ממה עשויה מצה?

rnavina

New member
קמח אינו חמץ. חמץ הוא קמח מחמשת מיני דגן

שבא במגע עם מים והחמיץ. מצה נאפית תוך 18 דקות מתחילת ההכנה ולכן אינה תופחת/מחמיצה ואינה נחשבת לחמץ.

momaa

New member
רגע...

אז אם כך, תאורטית אני יכולה להכין מאפה כלשהו מקמח חיטה ואם אכניס אותו לתנור בתוך פחות מ- 18 דקות הוא יהיה כשר לפסח?

למיטב ידיעתי, כל נוזל שאינו מים

משפיע בצורה שונה על החמצת הבצק. 18 דקות מתייחסות לקמח ומים בלבד. אבל אני לא מומחית ולא אופת מצות במקצועי

sharonwe

New member
כן.

חמותי ז"ל היתה עושה את זה, והיא אשה דתיה (חמי גם ניהל ביכ"נ).

momaa

New member
מנסה לשאול שוב

אולי הפעם בכל זאת יניחו לי לקבל תשובה...
לפי התשובות שקיבלתי, אם אכין מאפה מקמח חיטה ואכניס אותו לתנור בתוך פחות מ- 18 דקות הוא יהיה כשר לפסח?

rnavina

New member
יכול להיות שהקמח בא במגע עם מים.

העתקתי לך מויקי-

ככלל מקפידים בכל שלבי האפייה על כך שהבצק לא יעמוד אפילו רגע ללא עיסוק בו מחשש חימוץ, וכך מרגע מגע המים עם הקמח ועד הכנסתו לתנור, העיסה תעבור משלב לשלב במהירות וללא שיהוי כלל באמצע, נוסף על ההקפדה לסיים את האפייה תוך 18 דקות מתחילת הלישה, (במידת האפשר).

הקמח צריך להיות כזה שנשמר שלא לבוא

במגע עם מים, המים צריכים להיות מים שלנו - כלומר מים ש"הלינו" אותם ללילה והם קרים, והמצה צריכה להאפות בתוך 18 דקות מרגע מגע המים בקמח (חוץ מזה שכל הכלים צריכים להיות כשרים לפסח). כך שבאופן תיאורטי - אפשר להכין מצות לבד. באופן מעשי - מסובך לאללה (בהנחה כמובן שרוצים שזה יהיה כשר לפסח...)

אופציה אחרת זו הכנת "מצה עשירה". שילוב של קמח עם מיץ פירות טבעי (כלומר ללא תוספת מים, אלא מיץ תפוזים סחוט למשל) - אם הקמח כשר לפסח אז אפשר להכין לבד ובמקרה הזה אין הגבלה על הזמן (18 דקות) כי קמח לא מחמיץ במגע עם מיץ טבעי). זה בעצם להכין סוג של עוגה (כמו עוגיות פושדו כאלה לפסח) ויש גם ורסיה לקניה של מצות שהם מצה עשירה - זה נראה כמו מצה אבל עשוי מקמח ומיץ. זה כשר לפסח (אבל אשכנזים לא נוהגים לאכול את זה). בשנים שבהן ליל הסדר נופל במוצאי שבת - יש הרבה שמשתמשים בהן כ"לחם משנה" בסעודות שבת (כי את החמץ שורפים לפני שבת ומי שלא רוצה להסתבך עם שאריות של חלות של שבת לליל הסדר ועם פירורים של חמץ מעדיף את הגירסה הזו).

אפשר על הדרך לשאול מה ההבדל בין מצה שמורה

למצה רגילה? והאם בתור אפיקומן אמורה להיות מצה שמורה? (זה מה שהאמצעי שלי בן 9 טוען ואני לא שמעתי על כך מעולם..) תודה....

מצה שמורה = הקמח שמור משעת הקצירה של החיטה

שלא יבוא במגע עם מים. מצה רגילה - הקמח שמור משעת הטחינה.
יש עניין לאכול בליל הסדר מצה שמורה, אבל לא כולם נוהגים כך. יש כאלה שאוכלים מצה שמורה כל הפסח (אנחנו למשל :) ) אבל זה עניין של מנהגים ו"חומרות", זה לא שמצה "רגילה" היא חמץ...

לגבי אפיקומן - זו אחת משלושת המצות שמניחים על שולחן הסדר ואת האמצעית בוצעים לשתים וחצי ממנה היא האפיקומן. יש שנוהגים שהמצות האלה הן מצות עבודת יד (העגולות. יש לקנות מארזים של 3 מצות כאלה בסופר מרקטים) שהן עוד יותר מהודרות - גם מצה שמורה וגם עבודת יד ולא מכונה. ושוב - גם מצה רגילה "תופסת" :) זה ענינים של מנהגים והידורים.

למעלה