מלים סמוכות

מלים סמוכות

שלום רב, רציתי לדעת אחת ולתמיד כיצד אומרים או כותבים: הרואה-חשבון עשה טעות, או, רואה החשבון עשה טעות ? החד-קרן יפה או חד הקרן יפה? וכו' וכו'... אני הייתי בטוחה שאומרים "חד-הקרן", אבל אז שמעתי ברדיו פרסומת שבה חזרו חזור ושנה על עניין "החד-קרן" ותהיתי.... תודה תודה וחג שמייח

גנגי

New member
במקרים הספציפיים האלה שציינת

האקדמיה מתירה את שתי הצורות.

dorgad

New member
אוי וויי... מה שמזכיר לי את

"בכי תמרורים", ראיתם את זה?

mochama deaf

New member
יש הבדל בין השניים

במקרה של היושב ראש, הרואה חשבון, הטענה היא כיוון שמדובר בבינוי, אין לראות את זה כסמיכות רגילה. בעניין החד קרן, מדובר בתחילית סמנטית, ולא בסמיכות.

ה מרקיז

New member
זה לא שפה זה בלוף אחד גדול..

למה אי אפשר שלא יהיה סדר בשפה?? מה בעייה להגיד חד משמעית מה הדרך הנכונה?? יותר מדי יוצאי מן הכלל יש בשפה העברית, וזאת לא פעם ראשונה שטעות מחלחלת לשפה ואז האקדמיה מקבלת אותה או לא יודע מי מקבל אותה אחרי שהוא ממציא סיבה בדיעבד.

uriozmor

New member
למה?

כי שפה זה לא משטרה. היופי בשפה, בכל שפה, הוא הגמישות שלה והקשר ההדוק שלה לעולם ולחיים, ואם תגיד חד-משמעית מה נכון ומה לא מתוך ניסיון (יש שיראו בו תמים או מיתמם, יש שיראו בו נואל) להקל בכך על הדוברים - תימצא פוגם בחיות הזו ומנתק את השפה ממקור נביעתה. הבעיה שמשתקפת בתהייה שלך היא שהרבה אנשים שמתעניינים בשפה רואים בתקן ובאקדמיה את חזות הכול, ומחמיצים לגמרי את האופי האמִתי של השפה שהם כל כך אוהבים לשפר.

ה מרקיז

New member
מילא זה אבל יש דברים שפשוט לא

נכון לדעתי לעשות. זה אל שהכנסת מילה חדשה מתוך הסלנג ואז זה אולי בסדר. אתה פשוט משנה חוקים ומעוות מילים. למשל הדבר הזה עם הסמיכות. זה לא מחייה שום דבר זה רק מקשה. תאמין לי שאני לא מתלהב מזה שזה בשני צורות. יש דברים שטוב שיהיה להם חוק ברור.

גנגי

New member
גם כאן לא מתלהבים מזה

שכתבת "שני צורות", ובכל זאת כתבת. ככה זה בשפה. קורה.

ה מרקיז

New member
אלה טעויות של מהירות הקלדה

ולא תמיד אני שם לב. אבל יופי שיחקת אותה ,הוכחת למה השפה מאוסה..

uriozmor

New member
שמע מרקיז

הנקודה היא שלא כל מה שנדמה לך שהוא קלקול או טעות או הפלצה של האקדמיה הוא באמת כזה, ובכל מקרה מה שהאקדמיה מחליטה או לא מחליטה הוא רק חלק מהמנגנון המורכב והמרתק של העברית. לגבי "עורך דין" לפחות אני יכול לומר לך שהצירוף הזה התפתח כנראה מ"ארכי דיין" (= רב-דיין, דיין גדול) - כלומר מדובר בפרה-פיקס ("ארכי") המצטרף לשם עצם ולא בצירוף סמיכות, כך שיידוע הצירוף באמצעות יידוע האיבר הראשון בלבד הוא חוקי וכשר.

uriozmor

New member
במחשבה שנייה

מוצאו של "עורך דין" לא חשוב לעניין הדיון כאן. סליחה. ובכל זאת הפרשה הזו היא דוגמה לתופעה בעברית שיש מי שיקרא לה טעות וימצא בה פגם ויש מי שיקרא לה התגלגלות טבעית וימצא בה עניין.

ה מרקיז

New member
אבל על זה בדיוק דיברתי..

רוב התיקונים של האקדמיה נועדו לעזור ולקדם את השפה כמו בדוגמה שהזכרת, או כל שיבוש והגייה שונה של מילים. במקרה הזה, תאמין לי שזה לא עוזר לאף אחד איפה ה - "ה" תהיה. במילה הראשונה או במילה השנייה.אם כבר יותר נוח להגיד את זה כש ה- "ה" נמצאת במילה הראשונה.

uriozmor

New member
אבל מרקיז

מה שלך נראה עוזר ונוח לא תמיד מתיישב עם מה שנראה לוועדת הדקדוק של האקדמיה על סמך ניסיונה, ומשום מה יש לי נטייה לקחת את הצד שלה בסיפור הזה ולא את הצד שלך.

ה מרקיז

New member
תן לי לשאול אותך עוד משהו

מאיפה הגיעה לעזאזל המילה "פיצצת" הפעם הראשונה שני שמעתי את זה זה מערוצי החדשות נראה לי הם סתם עיוותו את המילה. מה קרה למילה פצצת מרגמה?? פתאום אומרים רק פיצצת מרגמה.. והמילה גדר הפרדה שהפכה ל geder הפרדה.. רק בשפה העברית מילים יכולות להשתנות פתאום. אז נכון, לפעמים זה עוזר אבל רק כאשר מביאים מילים שיעזרו לנו כמו טלפון במקום שח רחוק או פלסטר במקום אגד מדבק. אם אין חוקיות מסויימת ותאמין לי זה לא קשור לזה שאני לא פתוח לדברים חדשים בשפה, אתה יכול להמציא מה שאתה רוצה.

uriozmor

New member
מילים לא משתנות פתאום

אבל בעברית במיוחד יש כפילויות וצורות משנה למיניהן, בין השאר בגלל ריבוי המסורות והשכבות שבתוכה. זה חלק בלתי נפרד מהלשון. אני ממליץ לך ללמוד קצת על העברית ועל אופיין של לשונות בכלל לפני שתמשיך להאשים את כל מה שאתה רואה או שומע.

mochama deaf

New member
האקדמיה במקרה זה מסתמכת על המקורות

ולא על הקהל. אם זה היה הציבור, כבר כל חוקי הסמיכות היו בטלים.

למעלה