של נעליה לאות תודה על שהיא מעניקה לך מכספה ומונעת ממך לגווע ברעב.

יוסי ר1

Active member
בא נעשה סדר בדברים.

ראשית, אני לא המדריך שם. אני אחד המשתפים כאחדג האדם. שומע מהשורה... שנית, אני לא נבהל כשמתנפלים עלי. כשצריך אני מוצא מענה לשון. אבל אני לא נצרך לכך בד"כ, ולא נגרר לעימותים קולניים. זה מיותר ולא מועיל. לעומת זאת, יש לי הסמכה מהשר לאיכות הסביבה (יוסי שריד, מישהון זוכר את השם?) כנאמן נקיון. ובתור שכזה אני רשאי לדרוש ממנה פרטים מזהים (וכאן אני לא צריך, היא רשומה איתי אז הפרטים נגישים לי) ולשלוח לה הודעת קנס בסך 250 שקלים. פשוט וקל. * בד"כ אני לא מנצל את סמכותי למשלוח קנס - אם אני רואה מישהו משליך אני נעיר לו בנימוס, בד"כ אנשים נענים ומרימים. אני כמעט ולא מתעמת על זה, כי אם הוא התנצל והרים אז אולי משהו חילחל בו, ואם הוא בגישה של תקפוץ לי אז קנס יעשה לו את זה, ואז לא אהסס לשלוח לו הודעת קנס. הבעייה היא באנשים ברחוב שיגידו לך לא רוצה לת פרטים, מה תעשה לי. אני מראש משתדל לא להכנס לסיטואציה שאצתרך להגיד כלום. אבל היה לי מקרה אחד שהחצוף אמר כנ"ל, לא רוצה. לרוע מזלו עמד ליד שוטר תנועה. בקשתי ממנו לדרוש מהאיש להזדהות, ואותו משליך אכל אותה בגדול. אגב, רעיתי הגיע פעם להעיד כנגד מישהו שהתכחש להאשמה וביקש להשפט. הוא הסתבך בשקר מול השופט, וחטף במקום 2500 שקלים קנס, במקום 250! אותה גברת הרי תעשן גם בסיור הבא. בפעם הבאה אעיר לה שזו הפעם השניה שהיא מטנפת בפומבי. לא נראה לי שלה יהיה נעים להתעמת כתגרנית בשוק על זכותה לטנף, ועוד לעיני קולגות "נאורים" כאילו. * הפרוצדורה לקנס היא שאני שולח דו"ח למשרד לאיכות הסביבה, והם שולחים הודעת קנס למלכלך - עם אופציה להשפט אם רצונו בכך.

masorti

New member
למרות שלגופו של ענין אני מסכים איתך...

שלא צריך ללכלך, הגישה שלך בנושא איכשהו מכעיסה אותי. אתה באמת חושב שאם תעיר לאשה בפומבי שהיא מטנפת, אזי היא לא רק תרים את הסיגריה מהרצפה אלא גם תפנים שהמעשה אינו ראוי ושכדאי לה לשנות מדרכה? אם אני במקומה, המחשבה הראשונה שלי היא "למה מי אתה שתגיד לי מה לעשות?". וזו המחשבה הטיבעית ביותר בסיטואציה כזו.

יוסי ר1

Active member
טוב. יש בסיטואציה הזו שני אנשים

שלכל אחד מהם "מחשבה טבעית" על אותה סיטואציה. ישנה אישה שזורקת פסולת ברשות הרבים ללא נקיפות מצפון, ואשר לדבריך גישתה למי שיעיר לה היא "למה מי אתה, לי לא בא לחפש פח" (הפח היה חצי מטר ממנה, בכניסה לאוטובוס). וישנו אזרח מהשורה שמפריע לו שמלכלכים את רשות הרבים, ורוצה למנוע זאת. ושסבור שגם החוק וגם הצדק לצידו. אז כל ההבדל בנינו הוא איך לגרום לגברת שלא לזרוק שוב. וקראנו כאן שלל דעות ועצות, כמספר המשתתפים בדיון.

renjintso

New member
למה?

ברגע שאתה משלם למישהו כסף על שירות כלשהו, אסור לו להעיר לך? ואם הוא מעיר הוא צריך לספוג את התגובה האלימה הזו? זאת עסקה מסחרית, אתה יודע, בין שני צדדים שווים. לא מתן צדקה.

את יודעת, נותן שירות יחשוש לאבד לקוחות.

ולכן הוא בעמדת נחיתות. אם יוסי יתן לבוס שלו דו"ח על השלכת פסולת ברשות הרבים, מבחינה חוקית אסור לאותו בוס לפגוע בו בעקבות זאת. אני מניח שלא תמליצי ליוסי לתת לבוס שלו דו"ח, נכון?

נכון ובכל זאת, לכל אחד יש גבולות.

הרי שיש אי אלו עברות שלא היית מוכן לעשות למען הבוס שלך, יותר מזה - לא רק עברות, יש דברים חוקיים שלא בהכרח היית מוכן לעשות (או לפחות לא בכל מחיר). היו לי תלמידים פרטיים שזרקתי, היו לי שעורים שהודעתי למעסיק שלי שיותר הגיוני לבטל. יש לי מקהלה שהודעתי לבוס שלי, ולתלמידים, שצורת עבודה מסויימת לא מקובלת עלי, ואם זה אומר לסגור את המקהלה, או למצוא מנצח אחר - שתי האפשרויות מקובלות עלי (במידה שהם לא יישרו איתי קו). אז נכון שאם הייתי מקבץ נדבות - לא הייתי יכולהרשות לעצמי את הפריווילגיה הזאת, אבל נכון גם שאני רחוק מלהשתכר משכורת מכובדת (במושגים של המקום בו אני חי), ובכל זאת, הגבולות שלי ברורים לי. אני משער שגם לך יש כאלה.

hapax legomenon

New member
שמת לב

שבאנקדוטות הללו, הילדים ללא דופי, ואף למעלה מכך. ההתנהגות המכוערת היא נחלת ההורים בלבד. ואגב, שלי, נורא נורא יכאב לך לכתוב כמה מילים על תוכן הקישור? בדרך כלל, אינני נוהגת להיכנס לקישור שלא מצויין תוכנו, ומן הסתם אינני היחידה. לא חבל?

hapax legomenon

New member
../images/Emo35.gif

וכי פעם ראית שכתבתי הודעה המכילה קישור בלבד ללא פירוט תוכנו? והנה עוד דבר שהייתי רוצה לחנך אליו: כשלא יודעים באיזה מגדר יש לפנות אל כותב ההודעה, בודקים בכרטיסו האישי. אני תמיד עושה כך, אבל אין לזה שום השפעה על אחרים...

אני מניח שאת משיבה ליוסי.

אז הרעיון שלך לא טוב. הפתרון הוא לפגוע, להעליב ולקנוס. את כל הפתרונות של דרכי הנועם כבר ניסו על אלה שמשליכים בדלי סיגריות.

diday

Member
ומה מידת ההצלחה?

זכורים לי שלטים בכביש המהיר בקליפורניה המודיעים שניתן להשליך זבל מהאוטו. הוסבר לי שכל מספר מסוים של קילומטרים יש קטע כביש שבו מותר להשליך את הזבל מהחלון ויש מי שמנקה את אותו קטע. ניטען אז שהשיטה גרמה לצמצום דרסטי בלכלוך, צמצום שהקנסות של 1000$ לא הצליחו להשיג.

בגרמניה הרחובות מבריקים

בגלל ישום מוצלח של שיטת הקנסות.כמובן שאם המלכלך לא נתקל במספיק פקחים הקנסות לא יהיו יעילים- ובישראל כידוע חוקים נחקקים שלא על מנת להיאכף.

diday

Member
קשה לי להסכים אתך שהרחובות בגרמניה מבריקים

אבל גם ניקיונם היחסי נובע מחינוך ולא מקנסות. לראיה, ככל שהמקום קטן יותר (כפרים, עיירות) יהיה בדרך כלל יותר נקי, למרות שבמקומות קטנים קנסות כמעט שאינם קיימים כיוון שעלולים למנוע את בחירתו מחדש של ראש העיר.

זאת ועוד, בערים רבות בגרמניה ושוויץ (בעקר

בערים לא מאוד גדולות) קניית כרטיס הנסיעה בחשמלית/אוטובוס היא באחריות הנוסע, שרשאי לעלות מכל אחת מדלתות הרכב. מדי פעם בפעם עולים כרטיסנים. מי שנתפס בלי כרטיס - משלם קנס (בערך פי 30 מעלות כרטיס נסיעה). עדיין, חישוב סטטיסטי וביחסי העלויות, מראה שיותר זול לנסוע "שחור" ולהתפס, מאשר לשלם בעקביות עבור הנסיעות. רוב האנשים יודעים את זה ובכל זאת רוב האנשים קונים כרטיסי נסיעה. למה? חינוך.

הזכרת לי:

פעמזמן, משפחתי שהתה שנתיים באיטליה. בפעם הראשונה שעלינו לאוטובוס בנערינו ובזקנינו עדיין לא ידענו איטלקית ולא הליכות העולם הגדול. עלינו על האוטובוס מהדלת הקדמית וגילינו שכולם עלו מהאחורית ולא שילמו. ניסינו לעקוב בשבע עיניים כדי להבין איך משלמים, ונדה, גורנישט, ניינטה, אף אחד לא משלם כלום! אחרי כמה וכמה נסיעות-חינם, גילינו שלעתים יש בודדים המחתימים כרטיס, ועדיין לא הבנו איפה קונים את הכרטיסים להחתמה, ומי מחליט מי משלם ומי לא משלם. למען הסר ספק, בסוף הבנו וקנינו כרטיסיות חודשי-חופשי למרות שיותר זול להיתפס....

פעם אחת

הלכתי לתומי ברחוב ופתאום ראיתי נהג משאית, אתם יודעים, כזה עם כרס גדולה לפנים וחריץ מאחור, שירד מהמשאית ואיתו ביחד ירדה קופסת סיגריות ריקה. שניהם ירדו מהמשאית למדרכה. בלי להתבלבל (וגם בלי לחשוב) פתחתי זוג עיניים נדהם ואמרתי לו שנפל לו משהו. והוא, בלי להתבלבל נזכר איך לא אהב את המורה שלו מכיתה א' ואיך פחד ממנה (כך זה היה נראה), מיד הרים את הקופסא, ביקש סליחה וזרק אותה לפח....

יוסי ר1

Active member
לא נכון.

השבוע ראיתי שני גברתנים חוזרים מחנות פלאפל. בדרכם אחד הניח פחית ריקה על עמוד של תמרור. כשעברו לידי, שאלתי אותם "ומי ירים את זה כשהרוח תפיל לכביש"? איך אתה יודע שזו פחית שלנו ביקש השני לדעת. ראיתי את החבר שלך מניח אותה שם, השבתי. בעל הפחית התנצל, ועשה צעד חזרה. אמרתי לו שמבחינתי אם בפעם הבאה הוא יזכור לקחת לפח, דייני. (ולא, אני לא בחורה).

למעלה